Test SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art

0

De SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art is niet Sigma’s eerste ultragroothoek zoom met dit zoombereik. Het is wel de eerste 12-24mm van Sigma in de Art-serie en ook de eerste met een vaste lichtsterkte van f/4. Het is dus geen wonder dat de prijs hoger is dan die van zijn voorgangers. Maar daar krijg je dan ook flink wat voor terug.

TESTRESULTATEN SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art:

VOORDELEN

Nadelen

  • Hoge beeldkwaliteit in ultragroothoekbereik

  • Vaste lichtsterkte over hele bereik

  • Goedkoper dan vergelijkbare merkobjectieven

  • Weinig lichtafval

  • Stevig gebouwd

  • Flink groter dan zijn voorgangers

  • Stuk duurder dan vorige generaties

  • Geen filtervatting

  • Ongecorrigeerd wat vertekening op 12mm

  • Scherpte wat minder op langere brandpunten

Vooral in de landschapsfotografie is een 12mm inmiddels een vrij ‘normaal’ brandpunt geworden.

De Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art is Sigma’s eerste 12-24mm in de Art-serie. Dat wil niet zeggen dat het Sigma’s eerste 12-24mm is. Sigma heeft namelijk al twee eerdere modellen gemaakt. Die hadden beide een lichtsterkte die verliep van f/4.5 naar f/5.6. Deze 12-24mm F4 DG HSM heeft een vaste lichtsterkte van f/4. Het is dan ook niet vreemd dat dit objectief een stuk groter is dan zijn beide voorgangers. En als Art-objectief verwacht je ook dat de optische kwaliteit nog weer iets hoger ligt. En gelukkig is dat grotendeels ook het geval. Je betaalt hierdoor voor deze Art ook wat meer dan voor de twee eerdere 12-24mm’s van Sigma. Wie daar een probleem mee heeft, kan altijd kijken of er ergens nog een Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 HSM DG II  te koop is. Vergelijk je deze Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art met bijvoorbeeld de Canon 11-24mm f/4 L USM, dan valt het prijskaartje echter weer een stuk sympathieker uit. De Sigma heeft dan vrijwel dezelfde specificaties, minus een millimeter aan de groothoekkant, voor een fors lagere prijs.

Van 24 naar 12 millimeter (hieronder) maakt een heel verschil als je in een kleine ruimte staat en er veel op wil krijgen.

Supergroothoekobjectieven als de Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Hierdoor zijn we ook gewend geraakt aan de perspectivische vertekening die je met dit soort extreme beeldhoeken onherroepelijk  krijgt. Vooral in de landschapsfotografie is een 12mm inmiddels een vrij ‘normaal’ brandpunt geworden. Voor astrofotografie, een andere tak van fotografie waarbij veel ultragroothoeken worden gebruikt, is de lichtsterkte van f/4 eigenlijk niet hoog genoeg. Hiervoor is een f/2.8 objectief zoals de Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art wellicht een betere keus. De Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art is beschikbaar in Nikon F, Canon EF en Sigma vatting. Uiteraard kan het met een adapter zoals de Sigma MC-11 ook bijvoorbeeld op Sony E camera’s worden gebruikt.

Bouw en bediening

Bij de bouw van de Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art is niet op een grammetje meer of minder gekeken. Hij weegt maar liefst 1150 gram en dat is zo’n 480 gram – bijna een heel objectief – meer dan de oude 12-24mm. Het relatief korte, maar flink dikke objectief voelt hierdoor wel heel degelijk aan. Het is grotendeels gemaakt van hoogwaardige kunststof, met een metalen binnenwerk en metaal. Het objectief is ongeveer 13 centimeter lang en net iets meer dan 10cm in diameter. Het is weerbestendig en voorzien van een pakking aan de achterzijde, zodat vocht en vuil niet gemakkelijk via de bajonet naar binnen kunnen. Wel moet je natuurlijk uitkijken met de flinke, bolle frontlens.

Stel je heel dichtbij scherp, dan kan je zelfs wat achtergrondonscherpte krijgen met de Sigma 12-24mm F4

De niet verwijderbare tulpvormige zonnekap biedt gelukkig wel enige bescherming. Vanzelfsprekend heeft dit objectief hierdoor geen filterdraad. Wil je toch filters gebruiken, dan zal je op zoek moeten naar een speciaal voor dit objectief gemaakte filterhouder en moeten investeren in grote 150mm filters. De Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art heeft een scherpstelring aan de voorzijde en een venster waarop de ingestelde afstand is af te lezen. De zoomring zit meer aan de achterzijde. Beide ringen lopen heel soepel. Aan de zijkant heeft dit objectief ook nog een schakelaar om te wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling.

Autofocus

Voor de autofocus maakt de Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art gebruik van Sigma’s HSM hypersonic motor. Die is snel en bijna geluidloos. Niet dat je daar veel van merkt, want met zulke korte brandpunten is de scherpstelslag natuurlijk ook heel kort. Op spiegelreflexcamera’s is de nauwkeurigheid wel een puntje van zorg. Dat heeft ook – hoe gek het ook klinkt – met die korte brandpunten te maken. Je zou denken dat het op f/8 vrijwel niet meer uitmaakt waar je op instelt, maar dat klopt niet. De scherpstelslag van 1 meter naar oneindig is heel klein en als de camera er een fractie naast zit, zie je dat toch terug in de resultaten. En heel soms gebeurt dat.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art is goed, zeker aan de groothoekkant. Daar is de centrumscherpte bij volle opening al prima en blijven de hoeken maar weinig achter. Alleen de alleruiterste hoeken zijn op f4 nog niet top. Diafragmeren zorgt voor een toename van de scherpte en het objectief is bij f/8 op zijn best. Ga je zoomen, dan wordt het langzaam iets minder fraai, vooral bij de grootste lensopeningen. Op f/4 is het objectief bij 20mm en 24mm niet meer echt goed in de hoeken. Voor een goede scherpte van hoek tot hoek moet je dan zeker twee stops diafragmeren. De centrumscherpte is dan echter niet meer zo hoog als bij volle opening. De totale beeldkwaliteit is op de langere brandpunten dus iets minder dan op de korte.

Uiteraard heeft een ultragroothoekobjectief wat last van lichtafval en deze Sigma is geen uitzondering. Maar de hoeveelheid lichtafval is acceptabel. Op 12mm en f/4 is het het hoogst, met ongeveer 2 stops. Zowel bij diafragmeren als zoomen vermindert de lichtafval snel en met wat correcties in de nabewerking erbij zal je er al gauw niet veel meer van zien.

Sigma adverteert met de Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art als een objectief zonder vertekening. Dat is niet helemaal wat wij in de praktijk hebben gezien. Voor een groot deel van het bereik is de vertekening inderdaad laag. Maar juist op de uiterste groothoekstand neemt deze snel toe en zie je een behoorlijke tonvormige vertekening. Daar heb je overigens alleen last van op een spiegelreflexcamera in de zoeker. Want zodra je de bestanden importeert in een van de gangbare rawconverters en je laat die automatisch de lensprofielen toepassen, dan verdwijnt die vertekening grotendeels. Het betekent wel dat er iets aan de  bestanden moet worden gerekend. Bij de 11-24mm f/4 van Canon hoeft dat niet of nauwelijks. Maar ja, die kost dan ook bijna het dubbele.

Van overstraling heeft de Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art niet veel last en als je wat diafragmeert kan je er ook redelijke zonnesterren mee maken.

SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art op Sony A7R III

De Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art is ideaal voor landschapsfotografen die houden van weidse vista’s of interieurfotografen die letterlijk regelmatig met de rug tegen de muur staan.

De Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art is een prima objectief voor fotografen die niet gauw genoeg groothoek hebben. Voor landschapsfotografen die houden van weidse vista’s of interieurfotografen die letterlijk regelmatig met de rug tegen de muur staan. Het is een mooi alternatief voor de Canon EF 11-24mm f/4, al vinden we die optisch nog wel ietsje beter. Maar die is niet bijna twee keer zo goed als deze Sigma, en zoveel meer kost hij wel. Als je budget nog niet op is met deze Sigma, dan kan je ook de Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art overwegen. Die is vrijwel net zo groot, precies even zwaar en een kost een klein beetje meer dan deze 12-24mm. Je verliest dan 2 millimeter groothoekbereik en je krijg er een stop extra licht voor terug. Handig voor nachtopnames. De beeldkwaliteit van de 14-24mm vinden we ook net een beetje beter. Dus alles hangt af van hoe belangrijk die extra twee millimeter groothoek is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in