De Panasonic GX1 is eind 2011 op de markt gekomen als eerste telg van alweer een nieuwe serie spiegelloze Panasonic camera’s, naast de G serie, de GH serie en de GF serie. De Panasonic GX1 heeft een retro-look en heeft als doelgroep de gepassioneerde amateurfotograaf die graag een degelijke, compacte camera met verwisselbare lenzen wil. In eigen huis zijn de Panasonic GF5, de Panasonic G3 en de Panasonic GH2 concurrenten. Buitenshuis kan je denken aan Sony NEX 7, Sony NEX 5N, Olympus OM-D E-M5, of Olympus E-P3. Concurrentie genoeg, dus. Wat maakt de Panasonic GX1 zo aantrekkelijk?
Bouw, ergonomie en bediening
De Panasonic GX1 lijkt nog het meest op de Panasonic GF1. En minder op de recentere Panasonic GF5, want de GF serie is steeds verder geminiaturiseerd. Veel van de huidige Panasonic GF1 gebruikers hoopten op een opvolger die een Leica achtig uiterlijk met een ingebouwde zoeker aan de zijkant. Panasonic heeft een patent op een dergelijk type camera, maar brengt die nog niet uit. Met de introductie van de Sony NEX-7 is Sony op dat vlak Panasonic voorgeweest.
De ergonomie van de Panasonic GX1 is erg goed. De camera weegt inclusief batterij iets meer dan 300 gram en ligt prettig in de hand. De knoppen zijn gelukkig niet te veel geminiaturiseerd en daardoor goed te bedienen.De 16 megapixel sensor in de Panasonic GX1 is dezelfde als in de Panasonic G3.
Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Panasonic GX1 testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.
Ingebouwde flitserDe Panasonic GX1 heeft een ingebouwde flitser. Het leuke aan deze flitser is dat je hem met je vinger naar boven kan richten, waardoor je er ook indirect mee kan flitsen.
Panasonic GX1 versus Panasonic GH2, Panasonic GF5 & Panasonic G3
- Zowel de Panasonic GH2 als de Panasonic G3 hebben een ingebouwde zoeker, die bij de Panasonic GX1 ontbreekt.
- Panasonic G3 en Panasonic GH2 hebben een beweegbaar beeldscherm, de Panasonic GX1 niet
- De Panasonic GH2 heeft meer videomogelijkheden dan de Panasonic X1 en de Panasonic G3
- De Panasonic GX-1 is de eerste Panasonic camera waar je UHS-I geheugenkaarten kan toepassen
- De Panasonic GF5 is verrweg de kleinste van deze camera´s
Panasonic GX1 versus Sony NEX-7, Olympus OM-D E-M5 en Olympus E-P3
- Het micro-43 lenzenpakket is veel groter dan het Sony NEX lenzenaanbod
- De Sony NEX-7 heeft een hogere resolutie (24 megapixels in plaats van 16), een beeldscherm met hogere resolutie, een ingebouwde elektronische zoeker en een hogere prijs
- De Olympus OM-D heeft een ingebouwde zoeker, ingebouwde beeldstabilisatie en is extra afgedicht tegen stof en spatwater
- De Sony NEX-7 en de Olympus OM-D hebben een kantelbaar scherm
Zoeker, beeldscherm en menu
De Panasonic GX1 heeft geen ingebouwde zoeker en het beeldscherm achterop de camera is niet draaibaar of kantelbaar. Het is wel een touchscreen, waarmee niet allen de bediening van het menu of het terugkijken van foto’s eenvoudiger wordt. Je kunt ook foto’s maken door op het scherm te tikken op de plaats waar scherp gesteld moet worden.
Het cameramenu is ingewikkelder geworden ten opzichte van het cameramenu van de Panasonic GF1. Deze camera biedt veel meer mogelijkheden dan de GF1, dus is de vergelijking niet helemaal eerlijk. Maar de vele mogelijkheden kunnen verwarrend zijn in het begin. Zet de camera op fotograferen met het touch screen en breng 10 minuten later je gezicht naar de electonische zoeker. Dan maak je een foto met je neus die het touch screen raakt.
Panasonic LVF2 opzetzoeker
De Panasonic LVF2 zoeker heeft een effectieve zoekervergroting van 0.7 en is vele malen beter dan de Panasonic LVF1, die voor de Panasonic GF1 is bestemd. De Panasonic LVF2 is goed; net zo goed als de ingebouwde zoeker van de Panasonic G3. Persoonlijk vind ik het prettig om met een zoeker te werken in plaats van de compositie te bepalen op het beeldscherm. De zoeker moet erbij gekocht worden en is niet goedkoop. En de opzetzoeker maakt dat je de camera minder makkelijk uit je jaszak of cameratas tevoorschijn haalt. Voor wie altijd met een zoeker werkt zijn de Panaonic GH2 en de Panasonic G3 mogelijk een betere keuze dan de Panasonic GX1.
Scherpte
De 16 megapixel sensor van de Panasonic GX1 levert, in combinatie met de Sigma 30 mm EX DN, jpg en RAW bestanden met een resolutie van gemiddeld 2200 lijnen per beeldhoogte. De resolutie van de Panasonic GX1 is gemiddeld over het hele ISO bereik bijna gelijk met de resolutie van de Olympus OM-D E-M5 en is ongeveer tien procent hoger dan de resolutie van de Panasonic GH2 en de Panasonic G3. Dit verschil is in de praktijk niet zichtbaar. Hieronder zie je twee praktijkvoorbeelden van jpg bestanden gemaakt tijdens de praktijktest. waarvan je de scherpte kan beoordelen bij een beelduitsnede op 100%. De linkeropname is gemaakt met de Sigma 30 mm EX DN, de rechteropname met de Panasonic 14-42 mm X.
Dynamisch bereik
Hiernaast zie je een nachtopname, gemaakt met de Panasonic GX1. Het dynamische bereik van micro-43 camera’s is tegenwoordig zo goed, dat je van één enkele opname de schaduwpartijen kan oplichten zonder dat de ruis de pret bederft. Hierboven zie je een bewerkte versie van dezelfde opname. De beeldkwaliteit is slechter dan de opname die we maakten met de Nikon D800E. Een grotere sensor betaalt zich uit in een hoger dynamisch bereik.
De testresultaten voor dynamisch bereik en bruikbaar dynamisch bereik staan in het Panasonic GX1 testrapport.
Ruis
De testresultaten staan in het Panasonic GX1 testrapport. Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvind bij alle ISO instellingen. Boven de 3200 ISO wordt de ruis pas echt zichtbaar. Hiernaast staat een detail uit een 1600 ISO RAW opname zonder enige ruisonderdrukking.
Kleurweergave
De Panasonic GX1 heeft een heel natuurlijke kleurweergave, maar scoort op dit punt lager dan de Olympus OM-D. Op dit punt scoort de Panasonic GX1 beter dan de Panasonic G3. De beste resultaten worden verkregen door in RAW te werken, maar het verschil is bijna niet te zien. Zie het Panasonic GX1 testrapport voor onze Imatest metingen.
Ook bij kunstlicht is de kleurweergave verrassend goed, alhoewel je de kleuren nog natuurlijker kan krijgen door de witbalans handmatig aan te passen. Bij kunstlicht is de kleurweergave van de Panasonic GX1 beter dan de kleurweergave van de Olympus OM-D. De totaalscores voor kleurweergave van de Panasonic GX1 en de Olympus OM-D zijn aan elkaar gelijk.
Autofocus snelheid en nauwkeurigheid
De autofocus van de Panasonic GX1 is nauwkeurig en snel. Het is qua AF snelheid net alsof je met een spiegelreflex camera aan het fotograferen bent. Bij laag contrast of in het donker neemt de AF/snelheid af. En dat is natuurlijk niet verrassend omdat de autofocus van de Panasonic GX1 is gebaseerd op contrastverschillen van het sensor signaal.
Autofocus tracking
De Panasonic GX1 kan series opnames maken met een snelheid van 4 beelden per seconde en, als je de resolutie laat zakken tot 4 megapixels zelfs 20 bps. Een serie foto’s van een auto die met een snelheid van 60 km/uur op de camera komt aangereden, levert louter scherpe beelden op, zoals je hiernaast kan zien.
Klik op de foto voor een voorbeeld van de autofocus tracking.Kanttekening daarbij is wel dat je de camera instelt op continue autofocus en zelf de camera meetrekt met de auto. Met autofocus tracking probeert de camera het onderwerp zelf te volgen, maar dat werkt alleen goed bij heel langzaam bewegende onderwerpen. Zelfs een rode auto in een grijze omgeving ontsnapt aan de autofocus tracking. Dezelfde kanttekening geldt overigens ook voor de autofocus tracking van andere camera’s, zoals de Olympus OM-D.
Voordelen
- Goede beeldkwaliteit, met name bij lage ISO instellingen
- Compact in combinatie met het Panasonic 14-42 mm X objectief
- Touch screen bediening mogelijk, maar niet noodzakelijk
- Snelle autofocus
- Elektronische zoeker als accessoire verkrijgbaar
Nadelen
- Geen ingebouwde zoeker
- Lawaaiige sluiter
- Extra zoeker maakt de camera duurder
- Beeldscherm niet kantelbaar
De Panasonic GX1 is een prettige camera om te gebruiken en zal daardoor de groep afficionado´s die een degelijke camera willen hebben met de belangrijkste knoppen op de body. Qua beeldkwaliteit (resolutie, dynamisch bereik, ruis) scoort de Panasonic GX1 vrijwel hetzelfde als de Panasonic G3, maar wel telkens een tikkeltje beter. De kleurweergave van de Panasonic GX1 bleek in onze test siginificant beter dan de Panasonic G3. De additionele elektronische zoeker LVF2 werkt fijn en is een aanwinst ten opzichte van de LVF1 voor de Panasonic GF1. Wie toch liever een camera met een ingebouwde zoeker heeft, kan met een gerust hart kiezen voor de Panasonic G3. In deze review hebben we video buiten beschouwing gelaten. Daarvoor is de Panasonic GH2 een veel logischer keuze.