Test Samsung NX 30mm f/2: compacter kan het niet

0
Samsung30

De Samsung 30mm f/2.0 is een zogenaamd pancake objectief dat geschikt is voor bijna alle toepassingen. Het is een lens met NX vatting, wat inhoudt dat je deze lens alleen kan gebruiken op Samsung APS-C camera’s. De brandpuntsafstand komt overeen met 48 mm in Full Frame. Een compacte standaard lens, die geschikt is voor grote gebouwen en brede landschappen, maar tegelijk ook perfect dienst kan doen als een portret- of allround reportagelens. Vanwege de zeer grote lensopening kun je prachtige onscherpe achtergronden creëren. Wij testten de lens op een Samsung NX1, de high-end spiegelloze zoekercamera, vanwege de 28 megapixel BSI sensor. Maar de supercompacte bouw komt ergonomisch gezien nog beter zijn recht op compacte spiegelloze systeemcamera’s zoals de Samsung NX500. Hebben de optische kwaliteiten te lijden onder de supercompacte bouw?

Mag het een onsje (85 gram) meer zijn? Samsung NX 30mm f/2

 SAM0217Samsung 30mm, f/4, 1/30, 100 ISO
Een beginnende fotograaf zal onder dit soort low-light omstandigheden waarschijnlijk eerder voor f/2 kiezen dan voor f/4, om zo bewegingsonscherpte te voorkomen.
Samsung30mmf2
De 30 mm lens weegt maar 85 gram en is werkelijk superplat; vanaf de bajonet steekt hij 22 mm naar voren. Met zo’n objectief wordt een spiegelloze systeemcamera zoals bijvoorbeeld de Samsung NX500 geschikt voor jaszak of een flinke broekzak. En dat met een APS-C sensor! Door de platte bouw is de afstandsring betrekkelijk smal en was er geen ruimte voor de iFn knop, die je op vele ander Samsung objectieven aantreft. Die scherpstelring werkt electronisch en niet mechanisch; het geeft een beetje een ‘rubberen’ gevoel wanneer je er handmatig mee scherpstelt. Maar door de ruime scherpstelslag kun je er heel goed in manual focus mee werken. AF werkt snel. Dit objectief maakt geen gebruik van interne scherpstelling, wat misschien in een toekosmtige versie tot nog hogere AF snelhden zou kunnen leiden. Er is geen ingebouwde beeldstabilisatie. De bajonet is van lichtmetaal. Alles ziet er strak en verzorgd uit. De frontlens is klein, nog geen 2 cm, de filtervatting is wat groter (43mm). De korste instelafstand is 25 cm. {insertgrid ID = 288}

Vast brandpunt of Kit zoomlens?

Veel bodies worden geleverd met een niet al te duur zoomlensje in één doos. Voor een APS-C camera spreek je dan meestal over een 18-55 mm. Voor het standaard reportagewerk kun je daar goed mee vooruit. Dergelijke lenzen hebben vaak beeldstabilisatie, maar zijn weinig lichtsterk en leggen het qua optische prestaties af tegen vastbrandpunt lenzen. Heb je een compacte Samsung body zoals de NX3000 of de NX500, dan lijkt ons deze 30 mm te prefereren boven de 18-55 vanwege het platte formaat en de grotere diafragmaopening. Ook leer je betere composiyies maken als je begint met een vast brandpunt in plaats van een zoomlens. De Samsung 30mm NX f/2 is wel wat duurder dan de 18-55mm zoomlens, maar de winkelprijs van beide objectieven ligt aanzienlijk onder de 300 euro.

Lichtafval, vervorming en chromatische aberratie

De bij groothoeklenzen gebruikelijke tonvormige vertekening wordt bij de Samsung lenzen – ook van de RAW bestanden – automatisch gecorrigeerd bij het openen van .SAM (=Samsung RAW) bestanden in Lightroom of Photoshop. Ook jpg bestanden worden al in de camera gecorrigeerd op lensfouten. Daarom zal je voor deze Samsung lens (net als bij Panasonic en Olympus lenzen) tevergeefs zoeken naar lenscorrectieprofielen in Lightroom of Photoshop. Zonder lenscorrectie zou de vervorming zichtbaar (-1.65%) tonvormig geweest zijn. Ook vignettering (lichtafval) wordt automatisch gecorrigeerd en is in de JPEG’s niet meer meetbaar.

Naar de Chromatische aberratie (gekleurde randjes bij scherpe contrastovergangen in de hoeken) moet je echt zoeken. Bij volle opening zie je ze wel iets in de  hoeken. In de praktijk enkel geen probleem.

NodistortSamsung 30mm, f/4, 1/30, 100 ISO

Overstraling

Op dit onderdeel scoort de 30 mm wat minder, want pal tegen de zon in was er wel overstraling merkbaar. Al moeten we er wel bij vermelden dat het moeite kostte om zichtbare overstraling te realiseren. Een zonnekap zou wonderen doen, maar die wordt niet vanzelf meegeleverd.

 SAM3460Samsung 30mm, f/4, 1/30, 100 ISO

Scherpte

Als je de resolutie uitdrukt in lijnenparen per mm (lp/mm), komt de Samsung 30mm f/2 boven de 90 lp/mm uit.

Zowel het contrast als de resolutie (detailscherpte / micro-contrast) van deze lens is zeer goed. Typerend voor pancake lenzen is, dat de scherpte in de uiterste hoeken wat achterblijft op het centrum. De hoeken worden beter waneer je diafragmeert tot f/8, maar in het centrum neemt de kwaliteit dan al weer af als gevolg van diffractie. Bij volle opening biedt dit objectief in de uiterste hoeken al een scherpte van 1000 lijnen per beeldhoogte (in een niet-verscherpt RAW bestand). Dat is hoger dan de centrumscherpte van een aantal lenzen die we eerder hebben getest op een camera met een sensor van < 20 megapixels. De fraaiste resultaten krijg je met de Samsung 30 mm f/2 bij f/5,6. Voor de praktijkopnames testten we de 30 mm Samsung op een NX1 naast de 24 mm STM van Canon op een 760D. De Samsung scoort beter, let eens op de groene dakpannen. Het verschil in scherpte is – dankzij de goede prestaties van de Samsung 30mm f/2 – groter dan je op basis van de verschillen in megapixels (28 voor de NX1 en 24 voor de 650D) mag verwachten. Deze Samsung 30 mm pancake is een heel scherp tekenende lens.
 
De nauwkeurigheid van de autofocus is voor de combinatie 30mm f/2 + NX1 vergelijkbaar met die van een spiegelreflex camera zonder front- of backfocus problemen. Bij lichtsterke objectieven (<f/2.8) valt het bij spiegelreflexcamera’s met een hoge resolutie (>22 megapixels) op dat de camera, afhankelijk van afstand en brandpunt, telkens te ver naar voren (frontfocus) of naar achteren (backfocus) scherp stelt. Deze systematische scherpstelfout moet je dan optellen bij de reguliere nauwkeurigheid van de AF. Omdat de Samsung camera’s een hybride AF systeem hebben, dat op het sensor signaal scherp stelt, zal je met een Samsung objectief nooit last hebben van front- of backfocus.

CentrumscherpteKlik op de afbeelding voor een uitvergroting op 300%.
RezzRAW
SAM 0488Samsung 30mm, f/4, 1/30, 100 ISO
De korste instelafstand is 25 cm.

Bokeh Samsung 30 mm f/2

De kwaliteit van de onscherpte, het zogenaamde Bokeh, komt vooral tot uiting bij volle opening (f/2). Let op de witte randen op de cirkeltjes. We constateerden een tamelijk ‘clean’ bokeh maar wel met vrij scherpe overgangen aan de rand. Net als bij de meeste objectieven op een camera met een volformaat sensor, heeft de bokeh bij volle opening een kattenoog karakter.bokeh3
bokeh1
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Samsung NX 30mm test met Samsung NX1

Samsung30

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshopof Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores voor chromatische aberratie, lichtafval en vervorming gelijk aan de jpg scores. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit
  • Compact en licht
  • Minimale focusafstand van 25 cm
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen

  • Enige overstraling
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Lage prijs, licht gewicht en compacte afmetingen zetten je misschien op het verkeerde been. Samsung NX 30 mm f/2 biedt professionele beeldkwaliteit voor een instap prijs.

De Samsung 30mm f/2.0 is een fraaie en aantrekkelijk geprijsde lens met zeer goede optische prestaties en een degelijke, supercompacte bouw. Hij komt wat ergonomie betreft vooral tot zijn recht op de compacte Samsung bodies zoals de Samsung NX300 of Samsung NX500. De beeldkwaliteit van dit kleine pareltje is echter dermate hoog, dat ie ook op een Samsung NX1 niet zou misstaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in