Test Samyang AF 35mm f/2.8

0

De Samyang AF 35mm f/2.8 FE is een pancake objectief voor de spiegelloze camera’s van Sony met FE-vatting. Het is compact, licht en scherp en hij kost een stuk minder dan de Sony 35mm met dezelfde specificaties en bijna dezelfde afmetingen.

AF 35mm Handson Nic Taylor 2foto: Nic Taylor

Lichtgewicht: Samyang AF 35mm f/2.8 FE

De Samyang AF 35mm f/2.8 FE is een pancake objectief voor de spiegelloze camera’s van Sony. Op fullframe is het een lichte groothoek en op de APS-C modellen zoals de A6500 werkt hij als een standaardobjectief. De compacte afmetingen betekent dat er niet zo heel veel glas in het objectief past. Dat heeft vooral gevolgen voor de lichtsterkte. Die is met f/2.8 natuurlijk niet superhoog. Daar staat tegenover dat het objectief net iets over de 80 gram weegt. Als je het los in de hand hebt, lijkt het bijna te zweven en ook op de camera voel je nauwelijks dat je er een lens op hebt zitten. Dat is een hele verademing als je zooms van een kilo of meer gewend bent. Met zo’n pancake werk je makkelijker met één hand en val je veel minder op als fotograaf. En een goed ontworpen pancake kan een hele hoge beeldkwaliteit leveren, ondanks de kleine afmetingen. De Samyang is zo’n goed ontworpen pancake.

Adviesprijs: € 325 incl. BTW

De Samyang importeur voor de Benelux, Transcontinenta, biedt een verlengde garantie van 5 jaar voor Samyang objectieven in de Benelux aan. Hiermee verleng je de standaard garantie direct van 2 naar 5 jaar! Om hier gebruik van te maken, moet je niet vergeten om je binnen 4 weken na aankoop online te registreren via transcontinenta.nl/garantie.

DSC07710

Bouw

 3 35mm lensHet gewicht van de Samyang AF 35mm f/2.8 FE is met nog geen 86 gram (zonder doppen) eigenlijk te verwaarlozen. Dit is een heel licht objectief. Het weegt bijna 50% minder dan de vrijwel identieke Sony 35mm f/2.8. Dat is gedeeltelijk terug te voeren op de gebruikte materialen. De bajonet van de Sony is van staal, die van de Samyang van aluminium. Wat dat voor de slijtvastheid betekent, valt moeilijk te zeggen. Aluminium hoeft niet perse slechter te zijn dan staal. In ieder geval is een aluminium bajonet weer veel beter dan een van kunststof, wat je bij sommige goedkope lenzen weleens ziet. En met het lage gewicht van dit objectief zullen de krachten op de bajonet natuurlijk nooit groot worden. De overige gebruikte materialen zijn vooral veel kunststof, maar dat is geen enkel probleem. De Samyang voelt degelijk aan en werkt prettig. Het objectief lijkt vrijwel identiek aan de Sony pancake, inclusief de voor een groothoek opvallende holle frontlens en het zevenbladige diafragma. Wie goed kijkt ziet wel verschillen in de opbouw van de lensgroepen. Beide hebben 7 lenselementen, maar ze zijn bij Samyang net even anders gerangschikt. Het is dus geen exacte kopie. De Samyang is hierdoor nog net iets korter geworden dan de Sony. De kleinere afmeting wordt nog eens versterkt door de zonnekap die bij Samyang eigenlijk niet meer dan een platte ring met een gat is, waar de Sony zonnekap toch nog iets naar voren steekt. De Samyang voelt hierdoor toch nog meer als pancake aan dan de Sony.

DSC07829

Autofocus

De Samyang stelt vrij snel en precies scherp. Wel merk je dat er een ander type AF-motor in zit dan in de Sony. Dat voel je als je handmatig probeert scherp te stellen. Dan is de sturing wat minder precies, wat leidt tot een vrij gevoelloze scherpstelling. Je moet bij manual focus wat meer zoeken dan wanneer je de Sony 35mm f/2.8 gebruikt. In autofocus merk je eigenlijk geen verschil tot de lichtniveaus flink zakken. Wanneer het behoorlijk donker is, begint de Samyang heel zoekerig te worden en slaagt hij er niet altijd in om scherp te stellen met gebruik van de autofocus. De Sony heeft daar onder vergelijkbare omstandigheden geen probleem mee.

Beeldstabilisatie

Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Maar de Sony A7 camera’s van de tweede generatie en de nieuwe Sony A9 hebben het wel in de body. De camera’s weten dankzij de elektronische koppeling met welk brandpunt ze te maken hebben en zorgen voor de juiste mate van beeldstabilisatie. Hierdoor kan je ook met langere sluitertijden uit de hand nog scherpe foto’s maken.

DSC07775

Optische prestaties

Over de optische prestaties van de Samyang AF 35mm f/2.8 FE kunnen we kort zijn: die zijn erg goed. Het objectief levert al bij volle opening hele hoge waardes, zowel in het centrum als in de hoeken. Diafragmeren levert nog wel een meetbare toename aan scherpte op. Maar het is zo weinig dat je dat in de praktijk nauwelijks ziet.

JPGRezz

Wat je wel ziet is dat de lichtafval minder wordt als je een stopje diafragmeert. Die is op volle opening zo’n 1,5 stop en dat zakt naar minder dan een stop op f/4 en kleiner. De Samyang wordt niet automatisch gecorrigeerd in de camera. Als je als fotograaf graag in jpeg werkt, dan moet je geen bezwaar hebben tegen wat lichtafval. In raw laat een lichtafval van minder dan een stop zich natuurlijk perfect (automatisch) corrigeren. Datzelfde geldt voor de vervorming. De Samyang heeft wat tonvormige vertekening. Het is niet overdreven veel, maar als je enkel in jpeg fotografeert, wordt het niet automatisch in de camera gecorrigeerd en blijft de vertekening zichtbaar.

 

DSC07526Dat geldt ook voor het spoortje chromatische aberratie dat soms in de uiterste hoeken zichtbaar kan zijn. In bijvoorbeeld Lightroom kan je gebruik maken van het lensprofiel voor de Samyang en werk je in een keer zowel vertekening als lichtafval en aberraties weg. Door de relatief lage lichtsterkte van f/2.8 is de achtergrondonscherpte ook bij volle opening beperkt. De kwaliteit van de onscherpte is wel redelijk mooi, met behoorlijk ronde bokeh balletjes als er lichtbronnen in de achtergrond zitten.

DSC07813

Conclusie Test Samyang AF 35mm f/2.8 FE

Voordelen

  • Kleine afmetingen
  • Lage prijs
  • Licht van gewicht
  • Goede beeldkwaliteit

Nadelen

  • Trage autofocus bij weinig licht
  • Niet erg lichtsterk

Samyang AF 35mm f/2.8 FE is een prachtige pancake voor de Sony A7 en A9 camera’s..

De beeldkwaliteit van de Samyang AF 35mm f/2.8 FE is echt heel goed. Je haalt met deze Samyang met nauwkeurige AF moeiteloos het maximale uit de Sony-sensoren. De prijs is laag en heel redelijk, zeker als je die afzet tegen het stevige bedrag dat Sony vraagt voor de bijna vergelijkbare Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA. Als je vooral met zooms werkt zou je een lensje als dit zeker een vast plekje in je tas moeten gunnen voor het geval je wat onopvallender of lichter wilt fotograferen. De Samyang AF 35mm f/2.8 FE zou je ook prima als alternatieve lensdop kunnen gebruiken. Dan is je camera altijd klaar voor gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in