
Lichtgewicht: Samyang AF 35mm f/2.8 FE
De Samyang AF 35mm f/2.8 FE is een pancake objectief voor de spiegelloze camera’s van Sony. Op fullframe is het een lichte groothoek en op de APS-C modellen zoals de A6500 werkt hij als een standaardobjectief. De compacte afmetingen betekent dat er niet zo heel veel glas in het objectief past. Dat heeft vooral gevolgen voor de lichtsterkte. Die is met f/2.8 natuurlijk niet superhoog. Sony heeft een (veel duurdere) 35mm pancake met dezelfde specificaties. Maar op APS-C is de logische tegenhanger van Sony de Sony E 35mm f/1.8 OSS. Die kost de helft van de Sony pancake en is net iets duurder dan deze Samyang. Met anderhalve stop meer lichtsterkte en ingebouwde beeldstabilisatie lijkt de Sony een veel betere keus dan de Samyang. Daar staat tegenover dat de Samyang nog best een stuk goedkoper is dan de Sony en dat de Samyang ook bruikbaar is met fullframe sensoren en de Sony niet. Verder doet beeldstabilisatie er niet veel meer toe op de A6500 met zijn ingebouwde beeldstabilisatie. En tenslotte wint de Samyang het ook nog eens op het gebied van afmetingen en gewicht. De Samyang weegt net iets meer dan 80 gram. Als je het los in de hand hebt, lijkt het bijna te zweven en ook op de camera voel je nauwelijks dat je er een lens op hebt zitten.
De Samyang importeur voor de Benelux, Transcontinenta, biedt een verlengde garantie van 5 jaar voor Samyang objectieven in de Benelux aan. Hiermee verleng je de standaard garantie direct van 2 naar 5 jaar! Om hier gebruik van te maken, moet je niet vergeten om je binnen 4 weken na aankoop online te registreren via transcontinenta.nl/garantie.
Bouw
Het gewicht van de Samyang AF 35mm f/2.8 FE is met nog geen 86 gram (zonder doppen) eigenlijk te verwaarlozen. Dit is een heel licht objectief. Het weegt bijna de helft van de Sony E 35mm f/1.8 OSS. Dat is gedeeltelijk terug te voeren op de gebruikte materialen. De bajonet van de Sony is van staal, die van de Samyang van aluminium. Wat dat voor de slijtvastheid betekent, valt moeilijk te zeggen. Aluminium hoeft niet perse slechter te zijn dan staal. In ieder geval is een aluminium bajonet weer veel beter dan een van kunststof, wat je bij sommige goedkope lenzen weleens ziet. En met het lage gewicht van dit objectief zullen de krachten op de bajonet natuurlijk nooit groot worden. De overige gebruikte materialen zijn vooral veel kunststof, maar dat is geen enkel probleem. De Samyang voelt degelijk aan en werkt prettig. Het objectief lijkt vrijwel identiek aan de Sony E 35mm f/2.8 pancake, inclusief de voor een groothoek opvallende holle frontlens en het zevenbladige diafragma. Wie goed kijkt ziet wel verschillen in de opbouw van de lensgroepen. Beide hebben 7 lenselementen, maar ze zijn bij Samyang net even anders gerangschikt. Het is dus geen exacte kopie van de Sony. De Samyang is nog net iets korter dan de Sony. De kleinere afmeting wordt nog eens versterkt door de zonnekap die bij Samyang eigenlijk niet meer dan een platte ring met een gat is. De Samyang is echter niet het kleinste objectief dat je voor Sony APS-C camera’s kan krijgen. De Sony 16mm en 20mm pancakes zijn nog net iets kleiner.
Autofocus
De Samyang stelt vrij snel en precies scherp. Wel merk je dat er een ander type AF-motor in zit dan in de Sony. Dat voel je als je handmatig probeert scherp te stellen. Dan is de sturing wat minder precies, wat leidt tot een vrij gevoelloze scherpstelling. Je moet bij manual focus wat meer zoeken dan wanneer je de Sony 35mm f/2.8 of de 35mm f/1.8 OSS gebruikt. In autofocus merk je eigenlijk geen verschil tot de lichtniveaus flink zakken. Wanneer het behoorlijk donker is, begint de Samyang zoekerig te worden en slaagt hij er niet altijd in om scherp te stellen met gebruik van de autofocus. De Sony heeft daar onder vergelijkbare omstandigheden geen probleem mee.
Optische prestaties
Over de optische prestaties van de Samyang AF 35mm f/2.8 FE kunnen we kort zijn: die zijn uitstekend op APS-C. Het objectief is al op volle opening heel goed, zowel in het centrum als in de hoeken. Diafragmeren levert nog wel een meetbare toename aan scherpte op. Maar het is zo weinig dat je dat in de praktijk nauwelijks ziet. Doordat je op APS-C het beste gedeelte van het beeldveld van de lens gebruikt, namelijk het midden, is het verloop tussen het centrum van het beeld en de hoeken nog kleiner dan wanneer je dit objectief op fullframe gebruikt. Datzelfde geldt voor de vignettering. Die is op APS-C in jpeg zo’n driekwart stop en het wordt na diafragmeren nog minder. Dat is in de praktijk niet echt meer van belang. Hetzelfde zien wij bij de vertekening. De Samyang heeft wat tonvormige vertekening op fullframe, maar in APS-C moet je echt rechte lijnen langs de randen van het beeld gaan zetten om er nog iets van te zien. Voor reportagewerk is het allemaal zo weinig dat het niet van belang is. En als het je toch stoort kan je altijd nog in raw werken. In raw-convertors als Lightroom kan je gebruik maken van het lensprofiel voor de Samyang en werk je in een keer zowel vertekening als lichtafval en aberraties weg. Door de relatief lage lichtsterkte van f/2.8 is de achtergrondonscherpte ook bij volle opening beperkt. De kwaliteit van de onscherpte is wel redelijk mooi, met behoorlijk ronde bokeh balletjes als er lichtbronnen in de achtergrond zitten.
Conclusie Test Samyang AF 35mm f/2.8 @ APS-C
Voordelen
- Kleine afmetingen
- Lage prijs
- Licht van gewicht
- Goede beeldkwaliteit
Nadelen
- Trage autofocus bij weinig licht
- Niet erg lichtsterk
Samyang levert optisch topklasse lenzen, nu ook met AF.
De Samyang AF 35mm f/2.8 FE is een goede keus als standaardobjectief voor de Sony APS-C camera’s als de A6000, A6300 en A6500. De beeldkwaliteit is uitstekend en je haalt er gemakkelijk het beste mee uit je sensor.Wie enkel op APS-C werkt zal wel moeten kiezen tussen deze Samyang en de Sony E 35mm F/1.8 OSS. Voor een A6000 of A6300 zonder beeldstabilisatie heeft de Sony de voorkeur vanwege de beeldstabilisatie. Heb je een A6500 dan is het kiezen tussen de duurdere maar lichtsterkere Sony of de lichtere, kleinere en goedkopere Samyang. En overweeg je om er bijvoorbeeld een A7 bij aan te schaffen, of heb je die misschien al, dan is de Samyang sowieso de meest logische keus. Dan heb je een mooi compact standaardobjectief op APS-C en een pancake groothoek op fullframe ineen.