Test Panasonic Lumix G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH OIS II

0

Koop je een van de goedkopere Panasonic G systeemcamera’s, dan is de kans groot dat je er een Panasonic 14-42 mm II kitlens bij koopt. Het prijsverschil tussen camera en camera + kitlens is zo klein, dat het bijna zonde is om niet op zo’n aanbod in te gaan. Kitlenzen bieden veel waar voor hun geld. De voorganger van dit objectief hebben we, net als de alternatieven Panasonic 14-42 mm PZ en Panasonic 12-32 mm, al eens getest. Maar aan de Panasonic 12-42mm II zijn we nog niet toegekomen. Het is een mooi, degelijk gebouwd, zeer licht en compact objectief met ingebouwde MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer). Hoe verhouden de prestaties van dit kit-objectief ten opzichte van de kitobjectieven die je krijgt bij aanschaf van een spiegelreflexcamera?

Panasonic 14-42 mm II test

Panasonic Lumix G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH OIS II en Panasonic GX7

praktijkopname Panasonic 14-42mm II
Met een 3x zoombereik biedt Panasonic 14-42mm II voldoende bereik (omgerekend naar volformaat: 28-84 mm: van groothoek tot korte telelens) om lekker op stap te gaan zonder van lens te wisselen. Zo lang je wat afstand kunt nemen van het onderwerp, kan je aardig uit de voeten met dit objectief. Fotografeer je veel binnen – of heb je een voorkeur voor een wat dramatischer groothoek perspectief, dan is de Panasonic 12-32 mm een absloute aanrader. {insertgrid ID = 288}

Bouw en autofocus

 

Vergelijk je de Panasonic 14-42 mm II met zijn voorganger, dan valt als eerste op dat Panasonic er in geslaagd is om dit objectief nog kleiner te maken. Het is echt korter, en heeft een (nog) kleinere lensdiameter. Deze standaard kitlens is verkrijgbaar in zwart of zilver; de vorige versie was in grijs met zwart uitgevoerd. Het lensontwerp is volledig vernieuwd ten opzichte van zijn voorganger en bevat nu, net als de Panasonic 14-42 mm PZ, nog maar 9 lenselementen – waaronder 2 asferische lenzen, in 8 groepen. Omdat het objectief gebruik maakt van interne scherpstelling, draait de frontlens niet mee tijdens het scherpstellen. AF was in combinatie met de Panasonic GX7 razendsnel en trefzeker. Bij weinig licht wordt de AF snelheid lager, maar blijft de AF nauwkeurigheid onveranderd hoog.

lensontwerp Panasonic 14-42mm II

Beeldstabilisatie

 
De ingebouwde beeldstabilistaie bleek heel erg effectief. Bij een brandpuntsafstand van 42 mm was een opname gemaakt bij een sluitertijd vanm 1/50 sec zonder beeldstabilisatie net zo scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/6 met beeldstabilisatie. Dat is daadwerkelijk een winst van 3 stops en compenseert daarmee ruimschoots de lichtsterkte van het objectief. Gebruik van de beeldstabilisatie bij het maken van opnames in het donker zorgt er voor dat je lage ISO instellingen kunt blijven gebruiken bij Low-light situaties zonder dat je bang hoeft te zijn voor bewogen opnames. VRtest

Lichtafval

Bij een klein objectief loop je het risico op lichtafval. Dat valt in dit geval heel erg mee. De Panasonic 14-42 mm II zet mooie prestaties neer qua lichtafval. Bij de kortste brandpuntsafstand en f/3.5 zal je in sommige situaties zichtbare lichtafval tegenkomen. In alle andere sitiuaties eigenlijk niet. Dit kitobjectief doet op dit onderdeel niet onder voor veel duurdere lenzen.

jpgvignet

SampleImagePanasonic1442mmPanasonic 14-42 mm II, 400 ISO, 25 mm, f/5.4, 1/60
Beweeg je muis over de afbeelding voor een deelvergroting op 100%

Vervorming

Over het hele bereik is de vervorming in jpg bestanden of RAW bestanden die je in Lightroom of Photoshop opent, mooi gecorrigeerd. Daardoor zal je in de praktijk bijj de Panasonic 14-42 mm II geen last hebben van vervorming. Gebruik je een andere RAW converter, dan zal je opnames gemaakt met een brandpuntsafstand onder de 20 mm moeten corrigeren voot tonvormige vervorming. jpgdistortion

Overstraling

 

De Panasonic 14-42mm II is voorzien van multi-coated lens elementen om nevenbeelden (“ghosts”) en overstraling (“flare”) te voorkomen. Ook wordt standaard een bloemvormige zonnekap meegeleverd. Deze maatregelen zijn afdoende om overstraling in vrijwel alle situaties te voorkomen. In de praktijkopnames (allen gemaakt zonder de zonnekap te gebruiken) zijn we alleen een paar heel kleine (hiernaast hebben we een deelvergroting afgebeeld, anders zou je het groene vlekje niet zien) nevenbeelden tegengekomen als we recht tegen de zon in fotografeerden. Dit kitobjectief doet op dit onderdeel niet onder voor veel duurdere lenzen.

flare

Scherpte

 

De Panasonic 14-42 mm II levert je moie scherpe opnames op, waarbij de hoogste centrumscherpte bereikt wordt bij f/5.6. Bekijk de deelvergroting van de waterlelies die heierboven staan weergegeven om zelf een indruk te krijgen. Ik denk dat ik al mijn opnames bij dit diafragma zou maken. De scherpte in de hoeken blijft wat achter ten opzichte van het centrum, wat niet ongwoon is voor een kitl-ens.
De Panasonic 12-32 mm scoort in onze test nog iets beter voor scherpte. Tel dat op bij de ruimere beeldhoek van de 12-32 mm en he hebt een mooi excuus om op termijn een keer over te stappen op dat supercompacte lensje. 

Dit kit-objectief is net zo goed als een 18-55 mm kit-objectief van een spiegelreflexcamera.

resolution

De MTF50 is getest door de beeldverhouding van de testcamera op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is het aantal lijnen per beeldhoogte hoger.

AmsterdamSamplePanasonic 14-42 mm II, 400 ISO, 25 mm, f/5.4,1/60 sec

Chromatische aberratie

 
Zowel in jpg bestanden als in RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop zal je geen last hebben van chromatische aberratie. Hiervoor wordt automatisch gecorrigeerd door Panasonic camera en software. Open je een RAW bestand in een ander programma, dan kan je bij scherpe contrastovergangen in de hoeken paarse en groene randen tegenkomen, met name bij 14mm en volle opnening. Hetzelfde geldt voor gebruik van dit objectief op een Olympus camera. Mocht het je storen, dan is het eenvoudig softwarematig te corrigeren.

Bokeh

De Panasonic 14-42 mm II heeft een circulair diafragma, waardoor de bokeh rond is. De combinatie van korte brandpuntsafstand met een wat mindere lichtsterkte en een – in vergelijking met een full-frame sensor – wat kleine sensor maken dat de bokeh minder mooi, onrustig is. Vergelijk je de bokeh echter met de achtergrond onscherpte van een compact camera, dan is het een enorme vooruitgang. Mijn keuze zou het zijn om te kiezen voor f/5.6 en te genieten van de enorme scherpte en bijbehorende scherptediepte van de Panasonic 14-42 mm II.

bokeh
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Panasonic 14-42mm II test met Panasonic GX7

productimage

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Goede beeldkwaliteit; scherp, weinig last van overstraling
  • Snelle en nauwkeurige AF
  • Effectieve ingebouwde beeldstabilisatie
  • Compact, licht en stevig gebouwd
  • In Lightroom en Photoshop worden RAW besatnden automatisch gecorrigeerd voor vervorming
  • Erg goedkoop bij aanschaf van een Panasonic camera

Nadelen

  • Zichtbare lichtafval bij 14 mm en volle opening
  • Chromatsiche aberratie

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Dit compacte, lichte kit-objectief net zo goed als een 18-55 mm kit-objectief van een spiegelreflexcamera. De meerprijs van een camera met dit kit-objectief is zo laag, dat het een no-brainer is om een camera met dit kit-objectief aan te schaffen. Het bescheiden uiterlijk is verraderlijk, want dit objectief levert beelden met een beeldkwaliteit die aan de eisen van veel fotografen zal voldoen.

Als je al een micro-43 camera hebt en overweegt om het objectief los aan te schaffen, dan is er sinds kort een – in mijn ogen – nog aantrekkelijker kit-objectief van Panasonic verschenen, dat een nog iets hogere beeldkwaliteit heeft en veel kleiner is als de camera niet wordt gebruikt. Daardoor is je camera veel eenvoudiger in een jaszak mee te nemen. Maar voor mij persoonlijk is de ruimere beeldhoek van 12 mm (overeenkomend met 24 mm op een volformaat sensor) een nog groter pluspunt om voor deze concurrent van de Panasonic 14-42mm II te kiezen. Met name als je dicht op een onderwerp staat, maakt 2 mm verschil in brandpunt heel veel uit.
Als je daar geen behoefte aan hebt, is de Panasonic 14-42 mm II een aantrekkelijk geprijsde, compacte en lichte reisgenoot om je hooby mee uit te leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in