De Panasonic TZ200 is een compacte camera met een grote 1 inch sensor. Dit soort camera’s zijn heel populair en worden ook door Canon en Sony op de markt gebracht. Wat de TZ200 anders maakt dan de andere 1” modellen, zijn het grote zoombereik en ingebouwde zoeker in een extreem compacte body. Voor reisfotografen of gewoon voor iedereen die een goede bijna-alles-in-een camera zoekt die toch gewoon in een broekzak past, is dit wellicht het ideale toestel.
De Panasonic TZ200 is de opvolger van de ook nog altijd leverbare TZ100. Dat was de eerste compactcamera met een 1” sensor, een flink zoombereik en een ingebouwde zoeker. De TZ200 heeft een nog groter zoombereik en een iets grotere zoeker. Met de TZ100 en de TZ200 had Panasonic deze klasse bijna geheel voor zichzelf. De komst van de Sony RX100 VI zorgt zeker voor wat concurrentie. De Sony is duurder, maar ook sneller en heeft een lichtsterker objectief. Maar het zoombereik van de Panasonic TZ200 is bijna 2x zo groot en voor het prijsverschil kan je gemakkelijk een of twee weken op vakantie om mooie foto’s op een leuke locatie te maken.
Panasonic TZ200 versus TZ100
De Panasonic TZ100 was de eerste compactcamera die alles leek te hebben: een grote 1” sensor, een lens met een flink bereik in het telegebied en een zoeker(tje). De TZ200 behoudt de compacte afmetingen, maar doet daar nog een schepje boven op. Het zoombereik van de TZ100 van 25-250mm (equivalent) is uitbreid naar 24-360mm. De lichtsterkte is hierdoor ook ongeveer een halve stop afgenomen (van f/2.8-5.9 naar f/3.3-6.4), maar het goede nieuws is dat de optische kwaliteit van het objectief ongeveer gelijk gebleven is. De elektronische zoeker is een tikje groter en de resolutie is iets hoger en je haalt zo’n 20% meer beelden per acculading volgens de CIPA normen. De TZ200 is een millimeter hoger en dikker en nog geen 30 gram zwaarder. Het prijsverschil tussen de TZ100 en de TZ200 is ook niet heel groot. Wij zouden dus altijd voor de TZ200 kiezen, tenzij je echt op een heel krap budget zit.
Panasonic TZ200 versus Sony RX100 VI
Met de introductie van de Sony RX100 VI is er enige concurrentie van Sony gekomen in dit segment. Natuurlijk, Sony had met de RX10 modellen ook een camera met een 1” sensor, een zoeker en een niet verwisselbaar objectief. Maar er passen heel wat TZ200’s in een RX10. De RX10 is vergeleken met de TZ200 of RX100 gewoon een hele forse camera en valt in hierdoor in een hele andere klasse. Sony heeft bij de RX100 VI een aantal andere keuzes gemaakt dan Panasonic. Het zoombereik van de RX100 VI is met 24-200mm bijna twee keer zo groot dan bij de eerste generaties RX100’s, maar het is in de telestand nog altijd maar de helft van wat de TZ200 haalt. Daar staat tegenover dat de RX100 VI in de groothoekstand een halve stop lichtsterker is en in de telestand zelfs zo’n anderhalve stop. We hebben van de RX100 VI nog geen review, maar het kan bijna niet anders dan dat de RX100 VI minder last zal hebben van diffractie en daardoor een iets betere beeldkwaliteit zal halen. Verder heeft de RX100 een grotere, niet sequentiele zoeker met een hogere resolutie. Die zoeker moet je overigens wel handmatig uitklappen. Voor al dat moois betaal je bij Sony wel de hoofdprijs. De camera is net niet 2x zo duur als de TZ200. De TZ200 presteert behoorlijk, heeft een veel groter zoombereik en een hele goede prijs-kwaliteit verhouding. Wie gewoon een leuke camera zoekt die in een broekzak, jaszak of handtas moet passen en toch een groot bereik en een goede kwaliteit biedt, heeft aan de TZ200 een prima camera. De Sony RX100 VI zien we meer als een model voor de gevorderde fotograaf die het onderste uit de kan wil en begrijpt dat dat alleen kan als je afziet van een deel van het zoombereik van de TZ200.
Panasonic TZ200: Kleine camera, grote sensor
Bouw
Bij de langste brandpuntsafstand ziet de TZ200 er indrukwekkend anders uit dan tijdens transport.
De Panasonic TZ200 lijkt bijna als twee druppels water op de TZ100. Hij is een millimeter hoger en een millimeter dikker en heeft een betere grip gekregen. Het is knap dat de zoomlens, ondanks het toegenomen zoombereik, nog steeds helemaal in de body verdwijnt. Dat houdt de Panasonic TZ200 zo compact en zorgt ervoor dat je hem in de uit-stand nog steeds in je zak kan doen. Het objectief zelf bestaat uit 13 lenselementen in 11 groepen met een hele reeks asferische en extra lage dispersie elementen voor een zo optimaal mogelijke beeldkwaliteit. De zoeker is ingebouwd. Hij hoeft niet apart te worden uitgeklapt zoals bij de Sony’s en steekt ook niet uit. De camera beschikt over een ingebouwde flitser, die natuurlijk alleen op korte afstanden zijn werk goed doet. Zoals gezegd is de TZ200 een compacte camera en dat merk je ook aan de kleine knopjes. Voor iemand met stevige vingers zijn die niet makkelijk te bedienen. Gelukkig is er de prima touch-screen interface van Panasonic waardoor je een groot deel van de bediening via het scherm kan doen. Dat gaat vaak ook intuitiever en sneller dan via de drukknoppen. De belangrijkste instellingen van de camera kan je wijzigen met de draaiwielen op de bovenzijde en de ring rond het objectief. Die laatste geeft de TZ200 een heel klassiek gevoel. De TZ200 heeft aan de zijkant twee poorten zitten. Een HDMI poort voor het aansluiten van de camera op een televisie of monitor en een USB poort die je ook kan gebruiken voor het laden van de camera. Dat is heel fijn als je onderweg bent en je batterij raakt bijna leeg. Compactcamera’s hebben ook compacte accu’s. Verrassend genoeg kan je met de TZ200 370 opnames maken en dat zijn er 70 meer dan met de TZ100.
BEELDSCHERM EN ZOEKER
Ten opzichte van zijn voorganger heeft de TZ200 een iets groter zoekerbeeld gekregen en de resolutie is verdubbeld. Dat wil niet zeggen dat het nu ineens een grote zoeker is geworden. De TZ200 is een kleine camera en dat zie je ook terug in het zoekerbeeld. Maar ook een kleine zoeker heeft grote voordelen. Je kan bijvoorbeeld de dioptrie aanpassen aan je oog, zodat je ook zonder (lees)bril een scherp beeld hebt, ook als je alleen maar de menu’s wil aanpassen of foto’s wilt bekijken. Dat kan niet met het achterscherm. Verder is een zoeker eigenlijk onmisbaar om goed te fotograferen in vol zonlicht. En met de zoeker tegen je gezicht hou je de camera ook beter vast dan wanneer je het scherm gebruikt. Hierdoor krijg je minder last van bewegingsonscherpte en dat heb je nodig bij een camera met zoveel zoombereik. De zoeker is van het sequentiele type, wat wil zeggen dat hij de drie kleuren waaruit hij het beeld opbouwt –rood , groen en blauw – niet tegelijk laat zien, maar na elkaar. Sommige mensen vinden dit niet prettig. Probeer als het even kan de camera uit om er achter te komen of jij tot die groep hoort. Het scherm is vast en kan dus niet draaien of kantelen. De TZ200 is dus geen ideale camera voor vloggen of selfies. Het scherm is wel aanraakgevoelig. Je kan er dus heel makkelijk het menu mee instellen en het is ook handig voor het bladeren door de foto’s die je hebt gemaakt.
Menu’s en functietoetsen
Je laadt de Panasonic TZ200 op zonder externe acculader, door de camera met een USB aansluiting op een lader of computer aan te sluiten.
Panasonic heeft al jaren een redelijk overzichtelijk menusysteem dat zich via het touchscreen ook erg eenvoudig laat bedienen. Met het scherm kan je makkelijker en sneller door de tabbladen heen scrollen dan met de knoppen. De camera kent een aantal programmeerbare functietoetsen zodat je opties die je veel gebruikt aan een knop kan toekennen. Een mooie toevoeging op dit systeem zijn de functieknoppen die je aan de zijkant van het scherm kan oproepen. Via het touchscreen kan je op deze manier bijvoorbeeld snel verbinding maken met je smartphone zonder dat je echt het menu in moet. Als je de camera een keer hebt verbonden met een telefoon, is een tweede keer verbinding maken echt doodeenvoudig. Via de app op je telefoon kan je vervolgens gemakkelijk foto’s versturen of de camera bedienen. En op deze manier kan je zelfs vloggen of selfies maken met de TZ200, als je dat graag wilt.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Panasonic TZ200 is een combinatie van de uitstekende prestaties van de grote 1” sensor en van de redelijk presterende zoomlens. Om een objectief met zo’n enorm zoombereik zo compact te houden, zal je noodgedwongen hier en daar wat compromissen moeten sluiten en dat zie je terug in de beeldkwaliteit. Die is redelijk en zal de meer dan voldoende zijn voor de gemiddelde gebruiker die vooral op zoek is naar het gebruiksgemak en de flexibiliteit die de TZ200 biedt. Maar koop de TZ200 niet omdat je denkt dat de beelden veel scherper zijn dan van camera’s met een kleinere sensor. Omdat het objectief niet heel lichtsterk is, krijg je namelijk al snel last van diffractie, waardoor het beeld wat zachter wordt. Bij de TZ200 is het verstandig om diafragmeren zoveel mogelijk te vermijden, zeker als je inzoomt. Eigenlijk verlies je door diffractie vanaf volle opening al direct aan scherpte zodra je het diafragma verder gaat sluiten. En dat geldt zeker voor de langste zoomstand. Een 1” sensor heeft een omrekenfactor van ongeveer 2,8. De volle opening van de TZ200 is op zijn langste zoomstand f/6,4. Dat komt ongeveer overeen met f/17 op een full frame camera en dat is op full frame camera’s ook meestal een stop te ver als het gaat om optimale beeldkwaliteit. Op de groothoekstand en de de kortere telestanden zal je hier minder last van hebben. Probeer dus die langste zoomstand alleen te gebruiken als het echt niet anders kan. Wie op zoek is naar de allerhoogste scherpte die je met compacte camera’s met 1” sensoren kan halen, kan beter kijken naar een model met een (veel) minder groot zoombereik. De zoom van de TZ200 haalt gewoon niet het maximale uit de sensor. Dat wil niet zeggen dat die grotere sensor geen voordelen biedt. Bij voldoende licht zal je namelijk minder ruis hebben en ook het dynamisch bereik is beter dan van camera’s met een kleinere sensor.
KLEURWEERGAVE, Dynamisch Bereik en Ruis
Een van de grote voordelen van compactcamera’s met een grote sensor, en 1” is voor dit type camera’s heel groot, is dat het dynamisch bereik meestal beter is dan bij camera’s met een kleinere sensor. Dat is ook het geval bij de TZ200. Dankzij de grotere sensor en het bijbehorende dynamisch bereik kan je situaties met hoog contrast makkelijker aan dan bij concurrerende camera’s met een kleine sensor. Schaduwen zijn beter in de nabewerking op te halen en hoge lichten bleken, met een zorgvuldige belichting, minder snel uit.Panasonic heeft recent veel gesleuteld aan de kleurweergave. Dat zie je in de opnames van bijvoorbeeld de Panasonic G9. En dat zie je gelukkig ook bij de TZ200. De kleuren zijn natuurlijker en vertonen minder zwemen dan bijvoorgaande modellen. Wie vooral in jpeg schiet, zal dat zeker waarderen. Naast een beter dynamisch bereik is een lager ruis niveau een van de grote voordelen van de 1” sensor ten opzichte van gangbare kleinere sensoren in compactcamera’s. De sensor van de TZ200 is een model dat niet alleen in de TZ100 maar ook in andere brugcamera’s van Panasonic gebruikt wordt. Het is een prima sensor met inderdaad weinig ruis. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je door de vrij lage lichtsterkte van het objectief sneller omhoog zal moeten met je ISO-waardes. En dat heeft weer een nadelige invloed op de ruis. Fotografeer je op een mooie zonnige dag en kan je gebruik maken van de laagste gevoeligheid, dan zijn de prestaties van de TZ200 prima. Het is, ondanks die grote sensor, door de wat lagere lichtsterkte echter niet de beste camera voor opnames bij weinig licht. Fotografeer je binnen, kies dan vooral voor de groothoekstand en vermijd al te veel inzoomen.
VIDEO
De Panasonic TZ200 kan filmen in 4K en full HD. We verwachten tegenwoordig niet minder, tenminste niet van Panasonic. De beeldkwaliteit van de 4K opnames zien er goed uit, maar kan niet tippen aan de opnames die je bijvoorbeeld met de Micro Four Thirds camera’s van Panasonic kan maken. Het beeld is in vergelijking wat minder schoon en ook iets minder scherp. Dat valt natuurlijk vooral op als je de opnames direct naast elkaar vergelijkt wie alleen met de TZ200 filmt, krijgt gewoon een prima bruikbaar beeld dat je full screen op een 4K televisie af kan spelen. Waar je als TZ200 gebruiker wel rekening mee moet houden is dat je in 4K niet de hele sensor gebruikt. De TZ200 heeft in 4K een 1,5x crop, waardoor je nauwelijks groothoek overhoudt. Wie vooral veel wil inzoomen op dieren in de verte bijvoorbeeld, zal dit overigens als voordeel zien. Wil je de uiterste groothoekstand wel kunnen benutten, dan zal je moeten filmen in full HD. Dat is overigens geen straf, omdat de kwaliteit uitstekend is. Een ander voordeel van filmen in full HD is dat je ook gebruik kan maken van de slowmotion stand. De camera filmt dan met 120 beelden per seconde en kan dat 4x vertraagd weergeven. Voor de echte filmers is het ontbreken van een aparte microfoon en koptelefoon ingang wel een gemis. Vooral het feit dat je geen apart microfoontje met een windkapje kan monteren is jammer. Als het een waait zal je met het ingebouwde microfoontje al gauw windruis oppikken. Het is een keuze die Panasonic gemaakt heeft om de camera compact te houden en ergens is het ook wel logisch. Als je kiest voor een kleine camera zal je niet snel een bijna even grote losse microfoon gaan meenemen.
Autofocus
De Panasonic TZ200 maakt net als alle andere nieuwe Panasonic camera’s gebruik van Panasonics DFD-systeem. Dit is een contrastdetectiesysteem dat gebruik maakt van informatie van het objectief om zo goed mogelijk te voorspellen in welke richting het moet scherpstellen. Het lijkt in dit opzicht een beetje op fasedetectie. De autofocus werkt hierdoor snel en – zoals we gewend zijn van contrastdetectiesystemen – heel nauwkeurig. Dat maakt van de TZ200 nog geen echte sportcamera, ondanks de lange zoomlens. Als je onderwerp snel beweegt in een vaste richting, heeft de TZ200 weinig moeite met scherpstellen. Worden de bewegingen onvoorspelbaar, dan zakt het percentage perfect scherpe opnames. Voor het fotograferen van je sportende kinderen vanaf de zijlijn voldoet de TZ00 overigens best. Neem alleen wel voor de zekerheid flink veel foto’s en gooi gewoon de minder goede opnames weg.
4K mogelijkheden
Panasonic zet al jaren stevig in op 4K Photo. Bij 4K Photo krijg je een 8 megapixel jpeg bestand. Je kan er hele snelle serieopnames mee maken waar je direct na de opnames het beeld uit kan zoeken dat het beste moment pakt of een reeks mee schieten waarbij steeds de scherpstelling iets veranderd. Ook leuk is om een foto te maken die wordt samengesteld uit verschillende opnames waarbij je onderwerp steeds van plaats veranderd. Kies hiervoor wel bij voorkeur een zo neutraal mogelijke achtergrond. Met dit soort beelden verbaasden sportfotografen de wereld een aantal jaren geleden, nu schiet je het gemakkelijk met een compactcamera.
Conclusie Panasonic TZ200 test
Voordelen
- Uitgebreid zoombereik
- Goede beeldkwaliteit
- Bruikbare zoeker
- Licht en compact
- Goede autofocus
- Fijne touch interface
- Laden via USB
Nadelen
- Hoge resolutie
- Lage lichtsterkte
- Sequentiele zoeker
- Geen draaibaar scherm
- Geen microfoon of koptelefoon aansluiting
- Crop bij filmen in 4K
- Kleine knopjes
Tot de komst van de Sony RX100 VI waren de Panasonic TZ100 en TZ200 een klasse op zich. De enige echt compacte camera’s met een grote sensor, een flink zoombereik en een ingebouwde zoeker. Op sommige punten troeft de Sony de Panasonic af, maar het zoombereik van de TZ200 is nog steeds ongeëvenaard en de camera kost een boel minder. Voor het verschil koop je gemakkelijk vliegtickets voor het hele gezin voor een middellange vlucht. Wil je echt dat lange telebereik en is prijs toch ook wel belangrijk, en voor wie geldt dat nou niet, dan staat de TZ200 nog steeds met stip bovenaan in dit segment.