Test Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary @ APS-C

0
De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary is een lichte en heel scherp geprijsde 100-400mm telezoom voor spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon. Met de juiste adapters kan hij ook op de spiegelloze camera’s van deze merken en met de Sigma MC11 converter zelfs die van Sony worden gebruikt. Op APS-C camera’s heeft dit objectief een bereik dat overeenkomt met dat van een 150-600mm op kleinbeeld. En dat is serieus supertele. Ondanks de lage prijs levert dit objectief een serieuze beeldkwaliteit. 

Sigma 100-400mm Contemporary review

Veel waar voor je geld: Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary

De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM is een bijzonder goedkope supertele voor het APS-C formaat. Dat wil niet zeggen dat de beeldkwaliteit ook laag is. Daar is namelijk niets mee mis. Dit is een objectief uit de Contemporary serie. In tegenstelling tot de Sportserie van Sigma heeft dit objectief geen metalen maar een kunststof behuizing. Dat zorgt niet alleen voor een lagere prijs, maar ook voor een lager gewicht. De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM is lekker draagbaar. De weerbestendigheid zou ook iets lager moeten zijn, maar we zien niet direct waar dat verschil zou moeten zitten. De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM  is namelijk wel voorzien van een pakking op de bajonet. In vergelijking met veel andere 100-400mm’s is dit objectief wel een fractie minder lichtsterk. De 100-400mm’s van bijvoorbeeld Canon en Sony hebben een lichtsterkte van f/4-5.6. Die kosten wel drie tot vier keer zoveel. De meest direct concurrent is de 100-400mm van Tamron, die een derde stopje lichtsterker is op 100mm, maar dezelfde lichtsterkte heeft op 400mm. De Tamron is wel zo’n 300 euro duurder. Een objectief als dit zal je op APS-C niet meer zo snel voor portretten gebruiken. Daarvoor is de 100mm stand eigenlijk al teveel tele. Het is op APS-C veel meer een lens voor sport- en natuurfotografie en voor teleopnames waar je een mooi plat perspectief in wilt hebben. Op 400mm kan je kleine details isoleren en onderwerpen in de verte groot in beeld krijgen. Hierdoor kan je andere foto’s maken dan met objectieven met kortere brandpunten. De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary is verkrijgbaar in Canon, Nikon en Sigma vatting en kan met Sigma’s MC11 ook op Sony camera’s met een E-bajonet gebruikt worden.

IMG 0746 4K APSC

Bouw en autofocus

Sigma 100 400mm f5 6 3 1200

De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary is compact. Het is 182mm lang en de diameter is 86mm. Het gewicht valt mee met 1160 gram. Alleen de nieuwe Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 is iets lichter, al is het verschil maar klein. Het objectief wordt zo’n vijf centimeter langer als je uitzoomt. Het optisch ontwerp is bevat 21 lenselementen. Vier daarvan zijn gemaakt van bijzondere glassoorten. De body is gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. Het objectief zou iets minder robuust moeten zijn dan Sportsversies, maar voelt desalniettemin heel solide aan. Deze Sigma telezoom heeft zelfs ook een pakking aan de achterzijde om binnendringen van stof en vocht via de bajonet te voorkomen. Er zit geen speling in de bewegende delen. Het objectief heeft een brede ring voor het zoomen aan de voorzijde en een smallere ring voor de scherpstelling dichter bij de body. Daartussen zit een lock om de zoom vast te zetten en aan de achterzijde zit een hele reeks schakelaars voor de autofocus en de beeldstabilisatie. De eerste schakelaar is voor de autofocus, de handmatige scherpstelling en MO, Manual Overdrive, een stand waarin je autofocus kan gebruiken met handmatige correcties. Daaronder zit een schakelaar om het autofocus bereik te beperken en daaronder een schakelaar voor de beeldstabilisatie. De onderste schakelaar is voor het instellen van een of twee customstanden. Deze zijn programmeerbaar via Sigma’s USB Dock. Hiermee kan je een combinatie maken van verschillende te programmeren instellingen zoals de autofocussnelheid, begrenzing of beeldstabilisatie. De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary wordt geleverd met een ruime kunststof zonnekap.

Beeldkwaliteit

IMG 0911 4K APSC

De beeldkwaliteit van de Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary laat een mooi gelijkmatig beeld zien. Op 100mm is de scherpte in het centrum vrijwel net zo hoog als over de rest van het bereik, maar loopt de scherpte als je een vlak onderwerp op korte afstand fotografeert, iets weg naar de hoeken. Maar als je geen vlak onderwerp fotografeert, zal je daar in de praktijk weinig van merken. Op 400mm is het objectief op volle opening ook iets minder, maar trekt de scherpte wel bij als je een stop diafragmeert, zowel in het centrum als in de hoeken. Dat zie je zelden bij zoomlenzen. Meestal zijn ze op de langste stand beduidend minder dan op de overige brandpunten. We geven de voorkeur aan de karakteristiek van de Sigma. Je zal een 100-400mm immers eerder kopen voor de 400mm stand dan voor de 100mm stand.

De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary heeft 9 afgeronde diafragmalamellen en de onscherpte die je ermee kan krijgen ziet er netjes uit. Bokehballen hebben een beetje harde rand, maar daarbinnen is het vrij rustig. Je krijgt hierdoor een mooie achtergrondonscherpte, zelfs als je een drukke achtergrond hebt.  Ondanks de geringe lichtsterkte kan je dankzij het lange brandpunt er toch een fraaie achtergrondonscherpte mee creëren, vooral als je natuurlijk bijna op de kortste afstandinstelling van 160 cm mee fotografeert. De maximale vergrotingsmaatstaf is dan 0,26x en dat is nog lang geen macro, maar je kan er toch mooi kleine onderwerpen mee fotograferen. Van overstraling bij tegenlicht heeft dit objectief weinig last.

IMG 0987 4K APSC

Lichtafval en vervorming

jpgvignet

Dit objectief heeft niet veel last van lichtafval. Maximaal hebben we op volle opening in raw een lichtafval van 0,6 EV gemeten. Dat is een stuk minder wanneer je dit objectief op full frame gebruikt. Op APS-C heb je er natuurlijk voordeel van dat je alleen het centrum van de beeldcirkel gebruikt. In jpeg is dit dankzij de in-camera correcties nog iets minder en zodra je een stop diafragmeert is nauwelijks nog relevant. Je zit dan natuurlijk wel al op f/6.3-8. Hetzelfde verschil tussen full frame en APS-C zien we ook bij de vertekening. Op full frame kan die op de langere brandpunten duidelijk zichtbaar zijn, maar op APS-C blijft daar wederom weinig van over, met een maximum van iets meer dan 0,5% op 300mm in raw.

JPGdistort

Autofocus en beeldstabilisatie

De Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary beschikt over Sigma’s HSM motor met een – volgens Sigma – nieuw autofocus algoritme. De autofocus werkt stil en redelijk snel, al breekt hij geen snelheidsrecords. Via de USB Dock kan je de snelheid aanpassen en kiezen voor Standard of Fast. We hadden voor de test niet de beschikking over een USB-Dock. De Fast stand hebben we dus niet kunnen proberen en we weten dus ook niet of dit een verminderde nauwkeurigheid tot gevolg heeft of niet. 

IMG 0907 4K APSC

De beeldstabilisatie doet zijn werk naar behoren en dat is op de ongestabiliseerde spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon natuurlijk een must. Een winst van twee tot drie stops is gemakkelijk haalbaar en als je je best doet (en wat extra opnames maakt) kan je ook met wat langere sluitertijden nog scherpe opnames krijgen.

Viewfoto3840Sigma100400

Conclusie Test Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary @ Canon 80D

VOORDELEN

  • Goede  beeldkwaliteit over (vrijwel) hele bereik
  • Compact en licht
  • Scherp geprijsd
  • Programmeerbaar met USB Dock
  • Met MC-11 ook bruikbaar op Sony’s

Nadelen

  • Iets minder hoge lichtsterkte dan concurrentie
  • Scherpte in de hoeken op 100mm iets minder
 

Test Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary @ APS-C

De beeldkwaliteit van de Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary laat een mooi gelijkmatig beeld zien.

De  Sigma 100-400mm f/5-6.3  DG OS HSM Contemporary is een prima supertele. Hij is behoorlijk scherp over vrijwel het hele bereik, heeft weinig last van lichtafval of vertekening op APS-C camera’s en zelfs de achtergrondonscherpte ziet er goed uit. De autofocus is niet de allersnelste , maar is wel stil en nauwkeurig en de beeldstabilisatie doet wat hij moet doen. Combineer al die kwaliteiten met de laagste prijs die je voor een zoomobjectief in dit bereik kan vinden, en je hebt een onverslaanbare prijs-kwaliteit verhouding. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in