Test Samyang FE AF 50mm f/1.4 FE @ APS-C

0

De Samyang AF 50mm f/1.4 FE is een nieuw lichtsterk objectief voor Sony camera’s met E en FE vatting. Op fullframe is het een standaardlens, maar op APS-C kan je hem prima gebruiken als korte tele voor portretten met een prachtig bokeh. Hij gaat de directe strijd aan met de Sony 50mm f/1.4 GM, maar de Samyang heeft een veel gunstiger prijskaartje.

DSC07540

Lichtsterk: Samyang AF 50mm f/1.4 FE

De Samyang AF 50mm f/1.4 FE is een lichtsterk objectief met FE bajonet. Op de APS-C modellen van Sony als de A6000, A6300 en A6500 is het bruikbaar als korte tele voor portretten met een mooi bokeh of voor available light fotografie bij weinig licht. Het is overduidelijk een moderne 50mm. Die zijn tegenwoordig namelijk allemaal groot. Waar een gemiddelde 50mm vroeger filtermaat 49 of 52 had en niet meer dan een centimeter of vier lang was, is de filtermaat van 67mm voor deze Samyang tegenwoordig niet eens buitensporig. Dat heeft alles te maken met de eisen die fotografen en moderne sensoren stellen aan objectieven. Die f/1.4 opening was vroeger vooral belangrijk voor nauwkeurig scherpstellen op de niet zo heldere matglazen. Fotografen accepteerden dat foto’s op f/1.4 niet zo scherp en contrastrijk waren als bij f/5.6. Maar moderne APS-C sensoren met 24 megapixel stellen veel hogere eisen aan objectieven dan kleinbeeldfilm en fotografen willen tegenwoordig eigenlijk dat ook de grootste lensopeningen scherp en contrastrijk zijn, voor gestoken foto’s met weinig scherptediepte. Fabrikanten voldoen aan die eisen, maar dat heeft wel gevolgen voor de afmetingen.

De Samyang importeur voor de Benelux, Transcontinenta, biedt een verlengde garantie van 5 jaar voor Samyang objectieven in de Benelux aan. Hiermee verleng je de standaard garantie direct van 2 naar 5 jaar! Om hier gebruik van te maken, moet je niet vergeten om je binnen 4 weken na aankoop online te registreren via transcontinenta.nl/garantie.

Bouw

DSC07642

De Samyang is dus een kloek objectief. Het is bijna 10cm lang en de diameter is 7,3cm. Binnen in het objectief zitten 9 lenselementen, waarvan er drie asferisch zijn. Die lenselementen zijn fors en laten overduidelijk een hoop licht binnen. Dit is geen compact telelensje voor erbij, dit is een serieus objectief voor de fotograaf die veel bij weinig licht fotografeert of op zoek is naar het mooiste bokeh. Het objectief voelt degelijk aan en is mooi afgewerkt. Het is niet voorzien van extra afdichting tegen vocht en vuil. Over de combinatie van de rode ring rond het objectief en de oranje ring rond de camerabajonet hebben we al eens eerder geschreven. Dat is niet heel fraai. De vraag is wie je dat moet aanrekenen, Samyang of Sony. Het uiterlijk van de Samyang AF 50mm f/1.4 FE is verder wel prachtig. De scherpstelring is lekker breed en voorzien van fijne ribbels. Het is alleen jammer dat de focus motor bij handmatig scherpstellen niet heel precies aanvoelt. Daar heb je helemaal geen last van als je de autofocus gebruikt en de camera laat scherpstellen. Dan werkt het allemaal snel en precies. Maar in manual focus mis je de precisie van een directe aansturing, al valt er natuurlijk wel mee te werken. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. De grootste lensopening van f/1.4 zorgt er natuurlijk wel voor dat je sluitertijden toch redelijk kort blijven. En de Sony A6500 beschikt over ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je op die camera toch probleemloos ook met wat langere tijden kan werken.

DSC07661

Optische prestaties

DSC07630

De Samyang AF 50mm f/1.4 FE levert prachtige optische prestaties. De scherpte is al direct bij volle opening behoorlijk hoog. Op APS-C gebruik je het centrum van de beeldcirkel van het objectief. Het verloop van de scherpte naar de randen en hoeken is op APS-C minder dan op fullframe. Het verschil in scherpte tussen het midden van het beeld en de hoeken is dus kleiner. Wat even belangrijk is, is dat het contrast bij volle opening hoog is. Dat zorgt er voor dat het objectief op volle opening al goed gebruikt kan worden. Diafragmeren laat de scherpte nog geleidelijk toenemen tot f/8 waar zowel het centrum, de randen als de hoeken uitstekende waardes halen en de beelden van hoek tot hoek gestoken scherp zijn. Bij een lichtsterk objectief als dit verwacht je wel wat lichtafval en dat konden we op fullframe ook wel zien. Op APS-C zijn de waardes echter zo laag dat het nauwelijks de moeite is om het te benoemen. Het is minder dan een halve stop in jpeg op volle opening en nog lager als je diafragmeert. Hetzelfde geldt voor de vertekening. Die is op APS-C vrijwel afwezig. En wil je helemaal een clean bestand hebben, dan werk je waarschijnlijk toch wel in raw. En met het lensprofiel in bijvoorbeeld Adobe Lightroom kan je dan eenvoudig de laatste restjes aan lensfoutjes eenvoudig wegwerken.

JPGREZZDX

JPGvignetDX

Bokeh

 

De meeste portretfotografen kiezen op fullframe voor een korte telelens als een 85mm. De belangrijkste reden hiervoor is dat zo’n korte tele het perspectief iets in elkaar drukt waardoor uitstekende delen van het gezicht (neus, kin, oren) want minder opvallend worden. Een andere reden is het mooiere bokeh dat je met een langer objectief doorgaans krijgt. De Samyang AF 50mm f/1.4 FE werkt op APS-C als een 75mm. Daarmee is het dus uitstekend geschikt als portretlens. Opvallend aan de Samyang is dat op volle opening het bokeh heel fraai is. De bokehballen blijven bij de Samyang, waarschijnlijk door de relatief grote lenselementen, op APS-C mooi rond tot aan de randen van het beeld. Bij de meeste lichtsterke objectieven krijgen bokehballen naar de randen van het beeld de vorm van kattenogen. Een piepklein minpuntje bij de Samyang is nog wel dat de bokehballen net niet helemaal rond zijn. In onze testfoto’s laten ze toch nog iets van de vorm van het diafragma zien. In onze testopstelling staan de lampjes een meter achter het model. Staan je lichtpunten verder van je onderwerp af, dan worden ze natuurlijk nog onscherper en zullen ze ook nog wat ronder worden. Het bokeh in de praktijkopnames van de Samyang AF 50mm f/1.4 FE hoort eenvoudigweg bij het beste dat we ooit getest hebben.

Conclusie Test Samyang FE AF 50mm f/1.4 FE @ APS-C

Voordelen

  • Relatief lage prijs
  • Goede beeldkwaliteit
  • Mooi bokeh
  • Lichtsterk

Nadelen

  • Groot, zeker op APS-C body’s
  • Manual focus gevoelloos
  • Geen beeldstabilisatie

Samyang levert optisch topklasse lenzen, nu ook met AF.

De Samyang AF 50mm f/1.4 FE is op APS-C camera’s als de A6000 en A6500 een uitstekende lichtsterke korte telelens, vergelijkbaar met een 75mm op fullframe. Hij heeft een grootste lensopening die ook echt bruikbaar is. De scherpte is al bij volle opening redelijk hoog en het contrast is prachtig. Het mooie bokeh zorgt er bij die opening voor dat onderwerpen er echt uitspringen. Dit is een ideale lens voor portretten waarbij je de achtergrond lekker onscherp wilt maken of gewoon een prima keus voor alle fotografen die veel met weinig licht moeten fotograferen of die op zoek zijn naar prachtig bokeh en flinterdunne scherptediepte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in