Test Panasonic GX80

0

“Some say that it eats Canon SLR’s for breakfast, and Leica’s for lunch, all we know is that it’s called The Panasonic GX80!”

Smartphone camera’s zijn goed. Systeemcamera’s met verwisselbare lenzen zijn beter. Ongeacht het merk leveren moderne camera’s met verwisselbare lenzen, zowel spiegelreflex als spiegelloze systeemcamera, een beeldkwaliteit die voldoet aan de wensen van misschien wel meer dan 90% van de vrijetijds fotografen. Geen wonder dat gewicht, grootte, gebruiksgemak, videomogelijkheden en veelzijdigheid steeds belangrijker argumenten worden bij de keuze van een camera met verwisselbare lenzen.

Voor straatfotografen komt daar nog bij dat je niet al te zeer wilt opvallen met je camera. De Panasonic GX80 is mooi om te zien in zwart met zilver of in een volledig zwarte, stealth uitvoering. Tegelijkertijd klein genoeg om niet op te vallen. Dankzij een volledig stille sluiter valt het zelfs niet op als je een opname maakt. Een snelste sluitertijd van 1/16.000 (1/4000 is gebruikelijk) zorgt er voor dat je bij veel licht toch nog een groot diafragma kan kiezen, om zo het onderwerp meer van de achtergrond te isoleren.

Panasonic GX80 a.k.a. GX85 review

Panasonic GX 80 adviesprijs: 699 euro voor de body

De doelgroep van de Panasonic GX80 is een beginnende fotograaf, met een voorkeur voor hoogwaardige producten met een casual uitstraling. Gezien het gebruiksgemak en de hoogwaardige bouw- en beeldkwaliteit vermoed ik dat ook veel ervaren fotografen gecharmeerd zijn van deze camera. De uiterst efectieve beeldstabilisatie in de camerabody, waarover zo meer, zorgt er voor dat met alle objectieven die je op deze camera gebruikt – of de lens nou wel of niet voorzien is van beeldstabilisatie – scherpere foto’s maakt bij weinig licht. In-body beeldstabilisatie en de unieke 4K video en 4K Photo mogelijkheden, waarover zo meer, zijn een absolute meerwaarde ten opzichte van andere systeem camera’s in de prijsklasse tot 750 euro. Alleen Olympus biedt in deze prijsklasse ingebouwde beeldstabilisatie, maar geen 4K video mogelijkheden.
De adviesprijs van de Panasonic GX80 is 699 euro voor de body. Voor honderd euro meer krijg je er een heel compact Panasonic 12-32mm objectief met ingebouwde beeldstabilisatie (zoals hierboven afgebeeld) bij. Drie andere compacte objectieven die perfect bij deze camera passen, zijn:

Meer ervaren fotografen zou ik bij de GX80 iets duurdere objectieven met ingebouwde beeldstabilisatie adviseren:

PS: Welke brandpunt iemand gebruikt, is een persoonlijke voorkeur. Er wordt vaak gesteld dat je moet beginnen met een 25mm standaardlens (50mm volformaat sensor equivalent). Ik kies persoonlijk eerder een van bovenstaande lenzen. Dat neemt niet weg dat Panasonic twee hele goede 25mm lenzen (Panasonic 25 mm f/1.7: test verschijnt binnenkort) voor starters en Panasonic Leics 25mm f/1.4 voor gevorderden) in het lenzenpakket heeft.

4K verandert de fotografie: Deze opname van een lijster is zonder statief tijdens een boswandeling met een lange telelens op de Panasonic GX80 gemaakt. Bij 4K video-opnames zonder statief met een telelens (210mm) zorgt de beeldstabilisatie er voor dat de afzonderlijke beelden scherp zijn, maar zie je het beeld bewegen. Een van de voordelen van 4K is dat je een beeld kan bijsnijden tot Full HD. Ik heb de zwarte randen die ontstaan bij softwarematige beeldstabilisatie in Premiere Pro expres weergegeven om te laten zien hoe het beeld er uit zou zien als je een Full HD opname had gemaakt, die je later softwarematig had willen stabiliseren.Door de gestabiliseerde 4K opname bij te snijden tot Full HD, houd ik dankzij de Panasonic GX80 een leuke herinnering aan deze lijster over. En extreme vergroting zonder kwaliteitsverlies.

Panasonic GX80 vs GX7 vs GX8

Straat-, portret- en reisfotografen kiezen vaak een camera, waar de zoeker linksboven zit, in plaats van het midden. Denk maar aan Leica camera’s. Sportfotografen en voormalige spiegelreflex bezitters hebben een voorkeur voor een camera met de zoeker in het midden, zoals bij de Panasonic G7 of Panasonic GH4.
Op dit moment kan je uit 3 Panasonic camera’s met een meetzoeker uiterlijk (met een ingebouwde zoeker linksboven in de camera) hebben. De Panasonic GX80 zit tussen de GX7 en de GX8 in, maar heeft ook een paar unieke eigenschappen:

  • Wat prijs betreft, is de GX7 spotgoedkoop, de GX8 lekker goedkoop en de GX8 aantrekkelijk geprijsd
  • De Panasonic GX80 is net iets zwaarder dan de GX7 en 20% lichter dan de GX8
  • De 20 megapixel sensor van de GX8 is voorzien van een anti-aliasing filter. De GX80 heeft een 16 megapixel sensor zonder anti-alising filter (~19 megapixel). Dat levert vrijwel dezelfde resolutie voor deze camera’s, die ongeveer 10% hoger is dan de resolutie van de 16 megapixel sensor van de GX7 met anti-alising filter.
  • De GX8 is iets groter en heeft een duidelijk groeter handgreep, waardoor de GX8 beter combineert met grotere objectieven, zoals de Panasonic 100-400mm. De op zich lekker compacte Panasonic 35-100mm f/2.8 past voor mijn gevoel beter op de GX8 dan op de GX80. 
  • De GX8 is stof- en spatwaterdicht. De GX80 en de GX7 niet.
  • Omdat de GX8 groter is, heeft die meer knoppen, waaronder twee extra Fn knoppen, waaraan je zelf een functie kan toewijzen. De GX8 heeft een aparte knop voor over- of onderbelichten. Bij de GX7 en GX80 heeft het duimwieltje een dubbelfunctie: als je het indrukt, kan je er mee over- of onderbelichten. Druk je nog een keer, dan heeft het duimwieltje weer zijn oorspronkelijke functie (sluitertijd of diafragma instellen).
  • Achter op de GX80 body, midden bovenaan zit een Fn knop, die standaard is toegekend aan een 4K menu. Dit hebben de GX8 en GX7 niet en het vergroot het gebruiksgemak van de verschillende 4K mogelijkheden:, niet alleen 4K Preburst, 4K Burst, 4K start stop, maar ook Post Focus, 4K Live crop en Light Composition
  • Gebruik je de mechanische sluiter, dan is de GX80 veel stiller dan de GX7 of GX8  

Bouwkwaliteit & beeldstabilisatie

De GX80 heeft de stilste mechanische sluiter van alle Panasonic G (G, GF, GH, GM, GX) series

Dit is een camera die je altijd bij je kan hebben, om je creativiteit uit te leven bij het vastleggen van herinneringen. De Panasonic GX80 heeft een geheel nieuw ontworpen elektromagnetisch gestuurde sluiter, die stiller is en minder trillingen (“shutter shock”) veroorzaakt. De Panasonic GX80 wordt opgeladen via een USB aansluiting.

GX80 GX85 s backslant LCD TiltDown

Het voordeel van een zoeker linksboven op de camera verzilver je, zeker op een camera met een touchscreen, als je met je rechteroog door de zoeker kijkt. Als je dat doet, komt je neus niet tegen het beeldscherm van de camera. Ook kan je dan met je duim het scherpstelpunt precies op de juiste plaats positioneren, terwijl je je oog voor de zoeker houdt. Bij een spiegelreflex camera zitten alle AF punten in het centrum van het beeld. Hier kan je het AF punt over een bijna twee keer zo groot gebied precies plaatsen met 1 klik op het touchscreen.
Niet iedereen houdt van een elektronische zoeker, maar het zoekerbeeld is net zo groot als de zoeker van een spiegelreflex camera met een volformaat sensor: bijna anderhalf keer zo groot als de zoeker van een spiegelreflex camera uit deze prijsklasse. Ben je eenmaal zo’n grote zoeker gewend, dan ervaar je de kleinere zoeker van een spiegelreflex camera met een APS-C sensor als kijken door een tunnel. Voor brildragers is de zoeker van de Panasonic GX8 beter te overzien dan de zoeker van de GX80, waar je met je oog dichter op moet zitten om het hele zekerbeeld te overzien. Dankzij focus peaking en uitvergroten van het beeld in de elektronische zoeker kan je veel nauwkeuriger en sneller scherpstellen met een elektronische zoeker dan met een optische zoeker. En in het donker geeft een elektronische zoeker nog steeds een helder beeld, terwijl een optische zoeker al onbruikbaar geworden is. 

Niet alleen in vergelijking met oudere Panasonic camera’s, maar ook in vergelijking met andere cameramerken is de sluiter van de Panasonic GX80 opvallend stil:

Razendsnelle  en zeer nauwkeurige AF

Voor het meten van de AF snelheid kiezen we een “worst case scanario” van oneindig naar anderhalve meter. Zo kunnen we zo nauwkeurig mogelijk meten. In de praktijk is het afstandsverschil meestal kleiner, maar blijft de snelste camera ook het snelst. De AF van de Panasonic GX80 stelde in onze test sneller scherp van oneindig naar anderhalve meter dan alle spiegelreflex camera’s, zo bleek tijdens onze AF test van de GX80.

Verreweg de meeste foto’s worden gemaakt in de Single-AF modus. Bij het testen van de AF snelheid stellen we de camera handmatig in op oneindig en meten de tijd die het kost om scherp te stellen op anderhalve meter. Vergelijken we de AF snelheid van een spiegelreflex camera met de AF snelheid van een spiegelloze systeem camera, dan laat Panasonic overtuigend zien dat systeemcamera’s sneller kunnen scherpstellen. Met de Panasonic 12-60mm lens stelde de Panasonic GX80 scherp in 0,05 seconde. De camera heeft ook nog een Quick AF modus, waarmee de  scherpsteltijd in de praktijk nog verkort kan worden, omdat de camera dan al scherp stelt voordat je de vinger op de ontspanknop zet.
We hebben nog geen spiegelreflexcamera getest, die dat kon evenaren. 50 milliseconde komt overeen met de ontspanvertraging van veel spiegelreflex camera’s; dat is de tijd die een camera nodig heeft om een opname te maken nadat er al scherpgesteld is. Afhankelijk van de lens en de camera moet je daar bij een spiegelreflexcamera nog tussen de 200ms en 1000 ms bij optellen voor de tijd die de camera nodig heeft om scherp te stellen.

AFspeed
De snelle AF tijd van Panasonic camera’s is volgens mij te danken aan ten minste 4 factoren:

  • De hoge verversingssnelheid waarmee de sensor wordt uitgelezen (het sensor signaal wordt gebruikt om scherp te stellen)
  • Bij gebruik van Panasonic lenzen: Depth by Defocus, waarbij de camera aan de hand van de bokeh kan inschatten hoe ver er scherpgesteld moet worden. De AF motor maakt dan een hele snelle slag, gevolgd door nauwkeurig scherpstellen met contrast detectie.
  • De relatief korte brandpuntsafstanden van micro-43 objectieven en de bijbehorende, grotere scherptediepte
  • Het lage gewicht van het lenselement dat wordt verplaatst.

Ook bij continu-AF en focus tracking is enorme vooruitgang geboekt wat de AF snelheid betreft, al zal daar de snelste spiegelreflexcamera het nog wel winnen van de Panasonic GX80. Het zou mij niets verbazen als Olympus of Panasonic mogelijk al op de komende Photokina met verrassend snelle continu AF op de proppen komt. De Sony A6300  en de Nikon 1 camera’s zijn ook verrassend goed op dit punt. Voor de GX80 maakt het niet veel uit, want dit is geen camera die sportfotografen als doelgroep heeft.

Aan snel scherp stellen heb je niets, als het niet tegelijkertijd nauwkeurig is. Bij het testen van objectieven meten we altijd hoe nauwkeurig de AF scherpstelt. Panasonic camera’s en lenzen (ook op Olympus) camera’s behoren daar tot de allerbesten.  

Body en camera werken samen: 5-assige beeldstabilisatie

GX80 GX85 k Dual IS

Traditioneel kozen camerafabrikanten er voor om beeldstabilisatie in de lens te bouwen. Het nadeel van deze aanpak is dat iedere lens van beeldstabilisatie moet worden voorzien, wat extra kosten en gewicht met zich meebrengt. Er zijn nog altijd meer objectieven waarin geen beeldstabilisatie is ingebouwd dan objectieven die wel zijn voorzien van beeldstabilisatie. Minolta – en na de overname: Sony – had de primeur met een beeldstabilisatie die in de camera was ingebouwd. Hierdoor kon je bij alle lenzen profiteren van beeldstabilisatie, maar de in-body beeldstabilisatie (IBIS) was minder effectief dan de lensbeeldstabilisatie van andere merken. Olympus kwam vervolgens met IBIS die minstens zo goed was als in-lens beeldstabilisatie, waarschijnlijk zelfs beter. Dat is de reden waarom Olympus tot voor kort alleen objectieven uitbracht zonder beeldstabilisatie. Tot voor kort, want juist bij telelenzen met een extreem lange brandpuntsafstand is juist in-lens beeldstabilisatie het meest effectief. De Olympus 300mm f/4 is de eerste Olympus lens met ingebouwde beeldstabilisatie. Ongeveer tegelijkertijd lieten Sony, Olympus en Panasonic (in de Panasonic GX8) zien dat het mogelijk was om de in-body beeldstabilisatie samen te laten werken met in-lens beeldstabilisatie.Het voordeel van deze samenwerking is dat er vijf verschillende bronnen van bewegingsonscherpte gecorrigeerd kunnen worden.

Bij het testen van de Panasonic GX8 zagen we dat de 5-assige beeldstabilisatie van Panasonic GX8 nog niet zo effectief was als die van Sony en Olympus. De ontwerpers van Panasonic stonden voor een niet geringe uitdaging. Enerzijds lopen Panasonic camera’s voorop met 4K video. Bij het opnemen van 4K video worden zo veel data gegenereerd, dat de kans heel groot is dat de sensor oververhit wordt. Bij het testen van Canon spiegelreflex camera’s in Liveview klapt tot mijn grote ergernis de spiegel na ongeveer een minuut naar beneden; waarschijnlijk met de bedoeling om oververhitting te voorkomen (en dan hebben we het bij een canon 760D nog niet eens over 4K video, maar over gewone HD). Bij Panasonic speelt dat probleem niet. Ik vermoed dat ze de sensor van bijvoorbeeld de Panasonic GH4 goed hebben vastgezet op een groot, zwaar blok koper om al die warmte die tijdens 4K video opnames wordt geproduceerd, af te kunnen voeren. Voor 4K video werkt deze oplossing goed, want ik heb bij een Panasonic camera niet meegemaakt dat de camera te warm werd bij video opnames. Maar voor een goede in-body beeldstabilisatie wil je geen blok koper aan je sensor hebben hangen. Want hoe groter de bewegingsvrijheid van de sensor, des te effectiever de IBIS. “Tom Poes, verzin een list”, zou Olie B. Bommel gezegd hebben. Die heeft Panasonic bedacht.

Testresultaten voor de beeldstabilisatie van de GX80 (5 stops winst) zijn ronduit indrukwekkend. Het is een nek-aan-nek race tussen Olympus, Panasonic en Sony; allen met 5-assige beeldstabilisatie.

Als je de body van de Panasonic GX80 in handen houdt, nadat je de lens er af hebt gehaald, dan zie je de eerste aanwijzing dat de bewegingsvrijheid van de sensor is toegenomen: je ziet de sensor, bevrijd van zijn koperblok, vrolijk wiebelen. Dat maakt de kans groot dat de Panasonic GX80 een hele grote winst kan behalen door beeldstabilisatie. Ik heb het uitgeprobeerd met de Panasonic 12-60mm. In het beeldscherm van de Panasonic GX80 verschijnt de melding “Dual IS” als indicatie dat de beeldstabilisatie van lens en camera gecombineerd worden tot een 5-assige beeldstabilisatie. Met en zonder beeldstabilisatie heb ik telkens 10 opnames gemaakt, waarvan de resolutie is gemeten met behulp van Imatest. Ten eerste valt het op dat zelfs bij een korte sluitertijd van 1/200 sec we profijt hadden van de beeldstabilisatie. Het tweede dat opviel is dat een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/200 sec zonder beeldstabilisatie net zo scherp is als een opname gemaakt met 1/6 sec met beeldstabilisatie. Dat is werkelijk heel goed. 

De nieuwste objectieven zoals de Panasonic 12-60mm of de Panasonic 100-400mm zijn al voorzien van een firmware die samenwerking tussen de camera beeldstabilisatie en lens beeldstabilisatie mogelijk maken. Voor 11 Panasonic objectieven, zoals de Panasonic 14-140mm, de Panasonic 35-100mm f/2.8, Panasonic 12-35mm f/2.8 of de Panasonic 42.5mm f/1.2 of f/1.7 is een firmware update nodig, om te profiteren van de 5-assige beeldstabilisatie. Begin dus met een update van je objectieven, als je een Panasonic GX80 koopt.

PanasonicGX80ISBlijf je lager dan ISO 400, dan maak je zelfs met de Panasonic FZ1000 met een kleinere 1 inch sensor, foto’s die je wat beeldkwaliteit niet kan onderscheiden van een spiegelreflex camera. Een micro-43 sensor is groter en heeft een oppervlak dat 25% beslaat van het oppervlak van een volformaat sensor. Een APS-C sensor vangt twee keer zo veel licht (1 stop verschil) en een volformaat sensor vier keer zo veel licht (2 stops verschil) als een micro-43 sensor.

Panasonic GX80 beeldkwaliteit

Hoge resolutie en beeldkwaliteit

 1020296Als je dezelfde scherptediepte wil hebben, gaat het voordeel van een grotere sensor soms verloren: een opname gemaakt op een camera met een volformaat sensor en een 50mm lens bij ISO 400, f/8, 1/100 sec ziet er hetzelfde uit als een opname gemaakt met een micro-43 camera en een 25 mm lens bij ISO 100, f/4, 1/100 sec. Hetzelfde geldt dan voor de bokeh, de scherptediepte, maar ook voor de signaal ruis verhouding. Dat is als we er van uitgaan dat in beide camera’s dezelfde sensor technologie wordt toegepast. Ten opzichte van sommige spiegelreflex camera’s is de beeldverwerking op de Panasonic sensoren zo goed, dat dynamisch bereik en signaal ruisverhouding onder de 6400 ISO zo goed zijn, dat de verschillen nog veel kleiner zijn dan je op grond van de sensorgrootte zou verwachten.
Boven de 6400 ISO (er valt te discussiëren over de precieze grens, want die hangt af van beeldbewerking, lichtomstandigheden en de eisen die je aan een beeld stelt als fotograaf) geldt echter nog steeds dat hoe groter de sensor, des te beter de beeldkwaliteit.Wat beeldkwaliteit (resolutie, bruikbaar dynamisch bereik, kleurweergave en signaal/ruis verhouding) betreft heeft de Panasonic GX80 meer dan genoeg in huis om de meeste fotografen tevreden te stellen met een print op A3 formaat.

Moiré

MoireAls je een anti-aliasing filter voor de sensor weglaat, dan wordt de kans op een gekleurd interferentiepatroon bij zeer fijne, gelijkmatige patronen zoals hierboven (en in de praktijk bij fijne stoffen of gebouwen op grote afstand) groter. Omdat moderne camera’s zo’n hoge resolutie hebben, dat je het beeld minder vaak uitvergroot tot 100% of meer, zal moiré niet snel meer opvallen, zelfs al zou het in een opname voorkomen. Mogelijk zorgt Panasonic er bij de beeldbewerking al voor dat moiré wordt geëlimineerd. Ik ben het in de praktijkopnames niet tegen gekomen. Het enige voorbeeld dat ik ben tegengekomen, is bovenstaande deelvergroting van een testkaart opname.
In Lightroom of Photoshop kan je overigens eenvoudig met het retoucheerpenseel eventuele moiré lokaal verwijderen. Omdat je moiré lokaal verwijdert, blijft de beeldkwaliteit in de rest van het beeld onverminderd hoog. 

Kleurweergave

 1020076

Over het algemeen is de kleurweergave van de Panasonic GX80 heel goed. ook bij hogere ISO waarden. De allereerste micro-43 camera’s verloren verzadiging bij de allerhoogste ISO instellingen, maar dat lijkt verleden tijd. Ik vind de Olympus en Panasonic kleuren erg natuurlijk. De standaard jpg bestanden van de GX80 neigen een heel klein beetje naar geelgroen. Ik had het idee dat je het ook een beetje terugziet in de praktijkopnames. Maar het is nu lente en alle groen is ook in het echt heel fris groen. Bij kunstlicht kan je het best de automatische witbalans overrulen en de camera handmatig op kunstlicht zetten voor de beste resultaten.
Normaal gesproken beoordelen we de kleurweergave van RAW bestanden aan de hand van met Lightroom (Adobe standaard) geconverteerde RAW bestanden. Op dit moment is het omzetten van de GX80 RAW bestanden in Lightroom niet mogelijk. We hebben de RAW bestanden daarom geconverteerd met Silkypix voor het bepalen van de ruis en de nauwkeurigheid van de kleurweergave. Bij het bewerken van RAW bestanden kan je bij bestanden van Olympus, Nikon, Sony of Canon in het onderste tabblad (cameracalibratie) naast Adobe standaard ook kiezen voor de merk-eigen beeldstijlen. Ik vermoed dat het correctieprofielen zijn die Adobe heeft gemaakt, met het doel om daarmee de standaard beeldstijlen uit de camera zo dicht mogelijk te benaderen. Het zou leuk zijn om deze mogelijkheid ook te krijgen voor Panasonic RAW bestanden, want de kleuren van de jpg bestanden die in de camera zijn opgeslagen zijn zo natuurlijk. dat het me in Lightroom of Photoshop soms moeite kost om met een RAW bestand de kleuren van het jpg bestand te benaderen.  

KleurweergaveGX80jpg

Ruis

4KPhotoStillGX80detailDit is een detail uit een 4K Photo opname, gemaakt in het bos, bij een relatief hoge ISO waarde. Wat mij aanspreekt is de ruis op de achtergrond, die doet denken aan de traditionele korrel uit de analoge fotografie.Het verschil tussen een RAW opname gemaakt bij 200 ISO en 6400 ISO, ontwikkeld in Silkypix, is zichtbaar als je het beeld tot 100% uitvergroot. De resolutie heeft te lijden onder de ruisonderdrukking.Voor velen zal het een non-issue zijn (“want ik gebruik vrijwel nooit beelden op een vergroting van A3 of meer, laat staan opnames gemaakt bij 6400 ISO”). Zelf heb ik de neiging om niet hoger te gaan dan 1600 tot 3200 ISO; dat is net wat hoger dan bij de oudere Panasonic camera’s. Mogelijk heeft het weglaten van het moiré filter een kleine bijdrage geleverd aan het verbeteren van de signaal-ruisverhouding, maar in ieder geval is het een gevolg van de inspanningen van de Panasonic engineers om te komen tot steeds beter beeldbewerking. 100vs6400SilkyPix2

 

GX80 GX85 s top H FS12032 K

Gebruiksvriendelijke video: 4K Live bijsnijden voor panning en zooming

De beeldkwaliteit van Panasonic 4K video opnames is erg hoog. Wil je de best mogelijke Full-HD beeldkwaliteit van dit moment, maak dan 4K opnames die je achteraf verkleint tot Full HD. Als je vanaf statief, of met de camera op een stabiele ondergrond, een 4K video maakt, dan kan je daaruit een beelduitsnede maken op Full-HD. Wat je bijvoorbeeld kan doen, is een statische 4K opname van een landschap omzetten in een opname waar de camera van links naar rechts zwenkt. Het ziet er dan uit alsof de camera op een videokop heeft gestaan en dat de cameraman het beeld perfect soepel van links naar rechts heeft gedraaid. Een dergelijke opname maken met een videostatief, waarbij het beeld perfect gelijkmatig verdraait is niet eenvoudig. Door het softwarematig te doen, draait het beeld wel perfect mee. Op mijn eigen To-do lijstje heb ik nog staan om uit te zoeken hoe ik dit in videobewerkingssoftware kan doen. De Panasonic GX80 maakt het wel erg makkelijk om die stap over te slaan, met de optie “4K live bijsnijden”. Op het touchscreen van de GX80 tik je het begin- en eindpunt van de filmbeweging die je wilt maken. En je kiest of de camera in 20 of 40 secondes van het begin naar het einde loopt. Daarna maak je de Full-HD opname, die er uitziet alsof de camera perfect soepel van liks naar recht wordt bewogen. Dezelfde functie is ook te gebruiken om in te zoomen, door het beeld kleiner te maken door op het touchscreen te swipen.
De Panasonic GX80 maakt het mogelijk om veel meer gevarieerde video opnames samen te stellen, zonder dat je je uitgebreid in videobewerkingssoftware hoeft te verdiepen.  

In onderstaande video heb ik een opname gebruikt, die ik met de Panasonic GH4 had gemaakt, waarin ik met videobewerkingssoftware van Adobe (Premiere Pro) hetpanning en zooming effect toepas. Met de Panasonic GX80 maak je een dergelijke video eenvoudig zonder aanvullende video software. 

4K Photo:

De Panasonic GX80 biedt verschillende 4K Photo mogelijkheden. Bij 4K Photo schiet je 25 beelden per seconde. Je maakt een serie van 8 megapixel opnames, waaruit je op de camera de beelden kiest, die je wil bewaren.

  • 4K Preburst: de camera filmt al, nog voordat je hebt afgedrukt: voor het vangen van onverwachte momenten
  • 4K Burst: de camera maakt een 4K Photo opname, zo lang je de sluiter ingedrukt houdt
  • 4K start stop: de 4K Photo opname stops pas als je de sluiter opnieuw indrukt.

Soms kan je het juiste moment niet voorspellen.
Soms gaat iets zo snel, dat op tijd reageren bijna onmogelijk is.
Heel soms is allebei van toepassing.

Met de 4K Photo Pre-burst optie is de Panasonic GX80 al gestart met opnemen, nog voordat je de sluiter indrukt. Bijkomend voordeel: Bij het gebruik van lange telelenzen (in dit geval niet vanaf statief) veroorzaak je bewegingsonscherpte als je de camera aanraakt. Omdat de sluiter is ingedrukt na het verlaten van het nest, valt de bewegingsonscherpte die het indrukken van de sluiter veroorzaakt niet samen met wat ik op wilde nemen.

P1020311Bij continu AF schiet je 6 16 megapixel beelden per seconde. zonder AF schiet je 8 16 megapixel beelden per seconde. Met 4K video schiet je 30 8 megapixel beelden per seconde. Voor het bevriezen of het vangen van het juiste moment is 4K video in veel gevallen geschikter dan fotograferen. Alleen als scherpstellen op het onderwerp belangrijk is, dan is fotograferen een betere keuze, omdat de Panasonic GX80 sneller scherpstelt in de fotomodus dan in de video modus.

“Shoot now, focus later:” PostFocus

P1020353

Soms kom je er thuis achter dat je net op een verkeerd punt hebt scherpgesteld, of dat je achteraf gezien de scherpte toch liever ergens anders in de foto had willen hebben. Dit is eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van de Post Focus stand, waarbij de camera een kort 4K filmphe maakt, waarbij op meerdere punten scherpgesteld wordt. Het eenvoudigst werkt het, om meteen in de camera de beelden uit te keizen die je wil bewaren en die op te slaan als jpg. Maar je zou het eventueel ook achteraf kunnen doen in videobewerkingssoftware.: 

In de Post-focus stand analyseert de Panasonic GX80 eerst het onderwerp. Daarna maakt de camera een 4K video opname, waarbij van voor tot achter scherp gesteld wordt. Zo weet je zeker dat er een opname bij zit, die precies op de juiste plaats is scherpgesteld. Beginnende fotograferen kunnen er ook mee spelen: maak een post-focus opname van een complexe situatie. Na afloop kies je op je gemak een foto (of meerdere foto’s) uit met de scherpte precies op de juiste plaats. Vergeet niet om de geslaagde opnames als jpg op te slaan in de camera, want post-focus opnames worden weggeschreven als mp4 opname. Heb je weinig ervaring met video, dan is het makkelijker om de juiste opname in de camera uit te kiezen: Niet alleen toont de Panasonic GX80 een groen vierkantje op het punt waarop scherp gesteld is. Bij het terugkijken van de PostFocus opnames kan je ook gebruik maken van Focuspeaking, waardoor de delen van de foto die scherp zijn blauw gemarkeerd worden.

Met de Panasonic GX80 vanaf statief kan je post-focus ook gebruiken om nog meer scherptediepte te creeren, door meerdere opnames te combineren (Zie: Post focus & focus stacking). 

Mooie momenten, mooie bokeh? Stille sluiter met 1/16.000 sec

Wil je als fotograaf zo min mogelijk opvallen, dan is een elektronische sluiter – en de afwezigheid van een spiegel die bij het maken van een opname op en neer klapt – een must. De kortste sluitertijd van de mechanische sluiter is 1/4000 seconde en van de elektronische sluiter 1/16.000 seconde. Die twee extra stops zijn een aanwinst voor wie ook bij veel licht een groot diafragma wil gebruiken om zo een mooie achtergrondonscherpte te realiseren. Niet vergeten om de camera van Auto ISO af te halen en op 100 ISO te zetten, want daarmee win je nog een stop: Auto ISO gaat niet lager dan 200 ISO.  

Makkelijke verbinding met smartphone

QRcode

Komt dit bekend voor?: tijdens het fotograferen op locatie wil je een specifieke functie gebruiken. Maar hoe ging dat ook al weer?  Moderne camera’s bieden zo veel mogelijkheden, dat vrijwel niemand die dat wil benutten er aan ontkomt om de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Maar die heb je niet bij je. Misschien is het nieuw, misschien is het me niet eerder opgevallen, maar in het Set-up menu kan je de on-line handleiding opvragen. Je scant met je smartphone de QR code in, kiest de taal van de gebruiksaanwijzing en download vervolgens een pdf op je telefoon. Voortaan heb je altijd de gebruiksaanwijzing op zak.

Foto’s naar je smartphone sturen, camera op afstand besturen met je smartphone of GPS locatie gegevens vanuit je telefoon synchroniseren met je camera? Het is allemaal mogelijk. Download de Panasonic Image app op je smartphone, maak verbinding met de GX80 en ga aan de slag. De eerste keer duurde het even voordat mijn oude smartphone de GX80 herkende, maar daarna verliep alles als vanzelf. De Panasonic Image app is misschien wel de meest gebruiksvriendelijke en uitgebreide verbinding tussen camera en smartphone. Niet alleen vor het overzenden van foto’s naar je smartphone, maar ook voor het synchroniseren van GPS gegevens van telefoon naar smartphone of voor het bedienen van je camera (foto en video) via je smartphone. 

4KPhotoStillGX80

Conclusie Panasonic GX80 test

Voordelen

  • Ergonomie, vorm en mogelijkheden ideaal voor straatfotografie, bruiloftsfotografie of reisfotografie
  • Razendsnelle AF
  • Mooie, heldere en grote (0,7x!) elektronische zoeker
  • Hoge bouw- en beeldkwaliteit
  • 16 megapixelcamera met de resolutie van een 20 megapixel camera
  • Compact en licht
  • Ingebouwde, geavanceerde beeldstabilisatie (nu ook voor Olympus lenzen!)

Nadelen

  • Beeldscherm kantelbaar, maar niet draaibaar
  • Niet extra afgedicht tegen stof- en spatwater
  • Zoeker minder goed te overzien voor brildragers dan de zoeker van de GX8

“Some say that it eats Canon SLR’s for breakfast, and Leica’s for lunch, all we know is that it’s called The Panasonic GX80!”

Maak eens een checklist van wensen die je hebt voor jouw ideale camera. Denk bijvoorbeeld aan: budget, ingebouwde beeldstabilisatie, 4K video, kantelbaar beeldscherm, mooi en toch onopvallend, licht en compact en toch gebruiksvriendelijk. Vink per camera af of die aan jouw eisen voldoet. De kans is groot dat de Panasonic GX80 heel hoog op je lijstje eindigt. De variant op de introductie van de testcoureur in TopGear (The Stig)gebruik ik niet zo maar. De Panasonic GX80 is tot veel meer in staat dan je op grond van zijn bescheiden voorkomen zou verwachten.

Als je weinig prints maakt van A3 of groter, heb je aan een camera met 16 megapixels meer dan voldoende. Belangrijker argumenten om voor een specifieke camera te kiezen, zijn gebruiksgemak, mogelijkheden en ergonomie. Niet iedereen heeft een voorkeur, zelfs nog afgezien van gewicht en omvang, voor de vorm van een spiegelreflex camera. Zij kiezen voor een compacte, onopvallende camera met ingebouwde zoeker en het uiterlijk van een meetzoeker camera. Voor deze groep fotografen is de Panasonic GX80 een schot in de roos.
De combinatie van uitgebreide 4K videomogelijkheden en ingebouwde beeldstabilisatie maken deze camera uniek in de prijsklasse tot 1.000 euro. Een elektronische zoeker overklast nog niet een optische zoeker, maar in vergelijking met de GX7 is het verschil ten opzichte van een optische zoeker aanmerkelijk kleiner geworden. Een elektronische zoeker heeft wel een paar voordelen die je niet hebt bij een optische zoeker op een spiegelreflex onder de 1.500 euro. Het zoekerbeeld van de Panasonic GX80 is net zo groot als de zoeker van een spiegelreflex camera met een volformaat sensor en bijna anderhalf keer zo groot als de zoeker van een spiegelreflex camera uit deze prijsklasse. Dankzij focus peaking en uitvergroten van het beeld in de zoeker kan je veel nauwkeuriger en sneller scherpstellen met een elektronische zoeker dan met een optische zoeker. In het donker geeft een elektronische zoeker nog steeds een helder beeld, terwijl een optische zoeker al onbruikbaar geworden is. Beeldkwaliteit van foto en video zijn uitstekend. Ingebouwde beeldstabilisatie is uiterst effectief. Met post-focus, 4K Photo en 4K video gaat er een nieuwe wereld aan fotografische mogelijkheden voor je open.
Heb je grote handen, fotografeer je veel in barre omstandigheden of heb je een voorkeur voor objectieven met een lange brandpuntsafstand, dan is de Panasonic GX8 mogelijk een geschiktere kandidaat. Wil je de camera voornamelijk voor video gebruiken, dan ligt de Panasonic GH4 meer voor de hand. In alle andere gevallen  Het is een genot om met deze handzame camera te werken. De AF van de Panasonic GX80 is werkelijk razendsnel. 4K foto biedt de mogelijkheid om actie met 30 beelden per seconde vast te leggen en in de camera het beste beeld op te slaan. Geef ze eens ongelijk, de fotografen die een Panasonic GX80 verkiezen boven een Leica of een Canon.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in