Test Samsung 16 mm f/2,4 – de platste groothoek

0
Samsung16mmf2p4
Het Samsung 16 mm f/2,4 objectief is de platste groothoek die we ooit gezien hebben. Hij past op APS-C camera’s met een NX-vatting. De beeldhoek (“wat er op de foto komt“) komt overeen met de beeldhoek van een 24 mm groothoeklens op een camera met een Full Frame sensor. Zo’n lens komt vooral tot zijn recht op spiegelloze systeemcamera’s zoals de Samsung NX300 en de NX500, die daardoor echte zakcamera’s worden.
Hoe zit het met de optische prestaties, hebben die geleden onder het superkleine lensformaat? We hebben de Samsung 16 mm f/2.4 op een Samsung NX1 met een 28 megapixel sensor in de praktijk en op onze nieuwe testopstelling uitvoerig getest.

Groot in beeldhoek, klein in formaat

Samsung16mmf2p4
krollermuller groot

Een lens met een forse beeldhoek, maar in supercompact formaat! De lens is, vanaf de bajonet gemeten, 23 mm diep en weegt maar 72 gram. Zo licht kom je ze niet vaak tegen, zeker niet voor een APS-C camera. Hij heeft 7 lenselementen waarvan 2 asferische, en een diafragma met 7 lamellen. Er is geen ingebouwde beeldstabilisatie. Hij heeft een vrij smalle afstandsring. Als je er mee wilt scherpstellen moet je even wennen aan het ‘focus-by-wire’ principe: de ring werkt electronisch, niet mechanisch, en werkt wat rubberachtig met enige vertraging. Er is geen AF/MF-schakelaar, je moet dat via het cameramenu bedienen. Via het iFn-knopje kun je de afstandsring ook voor andere zaken gebruiken. De Samsung 30 mm Pancake die wij onlangs getest hebben, heeft die mogelijkheid niet.

De lens is met f/2,4 (een heel ongebruikelijk getal overigens, meestal is het f/2,8) behoorlijk, maar niet extreem lichtsterk. Zoek je een lens die je de grootst mogelijke onscherpte geeft, dan ben je met de 30mm f/2 of de Samsung 45 mm f/1.8 vastbrandpunt beter af.

Zoom of vastbrandpunt?

Samsung levert naast een fraaie serie vastbrandpunten ook een 18-55 mm zoom. Wie graag met groothoeken fotografeert zou kunnen denken dat er weinig verschil is tussen zo’n zoom in de groothoekstand en deze 16 mm. Zonder aarzeling kunnen we zeggen dat de vastbrandpunt  superieur is aan de zoomlens. Hoekscherpte, lichtsterkte, resolutie: de vastbrandpunt is op elk onderdeel beter, en de compacte bouw is ook een enorm voordeel. De 16 mm is wel flink duurder en ontbeert beeldstabilisatie. Ook krijg je met een 16mm lens veel meer in beeld dan met een 18mm lens. Dat scheelt echt veel.

{insertgrid ID = 288}

 SAM0210Dit vrolijke meisje in de koffiebar bleek zelf ook een professioneel  fotografe. 1/25 f/6,3, 400 ISO

Vervorming

 SAM0213
Op de JPEG opname hierboven is de tonvormige vertekening die zo kenmerkend is voor groothoeklenzen al grotendeels (maar niet geheel) door de camera weggewerkt. Voor architectuuropnames wellicht een probleem, maar niet voor de praktijk van alledag.

museum groot

Museum Kröller-Müller. 1/100 seconde bij f/5,6. Geen spoor van vignettering

Van vignettering heeft de lens alleen bij volle opening een klein beetje last; na een stop diafragmeren is er niets meer van te zien. Dat wordt waarschijnlijk ook al in de camera zelf softwarematig gecorrigeerd.

Overstraling & chromatische aberratie

 

 SAM3462
Het kostte wat moeite, maar ook nu is het ons gelukt om overstraling bij fel tegenlicht zichtbaar te maken. Een forse dosis overstraling in dit plaatje, met de zon in beeld, lijkt misschien ernstig. Maar er zijn geen nevenbeelden te zien. En dat zou bij vele andere groothoek objectieven in deze prijsklasse zeker het geval zijn. Een zonnekap behoort niet tot de standaarduitrusting.
Groothoek lenzen hebben – vanwege een complex ontwerp – vrijwel altijd last van chromatische aberratie; gekleurde randjes bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld. Zowel in RAW bestanden (in Photoshop of Lightroom geopend) als in de camera opgeslagen jpg betsndn worden goed gecorrigeerd, zodat je er in de praktijk geen last van hebt.

Scherpte

Twee stops diafragmeren (f/5,6) is een mooi compromis wanneer je voor de hoogst mogelijke beeldkwaliteit gaat.

Sinds kort rapporteren we de scherpte van onverscherpte RAW bestanden in plaats van (vanzelfsprekend verscherpte)jpg bestanden. In absolute zin zijn de MTF50 waarden voor onverscherpte RAW bestanden lager dan voor verscherpte jpg bestanden. Vergelijk dus niet deze plaatjes met de plaatjes van jpg bestanden.
De centrumscherpte (gemeten resolutie en in de praktijkopnames) van de 16 mm is zonder meer uitstekend. De hoeken zijn bij volle opening voor verbetering vatbaar, maar dat zien we ook bij vele andere (groothoek) objectieven die we testen op camera’s met een sensor van meer dan 24 megapixels.

Resolutie

Bokeh

Bokeh is de kwaliteit van de onscherpte. Idealiter wordt een lichtvlek buiten het scherpstelveld afgebeeld als een effen cirkel met een zachte rand. In dit geval is de cirkel mooi egaal zonder allerlei, door interne reflecties of diafragmalamellen veroorzaakte, artefacten. De randen zijn wel redelijk scherp. Bij een lens als deze, niet extreem lichtsterk en met een heel korte brandpuntsafstand, is er doorgaans niet veel onscherpte en is het bokeh minder van belang dan bijvoorbeeld bij een telelens. Een groothoek lens koop je voor de kolossale scherptediepte, niet voor de bokeh.
bokeh
{insertgrid=359} {insertgrid=360}
placeholder

Conclusie samsung 16 mm f/2,4

Samsung16mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores voor lichtafval, chromatische aberratie en vervorming gelijk aan de jpg scores. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Supercompact en vederlicht
  • Zeer goede scherpte
  • Vervorming, chromatische aberratie en vignettering goed gecorrigeerd
  • iFn-technologie

Nadelen

  • Enige overstraling
  • Geen beeldstabilisatie
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Voor de bezitter van een Samsung body is deze 16mm vastbrandpunt groothoeklens een waardevol bezit.

Met een winkelprijs onder de 250 euro is de Samsung 16mm pancake aantrekkelijk geprijsd. De bouwkwaliteit is goed. De extreem platte bouw van deze 16 mm maakt dat bodies als de NX300 of NX500 als zakcamera gebruikt kunnen worden. Tegelijk zijn de optische prestaties zeer goed. Een knappe prestatie. De lens is een aanrader voor iedere serieuze amateur fotograaf met een Samsung camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in