Test Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye i-Function

0
Samsung10mm210
Een fisheye lens voor een systeemcamera: dat zie je niet veel! Samsung heeft er een voor de bodies met NX vatting, en voor een redelijke prijs. Wat doet zo’n fisheye, wat heb je er aan, en hoe zijn de optische prestaties van dit exemplaar? CameraStuffReview zocht het uit en kwam tot verrassende resultaten…

 SAM0445

Een Fisheye lens – spectaculair speeltje voor ‘erbij’

SamsungFisheye700
Een fisheye lens heeft een gigantische beeldhoek, in dit geval (10 mm in APS-C, dit is 15 mm in KB-equivalent) 180 graden diagonaal. Het geeft je de mogelijkheid heel veel tegelijk in beeld te krijgen. De lens doet geen pogingen om de vertekening te corrigeren. Alleen de lijnen door het beeldcentrum zijn recht, de overige lijnen sterk gekromd. Zet je bijvoorbeeld de horizon exact in het midden, dan blijft die echt vlak, maar alles daaromheen is bolvormig. In landschapsopnames valt zoiets vaak niet eens op. De vertekening is soms juist een voordeel, het geeft verrassende creatieve mogelijkheden. Men noemt dat ook wel het kikkerperspectief. Je moet het kunstje niet te vaak toepassen, want dan wordt het erg vervelend. Daarom is deze 10 mm ongeschikt als ‘normale’ groothoeklens maar juist heel leuk als speeltje ‘erbij’. En dat voor een redelijke prijs (winkelprijs ca € 450).

Bouw en autofocus Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye

Fisheye lenzen zijn vaak enorme knollen, maar deze 10 mm is juist erg plat (26 mm) en licht (72 gram) – zoals zoveel lenzen van het Samsung NX-systeem trouwens. Voor een ‘tweede’ of ‘derde’ lens is die compacte bouwwijze natuurlijk een groot voordeel, hij past altijd wel ergens in de tas of jaszak. De vormgeving is strak, de frontlens is beschermd door twee tulpachtige uitstulpingen zodat je hem op z’n kop kunt neerzetten. Er passen zelfs filters op; dat is heel ongebruikelijk voor een fisheye. De lens heeft geen beeldstabilisatie. Hij heeft een smalle scherpstelring, werkend volgens het ‘focus-by-wire’ principe. Electronisch dus; dat voelt een beetje elastiekerig aan.

In tegenstelling tot concurrent Samyang, min of meer de specialist op fisheye-gebied, heeft dit Samsung-objectief wel autofocus. Er is geen AF/MF-schakelaar; je moet dat instellen via de body. Er is wel een i-functie knopje; daarmee kun je de scherpstelring gebruiken voor andere functies. Het idee daarachter is dat je die toch zelden voor de afstandsinstelling zult gebruiken, en dat geldt destemeer voor een lens als deze met gigantische scherptediepte. Met diafragma f/8 en ingesteld op 65 cm heb je alles van 32 cm tot oneindig scherp!

{insertgrid ID = 288}

 SAM0443Geschoten in autofocus met het centrale AF-veld, en dus scherpgesteld op een meter of vijf; met wat zorgvuldiger werken hadden we de leuningen vooraan ook nog wel scherp kunnen krijgen, maar zoiets zie je vaak pas achteraf. Het unieke aan de enorme beeldhoek van deze Fisheye is dat je nog een weidse opname kon maken, terwijl de camera nog maar net tussen de lopende banden paste.  

ivo voor web
Wanneer het je er om te doen is om zo veel mogelijk op één plaatje te krijgen is een fisheye met zo’n 120 graden beeldhoek (langste zijde) natuurlijk niet te overtreffen, maar personen komen er niet op z’n voordeligst op. Onze hoofdredacteur is helemaal platgedrukt aan de rand van het beeld. Wanneer je niet speciaal het kikkerperspectief maar wel een superbreedbeeld zoekt, ben je beter af met een camera met panoramastand – of neem meerdere opnames en ga stitchen.

Scherpte

We waren nogal benieuwd naar de scherpte van deze supergroothoek, en in het bijzonder naar de randscherpte. Net als bij alle andere Fisheye lenzen was het niet mogelijk om de scherpte, chromatische aberratie in de hoeken en de vervorming nauwkeurig te meten. Zoals je in de staafdiagrammen hieronder kunt zien valt die alleszins mee. Bij volle opening is die redelijk, maar iets diafragmeren doet wonderen en vanaf f/5,6 zijn zowel het centrum als de randen goed tot zeer goed.

Rezz

Vignettering en chromatische aberratie

Ook op deze punten scoort de lens goed voor een Fisheye.  Op de praktijkopname beneden zie je geen spoor van verduistering in de hoeken, daar waar ‘gewone’ groothoeken het soms al laten afweten. Chromatische aberratie is minimaal. Prima!

 SAM0434

Bokeh Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye

 SAM0319bokeh

We kunnen ons niet voorstellen dat gebruikers van een fisheye zich erg voor het bokeh zullen interesseren. Dit is natuurlijk geen lens voor studiogebruik, en de scherptediepte is zo groot dat je onscherpte echt bewust moet creëeren. Zoals te verwachten is het bokeh nogal rommelig met allerlei gekleurde ringen. Niet zo mooi maar ook niet erg relevant.

{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Samsung NX 10mm f/3.5 Fisheye test met Samsung NX1

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.

{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Unieke creatieve mogelijkheden
  • Compact en licht
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Autofocus

Nadelen

  • Beperkte inzetbaarheid

Een fisheye is een lens voor ‘erbij’. Het is fantastisch mooi speelgoed voor creatieve toepassingen. De Samsung 10 mm Fisheye heeft het voordeel van een zeer compacte bouwwijze en gering gewicht. De optische prestaties doen niet onder voor veel ‘gewone’ groothoeken en fisheye lenzen. Dat is een uitstekende prestatie van de kleinste en lichtste Fisheye die we tot nu toe hebben getest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in