Test: Panasonic LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S.

0

De LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S. is een nieuwe hoogwaardige allround zoom van Panasonic. Het objectief heeft een heel mooi 5x zoombereik, kan heel dichtbij scherpstellen en heeft ook nog eens een behoorlijke lichtsterke. Wat wil je nog meer?

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

P1100719

Sublieme allrounder: LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S.

De LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S is het eerste objectief in een hele nieuwe reeks high-end zoomobjectieven van Panasonic. Naast de 12-60mm is er inmiddels een 8-18mm geïntroduceerd en een 50-200mm komt er aan. De objectieven worden samen met Leica ontwikkeld en moeten zowel optisch als mechanisch aan de hoogste eisen voldoen. Om de objectieven compact te houden is gekozen voor een variabele grootste lensopening. De objectieven beginnen bij f/2.8 en verlopen naar f/4 bij inzoomen. Dat is voor filmers niet ideaal, maar het past wel helemaal bij de uitgangspunten van Micro Four Thirds. Ondanks het grotere zoombereik en de betere kortste instelafstand is het objectief maar een fractie groter en zwaarder dan de Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8.

Bouw en autofocus

GH5 LKIT slant K

Het objectief is degelijk gebouwd, maar is niet volledig van metaal. Voor een objectief dat zo licht is, maar 315 gram, is dat ook niet nodig. Alles loopt mooi spelingvrij en soepel. De graveringen zijn in typische Leica stijl en kleuren en de nummers zijn helder en goed afleesbaar. Het objectief heeft twee instelringen. De smallere voorste is voor handmatige scherpstelling, de breedste voor zoomen. De diameter van de zoomring is ook iets groter dan die van de scherpstelring zodat je je in de praktijk nooit zult vergissen en op gevoel altijd de juiste pakt. Tijdens het zoomen wordt de VARIO-ELMARIT 12-60mm langer. Het zoomen gaat dus niet intern zoals bij een aantal telezooms van Panasonic. Het objectief is voorzien van twee schakelaars. Een om te wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen en een voor het aan- en uitzetten van de beeldstabilisatie. Zo’n knop om snel naar handmatige scherpstelling te schakelen ontbreekt bijvoorbeeld op de Lumix 12-35 f/2.8. Voor gebruikers van de topmodellen camera’s zoals de GH5 en de GX8 is dat geen bezwaar, maar op de modellen daaronder zit geen aparte knop voor de autofocus. Dan is het fijn om die op het objectief wel te hebben. Aandacht voor detail zit ook in de vergrendeling van de zonnekap. Die kan er niet zomaar af. Onbedoeld verliezen, zoals bij de 12-35mm wel gemakkelijk kan, zal niet zomaar gebeuren met de VARIO-ELMARIT 12-60mm. Het objectief is goed afgedicht tegen de elementen en vorstbestendig en is voorzien van een discrete pakking aan de achterzijde. Op het voorste lenselement zit ook een coating die ervoor zorgt dat vocht en vettigheid zich nauwelijks aan het objectief hecht. In de praktijk was het effect daarvan duidelijk merkbaar. Een vette vinger veeg je er zo weer vanaf.

Dichtbij

P1100692

De VARIO-ELMARIT 12-60mm kan ook goed dichtbij scherpstellen. In de groothoekstand is de kortste instelafstand 20cm, in de telestand is dat 24cm. Dat zijn de afstanden vanaf de sensor. In de praktijk is de afstand van de frontlens tot het onderwerp op 60mm zo’n 9cm. De 12-60 m haalt in de telestand een vergrotingsmaatstaf van 0,3x. Omgerekend naar kleinbeeld is dat een vergroting van 0,6x. Een onderwerp van ongeveer 5,5×4 cm krijg je net helemaal in beeld. Met de VARIO-ELMARIT 12-60mm kan je dus ook nog eens redelijke macrofoto’s maken. Voor de echte macroliefhebbers voor wie 1:1 een minimum vereiste is, zal het niet voldoende zijn. Maar voor fotografen die onderweg even gauw een detail willen schieten is een uitkomst.

beeldkwaliteit

P1110254

De optische prestaties van de VARIO-ELMARIT 12-60mm zijn uitstekend. De hoogste centrumscherpte haal je over het hele bereik al bij volle opening. De hoeken zijn in de groothoekstand iets minder, maar het verschil is niet groot. Diafragmeren zorgt over het algemeen voor een kleine verbetering van de scherpte in de hoeken, terwijl de centrumscherpte juist een beetje afneemt. Voor het oog zal er echter weinig verschil zitten tussen alles van f/2.8 tot f/8. Zelfs f/11 is nog goed bruikbaar. Bij de meeste zoomobjectieven is de scherpte over het algemeen lager in de langste zoomstand. Bij de VARIO-ELMARIT 12-60mm is dat echter niet of nauwelijks het geval. Hoogstens konden we een klein dipje in de scherpte van de hoeken meten tussen de 15mm en de 25mm. In de praktijk scoort het objectief zo goed en gelijkmatig dat je het diafragma eigenlijk alleen zal gebruiken om meer of minder licht toe te laten en om de scherptediepte te beïnvloeden. Het aloude ‘twee stops diafragmeren voor het beste resultaat’ kan je hier echt vergeten. Dat is opmerkelijk, en dubbel opmerkelijk voor een 5x zoomlens.

P1110229

Stabilisatie

De VARIO-ELMARIT 12-60mm beschikt over de nieuwste generatie Power O.I.S. beeldstabilisatie. Daarmee is het de ideale partner van bijvoorbeeld de Panasonic GH5 en de G80. De combinatie van de optische tweeassige stabilisatie van het objectief met de vijfassige ingebouwde beeldstabilisatie van deze camera’s, DUAL IS 2, zorgt voor uitstekende resultaten. Dat zie je aan de lange sluitertijden die je kan gebruiken wanneer je foto’s maakt. Maar het beste zie je het bij video-opnames. Met DUAL IS 2 worden trilling en kleine bewegingen effectief gedempt. Uit de hand kan je zo zelfs kleine dolly en glider shots nadoen.

Conclusie test Panasonic LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S.

VOORDELEN

  • Mooi 5x zoombereik
  • Hoge beeldkwaliteit
  • Redelijk goed macrobereik
  • Goede beeldstabilisatie
  • Weerbestendig
  • Degelijk gebouwd

Nadelen

  • Variabele lichtsterkte
  • Stevige prijs

De LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S is een buitengewoon goed allround objectief.

De LEICA DG VARIO-ELMARIT 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S heeft een mooi groot bereik, goede kortste instelafstand, redelijke lichtsterkte, uitstekende beeldstabilisatie en een beeldkwaliteit waarmee het zich bij de beste zoomobjectieven voor Micro Four Thirds kan voegen.

In dit zoombereik valt er echter veel te kiezen. Zo is er bijvoorbeeld de beduidend goedkopere Lumix 12-60mm f/3.5-5.6. Dit objectief is ook nog eens lichter en kleiner. Daar staat tegenover dat de Lumix 12-60mm minder lichtsterk is, een minder geavanceerde beeldstabilisatie heeft en niet zo weersbestendig is als de VARIO-ELMARIT 12-60mm. Optisch moet de Lumix ook zijn meerdere erkennen in de VARIO-ELMARIT. Dat zie je vooral in de telestand.

Een andere concurrent uit eigen stal is de Lumix G X VARIO 12-35mm f/2.8. Hier is net een nieuwe versie van verschenen met verbeterde beeldstabilisatie. Beide objectieven zijn vrijwel even groot en zwaar (of klein en licht). De vergrotingsmaatstaf van de Lumix is minder goed dan van de VARIO-ELMARIT. Maar de keus tussen de Lumix en de VARIO-ELMARIT 12-60mm gaat toch vooral tussen de keus voor een korter zoombereik met vaste lichtsterkte of een langer zoombereik met een variabele lichtsterkte.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Verder zijn er ook twee objectieven van Olympus de moeite van het overwegen waard. Dat zijn de M.Zuiko PRO 12-40mm f/2.8 en de M.Zuiko PRO 12-100mm f/4. Optisch zitten deze zeker in dezelfde categorie als de VARIO-ELMARIT 12-60mm. De een heeft een iets korter bereik maar een hogere lichtsterkte, de ander heeft juist een langer bereik is f/4 over het hele zoombereik. In principe zijn deze objectieven probleemloos te gebruiken op Panasonic body’s. De laatste jaren zijn Panasonic en Olympus echter steeds meer eigen technieken gaan ontwikkelen die de verschillen tussen beide merken, ook al hanteren ze dezelfde bajonet, hebben vergroot. Met de Olympus objectieven op een Panasonic camera zal je geen gebruik kunnen maken van Panasonics DUAL IS, ook al heeft Olympus een soortgelijk systeem. Ook mis je de geavanceerde DFD autofocus van Panasonic. Zonder DFD is het contrastdetectiesysteem van Panasonic een stuk minder geavanceerd. Wie optimaal gebruik wil maken van zijn Panasonic camera doet er dus goed aan om gebruik te maken van Panasonic objectieven zoals de VARIO-ELMARIT 12-60mm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in