Test Samsung NX 20mm f/2.8

0
Samsung 20 mm f/2,8 is een lens die je gebruikt als verslaggever van speciale of alledaagse gebeurtenissen, als toerist of kiekjesmaker. Een lens met een 20mm brandpunt op een Samsung NX camera heeft een beeldhoek (“dat wat je op de foto krijgt”) die overeenkomt met 30mm full frame equivalent en dus net iets meer laat zien dan de 50mm standaardlens op een camera met een volformaat sensor. Deze lens maakt deel uit van een serie van superplatte vastbrandpunten voor Samsung camera’s De compacte bouw van deze objectieven maakt de Samsung NX3300 of de NX500 bruikbaar als zakcamera’s.

Samsung 20 mm f/2.8: all round brandpunt, lichtsterk, zeer compact en optisch erg goed

{arimagnify activeType=”singleimage” src=”images/Testen/Lens/SamsungLens/20mmf2p8/SAM_0010.jpg” srcSmall=”images/Testen/Lens/SamsungLens/20mmf2p8/SAM_0010praktijk700.jpg” thumbWidth=”700″ thumbHeight=”700″}{/arimagnify}
Deze praktijkopname is gemaakt met de Samsung 20 mm f/2.8 @ 100 ISO, f/8, 1/200 sec op de Samsung NX1. Het is een standaard jpg opname. Beweeg je muis over de praktijkopname voor een deelvergroting. Op de NX500 zal je precies dezelfde beeldkwaliteit bereiken als hier, omdat de sensor en processor van de NX500 dezelfde beeldkwaliteit heeft als die van de NX1.

Bouw en autofocus

20mm
Deze 20 mm lens  is een heel klein beetje groter dan de 30mm pancake, die we eerder hebben getest. De 20 mm (30 in Full Frame equivalent) is een gematigde groothoek, waarvan de beeldhoek ook binnen het bereik van de meeste standaardzooms valt. Vastbrandpunten scoren qua optiek evenwel in alle gevallen aanmerkelijk beter dan  zooms en zijn voor een serieuze amateur dus een aanrader. Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar wel de iFn technologie waarmee je de afstandsring kan gebruiken voor instellingen van bijvoorbeeld diafragma. Het gewicht van slechts 90 gram en de uitzonderlijk compacte afmetingen van dit vast brandpunt zijn aangename pluspunten ten opzichte van de kitlens die je bij aanschaf van je Samsung camera hebt verkregen. Er is een smalle afstandsring, een iFn-knopje maar geen AF/MF schakelaar. Dat moet je via de body instellen. Alles ziet er strak en verzorgd uit. Het frontlensje is piepklein, de filtervatting is  met 43 mm gelijk aan dat van bijvoorbeeld de 16mm of 30mm Samsung NX lenzen. Wel zo makkelijk, omdat je zo dezelfde filters kan gebruiken zonder adapter ring. Een zonnekap zit niet in de standaarduitrusting. De kortste instelafstand is maar 17 cm. AF werkt stil en snel. Als je dichtbij scherpstelt komt de lens een heel klein beetje, bijna onmerkbaar, naar voren. Net zoals alle amateur objectieven, is deze lens niet extra afgedicht tegen stof of spatwater. {insertgrid ID = 288}

Lichtafval, overstraling, chromatische aberratie en vervorming

In Photoshop/ Lightroom geopende RAW bestanden of jpg bestanden die in de camera zij opgeslagen, vertonen geen zichtbare lichtafval, ongeacht het diafragma.

Het lensontwerp is met 6 elementen in 4 groepen verrassend eenvoudig. Belangrijk pluspunt van een dergelijk ontwerp is een hoge transmissie en weinig kans op interne reflecties. Overstraling in de vorm van verminderd contrast of nevenbeelden bij fel tegenlicht, zijn we in onze test niet echt tegengekomen. Zoals gebruikelijk bij groothoeken is er met open diafragma zonder automatische lenscorrectie enige vignettering; zelfs bij volle opening is het maar 3/4 stop. Bij f/4 is dat al geen probleem meer. Steeds meer merken gaan er toe over om , net als Samsung  lensfouten zoals chromatische aberratie, lichtafval en vervorming automatisch te corrigeren in RAW bestanden die je opent met Lightroom / Photoshop of bij jpg bestanden die je in de camera opslaat.
De vervorming is tonvormig en goed zichtbaar (-4%) in onbewerkte RAW-beelden (.SAM). Zowel in de in-camera opgeslagen JPEG opnames. of RAW opnames die je bewerkt in Photoshop of Lightroom is daar zo goed als niets meer van te zien.

Scherpte

Wat scherpte betreft, komt de hoge resolutie van de Samsung NX1 / NX500 goed tot hun recht. Bij volle opening laten de hoeken wel wat te wensen over. Dat zien we vaak bij pancake lenzen en dat is in dit geval al met 1 stop diafragmeren al verholpen. De scherpte (resolutie; wij bepalen die via de MFT50 methode) van deze lens is zeer goed vanaf f/4. Op de shots hieronder zie je de hoek bij volle opening links en met één stop gediaframeerd rechts. Onze testcamera was een NX1, die met 28 megapixels op een APS-C sensor zeer hoge eisen stelt aan het scheidend vermogen van een lens.

Bokeh Samsung NX 20mm f/2.8

De ultraplatte 20 mm-groothoeklens koop je niet voor de achtergrondonscherpte / bokeh. Deze lens maakt juist opnames met een grote scherptediepte mogelijk. Lichtpunten op de achtergrond zijn onrustig. Bokeh liefhebbers kunnen beter terecht bij de objectieven met een langere brandpuntsafstand, zoals de 45mm f/1.8, of de , aanmerkelijk duurdere 85mm f/1.4.
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Samsung NX 20mm test met Samsung NX1

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge bouw- en beeldkwaliteit
  • Hoge lichtsterkte
  • Licht en compact
  • i-function knop
  • Universeel inzetbaar brandpunt; perfect voor straatfotografie
  • Aantrekkelijke geprijsd

Nadelen

  • Geen AF/MF schakelaar op lens
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

De Samsung NX 20mm f/2.8 is een aanrader voor elke straatfotograaf, bruiloftsfotograaf of vakantieganger met een Samsung NX camera.

Met alle aandacht voor de high-tech. high end objectieven die er de afgelopen maanden zijn uitgebracht, zou je bijna vergeten dat er ook goede, betaalbare lenzen zijn. De Samsung 20mm f/2.8, die al een paar jaar op de markt is, is er daar 1 van.  Een pancake lensontwerp heeft een licht gewicht en extreem compacte afmetingen als meest voor de hand liggende voordelen. Samsung is er in geslaagd om een 20mm pancake lens te ontwerpen waarbij verrassend weinig compromissen zijn gesloten wat de beeldkwaliteit betreft. Keep in mind dat een Samsung NX lens alleen te gebruiken is op een Samsung camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in