Hoe fijn is het om een camera te hebben, met de allerbeste “professionele” sensor die een cameramerk te bieden heeft? Maar dan in een luxe, gemakkelijk mee te nemen, compacte systeemcamera? Waarmee je ook een selfie kan maken? Een gebruiksvriendelijke camera, waarmee je jouw beste foto’s, selfie’s en video’s via Bluetooth, NFC of Wi-Fi stuurt naar smartphone of tablet van vrienden en familie, of deelt op sociale media?
De Samsung NX500 biedt het allemaal in een mooi afgewerkte camerabody van minder dan 3 ons, zonder zoeker, maar met een 180 graden kantelbaar scherm. Sinds maart 2015 in Nederland verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en bruin.
Samsung NX 500 versus Samsung NX 300 / NX1
De Samsung NX 500 heeft eenzelfde uiterlijk als zijn voorloper, de Samsung NX300, met als belangrijkste verschil het heel handige extra instelwiel op de achterzijde van de Samsung NX500. Maar de binnenkant van de camera is totaal anders. Die biedt soortgelijke specificaties als Samsungs professionele topmodel, de Samsung NX1.
Met een adviesprijs van 749 euro, inclusief Samsung 16-50mm f/3.5-5.6 PowerZoom (stille elektronische zoom, die handig is voor video) objectief, zit de Samsung NX500 dan ook tussen beide andere Samsung modellen in.
- 28 megapixel APS-C (1,5x crop factor) Back Side Illumination (“BSI”) CMOS sensor (NX 500 & NX 1) vs traditionele 20 megapixel APS-C sensor (NX 300)
- De NX1 heeft een electronische zoeker, beide andere Samsung camera’s hebben geen zoeker
- De NX1 heeft USB 3 voor extra snelle dataoverdracht, beide andere camera ‘s hebben USB2
- De NX1 is met 15 beelden per seconde meer een actiecamera dan de NX500 ( 9 beelden per seconde), laat staan de NX300 (6 bps)
- De Samsung NX300 en NX1 waren gebundeld met Adobe Lightroom. Bij de NX500 is dat helaas niet meer zo.
- Ten opzichte van de NX300 heeft (net als de NX1) de Samsung NX500 een extra instelwiel aan de achterzijde van de camera
- De NX500 heeft net als de NX1 een hybride (fase èn contrast detectie) autofocussysteem met 209 AF punten
- ISO-bereik van de NX500 loopt van 100 tot 25.600, en is uitbreidbaar tot tot 51.200.
- Het kantelbare 3-inch (1,036 miljoen beeldpunten) amoled touchscreen van de Samsung NX 500 is te gebruiken voor selfies
Samsung NX 500:
Bouwkwaliteit, concurrenten & Features
Samsung NX500 @ f/1.8, 1/25 sec + IS, 400 ISO
Selfie overstijgt Face detection Van een camera met een selfie beeldscherm verwacht je meer dan alleen een zelfontspanner. Omdat een spiegelloze sensor scherp stelt op het sensorsignaal, heeft de camera veel meer informatie tot zijn beschikking dan louter afstand van het onderwerp en belichtingsparameters. Je kan de Samsung NX500 instellen dat hij een foto maakt, nadat je hem een knipoog geeft. Het is echt waar, maar het werkt niet als je zoals ik een bril draagt. Mijn partner demonstreert hier dat de instelling waarbij een foto wordt gemaakt zodra je je tanden blootgeeft, een effectievere mode is voor het maken van een selfie.
Samsung NX 500 versus een spiegelreflex camera (Canon 760D)
De Samsung NX 500 is wat specificaties en prestaties betreft vergelijkbaar met een high end spiegelreflexcamera met twee instelwielen voor diafragma en sluitertijd, zoals de Canon 760D. Uiteindelijk kiezen de meeste ervaren amateurfotografen voor een camera met twee instelwielen, of het nou een spiegelreflex camera of een systeemcamera is. In vele opzichten zijn er qua specs en gebruiksmogelijkheden overeenkomsten tussen de 760D en de NX500. Uiterlijk zijn er grote verschillen; de Samsung NX 500 is door het ontbreken van een spiegel kleiner, lichter en stiller. De Canon 760D heeft een traditionele zoeker en de Samsung NX500 niet, wat verder bijdraagt aan zijn compacte afmetingen. Een selfie maken met een spiegelreflex is lastiger dan met de NX500. Ik ken nog geen spiegelreflex waar je zonder permanente schade te veroorzaken het beeldscherm zo ver door kan draaien als bij de Samsung NX500.
- De Canon spiegelreflex is duidelijk groter en 10% zwaarder
- Bij de Samsung NX500 stel je scherm op het beeldscherm, bij de Canon normaal gesproken met behulp van de zoeker
- De Samsung NX500 biedt 195 AF punten (met 153 cross-type sensors). Dat zijn er meer, die bovendien een groter deel van de sensor beslaan dan bij een spiegelreflex.
- Een elektronische sluiter zoals op de Samsung NX 500 ontbreekt op de Canon spiegelreflex
Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie
De Samsung NX500 is compact, licht en tegelijkertijd hoogwaardig afgewerkt. Door de combinatie van de sensor met Hybride Autofocus en 9 FPS continue beelden leg je de snelste acties vast. De slimme Samsung Auto Shot (SAS)-functie herkent bewegingen, waarmee de NX500 zelf bepaalt wat het beste moment is om het beeld vast te leggen. De camera maakt, zoals vrijwel alle consumenten camera’s tegenwoordig gebruik van een SD kaart. De ergonomie is ten opzichte van de NX300 iets verbtered en deze camera ligt nog beter in de hand. Ook het leerachtige materiaal waarmee de camera is afgewerkt is niet meer zo glad; biedt meer grip.
Beeldscherm en zoeker
Het beeldscherm achter op de camera is groot, scherp en helder. Dat laatste is belangrijk, omdat de Samsung NX500 geen ingebouwde zoeker heeft. Ik zie ook steeds meer fotografen – overstappers van een smartphone? – die geen zoeker meer gebruiken. Bij zonnig weer moet het beeldsherm dus ook goed bruikbaar blijven. Dit beeldscherm behoort tot de beste beeldschermen die je achter op een camera aantreft. Met Samsung’s smart-phone ervaring zal dat niemand verrassen. De Samsung NX500 is een gebruiksvriendelijke camera, met vele mogelijkheden. Dat kan zo ver gaan, dat je met Samsung’s Auto Shot (SAS)-functie bewegingen herkent, waarna de NX500 het beste moment kiest om de opname te maken. Ik schreef het al bij de Samsung NX1 review; dit soort features lijkt nu misschien nog Spielerei. Ik ben er van overtuigd dat een aantal van dit soort ontwikkelingen, die in dit geval mogelijk zijn gemaakt door de AF sensoren die 90 % van het beeld beslaan (wat niet mogelijk is bij een spiegelreflexcamera), over een paar jaar standaard functies zijn van de camera van de toekomst. Aan de Nikon 1 serie kan je zien dat Samsung niet de enige fabrikant is die gelooft in dit soort ontwikkelingen.
Accu opladen via USB
Het grappige aan Samsung camera’s is dat je ze op kan laden zonder acculader. De Samsung NX500 kan opgeladen worden via de USB aansluiting. De USB kabel kan aangesloten worden op een computer, of op de meegeleverde stekker die je in een stopcontact steekt. Het nadeel van deze werkwijze is dat je niet kan fotograferen terwijl je de batterij oplaadt. Ik zou zeker meteen de externe acculader aanschaffen.
lspan=”3″>
In-camera panorama foto’s
Samsung NX 500 met 16-50mm Powerzoom @16mm f/4, 1/500 sec, 320 ISO
Verschillende camera’s, bijvoorbeeld Nikon 1 en Sony, hebben een mogelijkheid om panaoramafoto’s te maken door de camera langzaam rond te draaien. Samsung camera’s bieden deze mogelijkheid ook, maar ik ben er nog niet eerder aan toegekomen om het te testen. Datt heb ik nu wel gedaan door tijdens een lentewandeling wat panaorama’s te maken met de Samsung NX500. Door een combinatie van video en fotografie – zo stel ik mij voor – zie je de panoramafoto voor je op het beeldscherm ontstaan, terwijl je de camera beweegt. Je drukt nog een keer op de ontspanner als je klaar bent en de panoramafoto is klaar. Ik heb geen enkele stitch fout kunnen ontdekken. En dat is knap. Zonder statief. Zonder speciale stitching software. Je kan zowel panorama’s maken terwijl je de camera horizontaal houdt (wat panoramafoto’s van circa 1000 pixels hoog oplevert) als verticaal houdt (panorama’s van 1000 pixels hoog). Dat verraste me, want de 28 megapixel sensor heeft veel meer pixels tot zijn beschikking. Houdt de camera i ieder geval altijd verticaal als je de panorama’s schiet, want 1000 pixels is misschien ideaal voor een panaorama dat je deelt via social media of op het internet, maar het is wat weinig voor een mooie afdruk aan de muur. Mocht je dat willen, dan kan je nog steeds beter aparte opnames maken die je na afloop aan elkaar plakt met – bijvoorbeeld PTGui.
Hoge resolutie en beeldkwaliteit
Eersteklas beeldkwaliteit en levendige foto’s zijn met de NX500 gegarandeerd. Ook bij weinig licht schiet je met de hoge resolutie 28MP Back Side Illumination APS-C sensor gedetailleerde beelden. Dat bleek al bij onze test van de Samsung NX1 en dat blijkt ook nu weer. Je ziet het ook in onze lenstestoverzichten van Samsung lenzen op de Samsung NX1; met deze 28 megapixel sensor en een goede Samsung lens versla je menige camera met een volformaat sensor en bijbehorende grote, dure lens. De NX500 is uitgerust met een DRIMe Vs processor. De processor is sneller dan zijn voorganger (bedoelen ze de DRIMe V, zonder s aan het eind, van de NX1? Ik vermoed van niet. Ik denk dat de processor van de NX300 wordt bedoeld. Tegenwoordig struikelen fabrikanten over elkaar om te benadrukken dat hun meest recente beeldprocessor een nog hogere beeldkwaliteit levert dan de vorige, maar aan de beeldkwaliteit kan ik het meestal niet terugzien. De stappen die er in beeldverwerkingssnelheid worden gemaakt bij de ontwikkeling van processoren zijn volgens mij indrukwekkender dan bij de beelkwaliteit. Ik heb nog geen verschillen kunnen ontdekken tussen de DRIMe V van de NX1 en de DRIMe Vs processor van de NX500.
Dynamisch bereik
Samsung NX 500 met 16-50mm Powerzoom @16mm f/3.5, 1/320 sec, 100 ISO
Zowel uit de praktijkopnames als uit onze Imatest resultaten blijkt dat de Samsung NX500 – net als de Samsung NX1 – een hoog dynamisch bereik heeft. Misschien zou je verwachten dat een APS-C sensor met 28 megapixels een lager dynamisch bereik heeft dan een 20 megapixel volformaat van een ander merk. Dat is – zeketr bij de lagere ISO waarden – zeker niet het geval. De camera kiest er voor om bij het belichten zo veel mogelijk de hooglichten te beschermen. Later kan je de donkere partijen met een gerust hart in Photoshop of Lightroom lichter maken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor kleurrruis die tevoorschijn komt. Bij kritische situaties, zoals in bovenstaande praktijkopname zijn de hooglichten in het jpg bestand uitgebleekt, maar in het RAW bestand nog om te zetten in een lichtblauwe lucht. Werk je in jpg, dan kan je in dergelijke situaties met een gerust hart handmatig onderbelichten om overbelichting van de hooglichten te voorkomen.
Kleurweergave
De kleurweergave van de Samsung NX500 – zonder een beeldstijl te keizen – is gewoon goed. Bij daglicht (plaatje linksonderzijn de grootste kleurafwijkingen terug te vinden in de blauwe en gele kleuren. Een lichtblauwe lucht wil bij mooi weer soms veranderen in ansichtkaarten blauw en in de schaduw zijn de opnames soms wat koel. Bij kunstlicht was de oranje kleurzweem in vergelijking met de meeste andere camera’s die we hebben getest opmerkelijk klein. Het zijn met name de oranje en magenta kleuren waar de automatische witbalans nog wat moeite heeft met het gloeilamp licht. Omdat de kleurafwijking niet hetzelfde is bij alle kleuren, is de kleurbalans minder eenvoudig te corrigeren met een simpele aanpassing van de witbalans. De verschillende beeldstijlen van moderne camera’s – levendig, portret, natuurlijk, etc., zijn meestal groter dan de verschillen tussen de sensoren van de verschillende merken. Kleurweergave heeft dan ook een bescheiden bijdrage aan ons eindoordeel van een camera.Samsung NX500 kleurweergave bij daglichtSamsung NX500 kleurweergave bij kunstlicht
Ruis
De Imatest resultaten voor ruis bij de Samsung NX500 waren iets lager dan bij de Samsung NX1. Beide camera’s excelleren bij lage ISO waarden. Boven de 3200 ISO geef ik de voorkeur aan RAW bestanden, omdat ik dan meer invloed uit kan oefenen op de ruisonderdrukking.
Het is mogelijk dat er (kleine) verschillen tussen de NX1 en de NX500 beeldkwaliteit worden veroorzaakt door het gebruik van een andere RAW converter. De NX1 en NX500 hebben ook een iets verschillende processor en mogelijk zijn er ook nog verschillen in de firmware van beide camera’s waardoor er kleine verschillen in beeldkwaliteit kunnen ontstaan. Hier zal ik nog naar kijken als de NX500 RAW bestanden ook te bewerken zijn in Lightroom.
Video en meer…..
De beeldkwaliteit van de Samsung NX500 heb ik in deze test weinig aandacht besteed. Het is zeker een onderwerp dat de moeite waard is om later nog eens op terug te komen, want de Samsung NX500 maakt zowel 4K- als UHD-video’s, die er heel scherp uitzien. Zonder microfoon en telefoon aansluiting is deze camera niet bedoeld voor een verstokte videograaf, maar wel geschikt wie naast fotograferen af en toe een clip wil opnemen zonder een dedicated video mee te hoeven sjouwen.
![]() | |
Beelden delen & handige software update | |
Bij het testexmplaar zat geen CD met software en met Lightroom en Photoshop was het tijdens de test nog niet mogelijk om RAW bestanden van de NX500 te openen. Daarom wilde ik mijn toevlucht nemen tot de RAW converter van Samsung. Op het internet kon ik niet de juiste versie daarvan vinden. Maar hier heeft Samsung een handig alternatief voor bedacht. Sluit de camera aan op een PC of Mac en de camera wordt herkend als een installatie CD waarmee een update uitgevoerd kan worden. Op mijn PC lag Windows dwars, maar toen ik doorhad dat ik de “camera CD” alleen kon afspelen als Administrator, verliep alles vlekkeloos. De camera haalde voor mij op het internet de meest recente versie van de RAW converter op. En daarmee kon ik RAW bestanden van de Samsung NX500 openen en bewerken. Net als bij de Samsung NX1 kan je aan de gebruiksmogelijkheden om bestanden op de camera te bewerken en te delen via Social Media te delen, merken dat Samsung haar ervaring opgedaan in hun succesvolle cameradivisie heeft gedeeld met de cameradivisie. Het lijkt voor de hand liggend, maar het is niet bij iedere multi-national een vanzelfsprekend dat divisies hun kennis en ervaringen delen om zo hun klanten zo veel mogelijk van dienst te zijn. | |
Video | |
Bij groothoek opnames is het jammer dat je een klein beetje beeldhoek kwijt raakt. Bij telelens opnames is het een klein voordeel. De nieuwe DRIMe V-processor maakt moderne MP4 H.265 4K-video (4096 bij 2160 pixels, met 24 frames per seconde) bestanden, die nog niet met alle software te verwerken is. Bij UHD-beelden haalt het toestel 30 frames per seconde. Wat mij verbaasde, is dat het niet mogelijk is om de hoogste kwaliteit video opnames (4K en “Pro” bestanden) uit te voeren naar een externe recorder. Ook zag ik geen aansluiting voor een externe microfoon of koptelefoon. Voor het maken van 4K video wordt maar een deel van de sensor gebruikt, waardoor je een klein beetje extra crop-factor krijgt. Video’s worden dankzij deze moderne codec gecomprimeerd tot de helft van de bestandsgrootte, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Ik zou graag eens een directe vergelijking tussen de NX1 en de NX500 willen doen, om te kijken of ik verschillen in beeldkwaliteit kan ontdekken. | |
Electronische sluiter: niet volledig stil | |
Op de Samsung NX500 kan je kiezen tussen het gebruik van een traditionele, mechanische sluiter en een elektronische sluiter. Het nadeel van een elektronische sluiter is de kans op het “rolling shutter effect”. Gebruik je de elektronische sluiter, dan worden de rijen pixels op de sensor razendsnel achter elkaar uitgelezen. Bij een voorbijrazende trein registreren de pixels bovenin het beeld de trein een fractie eerder dan de pixels aan de onderkant, waardoor verticale lijnen van de trein op de opname een beetje scheef komen te staan. Moderne camera’s met een elektronische sluiter laten al veel minder Rolling Shutter zien dan camera’s van een paar jaar gelden. Maar het kan nog steeds voorkomen. Maar het gebruik van een elektronische sluiter heeft ook verschillende – misschien wel belangrijker – voordelen. Bij het maken van macro- en telelens opnames is de kans op bewegingsonscherpte, als gevolg van een mechanische sluiter die razendsnel op en neer gaat, een storende factor die je zo veel mogelijk wil beperken. Bewegingsonscherpte als gevolg van een mechanische sluiter levert geen echt wazige beelden op, maar je benut de kwaliteit van een sensor met hoge resolutie niet optimaal. Een 30 megapixel opname biedt dankzij shuttershake misschien dezelfde scherpte als een 20 megapixel sensor. Dat is zonde, zelfs al zal het veel mensen niet meteen opvallen. Je koopt immers niet voor niets een camera met een hoge beeldkwaliteit. | |
Ultra HD Timelapse | |
Ook Timelapse opnames kan je schieten in 4K / Ultra-HD. Je kan met de Samsung NX500 een serie beelden schieten van 1 minuut lengte, met een snelheid van 10 beelden per seconde, die je vervolgens op je PC versneld af kan spelen. Ook echte, langere Timelapse opnames zijn mogelijk, zo lang je maar voldoende schijfruimte beschikbaar hebt. Bij korte Timelapse series kan je meekijken op het beeldscherm. Bij Timelapse opnames langer dan 10 minuten schakelt de Samsung NX500 het beeldscherm uit, om stroom te besparen. |
Conclusie Samsung NX 500 test
![]() Samsung NX500 @ f/5.6, 1/60 sec, 125 ISO | |
Voordelen
| Nadelen
|
Het lijkt wel alsof er een steeds duidelijker tweescheiding onder amateurfotografen plaatsvindt. Enerzijds is er een groep amateur fotografen die streven naar de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. Zij hebben het liefst een “professionele camera” met zo veel en zo uitgebreid mogelijke opties. En die gebruiken ze dan ook echt. Dat een camera daardoor wat groter is en dat het tijd kost om alle mogelijkheden van de camera te doorgronden, vormt voor deze groep geen bezwaar. Daar is het hun hobby (en soms zelfs hun beroep) voor. De Samsung NX1 is voor deze groep een aantrekkelijke keuze. |