Test Samsung NX3300

0
290NX3300

De Samsung NX3300 is een geschikte kandidaat voor de startende fotograaf die een Samsung mini misschien wat al te klein vindt. En voor wie een Samsung NX500 net iets boven het budget ligt. Wat objectieven betreft, kan je kiezen uit de compacte en lichte (veel pancake!) lenzen die we beschreven hebben in De beste lens voor een Samsung NX500. De Samsung NX3300 is een camera die met weinig poeha in de markt is gezet en die toch een leuke camera is voor wie zijn / haar fotohobby wil uitbreiden naar een camera met verwisselbare lenzen.

Samsung NX versus Samsung NX500

nl EV NX3300BPBNL 000000101 Front Filp Up black

Qua uiterlijk hebben beide camera’s vele overeenkomsten. De Samsung NX500 heeft meer te bieden, maar is dan ook ongeveer 250 euro duurder:

  • Samsung NX500 heeft een modernere sensor met 28 megapixels in plaats van 20 (NX3300)
  • Samsung NX500 biedt 4K / Ultra HD video (=8 megapixels), in plaats van Full-HD video (2 megapixels)
  • De NX500 heeft een even groot beeldscherm, maar met twee keer zo veel pixels als de NX3300 (460,800 dots / 153,600 px

Samsung NX3300: Dun (22.5mm) & Licht (158g)

Dit is een eenvoudig uitgevoerde camera, die je bedient via het heldere en grote touchscreen. De bediening van het menu is makkelijk en omdat de camera lekker dun en licht is, neem je hem makkelijk overal mee naar toe. Door de verwisselbare lenzen is de NX3300 groter dan een smartphone. Dankzij de compacte pancake en zoomlenzen kan je de camera toch nog makkelijk in een jaszak meenemen. Wat gebruiksgemak en mogelijkheden betreft, als we 4K video even buiten beschouwing laten, doet deze camera sterk denken aan de NX500. Het ontbreken van een ingebouwde zoeker zal voor veel meer ervaren fotgrafen minder aantrekkelijk zijn, maar ik zie in de praktijk dat starters heel vaak de ingebouwde zoeker niet gebruiken en een voorkeur hebben voor het beeldschaerm achter op de camera. De camera heeft weinig knoppen; de IFn knop aan de zijkant van de lens kan je toewijzen aan een functie die je vaak gebruikt, wat het gebruiksgemak van de camera sterk vergroot, zodra je er meer mee wil, dan kiekjes schieten.nl EV NX3300BPBNL 000000104 Detail1 blackIdeaal voor Selfies: De Samsung NX3300 heeft een opklapbaar beeldscherm dat 180 graden omhoog kan draaien, wat ideaal is voor het maken van een selfie. Wil je een opname laag bij de grond maken (paddestoelen), dan moet je de camera op zijn kop houden om profijt te hebben van het kantelbare scherm.

Beeldkwaliteit

De meest logische vergelijking van een starterscamera is wat beeldkwaliteit betreft, een gewone compact camera of een smartphone. Ten opzichte van dergelijke camera’s heeft de Samsung NX3300 een grotere 20 megapixel sensor, wat zich daadwerkelijk vertaalt in een hogere signaal/ruisverhouding, een beter dynamisch bereik (het zwartste zwart en het witste wit dat de camera nog goed weet weer te geven) en mooiere kleuren. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de Samsung NX30: een duurdere, maar ook wat oudere camera die we al eerder hebben getest. Hetzelfde geldt voor een beginners spiegelreflex camera vs NX3300: wat beeldkwaliteit betreft zijn ze aan elkaar gewaagd.  Tijdens de test konden we de RAW bestanden niet openen in Lightroom of Photoshop. Hiervoor hebben we de DNG converter van Samsung gebruikt.SAM 0472Hoog Dynamisch Bereik: Met een smartphone maak je geen geslaagde opname meer recht tegen de zon in, waar toch nog zo veel detail op de voorgrond zichtbaar blijft. Met een camera die een grotere sensor heeft, zoals de NX3300, is dat nog wel mogelijk.SAM 0492Mooie kleuren. Op zonnige dagen zijn de kleuren sprankelend. Op bewolkte dagen zijn de opnames wat te koel (te blauw)

Beeldstijlen en filters

Net als op je smartphone kan je tegenwoordig ook in camera’s diverse filters en beeldbewerkingen toepassen op je opnames, voordat je ze met anderen deelt. Met de speciale Beauty Effecten laat je een foto eruit zien alsof deze thuishoort in een glossy tijdschrift. Zo kan je vlekken verwijderen, ogen lichter maken en de huid laten stralen zonder dat je je in Photoshop hoeft te verdiepen.NX3300

Video en meer..

De Samsung NX3300 schiet Full HD video (2 megapixels: video in huiskamerkwaliteit) met 25 beelden per seconde. Min of meer gelijkwaardig aan andere camera’s in dezelfde prijsklasse, maar duidelijk minder dan de Samsung NX500 (4K video). Met 4K video schiet je namelijk 30 beelden van 8 megapixels (video in bioscoopkwaliteit) per seconde. Ieder afzonderlijk 4K videobeeld kan je gebruiken om een afdruk op A4 formaat te maken. Een 4K video kan je bijsnijden naar Full-HD, waardoor je een onderwerp dichter naar je toe haalt. Voor mij zou dit een belangrijk argument zijn om toch voor de iets duurdere Samsung NX500 te kiezen (die bovendien een 28 megapixel sensor heeft). Maar niet iedereen hoeft dat zo nodig en voor veel starters zal de prijs misschien zwaarder wegen dan de videomogelijkheden.
Met de Home Monitor+ app heb je een luxe babyphone: als jouw zoon of dochter wakker wordt en begint te huilen, de Samsung NX3000 een automatische notificatie naar jouw smartphone stuurt.

Samsung NX3300 kit met 50-200mm zoomlens

SAM 0484Bovenstaande opname is gemaakt met de Samsung 50-200mm lens, die ook als trio samen met de Samsung NX3300 en de Samsung 16-50 zoomlens te koop wordt aangeboden. Met de langere brandpuntsafstand van deze telezoom lens haal je onderwerpen dichter naar je toe en isoleer je het onderwerp ook beter van de omgeving dankzij de kleinere scherptediepte ten opzichte van de standaard kitlens. Mocht je van plan zijn om onderwerpen dichter naar je toe te halen, dan is het zeker een overweging om meteen de Samsung NX3300 kit met twee lenzen aan te schaffen. Je koopt niet voor niets een camera met verwisselbare lenzen, de camera wordt er veel breder inzetbaar van en je bent ook nog eens goedkoper uit dan als je de Samsung NX50-200mm in een later stadium er bij zou kopen.

Conclusie Samsung NX 3300 test


290NX3300

Voordelen

  • Veelzijdige beginners camera zonder poespas
  • Compact en licht
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • De Samsung NX500 is niet veel duurder en biedt een betere foto- en videokwaliteit
  • Geen zoeker
  • Beeldscherm is niet draaibaar
  • RAW bestanden eerst openen met Samsung sodtware

Vergelijk hier de Samsung NX3300 met een andere camera of bekijk ons overzicht van alle geteste camera’s.{insertgrid=341}{insertgrid=342}{insertgrid=343}

Samsung NX 3300 is een compacte, lichte systeemcamera waar je als starter snel mee uit de voeten kunt.

In het geweld van alle mogelijkheden die de Samsung NX1 en de Samsung NX500 te bieden hebben, zou je kunnen vergeten dat er ook fotografen zijn die op zoek zijn naar een goede camera met verwisselbare lenzen, zonder verdere opsmuk. De Samsung NX3300 is zo’n camera; lichter en compacter dan een spiegelreflexcamera en toch min of meer dezelfde beeldkwaliteit. Het uitgebreide objectieven aanbod van Samsung bevat verschillende ultracoompacte pancake lenzen met een hoge beeldkwaliteit, die perfect bij de Samsung NX3300 passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in