Test Samsung NX 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom ED OIS

0
Powerzzom290
Een supercompacte en superlichte  all-round zoom voor Samsung APS-C formaat camera’s, en dan nog bijzonder geschikt om mee te filmen: dat is het nieuwe Samsung NX 16-50 mm OIS powerzoom objectief. Simpel, licht, compact, strak, nuttig. En de 16mm brandpuntsafstand is toch wel bijzonder, want je krijgt er veel meer mee op een foto dan met een regulier 18-55mm kitlens. De powerzoom is ook ideaal voor wie graag video opnames met zijn NX500 wil maken, want deze lens past perfect qua omvang en gewicht bij deze camera en zoomt dankzij de ingebouwde stappenmotor soepel en vrijwel geruisloos. En dat is belangrijk voor video.  Wij testten ‘m op een Samsung NX1, omdat die met zijn 28 megapixels de strengste eisen aan de lens stelt. Hoe zijn de optische prestaties?

Compacte powerzoom met constante bouwlengte

Powerzoom700
Deze strak vormgegeven lens lens heeft een lengte van slechts 31 mm vanaf de bajonet, het is net geen ‘pancake’ maar hij lijkt er wel op. Toch heeft hij het ‘standaard’ zoombereik van 24 tot 75 mm in KB-equivalent. De lichtsterkte is niet baanbrekend, met f/3,5 in de groothoek- tot f/5,6 in de telestand, maar ook dit is voor een consumentenlens min of meer de norm. De lens is door het gebruik van kunststof en lichtgewicht lensdelen vederlicht (111 g), en vooral in combinatie met een zoekerloze compactcamera heb je een fraai setje dat je overal mee naar toe kunt nemen. Met de i-functie gebruik je de scherpstelring ook voor andere taken. Het voordeel is dat je daarvoor de camera niet van je oog hoeft te nemen en geen menu’s hoeft door te scrollen. Je moet daar even mee leren werken voor je het door hebt. De filtermaat is 43 mm; een standaardmaat voor Samsung.

Bouw en Autofocus

Alles aan dit objectief verloopt electronisch, er is geen zoomring maar een zoom-schakelaar; een motortje verplaatst de lens. Ook het scherpstellen gebeurt electronisch, “by wire” heet dat tegenwoordig. Zelfs wanneer je manueel scherpstelt met de scherpstelring bewegen de lenselementen met motorkracht. Het voelt wat ‘rubberig’ aan. De focussering gebeurt inwendig; de frontlens draait niet mee en komt ook niet naar voren. Het voordeel daarvan is dat je bij filmopnames een mooi regelmatig verloop krijgt zonder schokken en nagenoeg zonder bijgeluiden. Het is ook veel makkelijker om de camera stil te houden wanneer je uit de hand werkt. Een bijkomend voordeel is dat de lens geen lucht (en dus stof) naar binnen zuigt bij het scherpstellen en zoomen. Dit in tegenstelling tot met name schuifzooms; dat zijn echte fietspompen! De lens heeft 9 elementen (waarvan 4 in ED-glas) in 8 groepen en 7 diafragmalamellen (een oneven aantal; dat vermindert ‘stervorming’). De kortste instelafstand loopt van 7 (groothoek) tot 24 (tele) cm.

{insertgrid ID = 288}
Powerzoomblack

Lichtafval, vervorming en chromatische aberratie,

Lichtafval en vervorming worden automatisch gecorrigeerd, zowel bij de jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen, als bij de RAW bestanden die je opent met een Adobe programma of met de door Samsung meegeleverde RAW converter. Deze werkwijze wordt door steeds meer fabrikanten gevolgd en is even nauwkeurig als het gebruik van lenscorrectieprofielen, waarmee je in Photoshop of Lightroom geautomatiseerd lensfouten kunt corrigeren. Als je de Samsung RAW bestanden in een andere RAW converter opent, dan bestaat de kans dat je wel zichtbare vervorming en lichtafval tegenkomt. Dat zie je terug in de scores voor vervorming en lichtafval voor RAW bestanden en jpg bestanden in de eindconclusie.

Chromatische aberratie: daarover kunnen we kort zijn, die is nauwelijks waarneembaar.

SAM 0472

Uw redacteur op testlocatie in Rotterdam. We mochten met twee bodies en een hele doos Samsung lenzen op pad. Smullen! 

Overstraling

De lenselementen van de Samsung 16-50mm Powerzoom zijn relatief klein in vergelijking met groothoek lenzen voor een spiegelreflex camera. Dat maakt dat deze lens voor een groothoeklens weinig gevoelig is voor overstraling en nevenbeelden als gevolg van tegenlicht – maar niet geheel ongevoelig. Op foto hierboven zie je in de rechterbovenhoek een paarsig tegenlicht-artefact. Een zonnekap moet je los bestellen en dat zouden wij je ook aanraden.

Scherpte

Imatest

De Samsung 16-50 powerzoom levert een beeldkwaliteit die overeenkomt met die van de meeste andere kitlenzen, zoals bijvoorbeeld de Samsung 18-55mm kitlens. Op de vier staafdiagrammen hierboven zie je de resolutie bij verschillende brandpuntsafstanden. Duidelijk is dat de hoekscherpte (de rode staafjes) in vergelijking met de hele hoge centrumscherpte (dankzij de 28 megapixel van de Samsung NX1 testcamera) nog wel wat te wensen overlaat. Om die goed te krijgen moet je diafragmeren tot f/11, en dan loopt de centrumscherpte al weer terug als gevolg van diffractie. Voor een consumentenzoom is dit aanvaardbaar. Voor het beste resultaat ben je aangewezen op de veel grotere, zwaardere en vooral veel duurdere 16-50 f/2-2,8.

De twee rechter staafdiagrammen geven vertekening en vignettering in JPEG, dus nadat de automatische correctie er overheen gegaan is. Prima resultaat.

SAM 0494

Bokeh

SAM 0496bokeh
Op APS-C camera’s is de scherptediepte altijd al groter dan op een full-frame. En bij een niet erg lichtsterke lens zoals deze 16-50 f/3,5-5,6 wordt die scherptediepte alleen nog maar groter. Ga je voor fraaie, zachte onscherpe achtergronden, dan ben je beter af met de – veel duurdere-  16-50 f/2-2,8. Toch hebben we wat series bij volle opening gemaakt om het Bokeh te testen. Het resultaat zie je op deze plaatjes. Hier en daar zijn wat witte ringen te zien, maar het resultaat is zeer behoorlijk.
SAM 0496bokehv2
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Test Samsung NX 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom ED OIS test met Samsung NX1

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Powerzoom is een belangrijk voordeel wanneer je filmt
  • Zeer compact en licht
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Nadelen

  • Powerzoom vraagt gewenning
  • Hoekscherpte kan beter

Wij houden van die kleine, platte en lichte Samsung-lenzen!

Deze Samsung NX 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom ED OIS is net geen echte ‘pancake’ meer, zoals de 30mm Samsung pancake en de 16 mm pancake die we eerder hebben getest. Maar in combinate met een zoekerloos NX-model heb je toch een heel prettig en draagbaar setje. De powerzoom is een bonus wanneer je veel filmt. De optische prestaties zijn goed voor een lens in dit prijsniveau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in