Test Samsung NX1 video in de praktijk

0

Eerder publiceerden we een Samsung NX1 test, toegespitst op de prestaties als fotocamera, waarbij de NX1 ten opzichte van de concurrentie – inclusief camera’s met een volformaat sensor – hoger scoorde met een uitzonderlijk hoge resolutie en een hoog dynamisch bereik. Tegelijkertijd is de Samsung NX1 een compacte systeemcamera, die samen met de Panasonic GH4 en de Sony A7s, tot de meest geavanceerde – en tegelijkertijd betaalbare – videocamera’s behoort. Een camera die zich niet alleen onderscheidt in video beeldkwaliteit, maar ook in de vele gebruiksmogelijkheden. Bij veel spiegelreflex- en compacte systeem camera’s zijn – tot grote frustratie van semiprofessionele videografen – de mogelijkheden om camera-instellingen aan te passen tijdens een opname beperkt.

Quiet Escape van Ed David is een mooie illustratie van de bioscoop kwaliteit en creatieve vrijheid die color-grading van NX1 video opnames biedt. Zie NoFilmschool voor een ‘making of’ info.

Voor een amateur filmer, die juist de camera al het werk wil laten doen, is bijvoorbeeld automatische aanpassing van de ISO tijdens video onmisbaar. Voor mooie, vloeiende bewegingen zet je de sluitertijd vast op 1/50 seconde. En als je wilt spelen met scherptediepte, zet je ook die vast op f/2.8. Om vervolgens een goede belichte opname te krijgen, moet de ISO automatisch gevarieerd kunnen worden tijdens de opname, zodat je bij wisselende licht omstandigheden toch goed belichte opnames krijgt.

KortvsLangSluitertijd bepaalt: video of actiefoto. Films worden gemaakt met een opnamesnelheid van 24 beelden per seconde en een sluitertijd van 1/50 seconde. Voor een Youtube of Vimeo video met een filmisch karakter kies je voor 25 beelden per seconde en een sluitertijd van 1/50 seconde. Snel bewegende onderwerpen, zoals de waterdruppels in bovenstaande voorbeeld, worden met een sluitertijd van 1/50 sec op de afzonderlijke videobeelden wazig afgebeeld (linksboven). Het voordeel van deze lange sluitertijd is dat de video mooie soepele bewegingen oplevert. Wil je een still uit een video halen om een afdruk te maken, dan wil je de beweging juist bevriezen en heb je een veel kortere sluitertijd nodig. Kies je een snellere sluitertijd, zoals 1/500 sec (rechtsboven), dan worden de afzonderlijke regendruppels scherper, maar de video wordt onrustiger, schokkerig.

Waarom gebruiken veel videografen een ND filter? Veel videografen spelen graag met scherptediepte. Voor mooie soepele beelden staat de sluitertijd vast op 1/50. Bij zonnig weer is soms f/22 en 1/50 bij 100 ISO nog niet voldoende om een overbelichte opname te voorkomen. Door een neutraal grijsfilter te gebruiken, wordt het mogelijk om een goed belichte video te maken bij f/2.8, 1/50 en 100 ISO.

Video: waarom een Samsung NX1?

 • Samsung en Panasonic zijn tot op heden de enige fabrikanten die veelzijdige, betaalbare systeemcamera’s leveren, waarmee je in 4k / Ultra HD kan filmen zonder een aanvullende externe recorder
 • ‘Fotograferen met video'(zie hieronder) is alleen mogelijk met 4K video, waarmee je 8 megapixels opnames maakt. Full-HD levert beelden van 2 megapixels, wat onvoldoende is om een goede afdruk op A4 formaat te maken.
 • De gebruiksmogelijkheden bij video met een Samsung NX1 zijn afgestemd op de wensen van zowel amateur videografen en – sinds de firmware 1.2 update (zie hieronder)- professionele videografen
 • Ben je een amateur videograaf en wil je dezelfde beeldkwaliteit als de Samsung NX1, tegen een lagere prijs in een veel compactere body? Bestel de Samsung NX500.
 • De H265 codec van Samsung is technisch gezien op dit moment “state of the art” en levert veel kleinere video bestanden op dan de huidige H264 codec

Samsung NX1 firmware 1.21

Met de firmware 1.2 update is de Samsung NX1 een perfecte video-camera voor zowel amateur als professional.

Vroeger was een firmware alleen bestemd voor het herstellen van – meestal – kleine fouten in het functioneren an en camera. Wilde je meer functies hebben, dan moest je een nieuwere camera kopen. Tegenwoordig is een firmware veel meer dan dat. Steeds meer camerafabrikanten luisteren naar de gebruikerservaringen van consumenten en professionals. Wensen, verbeteringen en functionele uitbreidingen van een camera worden mogelijk met gratis updates van de camera firmware. Samsung pakt de feedback van hun klanten voortvarend op en komt met snelle en uitgebreide firmware updates. De beeldkwaliteit van de Samsung NX1 video werd hoog gewaardeerd, maar in vergelijking met de Panasonic GH4 misten de ervaren videografen verschillende features, die met de firware 1.2 (voor deze test gebruikten we versie 1.21) ook beschikbaar zijn op de Samsung NX1. Ook aanvullende gebruikerswensen, features voor video die je niet eens op de Panasonic GH4 tegenkomt, werden gehonoreerd:

 • C Gamma and D Gamma. Met name D gamma helpt uitgebleekte hooglichten en dichtgelopen zwarten te voorkomen in opnamesituaties met een hoog contrast.
 • Master black level en Luma level control. Net als de master pedestal setting op de Panasonic GH4 kan je deze instelling gebruiken om dichtgelopen schaduwpartijen en hooglichten te voorkomen (“broadcast safe standards”) , of de camera af te stemmen met een andere camera als je meerdere camera’s gebruikt.
 • AF snelheid keuze. Bij video is het mooi dat de AF langzaam van het ene punt naar het andere gaat, in plaats van razendsnel.
 • 23.98 & 24p is nu ook beschikbaar in UHD 4K (voor de professional)
 • De hoogste bitrate van 1080p is uitgebreid met “Pro” bitrate (80 Mbit/s in 4K en 40 Mbit/s in Full HD). O=Niet slow-motion opnames, geschoten met 1080/120bps (0.25x slow-mo mode) krijgen hierdoor een hogere beeldkwaliteit.
 • ISO en geluidsniveau aanpasbaar tijdens opname.
 • Display markers in video mode, naast een grid en een marker voor het centrum van het beeld, kunnen ook lijnen voor beeldverhoudingen als 2.35:1 of 4:3 in beeld getoond worden.
 • Timecode over HDMI; speciaal voor 4K opnames met de Atomos Shogun.
 • Auto focus lock tijdens video opnames. AF-ON button kan schakelen tussen AF en MF tijdens het filmen.
 • Verbeterde functionaliteit voor het op de camera selecteren van 4K stills

 

Hoge resolutie en beeldkwaliteit

Mijn video ervaring tot nu toe, is dat ik onder de indruk ben van de beeldkwaliteit van de Nikon D810 en de Panasonic GH4 in vergelijking met camera’s van andere merken. De Samsung NX1 heeft zich nu aan dat lijstje toegevoegd, waarbij ik een voorkeur heb voor een workflow waarbij ik 4K opnames maak, die ik vervolgens omzet in Full-HD. De meeste lezers hebben nog geen beeldscherm om 4K video beeldvullend op hun beeldscherm te bekijken. Mocht je een 4K beeldscherm hebben, dan moet je zeker de video hiernaast, die gemaakt is door Samsung, bekijken.{youtube}Salzg-S46rI{/youtube}

Go Pro: Kies de “Pro” video kwaliteit voor 80 Mbit/s (Ultra HD) of 40 Mbit/s (Full HD)

Wil je zien hoe de beeldkwaliteit van de Samsung zich verhoudt ten opzichte van video camera’s met een volformaat sensor, bekijk dan zeker Samsung NX1 vs Canon C300 (& Canon 1Dc) op EOSHD. Het lijkt misschien niet eerlijk om een compacte systeem camera “met een kleine sensor” van anderhalfduizend euro te vergelijken met gespecialiseerde video-camera’s die een veelvoud daarvan kosten, maar de conclusie is daarom des te opmerkelijk.

Dynamisch bereik

Reigeroriginal

Recept voor geslaagde actiefoto’s: schiet met een snelle sluitertijd – desnoods minutenlang – 25 beelden per seconde om actie op een onvoorspelbaar moment te vangen. Kies de foto van het beslissende moment als de vogel gevlogen is.

De Samsung NX1 heeft een “Trap Shot” mogelijkheid (sinds firmware 2.2) waarin je een marker in beeld plaatst, waarna de camera een foto maakt zodra een marker wordt gepasseerd. Het lijkt nu misschien nog Spielerei, maar ik geloof er in dat dit soort nieuwe mogelijkheden de manier waarop we fotograferen in de komende tijd gaan veranderen. Ben je eenmaal overtuigd, dan maak je geen foto’s meer van actie, omdat de kans te groot is dat je bij 10 opnames per seconde het juiste moment mist, simpelweg te groot is. Bij deze blauwe reiger wil ik precies het moment hebben waarop hij zijn vleugels uitslaat. Daarom heb ik gekozen voor een 4K opname, waarna ik een still van het juiste moment heb gekozen om die als foto te bewerken. Bovenstaande afbeelding – met een spiegelreflex was ik kansloos geweest, want bij 25 beelden per seconde was er maar 1 opname waar de reiger zijn vleugels mooi gespreid hield, is het onbewerkte beeld uit de video. Precies goed belicht om overbelichting te voorkomen en de Samsung NX1 heeft bovendien voldoende dynamisch bereik om er tegelijkertijd voor te zorgen dat er geen schaduwpartijen veranderden in een zwart vlak zonder doortekening.
Het bruikbaar dynamisch bereik, dat wil zeggen het aantal stops met een goede signaal/ruisverhouding om een mooie foto op te leveren, van de Samsung NX1 als video camera is groot. Heel groot. Zelfs een extreme nabewerking in Photoshop (schaduwpartijen ingesteld op 80% bij Schaduw/ Hooglicht 80%) verandert het silhouet van de blauwe reiger terug in een vogel met veren, zonder dat er ruis zichtbaar wordt.

Kleurweergave

VideoStill700Samsung NX1 + Samsung 50-150mm f/2.8 200 ISO 4K video still
Klik (2x) op bovenstaande afbeelding voor de 4K still als 8 megapixel foto.

In de video mode levert de Samsung NX1 perfecte kleuren, met name bij zonnig weer. Bovenstaande afbeelding is een afzonderlijk beeld uit een 4K opname, waar geen enkele bewerking (afgezien van compressie voor het internet) op uitgevoerd is. Perfect belicht en een fantastische kleurweergave, wat mij betreft.
Om zo veel mogelijk dynamisch bereik te behouden en overbelichting te voorkomen, is er sinds firmware 1.2 een Gamma DR mode beschikbaar, waarmee ik de opname hiernaast heb gemaakt. Het levert perfect basismateriaal op om Color-grading toe te passen. Op Vimeo kan je de originele 4K video downloaden om zelf mee te spelen.
{vimeo}120147370{/vimeo}

Ruis

Tot 1600 ISO maak je mooie ruisvrije video opnames met de Samsung NX1. Met behulp van Neat video software kan je de ruis zodanig onderdrukken, dat je nog eens 1 a 2stops aan gevoeligheid wint, voordat de ruis storend wordt. Maar Neat video stelt zware eisen aan de rekenkracht van je processor, waardoor ik die werkwijze eigenlijk alleen in noodgevallen toe zou passen.
Voor mijn eigen videowerk zou 1600 ISO meer dan voldoende zijn, maar videografen die graag bij weinig licht filmen, zijn natuurlijk ook benieuwd naar de performance bij 6400 ISO.
{vimeo}121135161{/vimeo}
Hierboven staat een video-opname waar je de signaal ruis performance van de Samsung NX1 bij 1600 ISO kan vergelijken met opnames gemaakt bij 6400 ISO in Full HD en met 6400 ISO opnames in 4K, die ik vervolgens in Adobe Premiere Pro heb omgezet in  Full-HD. Ik vond het opmerkelijk om te zien hoe de signaal/ruis verbeterd door een 4K opname om te zetten in een Full-HD opname. Een extra reden om voortaan alleen nog maar in 4K te willen filmen.

Samsung NX1 met Atomos Shogun

Professionele videografen maken graag gebruik van een externe recorder en/of een groter extern beeldscherm. Wij hebben de proef op de som genomen door 4K opnames te maken de de Samsung NX1 en een Atomos Shogun. Hier vond ik nog wel een verbeterpuntje in de communicatie tussen beide apparaten. Als ik eerst de Atomos Shogun aan de Samsung NX1 koppelde, dan was de optie voor een clean-HDMI signaal uit niet beschikbaar (greyed out) in het cameramenu. Ontkoppelde ik de Shogun van de camera, dan waren deze opties wel gewoon beschikbaar. Eerst de camera-uit opties kiezen en pas daarna de Shogun aan de camera koppelen, dus.Je staat de eerste keer een beetje raar te kijken, maar je raakt er aan gewend.

Bij gebruik van een externe recorder / monitor kan de Samsung NX1 ook een timecode mee laten lopen. Dit is echt een feature voor de professional. Veel professionals gebruiken de uur-instelling om beelden, gelijktijdig gemaakt met  verschillende camera’s, van elkaar te onderscheiden: camera 1 begint op 01:00:00 te tellen en camera 2 begint op 02:00:00. Dankzij de firmware 1.2 is dit nu ook mogelijk met de Samsung NX1.

Een (tijdelijk) voordeel van de Atomos Shogun is dat deze externe recorder de video’s opslaat in de H264 codec, waardoor je geen transcoding hoeft toe te passen van H265 naar H264. Dat H264 bestanden veel groter zijn dan de H265 bestanden die je krijgt als je video opnames opslaat in de camera is bij de Atomos Shogun, die gebruik maakt van HDD, geen probleem. Een aanvullend voordeel van het gebruik van een externe recorder in combinatie met de Samsung NX1 is dat de Atomos video opnames opslaat in 4:2:2 (8 bit), terwijl de opnames op een SD kaart in de camera worden opgeslagen in 4:2:0 (het verschil tussen 4:2:2 en 4:2:0 wordt toegelicht in onze Atomos Shogun review). Net als bij de Panasonic GH4 vond ik de 4:2:0 beeldkwaliteit van de Samsung NX1 zo hoog, dat ik wat beeldkwaliteit de extra rompslomp van een externe recorder liever achterwege laat en de opnames gewoon in de camera opsla op de SD kaart.

Conclusie Samsung NX1 video praktijktest

{insertgrid=117}{insertgrid=118}

Voordelen

 • Hoge beeldkwaliteit, hoge resolutie, mooie kleuren, fantastisch dynamisch bereik, weinig ruis
 • Professionele video bedieningsmogelijkheden
 • Gebruiksviendelijk en veelzijdig voor amateur en professional

Nadelen

 • Samsung loopt nu nog met de H265 codec voor de troepen (incl. Adobe) uit
Vergelijk hier de Samsung NX100 met een andere camera of bekijk ons overzicht van alle geteste camera’s.
{insertgrid=341}{insertgrid=342}{insertgrid=343}

Te lang, niet gelezen? Samsung NX1 levert afgezien van rolling shutter, zowel in 1080p als 4K, een hogere beeldkwaliteit dan de Canon C300 Andrew Reid, EosHD.com

Trouwe lezers van CameraStuffReview weten dat ik geen professionele videograaf ben. Daarom ben ik nog voorzichtig met het publiceren van meetresultaten van video-opnames en heb ik voor de conclusie een quote van Andrew Reid uitgekozen. Eerst maar eens een database opbouwen en meer praktijkervaring opdoen. Toch beginnen de eerste contouren zich duidelijk te vormen, waarbij ik zeer enthousiast ben over de mogelijkheden en prijs/kwaliteitverhouding van de Panasonic GH4 en de Samsung NX1. Het eerste lijkt een open deur, want deze camera is voor veel tijdschriften een soort benchmark als het gaat om video met systeemcamera’s of spiegelreflexcamera’s. Vorig jaar heeft de Panasonic GH4 met, name vanwege de ongekende mogelijkheden met video, bij ons een GoodStuff Award gewonnen als beste professionele systeemcamera in 2014. Firmware update 1.2 van de Samsung NX1 heeft het tij gekeerd: als ik nu zou moeten kiezen, dan won de Samsung NX1 het van de Panasonic GH4. En daarmee ook van alle andere camera’s die we hebben getest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in