Test Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS

0
Samsung50150mm2p8

Halverwege 2014 werd de Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS aangekondigd. Dit is Samsung’s eerste lichtsterke professionele, stof- en spatwaterdicht-  uitgevoerde telezoom met ingebouwde beeldstabilisatie. Voorzien van enkele features die je zelfs op vele professionele objectieven van de gevestigde orde niet tegenkomt, zoals Samsung HyperShield Coalting (SHS) en “Custom Focus Range Limiter”. De Samsung 50-150mm f/2.8 is voorbestemd voor een combi met de Samsung NX1 en de Samsung 16-50 mm f/2-2.8. De vraag is natuurlijk, of deze nieuwe 50-150mm Samsung lens met de Samsung NX1 dezelfde hoge beeldkwaliteit weet te realiseren als de 16-50mm.

Samsung50150mm2p8

Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS @ NX1

IFunction
illustratie (met een andere lens): Samsung
I function: Steeds meer fabrikanten plaatsen programmeerbare custom knoppen op hun camera. Je bedient de camera echter met duim en wijsvinger van je rechterhand. Hoe veel custom knopen kan je met die twee bedienen,? Want de linkerhand ondersteunt de lens.
Door een Custom functie op de lens te plaatsen – ook Olympus doet dat op haar professionele 12-40mm en 40-150mm lenzen, maar verder is het een zeldzaamheid – vergroot je het gebruiksgemak van de camera. Nu heeft ook de linkerhand een rechtstreeks toegankelijke custom –  in Samsung termen: I-Function –  knop. Je klikt op de knop tot je de gewenste functie hebt en draait daarna aan de voorste ring op de lens tot je de gewenste instelling hebt. Voor wie al die jaren zonder een dergelijke knop heeft gefotografeerd, duurt het even voor je ervan gaat profiteren. Vergelijk het met een klapschaats: pas nadat je de techniek je eigen hebt gemaakt, ben je sneller dan de concurrentie. Tenzij die al een Samsung heeft, natuurlijk.

Bouw en autofocus

Wat bouwkwaliteit betreft is dit objectief vergelijkbaar met professionele objectieven van de gevestigde cameramerken.

De Samsung 50-150mm f/2.8 is zwaar en degelijk uitgevoerd, met een combinatie van metaal en hoogwaardige kunststoffen. Vanzelfsprekend is deze professionele lens extra afgedicht tegen stof- en spatwater. Een statiefgondel, zonnekap en een lensetui worden meegeleverd. Samsung is een Zuid-Koreaans merk, maar tot mijn verbazing staat op de metalen bajonet dat deze lens “Made in China” is.

Om nog sneller scherp te kunnen stellen, hebben lichtsterke telezoomlenzen meestal een schakelaar waarmee het zoombereik beperkt kan worden, waardoor de AF motor minder zal pendelen. Meestal zijn dat vaste afstanden, waartoe de zoom beperkt kan worden. Eerder kwamen we bij Sigma de mogelijkheid tegen om het scherpstelgebied zelf te bepalen. Met de “Custom Focus Range Limiter” bepaal je de grenzen eveneens zelf. De meeste amateurs zullen het niet vaak gebruiken, maar voor een professional kan het een verschil uitmaken tussen succes of gemiste inkomsten.

{insertgrid ID = 288}
50mm 150mm
Op het eerste gezicht klinkt een zoombereik van 50-150mm wat merkwaardig. 70-200mm komt toch veel vaker voor? Op een camera met een APS-C sensor komt de beeldhoek van een dergelijk objectief overeen met de beeldhoek van een 70-200mm zoom op een camera met een volformaat sensor. Dat is een zoombereik waarmee je in vele situaties, bruidsfotografie, straatfotografie, vakantie, reportages, uit de voeten kunt. De keuze voor een 50-150mm zoombereik scheelt bij een lichtsterke zoomlens in prijs en een factor twee in gewicht: de Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS weegt 880 gram. Een 70-200mm f/2.8 met beeldstabilisatie weegt anderhalve kilo. 
Samsung 50-150mm f/2.8, Samsung lenstest

Beeldstabilisatie Samsung 50-150mm f/2.8

Deze geavanceerde stabilisatie voldoet volgens Samsung bij 68 mm brandpuntafstand met de NX30 aan CIPA’s OIS, 4,5 Stop regels. We hebben de beeldstabilisatie getest bij een brandpuntsafstand van 50mm, door meerdere keren bij verschillende sluitertijden met en zonder beelstabilisatie een opname te maken, die we met Imatest op scherpte hebben geanalyseerd. Uit de Imatest metingen blijkt dat een opname gemaakt met beeldstabilisatie bij een sluitertijd van 1/6 seconde minder scherp is dan een opname gemaakt vanaf statief. Maar wel net zo scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/100 seconde zonder beeldstabilisatie te gebruiken. Dat is een daadwerkelijk winst van 4 stops en dat is veel in vergelijking met andere merken.  IStest

Lichtafval

Lichtafval is bij alle brandpuntsafstanden erg mooi onder controle gehouden. De RAW bestanden die we in Lightroom openden, hadden een heel klein beetje – met Imatest meetbaar, maar niet zichtbaar – meer lichtafval dan de jpg bestanden die gelijktijdig met de RAW bestanden in de NX1 werden opgeslagen.

Veel maakt het niet uit, want met deze lens zal je vrijwel nooit last hebben van zichtbare lichtafval.

jpgvignet

 SAM0075Beelduitsnede van een opname gemaakt met Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS + Samsung NX1 @ 150mm f/2.8, 1/1000 sec, 100 ISO

Vervorming Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS

Bij alle brandpuntsafstanden was de vervorming laag, zowel bij de RAW bestanden die we openden in Lightroom, als de jpg bestanden die we gelijktijdig met de RAW bestanden in de camera hebben opgeslagen. Bij 150mm was de vervorming in het RAW bestand nog lager dan bij het jpg bestand. Bij de overige brandpuntsafstanden was de vervorming gelijk. Veel doet het er niet toe, want in de praktijk zal je bij gebruik van de Samsung 50-150mm f/2.8 geen last hebben van zichtbare vervorming.

jpgdistort

Overstraling

HSCcoat

In de documentatie heb ik niet teruggevonden of de Samsung 560-150mm f/2.8 S OIS gecoate lenselementen heeft om interne reflecties te voorkomen. Als er licht rechtstreeks in de lens schijnt, dan zijn overstraling en nevenbeelden mogelijk. Gebruik de meegeleverde zonnekap waar mogelijk.
Dit objectief is extra gecoat tegen vingerafdrukken, vet en vocht. Niet alleen voorkomt deze coating condensvorming en blijft de frontlens langer schoon dan bij gewone lenzen, hij is hierdoor ook makkelijker te reinigen. In een filmpje van Nikon dat we recent op onze site vermeldden kan je zien hoe goed dergelijke coatings kunnen werken. We hebben het op het Samsung testexemplaar niet aangedurfd om het te testen. 

flare

Scherpte

Otter700
Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS + Samsung NX1 (leve het klapscherm!) @ 150mm f/2.8, 1/160 sec, 800 ISO

De scherpte is bij volle opening al heel hoog, zelfs aan de randen en in de uiterste hoeken. Na 1 stop diafragmeren wordt de hoogste centrumscherpte bereikt in onze Imatest metingen, terwijl de scherpte er iets langer over doet om de hoogste scherpte te bereiken. In alle gevallen is de scherpte in het centrum hoger dann in de hoeken, maar alles is relatief. Vergelijk je de scherpte van de Samsung 50-150 mm f/2.8 op een Samsung NX1 (met een 28 megapixel sensor) in de hoeken met de centrumscherpte van sommige andere objectieven in het cemntrum, dan wint de hoekscherpte van deze Samsung. Dat de hoekscherpte wat achter blijft op de centrumscherpte is begrijpelijk als je naar de pixeldichtheid op de Samsung NX1 kijkt: deze sensor heeft maar liefst 137 lijnenparen per mm.

jpgresolutie

minisampleSAMSamsung 50-150mm f/2.8 S OIS + Samsung NX1 @ 150mm f/2.8, 1/1000 sec, 100 ISO
Klik op de afbeelding voor een versie op ware grootte

Chromatische aberratie

Waar de Samsung 50-150mm f/2.8 vooralsnog wat te wensen overlaat, is op het onderdeel chromatiscahe aberratie. In de uiterste hoeken zijn boj scherpe contrastovergangen blauwe en rode randen zichtbaar. Ten tijde van de test waren er in Lightroom en Photoshop nog geen lensprofielen voor deze lens beschikbaar. Zodra die profielen beschikbaar zijn, behoort ook voor de fotograaf die in RAW werkt chromatische aberratie tot het verleden. Nu is correctie al wel mogelijk, maar handmatige correctie is minder elegant dan de automatische correctie met behulp van een lensprofiel. CA

Bokeh Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS

Bokeh

Een lichtsterke telezoom is mede favoriet bij vele fotografen, omdat je er een onderwerp mooi mee kan isoleren van de omgeving, zoals in bovenstaande afbeelding. Bevind zich een lichtbron op de achtergrond, dan wordt die weergegeven als een grote cirkel met een randje, zoals de opname van onze bokeh testopstellinhg hiernaast laat zien. Bij volle opening is de bokeh op zijn mooist, want al buij f/4 beginnt de bokeh de hoekige vormen van het diafragma aan te nemen.

150mmbokeh
kattenoogbokeh
Lenzen met duidelijke lichtafval vertonen altijd kattenoog bokeh. Deze kattenoog bokeh in de hoeken kan een aanwijzing zijn dat de lichtafval groter is dan 0,5 stops, maar dat de lichtafval – en helaas niet de kattenoog bokeh – gecorrigeerd wordt voordat je een RAW bestand in Lightroom of Photoshop opent.
{insertgrid=117} {insertgrid=118}
Samsung50-150MM 4

Conclusie Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS test met NX1

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Het verschil is met name zichtbaar bij chromatische aberratie. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit; superscherp
  • Constante, hoge lichtsterkte
  • Snelle AF
  • Hoge bouwkwaliteit en extra afgedicht tegen stof en spatwater
  • Hoogwaardige coating op frontlens
  • Breed inzetbaar zoombereik
  • Ingebouwde beeldstabilisatie

Nadelen

  • Niet klein, licht of goedkoop
  • Zichtbare chromatische aberratie in RAW bestanden

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Designed for the ultimate picture quality and reliability” volgens Samsung. Het klopt.

Mijn verwachtingen van de Samsung 50-150mm f/2.8 S OIS waren na de opmerkelijk goede test van de Samsung 16-50 mm f/2-2.8 hoog gespannen. Samsung is in staat om professionele, lichtsterke objectieven te bouwen, die de beeldkwaliteit van de 28 megapixel sensor van de Samsung NX1 tot zijn recht laten komen. Dat blijkt ook nu weer. Toch werd ik aangenaam verrast door de beeldkwaliteit die de Samsung 50-150 mm f/2.8 S OIS levert. Nobody is perfect, dus bij tegenlicht is gebruik van de zonnekap aan te bevelen. En fotografen die in RAW werken kunnen (voorlopig) chromatische aberratie tegenkomen. Maar verder is de Samsung 50-150mm f/2.8, met een opvallende goede beeldstabilisatie, zowel wat beeld- als bouwkwaliteit een aanschaf waar je als (semi-)professionele fotograaf jarenlang profijt zal hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in