TEST: Samyang 35mm f/1.4 FE op full frame

0

De Samyang 35mm f/1.4 FE is een lichtsterke groothoek voor de Sony E-mount camera’s. Net als de iets eerder uitgebrachte Samyang 50mm f/1.4 FE heeft ook deze Samyang autofocus. Daarmee is hij een geduchte concurrent voor Sony’s eigen 35mm f/1.4 GM.

07

Lichtsterk: Samyang 35mm f/1.4 FE

Samyang brengt in een redelijk hoog tempo de ene na de andere mooie autofocuslens voor Sony uit. Na de 14mm f/2.8 FE, de 50mm f/1.4 FE en de 35mm f/2.8 FE hebben we nu dus een lichtsterke groothoek erbij. Op de 14mm na zijn het allemaal objectieven die Sony ook aanbied. De 50mm en de 35mm f/2.8 hebben we eerder getest en we waren behoorlijk onder de indruk van de beeldkwaliteit. Samyang doet daarin niet of nauwelijks onder voor de Sony objectieven. Waar wel een flink verschil zit, is in het bedrag dat de Samyangs kosten. In de praktijk merk je wel dat er kleine verschillen zitten tussen de Sony’s en de Samyangs, maar niet zoveel dat ze het grote prijsverschil rechtvaardigen. Je krijgt bij Samyang dus erg veel waar voor je geld. Een 35mm is een geliefd brandpunt bij reportagefotografen omdat je net wat meer in beeld krijgt dan met een 50mm standaardlens, zonder dat je al te veel perspectivische vervorming ziet die je met extremere groothoeken wel hebt. Als je niet te dicht op je onderwerp kruipt, is een 35mm ook heel mooi voor portretten met wat omgeving in beeld. De hoge lichtsterkte helpt dan om je model mooi los te maken van de achtergrond.

Bouw en autofocus

5 AF 35mm F1.4 45

Voor een vast brandpunt objectief is de Samyang 35mm f/1.4 FE redelijk fors. Dat heeft natuurlijk veel met de hoge lichtsterkte te maken. De Sony 35mm f/1.4 GM heeft namelijk ongeveer dezelfde afmetingen. Het komt ook doordat moderne sensoren met veel megapixels hoge eisen stellen aan objectieven. Om op een 42 megapixel sensor goed te presteren, heb je nu eenmaal flink wat glas nodig. De vormgeving van deze Samyang is geheel in lijn met de eerder uitgebrachte objectieven: minimalistisch. Het enige bedieningselement op het objectief is de brede scherpstelring. Geen AF/MF schakelaar, geen functieknop, geen diafragmaring of indicatie van de ingestelde afstand of de scherptediepte. De scherpstelring is wel lekker breed en loopt soepel. Hij bedient de autofocusmotor niet rechtstreeks, maar stuurt enkel een signaal naar de camera. Er zitten dus ook geen harde stops voor oneindig of dichtbij op. De autofocus werkt prima en is bruikbaar met alle instellingen die je op de Sony camera’s aantreft. Het is daarmee een echt FE-objectief. Het objectief heeft geen speling en de frontlens draait niet mee met scherpstellen. Filters kan je dus probleemloos gebruiken op deze 35mm. De filtermaat is een gangbare 67mm. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap. Aan de achterzijde zitten de gebruikelijke contacten voor de data-overdracht, maar geen pakking om vocht en vuil buiten te houden. In hele stoffige of natte omgevingen moet je met deze Samyang dus iets meer uitkijken dan met de Sony 35mm.

beeldkwaliteit

08

De Samyang 35mm f/1.4 FE presteert op full frame bijzonder goed. De scherpte is al bij volle opening hoog. In het testlab konden we nog meten dat de scherpte toeneemt wanneer je diafragmeert, met topwaardes bij f/4 en f/5.6, maar voor het oog is het al op f/1.4 en f/2 dik in orde. Ook de hoeken blijven maar weinig achter bij de hoge waardes van het centrum en dat is best opvallend. Het objectief heeft een klein beetje last van tonvormige vertekening die je dus in de nabewerking zal moeten corrigeren als je echt rechte lijnen wilt hebben. Ook is er op volle opening wel wat lichtafval te zien. Technisch gezien is dat een lensfoutje, maar veel fotografen houden er van en voegen het vaak juist toe om meer de nadruk te leggen op wat er in het centrum van het beeld gebeurt. We zullen dit onder ‘karakter’ rangschikken. Wil je het kwijt, dan kan je het corrigeren in de nabewerking. Overigens zijn de waardes voor vertekening en vignettering vrij laag. Je ziet ze alleen omdat ze niet in de camera worden gecorrigeerd, terwijl dat voor Sony objectieven die soms op dit gebied minder goed scoren wel gebeurt. Chromatische aberratie is ook goed onderdrukt. Je kan het wel tegenkomen in de uiterste hoeken, maar ook hiervoor geldt dat het vrij weinig is. Wat je wel ziet als je veel op volle opening werkt is een aberratie waarbij onscherpe objecten in de voorgrond een magenta kleurrandje krijgen en objecten in de achtergrond een groen kleurrandje. Dit komt bij vrijwel alle lichtsterke objectieven voor. De Samyang is hierin geen uitzondering. De strijd met de Sony 35mm f/1.4 kan hij qua beeldkwaliteit zondermeer aan.

Vignetcorrect2
Lichtafval bij volle opening (1,5 stop) is zeker niet slecht voor een lichtsterke full frame lens, maar is wel zichtbaar in praktijkopnames met egale vlakken (luchten). Bij jpg bestanden die je meteen hebt opgeslagen in de camera en RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop,  vindt automatische lenscorrectie plaats. Bij RAW bestanden die je in Lightroom opent, zie je dat aan de melding ingebouwd lensprofiel toegepast” (1). Maar die correctie geldt niet voor lichtafval. Voor lichtafval kan je corrigeren met een Adobe lensprofiel. Als je die correctie toepast, verbeterd de score voor lichtafval aanzienlijk en biedt deze 35 mm misschien wel de beste prestaties van alle full frame 35 mm lenen die we hebben getest. Laterale chromatische aberratie is niet aanwezig. Tot f/2 kan je een klein beetje longitudinale CA (“kleurbokeh”) zien, maar dat is niet storend en komt zelfs bij de duurste lichtsterke objectieven voor.

Bokeh

12

Het bokeh van de Samyang 35mm f/1.4 FE is best fraai. De achtergrond smelt bij volle opening heel mooi weg, zeker als je onderwerp behoorlijk dichtbij is. De goede scherpte bij f/1.4 helpt natuurlijk om het verschil met de achtergrond te benadrukken. Dat wil niet zeggen dat het bokeh perfect is. Bij lichtbronnen kan wel een duidelijke rand langs de bokehballen zien. Soms heeft die rand ook nog een kleurtje. En ook binnen die bokehballen kan je op 100% duidelijk wat ringen zien. Daar staat tegenover dat de bokehballen behoorlijk rond blijven, ook als ze wat maar aan de rand van het beeld staan. Heb je geen lichtbronnen in beeld, dan is het bokeh zonder meer prachtig.

Conclusie TEST: Samyang 35mm f/1.4 FE op full frame

VOORDELEN

  • Fantastische beeldkwaliteit:
  • Goede beeldkwaliteit
  • Hoge lichtsterkte
  • Mooi gebouwd
  • Goede scherpstelling
  • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen

  • Niet weerbestendig
 

Goed nieuws voor Sony A7 / A9 fotografen: De prijs-kwaliteit verhouding van de Samyang 35mm f/1.4 FE is bijzonder goed.

De Samyang 35mm f/1.4 FE is een heel goed alternatief voor de veel duurdere Sony 35mm f/1.4 GM. Hij mist de extra weerbestendigheid en wat luxe extra’s zoals een diafragmaring en een functieknop. Maar op de punten die echt tellen doet hij niet of nauwelijks voor de Sony onder. De scherpte is hoog, het bokeh is mooi en de autofocus werkt naar behoren. Wie geen reportages hoeft te schieten in de stromende regen, heeft aan deze Samyang een bijzonder mooie 35mm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in