Test Samsung 85mm f/1.4 NX

0

De Samsung 85 mm f/1,4 is een ultra-lichtsterk vastbrandpunt objectief voor de serieuze gebruiker. Wij testten het op een NX30. De lens is zowel mechanisch als optisch zeer goed gebouwd, en behoorlijk groot en zwaar. Er is géén beeldstabilisatie, wel een afstandsschaal. Als bijzonderheid heeft de lens een snelle scherpstelmotor. De optische prestaties zijn uitzonderlijk goed, zo zie je ze niet vaak…

Samsung85mm

Samsung 85mm f/1.4 ED SSA NX + NX30

Samsung 85mm test, Samsung lenstest, Samsung 85mm 1.4 NX

De 85mm is een goede portretlens, al zullen sommigen voor die toepassing de voorkeur geven aan een kortere brandpuntsafstand. Straatmuzikant bij volle opening (f/1,4), 1/2000 seconde. Scherpgesteld op de ogen. Neus en oren zijn alweer onscherp.

Bouw en autofocus

 

Samsung85mmlensdesign
Dit is een joekel van een lens! Vanaf de bajonet steekt hij 90 mm naar voren, en hij weegt nog net geen 700 gram. Er is één ED glaselement, ter bestrijding van chromatische aberratie. De lens heeft een zg. SSA scherpstelmotor, volgens de fabrieksdocumentatie ‘supersoon’. Helaas vertaalt zich dit in de praktijk niet in een supersnelle scherpstelling. Op de testbody (NX30) was de AF juist aan de trage kant, in onze standaardtest (scherpstelling van 8 m tot 80 cm) had hij meer dan 1 seconde nodig. Dat stelde ons wel teleur. De scherpstelmotor is wel zo goed als geluidloos. {insertgrid ID = 288}

Lichtafval en vervorming

In RAW is er bij de grootste lensopeningen sprake van vignettering, maar in de JPEG opnames is daarvan niets terug te zien (beweeg de cursor over het plaatje). Vanaf f/2,8 zijn zowel RAW als JPEG uitstekend. Over vervorming kunnen we kort zijn: die is er niet! Zo perfect zie je ze niet vaak.

 SAM3340-klein

 SAM3345-dutch-groot

Overstraling en artefacten

Helemaal vrij van overstraling is de 85 mm niet. Er wordt wel een zonnekap bijgeleverd, en ons advies zou zijn om die ook te gebruiken. De lens, toch al niet de kleinste, wordt dan wel weer een stuk groter. Bij de foto hiernaast zie je twee grijze strepen als gevolg van overstraling, en een groene ‘zon’ onder in beeld. Zo’n schijnbeeld, dat wel artefact genoemd wordt, staat altijd op de lijn die van de zon door het beeldcentrum naar beneden loopt..

NoflareSamsung85mm

Scherpte

Wij waren bijzonder onder de indruk van de resolutie (scherpte); zowel in het laboratorium als in de praktijk. Zelden zagen we zulke waarden voor de MTF50 bij een APS-C objectief over het hele diafragmabereik, dus ook bij de doorgaans moeilijke volle opening. De maximale scherpte haal je bij f/8.

glazenwasser-klein

 SAM3058-groot

1/2000 bij f/3,5. Uitstekende detaillering, ook in de hoeken, en geen spoor van chromatische aberratie.

Chromatische aberratie

Chromatische aberratie (CA) is het fenomeen dat contrastrijke overgangen een groen en een paars randje krijgen. Berucht zijn in dit geval boomtakken, vooral in de hoeken van het beeld. Zowel bij de Imatest als bij de praktijkopnames, in RAW zowel als JPEG waren de beelden geheel vrij van CA: perfect! CA

Bokeh

 SAM3082-bokeh-klein Bokeh-samsung-85mm

Het Bokeh, een belangrijke eigenschap wanneer je veel met volle opening wilt werken, is fraai zacht en rond, dankzij de 9 diafragmalamellen. De lens is dus heel geschikt voor productopnames in de studio.

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Samsung 85mm f/1.4 NX test met Samsung NX30

Samsung85mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.


NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}

 SAM3252-groot

Voordelen

  • Fraai en degelijk van bouw
  • Uitzonderlijk goede beeldscherpte
  • Geen vervorming, geen CA, prachtig Bokeh
  • Zeer lichtsterk, geringe scherptediepte

Nadelen

  • Groot en zwaar
  • Autofocus soms erg traag

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Samsung 85 mm f/1,4 heeft uitzonderlijk goede optische eigenschappen. Hij is groot en zwaar, en de autofocus is wat traag, maar voor wie de hoogste eisen stelt aan beeldkwaliteit is dit een absolute aanrader. Vooral in combinatie met de nieuwe NX1 lijkt ons dit een begerenswaardig bezit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in