Test Samsung 12-24mm f/4-5.6 ED NX

0
Samsung1224700

De Samsung NX 12-24mm zoomlens is compact, licht (2 ons!) en zeker niet duur voor een groothoek zoomlens waarmee je dramatische landschapsopnames en wijdse interieur opnames maakt. Voor een beeldhoek van 24mm (FF equivalent) is er keuze genoeg in het samsung lenzenpakket. Je kan kiezen uit de Samsung 12-24mm, Samsung 16-50mm f/2-2.8, Samsung 16-50 mm F3.5-5.6 PowerZoom ED OIS of de Samsung 16mm f/2.4. Maar liefhebbers van een wijds perspectief, met een beeldhoek kleiner dan de beeldhoek van een 24 mm lens op een full frame lens, moeten kiezen tussen de Samsung Fisheye lens, die we al eerder hebben getest, en de relatief onbekende en weinig geteste Samsung 12-24mm. Hoe goed zijn de optische prestaties van een lens ontwerp dat al een paar jaar op de markt is? Leveren een extra low dispersion en twee aspherische lens elementen echt een hogere beeldkwaliteit? Kan dat met zo’n goedkoop en klein lensje? Met andere woorden: Is deze lens gewaagd aan een Samsung NX1 of een Samsung NX500, met een moderne 28 megapixel BSI sensor? Hoog tijd voor een test van de Samsung 12-24mm, dus.

Samsung 12-24 mm: wijdse blik met hoge centrumscherpte in zeer compact formaat

Samsung1224700
700 SAM3260foto: Ton Niessing
12mm @ APS-C Rocks: Stel je voor dat je voor deze opname zou uitzoomen naar 16mm. Er zou niets meer over zijn van de compositie.

Bouw en autofocus

700 SAM3480foto: Ton Niessing
De kortste instelafstand is met 17 cm heel klein. De frontlens zit op een paar centimeter van het onderwerp, waarbij je het wijdse groothoek persepectief behoudt. Volgens de definitie is het geen echte 1:1 macro (het onderwerp wordt net zo groot afgebeeld op de sensor als in het echt), maar het effect is er niet minder om.

De Samsung 12-24mm is licht, klein en heeft een bescheiden 58mm filtermaat. Naast een AF/MF schakelaar zit er een iFn knop op de zoomlens, waaraan je een eigen functie kan toekennen via de camera. Dat is even wennen als je geen Samsung camera’s en lenzen gewend bent, maar vergroot het gebruiksgemak zodra je er aan gewend bent. De behuizing is gemaakt van plastic, de lensvatting van metaal. Een bloemvormige zonnekap met een bajonet aansluiting wordt meegeleverd. De handmatige scherpstelring is prettig gedempt en de AF doet zijn werk snel. Voor het gebruik van (polarisatie of grijsverloop) filters is het prettig dat de frontlens niet draait bij scherpstellen.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval en vervorming

700 SAM3341foto: Ton Niessing

Zoals gebruikelijk bij groothoeken is er met open diafragma wel enige vignettering. Bij f/4 is dat al geen probleem meer. Tonvormige vervorming is – niet verrassend voor een groothoek zoom – zichtbaar bij de kortste brandpuntsafstanden.
Bewerk je die naar JPEG in bijvoorbeeld Lightroom of een ander met de camera meegeleverd programma, dan is daar zo goed als niets meer van te zien. Al lijkt de in-camera correctie van vervorming bij 12mm iets te drastisch doorgevoerd te zijn, want de vervorming sloeg in onze meting om van tonvormig (RAW) naar kussenvormig (jpg).
Lichtafval is opvallend laag. Bij volle opening kan je bij een foto van een egaal blauwe lucht nog wel zien dat de hoeken donkerder worden. Maar er zijn vele APS-C groothoek zooms met aanmerkelijk meer lichtafval.

VignetDistort

Overstraling en chromatische aberratie

700SAM 7749Bfoto: Ton Niessing

Steeds meer fabrikanten kiezen er vanuit kostenoverweging voor om chromatische aberratie softwareamatig te corrigeren. Zo ook Samsung en volgens mij is daar weinig mis mee, als het de beeldkwaliteit gaat. In niet-gecorrigeerde bestanden is chromatische aberratie zichtbaar, die niet verdwijnt als je een kleiner diafragma kiest. Zowel de jpg bestanden uit de camera of RAW (SRW) bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop vertonen vrijwel geen chromatische aberratie. Overstraling en nevenbeelden kan je tegenkome als er een felle lochtbron in beeld schijnt. De Samsung 12-24mm is op dit punt niet beter of slechter dan de meeste groothoekzooms voor APS-C van andere merken.

Scherpte

Tot voor kort lieten we meetresultaten zien voor jpg bestanden, inclusief alle mogelijke lenscorrecties die er op de camera beschikbaar zijn (WYSIWYG). Het nadeel van deze plaatjes, is dat ze minder informatie geven over de kwaliteit van het lensontwerp. We laten nu de resolutiemetingen zien van RAW bestanden zonder correctie van chromatische aberratie, gemeten met onze nieuwe testopstelling die ook geschikt is voor 50 megapixel camera’s. Bij objectieven die zichtbare chromatische aberratie hebben, leveren de grafieken met meetresultaten van RAW bestanden in de hoeken een lagere randscherpte op dan in de grafieken van gecorrigeerde jpg bestanden die we vroeger lieten zien. We blijven overigens nog steeds zowel gecorrigeerde jpg bestanden als ongecorrigeerde RAW bestanden meten, zodat jullie de invloed op de beeldkwaliteit van lenscorrecties kunnen bekijken.
Resolutie

Bokeh Samsung NX 12-24mm

bokeh
De achtergrondonscherpte (“bokeh”) van de Samsung 12-24mm is net zo goed als die van vergelijkbare groothoek zoomlenzen voor camera’s met een APS-C sensor. Onrustig, zoals je in bovenstaand voorbeeld kan zien. Een groothoek zoomlens koop je voor de enorm grote beeldhoek en de heerlijk ruime scherptediepte. Niet voor een boterzachte bokeh; daarvoor moet je bijvoorbeeld bij de Samsung 85mm f/1.4 zijn. Voor mooie bokeh bij een korte brandpuntsafstand kies je de Samsung 16-50 mm f/2-2.8.
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Samsung NX 20mm test met Samsung NX1

20mm2p8

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • 12 mm brandpunt levert grootse perspectieven
  • Compact en licht
  • Degelijk gebouwd en degelijke optische prestaties
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Scherpte aan de hoeken is minder dan centrum
  • bescheiden lichtsterkte
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Fotograferen met een extreme groothoek zoals de Samsung NX 12-24 mm voegt een dimensie toe aan je oeuvre.

De Samsung 12-24mm f/4-5.6 ED NX is om meerdere redenen een bijzonder aantrekkelijk zoomlensje. Ten eerste is er de kortste brandpuntsafstand van 12mm, waarmee het blikveld van iedere Samsung camera spectaculair groter wordt. Vervang een 16-50 mm zoom – de kitlens waar veel Samsung camera’s mee worden verkocht – door deze 12-24 mm en er gaat een wereld van je open. Het gewicht is uitzonderlijk laag voor een APS-C groothoek zoomlens. De Samsung 12-24mm weegt de helft van een soortgelijke zoomlens als de Canon EF-S 10-22mm. Ook de afmetingen maken dat je de Samsung 12-24 mm makkelijk meeneemt: een lengte van slechts 6,5 cm en een filter diameter zijn uniek. Een lengte van meer dan 10 cm en een filter diameter van 77 mm maken soortgelijke objectieven van andere merken tot kolossen in vergelijking met de Samsung 12-24 mm.
Gaan de kleine afmetingen en een licht gewicht gepaard met een lagere kwaliteit? Nee. Vergelijk je de prestaties van deze Samsung met de duurdere Canon 10-22mm APS-C groothoek zoom, dan zijn de optische prestaties vergelijkbaar. De Samsung 12-24mm verslaat de Canon wat resolutie betreft bij de kortere brandpuntsafstanden, maar dat verschil is eerder op het conto van het extreem hoge oplossend vermogen van de Samsung NX1 te schrijven. Dit is niet de beste lens uit het Samsung lensaanbod. In de Samsung 16-50mm f/2 – 2.8, bijvoorbeeld, moet de 12-24mm zijn meerdere erkennen. Ook de extra lichtsterkte van de 16-50mm f/2-2.8 zal professionals meer aanspreken. Dat is niet vreemd, als je het verschil in afmetingen, gewicht en prijs meeneemt in de vergelijking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in