Test Ring Light 2D Gyro Stabilizer

0
gyromini

Op fotobeurzen zag ik mensen rennen met een Gimbal stabilizer. Kon me niet voorstellen dat ik dat ook zou willen. Tot ik een Ring Light 2D Gyro Stabilizer testte.

Het maken van stabiele video opnames zonder een statief te gebruiken, leek niet voor mij weggelegd. Ik heb nog weinig ervaring met video. Als ik uit de hand film, dan blijft de horizon nooit op dezelfde hoogte in beeld. En is die vaker scheef dan recht. Wanneer ik loop of ren met de camera, wordt het nog erger. Niet om aan te zien. Nadat ik de Ring Light (dat is het merk) 2D Gyro Stabilizer had uitgepakt en de eerste testopnames maakte, begreep ik het enthousiasme van die rennende fotobeursbezoekers. Ik wil ook een Gyro Stabilizer! Alleen ben ik er nog niet uit of ik een 2D stabilizer of een 3D stabilizer wil.

gyromini

Wat is een Gyro Stabilizer?

Gyro2D700

Stabilisatie van de hele camera met lens vult beeldstabilisatie van camera of lens perfect aan.

Bij fotografie bevries je het beeld, of je de camera stilhoudt of niet. Een scheve horizon zet je softwarematig recht, want een foto heeft tegenwoordig zo veel pixels, dat je het beeld kan bijsnijden, zonder dat het verlies aan resolutie opvalt. Bij video wordt het echter pijnlijk zichtbaar als je de camera niet recht of stilhoudt. En bij softwarematig stabiliseren van een video-opname, verlies je zichtbaar aan beeldkwaliteit. Want Full-HD bijvoorbeeld, heeft bijna tien keer minder pixels dan een moderne systeemcamera. Het is dus belangrijk dat de horizon al bij opname van een video perfect recht is.
Diverse rigs, arm-and vests, stabilizers en schouderstatieven zijn ontworpen om cameramensen te helpen de videocamera zo stil mogelijk te houden. Nog steeds heb je dan talent en ervaring nodig om succesvol een video opname te maken terwijl je bijvoorbeeld meeloopt met een wandelende presentator. Al deze hulpmiddelen zijn een vorm van mechanische stabilisatie (er is geen stroom voor nodig), waarbij vaak extra gewicht wordt gebruikt om de camera te stabiliseren. En ze kunnen niet garanderen dat de horizon recht blijft.

In de fotografie is ingebouwde beeldstabilisatie (VR, IS, OS) van de lens of sensor in de camera met behulp van een gyroscoop ingeburgerd. Dit is ook een vorm van mechanische beeldstabilisatie, maar je hebt er stroom voor nodig. Dus noem ik het ter onderscheid “electronisch-mechanische beeldstabilisatie“. De ingebouwde beeldstabilisatie van een lens of een camera kan kleine bewegingen compenseren. Alleen maakt de beperkte beschikbare ruimte in een camera (of lens) het onmogelijk om grotere bewegingen, die er overduidelijk zijn als je met de camera loopt, te compenseren. Daarvoor heb je externe beeldstabilisatie nodig, die de hele camera laat meebewegen. Dat is wat een Gyro Stabilizer doet: een Gyro stabilizer gebruikt een gyroscoop om bewegingen van de camera zo snel te corrigeren, dat je aan de video opnames niets meer merkt van de bewegingen die de cameraman tijdens de opname heeft gemaakt. Gyro stabilizers worden steeds vaker toegepast. Drones voor video-opnames kunnen niet zonder een gimbal met Gyro Stabilizer.

Calibratie van de Gimbal stabilizer: belangrijk en eenvoudig

De Ring Light Gyro Stabilizer wordt geleverd inclusief accu en acculader, is gemaakt van Carbon fiber en weegt daardoor minder dan 2 kg. De Gimbal wordt geleverd in een platte doos. In elkaar zetten is eenvoudig en wijst zich bijna vanzelf. De handvatten zijn ook andersom (omhoog) op de Gimbal te bevestigen, waardoor je de Gimbal makkelijker kan gebruiken als je opnames vlak boven de grond wil maken. De camera en lens mogen samen niet zwaarder zijn dan 2,5 kg. Daarmee is deze gimbal geschikt voor spiegelreflexcamera’s zoals de Nikon D810, Canon 5D mk3, Sony A7s, Blackmagic Cinema of Panasonic GH4. Binnen het camera frame passen camera’s en lenzen met een totale lengte van ≤ 180mm.

gyrodetail290

Aanbevolen wordt om objectieven te gebruiken met een brandpuntsafstand onder de 100mm. Als de camera stabiel in de Gimbal hangt, dan kost het de motor van de Gyro Stabilizer weinig kracht om de camera recht te houden en krijg je de meest stabiele opnames. Het is belangrijk om de Gimbal nauwkeurig te kalibreren. De eerste keer kost dat redelijk wat tijd, terwijl het heel eenvoudig is zodra je door hebt hoe het werkt. De camera moet zodanig in de Gimbal geplaatst worden dat hij precies in evenwicht is. Als je het een paar keer hebt gedaan, is het een klusje van niks, dat je uitvoert zodra je de camera in de Gimbal plaatst, of van objectief wisselt. Het is een kwestie van: Omhoog, omlaag, Van voor naar achter, van links naar rechts.

Je begint door de schroefjes in bovenstaande plaatje los te maken en de camera omhoog (voor zware camera’s zoals een volformaat spiegelreflex) of omlaag (voor lichte camera’s) te schuiven, zodanig dat de camera mooi horizontaal is opgehangen. Je bevestigt de camera met een meegeleverd plaatje, dat je ook bij statieven gebruikt. Op dit plaatje zit een schaalverdeling, die je helpt snel het juiste evenwicht in te stellen als je van lens wisselt. Daarna zorg je er voor dat de gimbal niet naar links of rechts overhelt, door de camera met lens in het midden uit te lijnen (met knop 1 in onderstaand plaatje). Tenslotte zorg je er voor dat de camera in de Gimbal niet voorover of achterover tuimelt (met knop 2). Het is heel makkelijk als je hiervoor de waterpas van de camera als hulpmiddel gebruikt.

Je kan de Stabilizer ongeveer een uur gebruiken op 1 accu. De accu kan er mee ophouden als die helemaal leeg gaat en daarvoor is geen beveiliging is ingebouwd. Er wordt een extern alarm meegeleverd, dat gaat piepen als de accu bijna leeg is. Voor de zekerheid zou ik al bij aanschaf een reserve accu kopen.

CarbonfiberStabil

Met 1 druk op de knop een stabiele, rechte horizon

Een stabiele horizon zorgt voor een rustig beeld. Veel mensen worden wagenziek als ze geen rechte horizon zien. Niemand vind het prettig om naar een schommelend beeld te kijken. Een 2-D stabilizer zorgt voor een rechte horizon. In de tekening hiernaast van Sony’s 5-as in-body beeldstabilisatie, zie je de verschillende bewegingen die een camera kan maken. Als je de camera vergelijkt met een hoofd, worden met een 2D stabilizer twee bewegingen gecompenseerd, die ik heb vertaald naar de bewegingen die je hoofd zou maken:

Pitch Roll Yaw
  • Knikken“, naar voren of achteren kantelen van de camera, waardoor de horizon lager en hoger in beeld komt, wordt actief gecompenseerd. In het Engels wordt dit aangeduid met “Pitch”.
  • Scheef houden”, van de camera ( “Roll”) waardoor de horizon scheef in beeld staat, wordt actief tegengegaan.

Bedien de Ring Light Gyro Stabilizer met 1 druk op de knop.
Letterlijk.

Je kan met je hoofd (of camera) nog een derde beweging maken: “Draaien” van links naar rechts (“Yaw”). Dit heeft geen invloed op de hoogte van de horizon in beeld, of een eventuele hoek die de horizon maakt. Een 3D stabilizer corrigeert ook voor deze beweging, waardoor een nog rustiger beeld ontstaat.

knopje290

Gedempt meebewegen

Meestal zal je de “Follow mode in Pitch” gebruiken, waarbij lens en stabilizer in dezelfde richting wijzen. Als je opnames maakt met een Gyro Stabilizer, wil je dat niet altijd. Tijdens een boswandeling wil je misschien wel paddenstoelen of boomkruinen in beeld brengen. In de standaard modus probeert de stabilizer deze beweging zo lang mogelijk te compenseren, tot de kracht zo groot wordt dat hij gaat trillen. Net zoals de armen van een mens trillen, die een zwaar gewicht om hoog probeert te houden. Zodra je de Stabilizer weer horizontaal houdt, is het trillen van de Stabilizer verdwenen.

Gyrodetal2902

In de “YAW Lock mode in Roll” blijft de horizon wel recht, maar kan je de camera wel omhoog of omlaag kantelen zonder dat de Stabilizer dat weer compenseert. Hiervoor moet je eerst met een pennetje in een gat drukken. Mooier had ik het gevonden als je tussen Pitch en Yaw lock zou kunnen kiezen met een tweede schakelaar.

Ring Light 2D Gyro Stabilizer: eenvoudige bediening

Ik zag op tegen het leren stabiel houden van mijn camera, terwijl ik video-opnames zonder statief maak. Een Gimbal stabilizer is weliswaar duurder dan de vele andere oplossingen die hiervoor op de markt zijn, maar het is draagbaar, simpel te bedienen en uiterst effectief. Dat wordt ook door professionele videografen gezien. Bij “making of” video’s schiet er regelmatig een cameraman door beeld met een Gimbal stabilizer. In het YouTube filmpje hiernaast zie je de enorme verbetering die een 2D Gimbal stabilizer oplevert als het gaat om een rechte horizon en rustiger beelden als je video-opname smaakt terwijl je beweegt.

{youtube}ohL4K8T1vJI{/youtube}

Dit zijn opnames van de allereerste keer dat ik de Gimbal, zonder enige oefening, in gebruik nam. Dus de resultaten die jullie kunnen behalen zullen vrijwel zeker beter zijn. De combinatie van een GH4 met een Gyro Stabilizer is voldoende licht om langdurig te gebruiken. Als je de camera laag houdt, dan zal je waarschijnlijk een extra monitor bovenop de Gyro stabilizer willen plaatsen, want het schermpje achterop een camera is te klein om vanaf grote afstand nauwkeurig mee scherp te stellen of een goede compositie te maken. Kijk je naar ervaren videografen, dan is er bijna niemand die zonder extern beeldscherm werkt. Gebruik je zoomlenzen die veel van lengte veranderen als je in- of uitzoomt, controleer dan de balans door de stabilizer uit te zetten en verschuif anders de camera weer naar de juiste positie.
Sommige fotografen willen hun werk zo onopvallend mogelijk doen. Proberen onzichtbaar te zijn, als een vlieg aan de wand. Dat gaat je met een Gyro Stabilizer niet lukken. Als je met een video rig over straat loopt, of het nou een gimbal of een ander soort is, zal je zeker de aandacht trekken.

Conclusie test Ring Light 2D Gyro Stabilizer

Gyro2D700290

 

Voordelen

  • Succes verzekerd en leuk om te doen
  • Stabiele video opnames terwijl je zelf beweegt
  • Eenvoudig in gebruik
  • Stil, stevig en toch licht
  • Adviesprijs onder de duizend euro

Nadelen

  • Batterij is niet beveiligd
  • Minder uitgebreid dan 3D stabilisatie
  • Je valt er mee op: laag “Stealth” gehalte
  • Niet voor zware, grote camera’s

Ik ben geen videograaf, dus de eerste kennismaking met een Gyro-Stabilizer had voor mij een hoog “Alice in Wonderland” gehalte. Ik keek mijn ogen uit en daarin ben ik niet de enige. Want de met gyroscopen gestabiliseerde gimbals trekken veel aandacht op fotobeurzen. Dat is niet voor niets, want het is een ideale oplossing voor stabiele beelden. Zonder enige oefening maakte ik al goed bruikbare video-opnames, terwijl ik met mijn camera ging rennen. Daarbij vond ik het erg prettig dat de Ring Light 2D Gyro Stabilizer, net als de Panasonic GH4, niet zo zwaar was. Sommige met een gyroscoop gestabiliseerde gimbals zijn meer dan een kilo zwaarder en dat ga je merken als je de Stabilizer langer gebruikt.

Tip: Koop de Gyro Stabilizer met bijbehorend statief.

Dat ik zelf een met een gyroscoop gestabiliseerde Gimbal ga aanschaffen, staat voor mij vast. Een Gimbal stabilizer is weliswaar duurder dan de vele andere oplossingen die hiervoor op de markt zijn, maar de prijs is aanmerkelijk lager dan een paar jaar terug. Een Gyro Stabilizer is draagbaar, simpel te bedienen en uiterst effectief. Waar je bij een 2D stabilizer op moet letten, is dat je de camera zo min mogelijk naar links of rechts draait, want daarvoor wordt niet gecorrigeerd. Een 3D stabilizer doet dat wel. Omdat ik slechts af en toe video opnames ga maken, zal de keuze tussen een 2D en een 3D Stabilizer voor mij een budgettaire keuze zijn. Een klein beetje beweging in deze derde dimensie stoort overigens veel minder dan een horizon die niet stilstaat. Met een beetje oefening is het verschil in beeldkwaliteit in veel gevallen klein. Als het prijsverschil niet al te groot is, zal mijn voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar een 3D Stabilizer.

Te Lang/Niet Gelezen?: Elke actieve videograaf wil een Gyro Stabilizer.

De Ring Light 2D Gyro Stabilizer wordt te koop aangeboden met en zonder statief, waarin je de Stabilizer ophangt als je hem niet gebruikt. Ten eerste is het een perfect middel om de Stabilizer op te bergen. Ten tweede heb je je handen vrij als je de camera in de Gimbal plaatst en de combinatie kalibreert.
Dankzij de 2D Gyro Stabilizer kon ik eenvoudig – zonder enige oefening – video-opnames maken waar de horizon recht en op dezelfde hoogte in beeld bleef. Hierdoor maak je echt veel betere beelden en het bespaart je tijd bij de nabewerking van je opnames.  Met een adviesprijs net onder de duizend euro is een Gyro Stabilizer een investering die zichzelf snel terugverdient en daarmee absoluut een aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in