Test Samsung NX 16-50mm f/2-2.8

0
Samsung1650f2

De Samsung 16-50 mm f/2-2,8 ED OIS is een heel lichtsterke zoomlens met Samsung’s eigen NX vatting. Het is een objectief met een all-round zoombereik, maar niet te vergelijken met de standaard 18-55 kitlens. Dit is een toplens, qua lichtsterkte en qua optische en mechanische kwaliteit en heeft een bijbehorend prijskaartje. Samen met de Sigma 18-35 mm f/1.8 (iets lichtsterker, maar met minder zoombereik) torent deze 16-50mm boven de concurrentie uit als het om lichtsterke standaardzooms gaat. Dit is een perfect metgezel voor de Samsung NX1, Samsung’s eerste professionele systeemcamera. Wij testten een exemplaar op de NX30, de midrange spiegelloze camera met 20 megapixel APS-C sensor.

1650detail

Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 + Samsung NX30

lenschart
Uit het ontwerp van de Samsung 16-50 mm f/2-2.8 blijkt dat er meerdere hoogwaardige glassoorten zijn toegepast om tot een zo hoog mogelijke scherpte met zo min mogelijk kleurfouten te komen.

Bouw

De Samsung 16-50mm f/2-2.8 is voorzien van de iFn-technologie waarmee je diverse functies via de afstandsring kun intstellen, heeft een supersnelle scherpstelmotor en ingebouwde beeldstabilisatie. De 16-50 is bepaald geen kleine jongen: hij is 96 mm lang en weegt 620 gram. Het objectief heeft drie asferische elementen, twee ED- en twee HR-elementen. Er is  een grote, niet meedraaiende frontlens, lensvatting 72 mm. De afwerking is uitstekend, al ontbreekt een rubber afdichtingsring bij de bajonet. Als enige andere minieme minpuntje noteren wij dat de rode punt voor het juist monteren van de lens wel erg klein is. De beeldstabilisatie is uitschakelbaar en heeft maar één stand. Er is een schakelaar om te wisselen tussen MF en M/A.

De lens heeft ook een iFn-drukknopje. De Samsung’s iFn-technologie houdt in dat je – als je de iFn knop ingedrukt houdt – de afstandsring op een objectief kunt gebruiken voor andere functies, zoals ISO-instelling of voor diafragma- dan wel sluitertijdenvoorkeur. Het idee is dat je, vanwege de automatische scherpstelling, de afstandsring  toch vrijwel nooit gebruikt waarvoor hij oorspronkelijk gemaakt is.

{insertgrid ID = 288}

Scherpstelling

 

AF is zeer nauwkeurig: de spreiding van onze Imatest meetresultaten bij volle opening is heel erg klein.

Manueel scherpstellen gaat mechanisch, de instelslag van de rubberen afstandsring is groot en de hinderlijke traagheid die je ondervindt bij veel focus-by-wire scherpstellingen, ontbreekt. Voor de autofocus heeft de lens een snelle stappenmotor.

 

knoppen

De documentatie spreekt van een motor met sterk verbeterde precisie; wij gaan ervan uit dat dit betekent dat er een teller is ingebouwd die de lensverplaatsing meet, een zogenaamde feedback control loop. De scherpstelsnelheid is hoog maar hangt uiteraard ook af van de gebruikte body. Wij maten 0,3 seconden in onze standaardtest op de NX30. Belangrijker is hoe de scherpstelling werkt bij weinig licht. De grote lichtsterkte van dit objectief staat garant voor een goed resultaat.

Lichtafval

Lichtafval (vignettering) van dit objectief is, bij alle brandpuntsafstanden, heel gering. Gezien de uniek hoge lichtsterkte (f2 bij 16 mm tot f/2.8 bij 50mm) is dat een zeer goede prestatie.

Vignet

groot SAM2803Een herfstplaatje. 1/200 seconde bij f/8 op stand 50 mm, ISO 200.

Vervorming

Een van de weinige punten waarop je deze lens kunt bekritiseren is de vervorming, met name in de groothoekstand. De foto hiernaast is op stand 16 mm gemaakt. De lantaarnpaal lijkt zo krom als een hoepel maar is in werkelijkheid echt kaarsrecht (1/2500 f/3,5). De NX30 body die wij voor de test gebruikten, corrigeert niet voor vervorming. De NX1 wel. Je bent met de NX30 aangewezen op een beeldbewerkingsprogramma, waar correctie van vervorming eenvoudig gecorrigeerd kan worden.

Bij de Samsung NX30 krijg je Photoshop Lighroom gratis meegeleverd, daarmee is corrigeren voor vertekening mogelijk via ‘lenscorrecties’. In Lightroom zitten meerdere correctieprofielen voor Samsung lenzen, maar het lensprofiel van deze 16-50 mm zat er (nog?) niet standaard in.

klein SAM2784

NX1Distort

Lensprofile

Overstraling / Chromatische aberratie

 

Bij tegenlicht (zon in de lens) is het objectief niet vrij van overstraling en nevenbeelden, zoals de foto hiernaast toont. Dat geldt voor vrijwel alle lichtsterke standaard zoomlenzen en ook voor een groot aantal lichtserke lenzen met een vast brandpunt. Een zonnekap is dan geen overbodige luxe.

Chromatische aberratie hebben we niet kunnen vaststellen.

flare

Samsung NX 16-50mm f/2-2.8: hoge scherpte

 

Hier toont zich de 16-50 mm op zijn best. Het scheidend vermogen is uitzonderlijk goed, zelfs in de hoeken. Alleen bij de grootste lensopeningen (f/2-2,8) blijft de hoekscherpte wat achter. Er zijn niet veel APS-C objectieven die zo’n kwaliteit kunnen leveren.

NX1Rezz

groot SAM2801Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 @ 40 mm, 1/500 bij f/8.

Bokeh

Het Bokeh van deze lens is zonder meer fraai. Door de grote maximale lensopening (met bijbehorende geringe scherptediepte) kun je prachtige productopnames maken. De lens is ook geschikt voor portretten.

klein SAM2841
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Samsung NX 16-50mm f/2-2.8 test met Samsung NX30

Samsung1650f2

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}

Voordelen

  • Fraai en degelijk gebouwd
  • Uitstekende scherpte, zelfs bij de grootste lensopeningen
  • Nagenoeg vrij van vignettering over het hele bereik
  • iFn-technologie (diverse functies instelbaar via de afstandsring)
  • Hoge lichtsterkte en mooie bokeh

Nadelen

  • Vertekening bij korte brandpunten; lenscorrectieprofiel in Lightroom (nog?) niet beschikbaar
  • Groot en zwaar

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Jammer dat deze unieke lens alleen op een Samsung camera past.

De Samsung 16-50 mm f/2-2,8 OIS is een fraai en degelijk objectief, dat niet alleen een hogere lichtsterkte, maar ook een hogere beeldkwaliteit biedt dan de goedkopere, standaard kitlens die bij Samsung bodies wordt meegeleverd. De optische prestaties zijn zeer goed, waarbij alleen de vertekening bij korte brandpunten wat tegenvalt. Als er een correctieprofiel voor dit objectief beschikbaar komt in Lightroom, dan profiteert de beeldkwaliteit bij de korte brandpuntsafstanden daar verder van. Bij de maximale lensopening heb je een heel geringe scherptediepte en een fraai bokeh, wat de lens geschikt maakt voor zowel studio-productopnames als voor portretten. Deze qua lichtsterkte en zoombereik unieke zoomlens is niet goedkoop (meer dan duizend Euro), maar hij is het zeker waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in