Na 1 komt 5, heb ik geleerd. Want de Panasonic GM5 is de opvolger van de Panasonic GM1. Beide camera’s behoren, met onder andere Nikon 1, tot de kleinste spiegelloze systeemcamera’s met verwisselbare lenzen. De sensor van deze camera’s verslaat menige spiegelreflexcamera met een APS-C sensor, als het gaat om signaal/ruis verhouding en dynamisch bereik.
Bij de Panasonic GM1 vonden we de bediening niet altijd makkelijk, vanwege het beperkte aantal knoppen op de camera. Ook vond ik het jammer dat er geen zoeker op de camera zat. Binnen een jaar heeft Panasonic dat opgelost met de GM5. Is de Panasonic GM5 de perfecte systeemcamera? Of vinden we nog iets om op aan te merken?
Onweerstaanbaar, klein rood duiveltje: Panasonic GM5 plus telezoomlens in aantrekkelijk rood (kunst-)leer.
De beeldkwaliteit van een spiegelreflex, met de aantrekkingskracht van Doutzen Kroes? Bijna.
Panasonic GM5 versus Panasonic GM1
Beweeg je muis over de afbeelding.
Op het eerste gezicht is de Panasonic GM5 bijna gelijk aan zijn voorganger. Maar alleen de ingebouwde zoeker (linksboven) is al voldoende reden om de GM5 te kiezen, zelfs als je het beeldscherm gebruikt bij het nemen van foto’s. Want als het zo zonnig wordt, dat je scherm minder goed afleesbaar is, dan wijk je moeiteloos uit naar de zoeker. Misschien ga je daarna die ingebouwde zoeker steeds vaker gebruiken! Want als je door een zoeker kijkt, wordt je minder afgeleid door de omgeving, en maak je daardoor sterkere composities.
De Panasonic GM5 is iets hoger (maar net zo licht) als de Panasonic GM1 (beweeg je muis over bovenstaande afbeelding). Daardoor werd het mogelijk om een elektronische zoeker en twee extra knoppen boven het beeldscherm in te bouwen en de knoppen die zich op de GM1 gevaarlijk dicht bij je duim bevonden, meer naar beneden te plaatsen. Dat vergroot daadwerkelijk het gebruiksgemak. Op de GM1 kon je de sluitertijd aanpassen door aan het ronde wieltje rondom de vierwegschakelaar te draaien. In plaats daarvan heb je nu een duimwieltje (met pijl aangeduid) en ook dat werkt veel prettiger.
- De GM5 heeft een ingebouwde elektronische zoeker, een flitsschoen en een losse meegeleverde flitser; de GM1 heeft geen zoeker en een ingebouwde flitser
- De GM5 heeft een draaiwieltje aan de achterzijde, waarmee je makkelijker sluitertijd en diafragma aanpast
- De GM5 heeft een panorama-mode, de GM1 niet
- De GM5 heeft net als de GX7 ingebouwde beeldstabilisatie, de GM1 niet. Dit kan van belang zijn bij het gebruik van Olympus lenzen. De meeste Panasonic lenzen hebben ingebouwde beeldstabilisatie.
- GM5 biedt full-HD video @ 60p, de GM1 gaat niet verder dan 30p / 60i
GM5 vs LX100 vs GX7 vs FZ1000
Lees Why buy a Panasonic LX 100 when you could buy a GX7? op Dpreview.
Tegenwoordig hebben fotografen een luxe-probleem als het om goede, compacte camera’s gaat. Wie niet zo nodig van lenzen hoeft te wisselen, maar wel van een hoge beeldkwaliteit wil profiteren, zou ook voor een luxe compactcamera met een lichtsterke lens als de Panasonic LX100 of voor een bridgecamera met een superzoom als de Panasonic FZ1000 kunnen kiezen. Wie de Panasonic GM5 net iets te klein vindt, kan de Panasonic GX7 overwegen. Welke camera jouw voorkeur heeft, is echt een kwestie van smaak en van toepassing. De redactie van Imaging Resource is dol op de GM-serie, “liefde op het eerste gezicht”, schrijven ze. Persoonlijk vind ik de GX7 en de LX100 (met 4K video!) beter in mijn (grote) handen liggen. De Panasonic GX7 is een klein beetje groter en weegt 200 gram meer (dat is twee keer zo zwaar). Liefhebbers van lichtsterke lenzen zullen de snelste sluitertijd van de GM5 (1/16.000 seconde vs 1/8.000 voor de GX7) weten te waarderen: dat scheelt 1 stop waarmee je actie nog beter bevriest en ook bij helder licht nog een groot diafragma kan kiezen om de achtergrond mooi onscherp te maken. Aan de andere kant heeft de Panasonic GX een bulb-mode (waarbij je de belichtingstijd zo lang kan maken, als je zelf wil), die bij de Panasonic GM5 ontbreekt. Tijdens de Bulb-mode ontwikkelt een sensor veel warmte. Die is makkelijker af te voeren in een grote dan in een kleine camera.
Vormgeving
Beweeg je muis over de afbeelding.Op de luxe afwerking van de Panasonic GM5 valt weinig af te dingen. De Panasonic GM5 body is niet stof en spatwaterdicht, net als alle starter spiegelreflexcamera’s en vrijwel alle luxe compactcamera’s. Bovenop de camera kies je voor continu-AF, single-shot AF of handmatig scherpstellen. Op de GM1 zat er in die knop nog een Fn1 button, die nu verhuisd is naar de achterkant van de camera. Waarom de Fn button aan de bovenkant niet is gebleven – je kiest zelf welke functie je toekent aan een Fn knop – is mij niet duidelijk. Op andere Panasonic camera’s, zoals de GX7 zitten meer Fn knoppen en er zijn fotografen die daar dankbaar gebruik van maken. De PASM knop rechtsboven op de GM5 biedt nu een panorama-mode (tussen C en SCN). Selecteer de panorama-mode, druk de sluiter in en draai de camera in de richting die op je beeldscherm is aangegeven. Net zo eenvoudig – en net zo goed – als de panoramamode die je op camera’s van concurrerende merken vindt.
Beeldscherm en zoeker
Het touch-screen is helder, scherp en eenvoudig te bedienen. Ten opzichte van iets grotere Panasonic camera’s, zoals de Panasonic GX7, is de GM5 iets minder veelzijdig, omdat het beeldscherm niet kantelbaar is. De ingebouwde elektronische zoeker – in mijn beleving een groot pluspunt in vergelijking met de meeste andere supercompacte systeemcamera’s – heeft een relatief hoge verversingsfrequentie (60 hz). Toch zie je, als je de camera snel beweegt, dat het beeld nog iets naijlt. Het zoekerbeeld is met een vergroting van 0.46x kleiner dan de zoekerbeeldvergroting van de Panasonic Gh4 of GX7 (0.7x), of een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor (0.6x). Het was me eigenlijk niet eens opgevallen.
Resolutie
Op Dpreview werd de Panasonic GM5 gekozen als beste camera voor verwisselbare lenzen onder $1.000
De Panasonic GM5 levert scherpe beelden, waarbij geldt: hoe hoger de ISI waarden, des te duidelijker grijpt de ruisonderdrukking in. Boven de 1600 ISO levert dat wat gladdere (jpg) of meer ruis (RAW) beelden op. De beeldkwaliteit van een camera wordt mede bepaald door de kwaliteit van de lens. Micro-43 is daarbij een aantrekkelijk platform met een ruime keuze aan lenzen.
Bij de Panasonic GM5 denk ik dan aan zowel de Panasonic 12-32mm f3.5-5.6 als de Panasonic 35-100mm f/4-5.6. Beide zeer compacte en lichte objectieven laten hele goede prestaties zien als het gaat om beeldkwaliteit. In ons lenstestoverzicht worden de resultaten van alle lenzen op dezelfde wijze beoordeeld, ongeacht of het een lens is voor een micro-43, APS-C of volformaat camera. In het ideale geval zou je wat lichtsterkere lenzen willen hebben, maar als zoomlens is dat niet in zo’n klein formaat mogelijk. Daarvoor kan je uitwijken naar bijvoorbeeld de Panasonic 15 mm f/1.8.
De Panasonic 35-100mm is een ideale, weinig opvallende lens voor straatfotografie.
(100mm, f/5.6, 1600 ISO, 1/125 sec).
Dynamisch bereik
Zowel in de praktijk als in onze Imatest metingen doet de GM5 niet onder voor een spiegelreflex.
Beweeg je muis eens over bovenstaande foto. Je krijgt dan de drie originele foto’s te zien, waaruit ik dit plaatje heb samengesteld. Buiten is het zo veel lichter dan binnen, dat in de originele opnames weinig meer terug te zien is van de overdekte markt. Dat is waar het dynamische bereik van een camera om de hoek komt kijken. Een camera met een hoog dynamisch bereik is in staat om tegelijkertijd zowel de hooglichten (de buitenlucht) als de schaduwpartijen (de markt) zonder al te veel ruis vast te leggen. Ga je thuis de opnames bewerken, zodat ook de markt weer zichtbaar wordt, dan is dat bij een camera met een hoog dynamisch bereik goed te doen. Bij een camera met een slecht dynamisch bereik (smartphones) blijken de schaduwen geen details meer te bevatten, maar alleen maar zwart met veel ruis. Een camera met een laag bruikbaar dynamisch bereik laat weliswaar na bewerking de mensen in de schaduwpartijen weer zien, maar de signaal/ruisverhouding in de schaduwpartijen blijkt zo waardeloos, dat je er geen bruikbare opname aan overhoud. De Panasonic GM5 scoorde erg goed op dynamisch bereik.
Kleurweergave
De nauwkeurigheid van de kleurweergave van de Panasonic GM5 is net zo goed als van de andere camera’s die we hebben getest. Soms wordt de autowitbalans van de camera wel eens gefopt, wat bij kunstlicht opnames met een oranjezweem oplevert. Niets nieuws onder de zon, want dat gebeurt bij camera’s van andere merken ook.
Ruis
Misverstand: een kleine camera heeft een kleine sensor en dus een slechtere signaal/ruis verhouding dan een spiegelreflexcamera.
Ruis wordt zichtbaar als er onvoldoende licht op de sensor valt, dus hoe groter de sensor, des te minder ruis. In theorie klopt dat, want hoe groter het sensoroppervlak, des te meer licht de camera opvangt. Maar in de praktijk zijn de verschillen onder de 3200 ISO vaak verrassend klein tussen micro-43 camera’s en beginners spiegelreflexcamera’s (met een APS-C) sensor. Ten eerste zijn er allerlei technologische vondsten van de camerafabrikanten van belang. Anders zouden alle sensoren van hetzelfde formaat hetzelfde scoren en dat is niet zo. En de invloed van het sensoroppervlak wordt vaak overschat. Het sensoroppervlak van een spiegelreflexcamera met APS-C sensor vangt slechts 50% meer licht op dan de sensor van de micro-43 sensor van de Panasonic GM5. Als je je realiseert dat dit – technologische verschillen buiten beschouwing latend – minder dan 1 stop verbetering in signaal/ruis verhouding betekent, dan weet je dat dit niet en punt is om je druk over te maken. Er zijn maar weinig fotografen die zich druk maken over het verschil in ruis tussen 100 en 200 ISO (1 stop). Vergelijk je de Panasonic GM5 met een smartphone of een compact camera, dan wordt het een ander verhaal: De sensor van de Panasonic GM5 is vijf tot tien keer zo groot als de sensor van dergelijke camera’s. Dat levert wel zichtbaar minder ruis op.
Laat je creativiteit niet door techniek beperken
De Panasonic GM5 levert beeldkwaliteit van een spiegelreflex met het gebruiksgemak van een compact camera.
In onze cameratesten kijken we allereerst naar de beeldkwaliteit, maar een aspect dat steeds belangrijker wordt, zijn de creatieve mogelijkheden van een camera. De Panasonic GM5 biedt daar net zo veel mogelijkheden als concurrerende camera’s. In vergelijking met de GM1 biedt de GM5 nu ook mogelijkheden om handmatig in te grijpen op creatieve belichtingsmodes, waar je kan kiezen uit:
Clear Portrait / Silky Skin / Backlit Softness / Relaxing Tone / Sweet Child’s Face / Distinct Scenery / Bright Blue Sky / Romantic Sunset Glow / Vivid Sunset Glow / Glistening Water / Clear Nightscape / Cool Night Sky / Warm Glowing Nightscape / Artistic Nightscape / Glittering Illuminations / Handheld Night Shot / Clear Night Portrait / Soft Image of a Flower / Appetizing Food / Cute Dessert / Freeze Animal Motion / Clear Sports Shot / Monochrome
Keuze genoeg? Toch?
In de panoramamode maak je zonder panaoramasoftware meteen een panoramafoto.
Zonder fototas op stap met 24-70mm èn 70-200mm
Fotografen met een spiegelreflex die op stap willen gaan met een hoogwaardige set zoomlenzen, kiezen vaak voor een 24-70mm en een 70-200mm lens. Bij een micro-43 camera komt dat overeen met een 12-32mm en een 35-100mm zoom. De winst in omvang is enorm. De Panasonic GM5 met een 12-32mm en een 35-100mm kan je in je jaszak meenemen of ongestoord om je nek laten hangen. Bij een spiegelreflex heb je echt een fototas voor een dergelijke set nodig. En als je voor een lichtserke versie zou kiezen, dan merk je dat ook heel duidelijk aan het gewicht dat je om je nek hebt hangen.{insertgrid=117}{insertgrid=118}
Conclusie Panasonic GM5 test
Voordelen
- Compacte, lichte systeemcamera met hoge beeldkwaliteit
- Ingebouwde zoeker
- Incl. WiFi, NFC waardoor je makkelijk foto’s deelt op social media en GPS gegevens kunt synchroniseren met je smart-phone
Nadelen
- Kleine knoppen
- Kleine accu
- Geen GPS (wel een slimme synchronisatiemogelijkheid met GPS op een smart-phone)
Vergelijk hier de Panasonic GM5 met een andere camera of bekijk ons overzicht van alle geteste camera’s.
Wie zorgeloos wil fotograferen, zonder veel spullen mee te zeulen, kiest een Panasonic GM5.
Of een Panasonic FZ1000.
En anders een Panasonic LX100.
2014 is een goed jaar voor de fotografie. Niet als je kijkt naar de omzet van de camera-industrie, maar wel als je de produkten bekijkt die dit jaar op de markt zijn gekomen. Fotografen hebben een luxe-probleem: Stap ik van mijn smart-phone over op een luxe compactcamera met een vaste, lichtsterke lens en een grote sensor (LX100), een bridge-camera met een vaste zoomlens (FZ1000), met zo’n groot zoombereik dat ik niet van lens hoef te wisselen? Of kies ik tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera met verwisselbare lenzen (GM5). Al deze keuzes leveren je na overstap zo’n grote beeldkwaliteitsverbetering, dat je er jarenlang plezier aan beleeft.Laat je keuze bepalen door het type fotograaf dat je bent. Ga eens naar een fotospeciaalzaak en neem de rode Panasonic met 12-32mm en 35-100mm zoomlens in je handen. Het zou mij niet verbazen dat je de verleiding niet kan weerstaan en met een Panasonic GM5 de winkel verlaat.