
SCHERP IN HET DUISTER: Samyang AF 50/1.4 FE
De Samyang AF 50mm f/1.4 FE is een lichtsterk objectief met FE bajonet dat op de fullframe camera’s van Sony zoals de Sony A7RII en de A9 werkt als een standaardobjectief. Het is ook als korte tele bruikbaar op de APS-C modellen als de A6500. Het is overduidelijk een standaardobjectief 2.0. Vrijwel alle moderne 50mm’s zijn tegenwoordig groot. Waar een gemiddelde 50mm vroeger filtermaat 49 of 52 had en niet meer dan een centimeter of vier lang was – of soms nog veel minder – is de filtermaat van 67mm voor deze Samyang tegenwoordig niet eens buitensporig. Dat heeft alles te maken met de eisen die fotografen en moderne sensoren tegenwoordig stellen aan objectieven. De f/1.4 opening was vroeger vooral belangrijk voor nauwkeurig scherpstellen op de niet zo heldere matglazen. Fotografen accepteerden dat foto’s op f/1.4 niet zo scherp en contrastrijk waren als bij f/5.6. Nu stellen moderne sensoren met 40 of 50 megapixel veel hogere eisen aan objectieven dan kleinbeeldfilm en fotografen willen eigenlijk dat ook de grootste lensopeningen scherp en contrastrijk zijn, voor gestoken foto’s met weinig scherptediepte. Fabrikanten voldoen aan die eisen, maar dat heeft wel gevolgen voor de afmetingen.
Samyang AF 50mm f/1.4 @ Sony A7R mk2,50 ISO, f/2.8, 1/1000 sec
Bouw
De Samyang is dus een kloek objectief. Het is bijna 10cm lang en de diameter is 7,3cm. Met een gewicht van net geen 6 ons zou je kunnen denken dat het een zoom is. Binnen in het objectief zitten 9 lenselementen, waarvan er drie asferisch zijn. Die lenselementen zijn fors en laten overduidelijk een hoop licht binnen. Dit is geen compact standaardlensje voor erbij, dit is een serieus objectief voor de fotograaf die veel bij weinig licht fotografeert of op zoek is naar het mooiste bokeh. Het objectief voelt degelijk aan en is mooi afgewerkt. Het is niet voorzien van extra afdichting tegen vocht en vuil. Over de combinatie van rode ring rond het objectief en oranje ring rond de camerabajonet hebben we al eens eerder geschreven. Dat is niet heel fraai. De vraag is wie je dat moet aanrekenen, Samyang of Sony. Het uiterlijk van de Samyang AF 50mm f/1.4 FE is verder wel prachtig. De scherpstelring is lekker breed en voorzien van fijne ribbels. Het is alleen jammer dat de focus motor bij handmatig scherpstellen niet heel precies aanvoelt. Daar heb je helemaal geen last van als je de autofocus gebruikt en de camera laat scherpstellen. Dan werkt het allemaal snel en precies. Maar in manual focus mis je de precisie van een directe aansturing, al valt er natuurlijk wel mee te werken.
Optische prestaties
De Samyang AF 50mm f/1.4 FE levert prachtige optische prestaties. De scherpte is al direct bij volle opening behoorlijk hoog. De randen en hoeken blijven op f/1.4 wel wat achter, maar dat is bij een objectief als dit niet zo’n probleem. Over het algemeen zullen objecten aan de hoeken en de randen toch in de achtergrondonscherpte worden opgeslokt. Wat even belangrijk is, is dat het contrast bij volle opening hoog is. Daardoor krijg je een mooi verloop van het scherpe onderwerp naar de onscherpe achtergrond. De scherpte neemt nog flink toe als je diafragmeert en bereikt in raw op f/8 pas de maximale waarde. Maar vanaf f/2.8 is het eigenlijk al uitstekend. Op f/1.4 kan je ook wat vignettering zien, maar de waardes vallen reuze mee. Niet meer dan anderhalve stop in raw en zelfs nog iets minder in jpeg. En vanaf f/2 is het zo weinig dat het niet echt meer van belang is. Voor kritische architectuurfotografen kunnen we nog melden dat de Samyang AF 50mm f/1.4 FE ook een beetje tonvormige vertekening heeft. Met het lensprofiel in bijvoorbeeld Adobe Lightroom is dit allemaal eenvoudig weg te werken.
De meeste portretfotografen kiezen voor een korte telelens als een 85mm. De belangrijkste reden hiervoor is dat zo’n korte tele het perspectief iets in elkaar drukt waardoor uitstekende delen van het gezicht (neus, kin, oren) want minder opvallend worden. Een andere reden is het mooiere bokeh dat je met een langer objectief doorgaans krijgt. Toevallig hadden we tegelijk met de 50mm f/1.4 ook een aantal 85mm objectieven in het testlab. En tot onze grote verbazing had de Samyang bij volle opening een mooier bokeh dan alle geteste 85mm’s. Dat zit hem vooral in de bokehballen die bij de Samyang, waarschijnlijk door de relatief grote lenselementen, ronder blijven dan bij 85mm’s. Alleen in de uiterste hoeken worden de lichtcirkels iets afgeplat. Zelfs bij de fameuze Sony 85mm f/1.4 GM worden lichtpunten aan de rand van het beeld als kattenogen weergegeven in plaats van als mooie ronde bokehballen. Een minpuntje bij de Samyang is nog wel dat de bokehballen net niet helemaal rond zijn, maar toch nog iets van de vorm van het diafragma laten zien. Een ander voordeel van een 50mm als de Samyang boven een 85mm is dat je bij portretfoto’s binnen iets dichter op je model moet werken, waardoor de afstand tot de achtergrond relatief iets groter wordt. Ook dat vergroot de onscherpte in de achtergrond. Zodra je diafragmeert wordt het verschil in bokeh snel kleiner, maar op f/1.4 is dit voor een mooi bokeh een van de beste objectieven die we op dit moment hebben getest.
Conclusie Test Samyang AF 50mm f/1.4
Voordelen
- Relatief lage prijs
- Goede beeldkwaliteit
- Mooi bokeh
- Lichtsterk
Nadelen
- Groot voor een standaardlens
- Manual focus gevoelloos
Samyang levert optisch topklasse lenzen, nu ook met AF.
De Samyang AF 50mm f/1.4 FE is een uitstekende lichtsterke standaardlens met een grootste lensopening die ook echt bruikbaar is. De scherpte is dan al redelijk hoog en het contrast is prachtig. Het mooie bokeh zorgt er bij die opening voor dat onderwerpen er echt uitspringen. Voor fotografen die veel met weinig licht moeten fotograferen of fotografen die op zoek zijn naar prachtig bokeh en flinterdunne scherptediepte is dit een hele goede keus.