Misschien wel het best uitgebalanceerde camera-aanbod van alle camerafabrikanten,n e vind je bij Panasonic. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door de recent uitgebrachte Panasonic GX8. Panasonic’s camera-aanbod varieert van een camera met de voordelen van systeemcamera en de ergonomie van een spiegelreflex (Panasonic G7), een compacte hybride met zowel video- als fotokwaliteit en mogelijkheden van professioneel niveau (Panasonic GH4), tot de ideale bridgecamera met een grote sensor en een enorm zoombereik (Panasonic FZ1000) of een high-end edelcompact (Panasonic LX100). Voor beginner tot professional is er een Panasonic camera die aan alle eisen voldoet.
De Panasonic GX8 is bestemd voor veeleisende amateurfotografen of professionele reis- en straatfotografen die meer gecharmeerd zijn van het uiterlijk en de vorm van een meetzoekercamera dan een spiegelreflexcamera. Waar vind je een stof- en spatwaterdichte camera met een vrij draai- en kantelbaar beeldscherm? Een snelste sluitertijd van 1/16.000 seconde, 6 opnames per seconde met continu-AF en 4K video, zonder dat je een externe recorder hoeft aan te sluiten? Met een grotere zoeker dan een professionele spiegelreflex camera? Met een AF die bij -4 EV zijn werk nog doet en die bovendien sneller en nauwkeuriger scherpstelt dan een Canon 1Dx? Een camera die zelfs scherp kan stellen op het licht van een ster?
Als klap op de vuurpijl belooft Panasonic dat je met deze camera opnames kan maken, waarbij je achteraf pas bepaalt waar je de scherpte wil hebben. De Panasonic GX8 biedt de hoogste beeldkwaliteit van alle Panasonic G camera’s en is niet eens het topmodel van de G-serie.
Stof- en spatwaterdichte camera MET draaibaar en kantelbaar beeldscherm? Panasonic is volgens mij de enige camerafabrikant die daar met Panasonic GX8 (en de Panasonic GH4) in geslaagd is.
Panasonic GX8 versus GX7
Twee jaar geleden werd de Panasonic GX7 uitgebracht, waarvan het uiterlijk sterk doet denken aan de Panasonic GX8. De Panasonic GX7 is kleiner en goedkoper dan de GX8. Toch is de nieuwe versie geen plichtmatige upgrade, zoals je soms bij andere cameramerken ziet. Er zijn vele redenen te geven waarom veeleisende fotografen een GX8 verkiezen boven de GX7:
- De Panasonic GX8 is extra afgedicht tegen stof en spatwater. De GX7, zoals verreweg de meeste camera’s niet
- De OLED zoeker van de Panasonic GX8 is helderder, groter, helderder en heeft geen last van ‘smearing’.
- De GX8 heeft een sensor met 25% meer megapixels en biedt 4K video en diverse 4K Photo modes
- Dual IS van de GX8 biedt aanzienlijk verbeterde beeldstabilisatie
- De GX8 heeft een groter ISO bereik (nu ook 100 en 25.600 ISO)
- Snellere autofocus, die bovendien in het donker scherpstelt (Starlight AF mode)
Panasonic GX8 vs Canon 70D
Met welke camera vergelijk je de Panasonic GX8? Qua vormgeving en gebruiksgemak zou je de GX8 kunnen vergelijken met een Leica, maar de Lumix is veel goedkoper dan de meeste Leica bodies. Qua doelgroep, beeldkwaliteit en prijs ligt een vergelijking met een high-end spiegelreflex camera meer voor de hand.
- Er is geen enkele spiegelreflex met 4K video of 4K foto-modus
- De Panasonic GX8 heeft zowel bij video als foto’s een betere beeldkwaliteit
- De GX8 is extra afgedicht tegen stof en spatwater; de 70D niet
- De AF van de GX8 stelt nog scherp bij weinig licht, waar de AF van de 70D het al voor gezien houdt
- De GX8 biedt vele innovatieve mogelijkheden die de 70D niet biedt (focus peaking, starlight AF, 4K video, 4K foto, ingebouwde beeldstabilisatie, etc)
Panasonic GX8: Bouwkwaliteit & Features |
![]() | |
4K straatfotografie Waar Cartier Bresson zich onopvallend op straat verplaatste met zijn Leica, op zoek naar de kans om ‘the decisive moment’te vangen, is de Panasonic GX8 de ideale kandidaat voor de moderne straatfotograaf. De camera heeft een bedriegelijk onopvallend uiterlijk voor alle innovaties – zoals bijvoorbeeld 4K PreBurst, waarbij de camera 60 opnames opslaat van de twee seconden voordat de sluiter wordt ingedrukt – waarvan Cartier Bresson alleen maar kon dromen – die er onder de motorkap zitten. | |
Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie | |
De Panasonic GX8 heeft een metalen body, die zeer solide aanvoelt. Toch weegt de camera slechts 435 gram (body only). Lichter of gelijkwaardig met camera’s met een kunstsof body, die bovendien niet water- en stofdicht zijn. In vergelijking met de Panasonic GX7 is de GX8 iets groter en dat zal met name fotografen met grotere handen aanspreken. Sinds de komst van de uiterst compacte Panasonic GM5 biedt Panasonic een van de meest compacte camera’s met ingebouwde zoeker en verwisselbare lenzen. Wie een kleine camera kiest, zal de voorkeur geven aan een GM5 boven de GX7. Door de GX8 wat groter te maken, krijgt de camera een eigenzinniger karakter. Wie de GM5 te klein vindt, kiest voor de GX8. En andersom. De Panasonic GX7 had aan de achterzijde een raderwieltje, waarmee je bij handmatige belichting door de knop in te drukken makkelijk kon switchen tussen diafragma-instelling en over/onder-belichting. Waarschijnlijk om de GX8 waterdicht te houden, is deze knop vervangen door een grotere knop voor diafragma-instelling en een aparte knop bovenop de camera voor onder/overbelichting. Dat was een van de weinige dingen waaraan ik moest wennen, want ik vond het duimwiel met twee functies van de GX7 erg praktisch.De super-degelijk (denk aan een professionele camera) uitgevoerde knoppen op de camera bieden directe toegang tot alle meest gebruikte functies. En er zijn diverse Custom Function buttons, meer dan bij de meeste andere cameramerken – waar je een functie aan kan toekennen die jij veel gebruikt. De Panasonic GX8 maakt volgens mij de claims van Panasonic (High Performance, Functional Control en Premium Design) meer dan waar. | |
Beeldscherm en zoeker | |
Het OLED beeldscherm op de Panasonic GX8 behoort wat mij betreft tot de betere en scherpste beeldschermen van dit moment. Toch ben ik blij dat er een zoeker op de camera zit, want ik ken geen enkele camera waar het beeldscherm zo helder is dat ik er bij felle zon goed mee uit de voeten kan. De elektronische zoeker van de Panasonic GX8 is een van de mooiste zoekers die we tot op heden zijn tegen gekomen. Met een 0.77x zoekervergroting is het zoekerbeeld groter dan het zoekerbeeld van een spieglereflexcamera met een volformaat sensor, zoals de Canon 5Ds of de Nikon D810 (beiden 0.7x) , die op hun beurt een anderhalf keer grotere zoeker hebben dan spiegelfreflexcamera’s met een APS-C sensor, zoals de Canon 760D, Nikon D5300 (0.5x). De verversingssnelheid van het OLED scherm is zo snel, dat je geen last meer hebt van ‘smearing’als je de camera zeer heftig beweegt. Het contrast (1:10.000) is vergelijkbaar met een modern LCD scherm, maar nog niet met een optische zoeker. Al scheelt het niet zo veel meer. De zoeker is kantelbaar, zoals de hoekzoeker uit het analoge tijdperk. Bij het maken van opnames, waarbij je van bovenaf op de camera kijkt – ik denk aan paddenstoelen fotograferen in het bos of aan desktop fotografie – kan je dan van bovenaf in de zoeker kijken. Maar omdat de Panasonic een erg mooi vrij draai- en kantelbaar beeldscherm heeft, verwacht ik dat het beeldscherm in de praktijk vaker gebruikt zal worden dan de kantelbare zoeker. Zo verging het mij, althans. | |
Autofocus: sneller en nauwkeuriger dan een Canon 1Dx | |
In de praktijk is het soms lastig om de verschillen in AF-snelheid tussen verschillende camera’s nauwkeurig vast te stellen. In ons testlab laten we camera’s, meestal met verschhillende lenzen, scherpstellen van oneindig tot ongeveer een meter. We meten de tijd die het een camera/lens combinatie kost om scherp te stellen en af te drukken. In 50 ms stelt de Panasonic GX8 met een Panasonic 14-140mm scherp van oneindig tot circa 1 meter. Dat is de hoogste AF snelheid die we tot nu toe hebben gemeten. De Panasonic GX8 was in ons testlab ongeveer drie keer zo snel als de Canon 1Dx, die geldt als misschien wel de snelste spiegelreflexcamera. Misschien verbaast het dat een camera die gebruik maakt van contrastdetectie sneller is dan een professionele spieglerflex met fasedetectie, omdat fasedetectie de naam heeft sneller te zijn. Het geheim zit hem in Panasonic’s unieke FDF (Depth From Defocus) autofocustechnologie, die echter alleen bij Panasonic lenzen wordt gebruikt. Met een Olympus lens is een Panasonic GX8 niet zo snel als met de Panasonic 14-140mm waarmee we de test hebben uitgevoerd, maar ook dan is de AF erg snel. Hoe donkerder het wordt, des te langzamer werkt de AF. In het donker doet de Panasonic er bijna 3 seconden over om scherp te stellen, maar dat is op een punt waarop vele andere camera’s het alten afweten. Panasonic geeft op dat de Panasonic GX8 nog kan scherpstellen bij -4EV. De meeste spiegelreflecamera’s houden op met scherpstellen boj ~0 EV. Panasonic doet er nog een schepje bovenop met Starlight AF: door de AF punten te verkleinen, is het licht van een kleine lichtbron, zoals een felle ster aan de hemel of een lntaarnpaal in de verte – voldoende om nog scherp te stellen. We hebben het niet getest: dat houden jullie nog van ons tegoed. Hoe hoger de resolutie van een camera wordt, des te meer het opvalt als er niet precies is scherpgesteld. Omdat de Panasonic GX8 scherpstelt op het sensor-signaal, is er geen sprake- van systematische frobt- of back-focus; dat zijn problemen die met het toenemend gebruik van lichtsterke lenzen op een spiegelreflexcamera met hoge resolutie sensoren beginnen te storen. De Panasonic GX8 blijft daarvan bespaard. De AF nauwkeurigheid van de Panasonic GX8 is verschrikkelijk goed: bij een spiegelreflex camera is een herhaalbaarheid van 5% het best mogelijk haalbare dat we zijn tegenkomen. Met enkele lenzen (zowel Olympus als Panasonic) komt Panasonic uit op een herhaalbaarheid van 1%. In geen geval kwam de herhaalbaarheid boven de 4%. Ook het volgen van een bewegend onderwerp doet de Panasonic GX8 verbazingwekkend goed. AF-tracking op een Canon 760D verliep ongeveer net zo goed als met de Panasonic GX8. Voor ons gevoel is een echte actie-camera zoals de Canoin 1Dx nog een beter. We hebben echter geen methode voor het meten van de AF snelheid bij continu AF. Een maand geleden publiceerden we een AF praktijktest van de Panasonic GX8, met daarin de volgende illustratie van de AF performance van de Panasonic GX8: | |
{vimeo}133852561{/vimeo} |
Uniek: Post-focus technologie: achteraf je foto scherp maken |
![]() | |
Panasonic broedt op dit moment aan de ontwikkeling van de revolutionaire Post Focus technologie. Voor deze functie wordt de bestaande 4K-fototechnologie van Panasonic op een vernieuwende manier toegepast. Door supersnel, uiterst nauwkeurige DFD (Depth From Defocus) autofocustechnologie te combineren met 4K-foto kunnen burstopnames in 4K-resolutie worden vastgelegd bij 30 fps terwijl de lens op circa 50 verschillende delen van het beeld scherpstelt. Achteraf kunnen fotografen met één aanraking van het beeldscherm op de camera elk willekeurig deel van een foto scherp maken. Ongeacht waarop oorspronkelijk werd scherpgesteld, wordt er vervolgens een nieuw beeld met het nieuwe scherpstelgebied aangemaakt als aparte foto. De kans dat een ander merk op korte termijn (binnen een paar jaar) met eenzelfde technologie komen, lijkt me klein. Afgezien van Samsung camera’s en 1 Sony en 1 Nikon camera, zijn er nog geen systeem camera’s op de markt, die net als de Panasonic 4K opnames kunnen maken. Laat staan dat er Post-focus & DFD technologie bij zit. Post-focus technologie is ook een perfecte oplossing voor fotografen die meerdere opnames maken van een onderwerp, omdat ze onvoldoende scherptediepte hebben. Met behulp van Focus-stacking wordt die serie opnames vervolgens zodanig gecombineerd, dat je een veel grotere scherptediepte hebt dan met een enkele opname mogelijk zou zijn. Ik weet echter niet of Panasonic daarin voorziet. Op dat antwoord meoeten we nog even wachten, maar niet zo lang. Panasonic introduceert de Post Focus-functie via een firmware-update voor de GX8 en tussen eind 2015 en voorjaar 20162. Overwogen wordt om dit ook voor andere modellen (ik gok: GH4) te introduceren. | |
Hoge beeldkwaliteit | |
![]() | |
De 20 megapixel sensor van de Panasonic GX8 levert de hoogste scherpte van alle Panasonic camera’s die we hebben getest, al is het verschil met de Panasonic GH4 (met een 16 megapixel sensor) zo klein, dat je het beeld enorm op moet blazen om een verschil te ontdekken. Bij onze Imatest metingen bereikt de Panasonic GX8 in RAW bestanden zonder verscherping eenzelfde resolutie als de Olympus OMD- E-M1 (16 megapixels, zonder moire filter) en de Canon 760D (net als de Panasonic GX8 met moire filter). Mogelijk gebruikt Canon een iets zwaarder moire filter dan Panasonic, waardoor het verschil in megapixels wordt genivelleerd. Een andere mogelijkheid is de kwaliteit van het gebruikt Panasonic objectief. | |
![]() | |
De kleurweergave en het contrast van Canon camera’s (standaard beeldstijl) is duidelijk anders dan die van Panasonic (eveneens de standaard beeldstijl). Dit is een kwestie van smaak en is eenvoudig aan te passen op de Panasonic GX8 door een andere beeldstijl te kiezen met wat meer verzadiging en contrast. Vergelijk je de scherpte echter, kijk bijvoorbeeld naar de bus of de trap rechtsonder in beeld, dan is de scherpte in de hoeken bij de Panasonic duidelijk beter. | |
![]() | |
Bij opnames waar tegelijkertijd hele donkere kleuren als felle hooglichten voorkomen, loop je de kans op dichtgelopen schaduwpartijen en uitgebleekte hooglichten. Bij de Panasonic GX8 Het dynamisch bereik van de Panasonic GX8 dat we hebben gemeten, komt bij 200 ISO overeen met het dynamisch bereik van de Panasonic GH4. Bij 6400 ISO was het dynamisch bereik van de Panasonic GX8 zelfs nog wat hoger. Vaak wordt gedacht dat de grootte van de sensor de belangrijkste voorwaarde is om deze problemen te voorkomen, maar de Panasnic GX8 heeft een hoger dynamisch bereik dan de huidige Canon spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Zelfs de Canon 5Ds met een volformaat sensor heeft een dynamisch bereik dat vergelijkbaar is met de Panasonic GX8. | |
Ook bij alle andere beeldkwaliteits onderdelen (kleurweergave bij daglicht en kunstlicht en signaal ruis verhouding) zette de Panasonic GX8 goede prestaties neer. Vergelijkbaar of beter dan een spiegelreflex. De jpg bestanden zijn ten opzichte van andere merken soms minder verscherpt of contrastrijk, maar het komt op mij erg natuurlijk over. Ik verscherp mijn eigen RAW opnames zelfs minder dan Panasonic doet inde jpg bestanden. | |
![]() |
Video: 4K is beter, ook als je Full-HD opnames publiceert | ||
Ondanks de geavanceerde video mogelijkheden van de Panasonic GX8, is het voor de serieuze video-amateur geen alternatief voor een Panasonic GH4. De Panasonic GH4 biedt aanvullende, geavanceerde mogelijkheden, zoals het maken van 10 bits 4:2:2 opnames op een externe recorder zoals de Atomos Shogun. Tijdens 4K-video heb je niet de mogelijkheid om in-body beeldstabilisatie te gebruiken. Dan heeft de processor alle rekenkracht nodig om 30 8 megapixel opnames per seconde te maken. Publiceer je alleen maar Full-HD video, dan heeft 4K een enorme meerwaarde die je niet moet onderschatten. Bij CameraStuffReview filmen we in 4K, terwijl we eigenlijk alleen Full HD opnames publiceren. Dankzij 4K hebben de uiteindelijke opnames een betere kleurweergave, hogere scherpte en een betere signaal/ruisverhouding dan Full HD opnames die je met een systeemcamera (spiegelloss of spiegelreflex) maakt. | ||
4K fotomodus |
![]() | |
De 4K-Photo-modus is perfect voor “onverwachte momenten die je aan ziet komen”: je weet dat een walvis weer bovenkomt om adem te halen, maar niet precies wanneer. Op een onverwacht zal de walvis onderduiken en krijg je misschien in een fractie van een seconde de staart te zien. Kies een snellere tijd dan je voor video zou kiezen (1/1000 sec voor scherpe foto’s, in plaats van 1/50 sec voor vloeiende video) en vervolgens hoef je alleen de walvis in beeld te houden. Zelfs pers- en portretfotografen kiezen soms voor 4K video. Niet alleen omdat ze op die manier verzekerd zijn van nèt dat ene moment met die betoverende glimlach. 4K photo levert -afhankelijk van je camera-instellingen – 25 of 30 beelden per seconde. Dat is meer dan de 5 tot 10 beelden die een professionele spiegelreflex kan maken. Bovendien werkt 4K Photo gedurende een langere periode (de buffer raakt niet vol) en met aanzienlijk minder herrie, omdat er niet 5 tot 10 keer per seconde een spiegel op en neer klapt. Spelende kinderen, geinterviewde politici of pasgetrouwde stelletjes die op de foto moeten; met 4K Photo staan meer ontspannen voor de camera. | |
Unieke beeldstabilisatie: Dual IS | |
![]() | |
Panasonic heeft de keuze gemaakt om de meeste lenzen te voorzien van beeldstabilisatie, terwijl Olympus heeft gekozen voor In-body beeldstabilisatie (IBIS). De keuze van Olympus pakte beter uit. In de GM serie introduceerde Panasonic in-body beeldstabilisatie. Ongeveer net zo goed als de lens beeldstabilisatie, maar niet zo goed als de Olympus IBIS. Wat een technologisch gezien uitzonderlijke prestatie is, is dat Panasonic er in geslaagd is om de de in-body beeldstabilisatie van de Panasonic GX8 samen te laten werken met de lens beeldstabilisatie van Panasonic lenzen. Panasonic claimt met Dual IS resultaten te behalen, die net zo goed zijn als Olympus’ IBIS. Vrijwel alle Panasonic objectieven kunnen geschikt gemaakt worden voor Dual IS door een nieuwe firmware voor die lens te installeren. Slechts 3 lenzen (14-45, 100-300 en 45-200) zijn niet geschikt voor Dual IS. De firmware updates voor Dual IS met Panasonic objectieven verschijnen tussen augustus 2014 en febrauri 2015. Na het verschijnen van firmware updates gaan we een aparte test uitvoeren van Panasonic’s revolutionaire Dual IS. | |
![]() | |
Electronische sluiter: 1/16.000 en volledig stil! | |
De Panasonic GX8 is voorzien van zowel een traditionele sluiter als een elektronische sluiter. Bij een elektronische sluiter worden de rijen met pixels achter elkaar uiteglezen (Panasonic werkt, net als Sony aan de ontwikkeling van een globale sluiter waar alle pixels tegeijkertijd worden uitgelezen). Het nadeel daarvan is dat verticale lijnen in een snel bewegend onderwerp, zoals een trein die op volle snelheid door het beeld raast, niet natuurgetrouw (maar scheef) worden afgebeeld. Dit soort situaties zal voor de meeste fotografen zleden voorkomen, maar het is goed dat in die gevallen de mechanische sluiter gebruikt kan worden. Mijn eigen voorkeur is het om te werlken met een elektronische sluiter. Niet alleen omdat ik daarmee een sluitertijd van 1/16.000 seconde – en dus een groter diafragma – kan kiezen, waardoor ik meer kan spelen met achtergrondonscherpte / bokeh. De belangrijkste reden voor mij om met de elektronsiche sluiter te werken, is dat de camera zo volledig stil is bij het maken van een foto. Alleen de fotograaf kan bij het maken van een opname nog het diafragma horen dichtgaan, maar dat geluid is zo zacht, dat je zelfs vlakbij de camera in een verdrr volledig stille omgeving al niet meer hoort. | |
Connectivity | |
De GX8 kan met een gebruiksvriendelijke, gratis te downloaden app op afstand bedient worden met een app. Ook kan je via Wifi of een Qr code verbinding maken met je smartphone om foto’s te delen op Social Media. De Panasonic GX8 is voorzien van een USB / AV output, een Mini HDMI poort en een 2.5mm microfoon stekkertje. Dat laatste was voor mij onverwachts: het is een kleiner stekkertje dan ik gewend was. |
Conclusie Panasonic GX8 test |
![]() | |
Conclusie Panasonic GX8 test | |
Voordelen
| Nadelen
|
Het traditionele uiterlijk van de Panasonic GX8 verraadt niet dat dit een van de meest innovatieve camera’s is van dit moment. Het is een mooie en goed gebouwde – bovendien stof- en spatwaterdichte – camera, die lekker in de hand ligt en waarmee je als straatfotograaf onopvallend te werk kan gaan. Een volkomen stille sluiter en de snelste AF van alle camera’s die we tot nu toe hebben getest, maken dat je snel te werk kan gaan. De Panasonic GX8 biedt een foto-kwaliteit die niet onderdoet voor een een spiegelreflex camera met 24 megapixels en een video-kwaliteit die aanmerkelijk beter is dan van de vrijwel alle concurrenten. Revolutionaire innovaties zoals Duals IS, 4K Photo en Post Focus technologie maken het je makkelijk om precies het juiste moment vast te leggen, van bijzondere en alledaagse belevenissen. En ondanks alle technologie die er in deze camera zit, is de Panasonic GX8 prettig en eenvoudig te bedienen. |