Test Samsung 60mm Macro NX

0
Samsung60mmMacro

De Samsung 60 mm macro NX is een stevig gebouwd, professioneel objectief. Deze macro-lens is primair bedoeld voor dichtbij-opnames, maar is optisch even zo goed geschikt voor bijvoorbeeld landschappen of portretten. Er is ingebouwde beeldstabilisatie. Ook in vergelijking met macro-lenzen van de gevestigde merken is dit een hele goede macro-lens. Voor sport- en actiefotografie vinden wij deze lens minder geschikt. We leggen uit waarom…

Samsung60mmMacro

Samsung 60mm Macro NX f/2.8 OIS

Samsung 60mm Macro NX f/2.8 OIS, test Samsung 60mm macro, Samsung lenstest,

Waarschijnlijk wel het meest gefotografeerde macro-object ter wereld: de roos. Altijd mooi om te zien, 1/60 seconde, f/4,5

Bouw en autofocus

We testten de Samsung 60 mm macro op een NX30 body. De lens is groot en zwaar, vanaf de bajonet steekt hij 83 mm naar voren. Van het Samsung-lenzensetje dat we van de importeur mochten gebruiken is hij verreweg de grootste (zie opname hieronder: de achterste lens is de 60 macro). Hij heeft een afstandsring en een iFn-ring. We kennen dat unieke Samsung-systeem inmiddels: met deze ring kun je diverse camerainstellingen via de lens, met de linkerhand dus, aanpassen. De gedachte is dat je de linkerhand vrij hebt omdat je toch bijna altijd met autofocus zult werken. Dat is overigens juist bij macrowerk meestal niet het geval. Opmerkelijk: er is géén AF/MF schakelaar. Dat zul je via de body moeten doen.

De Samsung 60 mm macro lens heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Volgens de fabrikant goed voor 4 stops extra.

ifn voor web klein

De lens is voorzien van SSA-technologie. Dit staat voor “super sonic actuator’. Dit is een cylindervormige scherpstelmotor zoals Canon die al jaren kent (USM). Desondanks verloopt de scherpstelling allerminst met de snelheid van het geluid. De AF is erg nauwkeurig en mist het scherpstelpunt nooit, maar ‘pendelt’ wel regelmatig. In onze standaard-scherpsteltest kwam de AF-reactietijd op bijna een seconde. Om die reden zouden we deze lens niet uitkiezen voor actiefotografie.

lenzen voor web klein

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval en vervorming

Lichtafval en vertekening zijn bij deze vastbrandpunt uitermate gering. De Imatest meting van de vervorming in het jpg bestand dat in de Samsung NX30 testcamera werd opgeslagen bedroeg slechts 0,03%. Erg goed.

Beweeg je muis over de afbeedling voor de Imatest resultaten.

muur voor web klein

appelsvoor web groot

Opname met 1/100 seconde bij f/16.

 Scherpte

De resolutie (scherpte) is bij de 60 mm macro dik in orde; niet alleen in het macro-gebied maar ook op de grotere objectafstanden. In de hoeken is de scherpte al goed bij volle opening, maar neemt nog duidelijk toe met diafragmeren. De centrumscherpte is heel erg hoog en bereikt de hoogste scherpte bij f/5.6. Wanneer je de wat trage AF voor lief neemt is het een echt all-round objectief.

Beweeg je muis over de afbeedling voor de Imatest resultaten.

horloge2 voor web klein

Overstraling, Bokeh, Chromatische Aberratie

tegenlicht voor web groot

Foto hierboven: een kritische situatie voor overstraling: laagstaande zon tegen. De 60 Macro slaat zich daar uitstekend doorheen, ook zonder zonnekap. f/8, 1/640 seconde, ISO 200. Chromatische aberratie (gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken) hebben we niet waargenomen. De lens is wat beeldkwaliteit betreft zeer geschikt voor landschapsopnames.

Bij productopnames in de studio is het bokeh (de kwaliteit van de onscherpte) van belang. Ook hier scoort de lens zeer goed, de onscherpte is zacht en kent geen ‘rafelranden’.

 

bokeh voor web klein

Macro

In de uiterste macro-stand is het beeldveld 23 mm langste zijde. Dat komt aardig overeen met 1:1 vergrotingsmaatstaf. We checken dat altijd even omdat niet alle macro-lenzen dat in de praktijk waarmaken; deze Samsung wel dus. Bij die afstand is de scherptediepte heel gering, minder dan een millimeter. Wil je een foto  van een roos maken zoals hierboven met alle bloemblaadjes scherp, dan zal dat ook met het kleinste diafragma niet lukken. Zoiets kan alleen door te ‘stacken’, d.w.z. meerdere opnames met verschillende scherpstelafstanden softwarematig te combineren.

De brandpuntsafstand van de geteste lens – 90 mm KB-equivalent-  is lang genoeg om niet in je eigen schaduw te hoeven werken (een manco van 60 mm Full-Frame of 40 mm APS-C macro objectieven). Ook bij het van zeer dichtbij fotograferen van bijvoorbeeld insecten is een wat grotere afstand tot het onderwerp bijzonder prettig.

De Samsung 60mm Macro NX tekent messcherp, ook in de hoeken in het macro-gebied.

meetlatje voor web klein
horloge voor web klein
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Samsung 60mm Macro NX test met NX30

Samsung60mmMacro

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

Testcamera: Samsung NX30

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}

Voordelen

  • Optische en mechanische kwaliteit uitstekend
  • Mooie bokeh
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Geen vervorming, overstraling of chromatische aberratie
  • iFn-technologie

Nadelen

  • AF is traag
  • Groot en zwaar

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Wij kunnen de 60 mm macro van Samsung zeker aanbevelen. Het is een robuuste, kwalitatief hoogstaande lens waarmee het prettig werken is. Als enige nadeel geldt voor ons de langzame snelheid van de autofocus. Voor macrofotografie is dat meestal geen enkel probleem, maar voor andere vormen kan het een belemmering zijn. De AF is aan de andere kant zeer nauwkeurig en zorgt voor een compromisloze beeldkwaliteit: scherpe macro-opnames zonder vervorming, lichtafval of chromatische aberratie. Zeer waarschijnlijk komt de hoge scherpte van deze Samsung macro lens nog beter tot zijn recht op een Samsung NX1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in