TEST Samyang AF 35mm f/1.4 FE op APS-C

0

De Samyang AF 35mm f/1.4 FE is de nieuwste aanwinst van Samyang voor het Sony E-mount systeem. Het objectief is geschikt voor de full frame camera’s en dan werkt het als een gematigde groothoek. Op de APS-C modellen van Sony kan je dit objectief natuurlijk ook gebruiken. Dan is het met de cropfactor erbij vergelijkbaar met een 50mm standaardobjectief op kleinbeeld. Op een A6500 of A6300 is het een vrij grote lens, maar het de Samyang AF 35mm f/1.4 FE is natuurlijk ook wel heel lichtsterk.

 

Lichtsterk: Samyang AF 35mm f/1.4 FE

De Samyang AF 35mm f/1.4 FE is de tweede 35mm met autofocus die Samyang voor de Sony camera’s met E-vatting uitbrengt. De eerste was de 35mm f/2.8 FE. Deze compacte pancake leek sterk op de Sony 35mm f/2.8 FE, op een ding na. En dat was de prijs. De pancake van Samyang kost ongeveer de helft van de Sony versie. Het prijsverschil tussen de 35mm f/1.4 van Samyang en die van Sony is zelfs nog groter. We waren dan ook erg benieuwd of de prestaties van de Samyang in de buurt konden komen van die van de Sony.

Bouw

1 AF 35mm F1.4 Front no hoodDe Samyang AF 35mm f/1.4 FE is net als de Sony 35mm f/1.4 GM een groot objectief. Dat kan ook niet anders als je een lichtsterke groothoek wilt maken die goed moet kunnen presteren op sensoren met hoge pixelaantallen. Het objectief heeft een strakke vormgeving en is heel minimalistisch. Het heeft, in tegenstelling tot de Sony versie, geen diafragmaring en geen schakelaars voor de autofocus of beeldstabilisatie. Het enige dat je er aan kan bedienen is de scherpstelring. Die is breed en voorzien van goede ribbels die lekker veel grip geven. De scherpstelling is van het fly-by-wire type. De ring stuurt dus niet direct de autofocus motor aan, maar geeft alleen maar een sigaal naar de camera, die op zijn beurt de motor activeert. Als de camera niet aan staat kan je draaien aan het objectief wat je wilt, zonder dat er iets gebeurt. Het objectief is vrij van speling en wordt niet langer als je scherpstelt. De Samyang AF 35mm f/1.4 FE is bruikbaar met alle scherpstelfuncties die je op de Sony’s aantreft. De filtermaat is een vrij normale 67mm. De achterzijde is voorzien van de nodige contacten voor de autofocus en alle andere dataoverdracht tussen objectief en camera. Het objectief wordt geleverd met een flinke zonnekap die goed stevig op het objectief zit en die voor transport ook achterstevoren kan worden gemonteerd. Aan de achterzijde zit ook een soort van zonnekap. In de bajonet zit een rechthoekig masker dat strooilicht op de sensor moet voorkomen. Het enige dat wel echt ontbreekt is een rubber afdichting aan de achterzijde om te voorkomen dat stof of vocht via de bajonet de camera binnen komt. Hierdoor is het dus geen objectief voor hardcore journalisten die onder alle omstandigheden doorfotograferen. Maar ook zonder hun is de doelgroep voor deze Samyang AF 35mm f/1.4 FE meer dan groot genoeg.

Beeldkwaliteit

17 Samyang35 1p4 APSC

 

Van een objectief dat geschikt is voor full frame camera’s verwacht je op APS-C op zijn minst goede prestaties. Je gebruikt immers alleen het centrum van het beeld, en dus het beste gedeelte. De Samyang AF 35mm f/1.4 FE stelt niet teleur. Sterker nog, deze Samyang presteert op APS-C beter dan alle andere objectieven met deze beeldhoek die we op Sony hebben getest. De scherpte is bijzonder hoog, en dat al op volle opening. De beeldkwaliteit neemt nog iets toe bij diafragmeren, maar eigenlijk zijn alle diafragma’s al prima bruikbaar. Laterale chromatische aberraties zijn prima onderdrukt. Wat je op volle opening wel ziet is longitudinale chromatische aberratie. Dat uit zich in magenta kleurrandjes rond onscherpe lichte partijen in de voorgrond en magenta kleurrandjes rond onscherpe lichte partijen in de achtergrond. Maar dat soort aberratie komt bij bijna alle lichtsterke objectieven voor en is redelijk te corrigeren in de nabewerking. Het objectief heeft een beetje tonvormige vertekening, maar veel is het niet. Vignettering is op APS-C ook nauwelijks te zien, zelfs niet op volle opening. Al met al hele goede prestaties dus.

 

Bokeh

16 Samyang35 1p4 APSC

De Samyang AF 50mm f/1.4 FE vonden we al een heel mooi bokeh hebben. We hadden dus hoge verwachtingen van deze 35mm. En die worden grotendeels ingelost. Dankzij de hoge lichtsterkte smelt de achtergrond op volle opening mooi weg. Wel zie je bij lichtbronnen een vrij harde rand langs de bokehballen, soms vergezeld van een kleurrandje. De binnenkant van de bokehballen is wat onrustig en er zijn best wel wat ringen in te zien. Maar ze blijven over het hele beeldveld behoorlijk rond en op volle opening vervormen ze eigenlijk nauwelijks tot kattenogen.

Conclusie Samyang aF 35mm f/1.4 FE op APS-C

Voordelen

  • Goede beeldkwaliteit
  • Hoge lichtsterkte
  • Mooi gebouwd
  • Goede scherpstelling
  • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen

  • Niet weerbestendig

De Samyang AF 35mm f/1.4 FE is een heel prettig en lichtsterk objectief voor de Sony E-mount camera’s. De beeldkwaliteit is uitstekend en het objectief zit ook heel goed in elkaar. Vergeleken met de 35mm f/1.4 van Sony is de prijs ronduit een verrassing. Als je niet perse alles van hetzelfde merk hoeft te hebben, dan is deze Samyang zonder meer een goede keus. De Sony biedt wel een paar zaken meer, zoals een diafragmaring en een betere afdichting tegen stof en vocht, maar als het gaat om beeldkwaliteit dan zit er maar weinig verschil tussen de Sony en de Samyang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in