Test Samsung 45mm f/1.8

0
45mm

De Samsung 45 mm f/1,8 van deze test is een lichtsterke lens met een vast brandpunt, die je zou kunnen zien als het eenvoudige broertje van de Samsung 45 mm 2D/3D, die we al eerder testten. De mogelijkheid om beelden te maken die op een 3D televisie kunnen worden bekeken, ontbreekt. Daardoor is de lens een stuk goedkoper geworden. Gebleven zijn de uitstekende optische eigenschappen. Wij testten de Samsung 45mm f/1.8 op een Samsung NX30 APS-C camera.

zinnia web groot

Samsung  45mm f/1.8, opname 1/400 bij volle opening, de scherptediepte is dan uiteraard erg gering.

Samsung  45mm f/1.8, getest op een Samsung NX30

De lens valt in een serie van lichtsterke, strak vormgegeven en lichte Samsung NX vastbrandpunten. Op het plaatje hiernaast zie je de 45 mm (links), de 30 mm en de 16 mm. Een brandpuntsafstand van 45 mm voor een APS-C camera is tamelijk ongebruikelijk. Het komt neer op 67 mm KB-equivalent. Teveel tele voor algemeen gebruik of voor landschappen, net te weinig tele als portretlens. Voor de ‘familiepraktijk’ zul je er nog een groothoekige vastbrandpunt bij moeten hebben, of de (fraaie) 16-50 mm f/2-2,8 zoomlens.

Deze 45 mm is tamelijk fors in vergelijking met de 16 en de 30 mm; hij is net zo lang (lengte 44 mm vanaf de bajonet) als de 2D/3D versie, hoewel er toch een flink stukje techniek weggelaten is.

 

Bouw en autofocus

45mm

De Samsung  45mm f/1.8 lens verschilt uiterlijk niet van de 2D/3D versie. Hij is echt superlicht (120 g). Er is veel kunststof gebruikt. Opmerkelijk voor zo’n lichtsterk objectief is de kleine diameter van de frontlens,  de filtermaat is 43 mm. De lens heeft een AF/MF schakelaar en geen afstandsschaal. Wel een afstandsring, die je via de iFn-schakelaar ook kunt gebruiken voor een aantal camera-instellingen. Wij schreven daar al uitgebreid over in onze tests van de Samsung NX30 en de Samsung NX300 bodies. Je kunt hem krijgen in een witte en een zwarte uitvoering.

In combinatie met de voor deze test gebruikte NX30 is de autofocus supersnel en geluidloos. Missen deed het setje nooit, en we bespeurden ook geen front-focus/back-focus problemen. Dat is logisch, want er wordt via een hybride systeem met fasedetectie/contrastdetectie scherpgesteld; bij contrastdetectie gebruik je het sensorbeeld en dat zit er nooit naast.

appels2 web groot

Samsung  45mm f/1.8, opname met 1/500 bij volle opening.

Vervorming en Lichtafval

De lens is niet helemaal vrij van vervorming; -0,5% tonvormig zoals uit de JPEG-opname is te zien. Dit is overigens op de computer en op sommige bodies goed te corrigeren. Voor een vastbrandpuntlens is het toch een minpuntje.

Van lichtafval is in de jpg testopnames zo goed als geen sprake, ook niet bij de grootste lensopeningen, zo blijkt uit onze Imatest metingen en uit de praktijkopnames die we maakten.

DistortVignet

Overstraling en Chromatische aberratie


De lens wordt standaard geleverd met een zonnekap, maar ook bij opnames zonder zonnekap en met hard tegenlicht, zoals die hiernaast, zagen we geen artefacten of overstraling. Schijnt de zon recht in de camera, dan is het mogelijk dat je een paarse gloed krijgttegenlicht web klein

Scherpte

 

De resolutie (scherpte) is vanaf volle opening zeer goed van centrum tot uiterste hoek. Een stop diafragmeren leidt tot een nog iets hogere scherpte, die pas vanaf f/11 afneemt als gevolg van diffractie. In de foto hierboven diafragmeerden we 2 stops; ook de hoeken zijn vlijmscherp.Rezz

Bokeh

Hiernaast zie je een detail uit onze standaardopname van een verchroomde theepotje, bij volle opening. Het Bokeh in deze praktijkopname is goed, maar wel wat aan de ‘harde’ kant, de lichtschijfjes buiten het scherpstelgebied hebben een lichte rand en lopen niet vloeiend over. De bokeh in de testopnames van onze standaard testopstelling was erg mooi. Daar zou je bijna denken dat de opname is gemaakt met een camera met een volformaat sensor. In de hoeken krijg je kattenoog bokeh.bokeh web klein

Conclusie Samsung NX 45 mm f/1,8 test op Samsung NX30

Voordelen

  • vederlicht
  • goede optische eigenschappen
  • autofocus is supersnel, geluidloos en super nauwkeurig
  • voor een lens met deze lichtsterkte redelijk geprijsd

Nadelen

  • brandpuntsafstand minder geschikt voor algemeen gebruik
  • tonvormige vervorming

Te lang, niet gelezen? De Samsung 45mm f/1.8 biedt 1 ons topkwaliteit voor maar een paar honderd euro. Daar lusten we wel pap van.

De Samsung 45 mm f/1,8 is een lichtsterk objectief in een aantrekkelijke prijsklasse. Hoewel de brandpuntsafstand niet ieders smaak zal zijn, doet dat aan de optische kwaliteiten van het objectief niets af. Als enige minpuntje noteerden we de voor een vastbrandpunt lens ongebruikelijke vervorming. Op de punten scherpte (vanaf volle opening, van hoek tot hoek), vignettering en overstraling scoort het objectief zeer goed. Door het geringe gewicht, degelijke bouw, hoge lichtsterkte en hoge beeldkwaliteit neem je deze lens graag mee op reis. De autofocus is bovendien supersnel, geluidloos en super nauwkeurig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in