Test Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports (C FF)

0
Sigma120300product
De Sigma 120-300mm Sports is in verschillende opzichten uniek. Om te beginnen is dit het eerste objectief in de Sigma Sports serie. Met de objectieven van deze serie kan je door middel van de USB dock zelf maatwerk aanpassingen doen op de AF snelheid, AF-fijnafstemming, scherpstelbegrenzing en de beeldstabilisatie. Onze ervaringen met dat maatwerk kan je lezen in de Sigma USB-dock test. Aan de andere kant is de Sigma 120-300mm f/2.8 Sports, net als zijn voorganger, uniek als lichtsterke zoomlens, want de Sigma 12-300mm 2.8 is de enige 300mm f/2.8 lens die je kan uitzoomen tot 120mm. Dit objectief biedt hetzelfde zoombereik als een 70-200mm f/2.8 OS met een 1.4x converter, een combinatie die f/4 als grootste opening heeft. De Sigma 120-300mm Sports biedt een constante f/2.8 over het hele zoombereik. Die extra stop en de ingebouwde beeldstabilisatie zijn veel waard als je met een telelens werkt.  Sigma120300

Sigma120300sampleimaheSigma 120-300mm f/2.8 OS Sports @ 300mm, f/3.5, 1/400, 100 ISO
De Sigma 120-300mm f/2.8 Sports weegt bijna 3 kg. Daarom zal je er bij voorkeur mee werken vanaf statief. Het objectief wordt standaard geleverd met een degelijke statiefgondel. Bij zeer bewegelijke onderwerpen werk ik zelf liever zonder statief, zoals bij bovenstaande opname van een otter.

Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports @ Canon 5D MK2

Bouw

 
De Sigma 120-300mm f/2.8 Sports is zwaar, groot en ademt in alle opzichten degelijkheid en betrouwbaarheid uit. Dat begint bij de matzwarte finish van het lenshuis, dat we kennen van de eerdere Sigma Contemporary en Art lenzen. De Sigma 120-300mm Sports is extra afgedicht tegen stof en spatwater. De matzwarte, grote zonnekap is van metaal.

Op dit objectief zitten meerdere schakelaars. De meest opvallende is de Custom schakelaar met als keuze C1, C2 en off. Deze schakelaar is te gebruiken in combinatie met het Sigma USB dock. Verder zijn er schakelaars om het AF-bereik te begrenzen, een keuze te maken tussen AF en MF en tussen de verschillende beeldstabuilisatie methodes (off, 1, 2).

{insertgrid=288}

Autofocus

 
De Sigma 120-300mm 2.8 II heeft een traditioneel kijkvenster, waar je kan aflezen op welke afstand is scherpgesteld. De aandrijving van de autofocus verloopt razendsnel. Ook bij weinig licht. Ik heb ze niet naast elkaar kunnen testen, maar ik heb de indruk dat de AF van de Sigma 120-300mm Sports sneller is dan de AF van zijn voorganger. Roger Cicala heeft voor zijn Sigma 120-300mm Sports test de AF-snelheid gemeten: van 1.5 tot oneindig in 0.95 seconde. Het grootste deel van de scherpstelgang is van 1.5 meter tot 10 meter. In de praktijk duurt scherpstellen dan ook veel korter, want je onderwerp bevind zich meestal op een afstand van 10 meter of meer. 
De HSM motor is snel en stil en kan ieder gewenst moment handmatig overruled worden als je het scherpstelpunt ergens anders wilt leggen dan de AF. Voor handmatig scherpstellen is het prettig om met beide brede ringen te werken voor het zoomen en scherpstellen. Ze liggen dicht bij elkaar, waardoor je ze met dezelfde hand kan bedienen. Zodra je daar wat handigheid hebt – want het objectief steunt ook op diezelfde hand – kan je hierdoor ook zonder AF razendsnel werken.

Bij het werken met de Sigma USB-dock kwam ik er achter dat de kortste instelafstand varieert van 150 tot 250cm, afhankelijk van de brandpuntsafstand.

venster

Beeldstabilisatie

 
We hebben de effectiviteit van de beeldstabilsatie niet gemeten voor deze Sigma 120-300mm Sports test. Gezien de omvang en het gewicht van de Sigma 120-300mm Sports verwachten we overigens dat de winst die je behaalt met de beeldstabilisatie sterker af zal hangen van de fotograaf dan bij de beeldstabilisatie van de kleinere en lichtere objectieven die we normaal testen.

Scherpte Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports

 
Dit objectief levert je scherpe opnames bij alle brandpuntsafstanden en alle diafragma’s. Bij volle opening is de centrumscherpte, met name bij 120mm, zichtbaar scherper dan in de hoeken. De hoogste scherpte behaal je voor alle brandpuntsafstanden bij f/5.6. Daarboven neemt de scherpte langzaam af.

Een lichtsterke telelens stelt qua scherpte hoge eisen aan de fotograaf. Bij volle opening is de scherptediepte zeer gering en je ziet het meteen als je niet op het juiste punt hebt scherp gesteld. Zo heb ik bij het maken van de foto van een otter boven aan deze pagina met het centrale focuspunt gemikt op het lijf van de otter. Je hebt weinig keus, want die beestjes zijn razendsnel. Elk druppeltje water op de pels van de otter is ragscherp. Maar als je de foto op ware grootte bekijkt, dan zie je ook dat het oog van de otter al niet meer scherp is. Volgende keer beter!

Resolutie
Sigma 120 300 sample imageSigma 120-300mm f/2.8 OS Sports @ 300mm, f/4.5, 100 ISO
Klik (2x) op dit plaatje voor een versie in hoge resolutie.

Lichtafval

 
Zoals misschien wel viel te verwachten voor een lichtsterke zoomlens met een groot zoombereik, is er sprake van zichtbare lichtafval bij volle opening. Bij de kortere brandpuntsafstanden is de lichtafval na 1 stop diafragmeren verdwenen. Bij 300mm heb je daar een extra stop voor nodig. De cijfers die CameraStuffReview geeft, zijn gebaseerd op “What you see is what you get”, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende sensorgroottes. Daarom is de score voor lichtafval laag, net zoals bij veel andere volformaat objectieven. Binnen de objectieven getest op een camera met een volformaat sensor, scoort de Sigma 120-300mm Sports qua lichtafval relatief hoog. 

In de jpg bestanden is de lichtafval hoger dan in de RAW bestanden. Dat is geen eigenschap van het Sigma 120-300mm Sports objectief, maar een gevolg van de in-camera omzetting van RAW naar jpg door de Canon 5D MK2. Het zou een argument kunnen zijn om eens wat vaker in RAW te schieten. Al verwacht ik dat de doelgroep voor dit objectief dat meestal al doet.

RAWvignet

Vervorming

 
De vervorming van de Sigma 120-300mm is voldoende laag bij alle brandpuntsafstanden dat je er in de praktijk waarschijnlijk nooit last van zal hebben. Mogelijk dat er wat vervorming zichtbaar is als je een architectuuropname maakt bij een brandpuntsafstand van 300mm. In dat geval is de vervorming eenvoudig softwarematig te corrigeren. RAWdistortion

Bokeh  Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports

Vrijwel alle lichtsterke objectieven kunnen bij volle opening enige kleurbokeh of longitudinale chromatische aberratie vertonen. Bij volle kan je incidenteel een spoortje kleurbokeh tegenkomen, waarbij er groene randen achter en paarse randen voor het scherpstelpunt zichtbaar zijn. Beweeg je muis over de afbelding voor een praktijkvoorbeeld van kleurbokeh. Kleurbokeh verdwijnt als je diafragmeert. Bij diafragma 4 is de kleurbokeh al niet meer te zien. bokeh

Overstraling en nevenbeelden

 
De Sigma 12-300mm Sports wordt geleverd inclusief een grote zware metalen zonnekap. Maar ook zonder zonnekap is dit objectief heel erg goed bestand tegen tegenlicht. De opname hiernaast is een detail uit een landschapsfoto, die recht tegen de zon is opgenomen. Zelfs vlak rond de zon is er geen verminderd contrast te zien en in geen enkele praktijkopname zijn we nevenbeelden tegengekomen. flare

Chromatische aberratie

Laterale chromatische is bij alle brandpuntsafstanden zo laag, dat je er in de praktijk nooit last van zal hebben. Longitudinale chromatische aberratie, kleurbokeh, bij f/2.8 zou je sporadisch kunnen tegenkomen, zoals we bij het onderdeel bokeh lieten zien. ChromAb
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports test

Sigma120300product Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Heel hoge beeldkwaliteit; hoge resolutie, weinig vervorming en lichtafval, zeer lage chromatische aberratie
  • Snelle AF
  • Zeer degelijk gebouwd en mooi afgewerkt
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Metalen zonnekap
  • Groot en zwaar
  • Een prijs die in overeenstemming is met de geboden hoge kwaliteit
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}
De Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports is een uniek objectief, waarbij we eigenlijk alleen de afmetingen en de prijs kunnen bedenken als obstakel om tot aanschaf over te gaan. De enige directe concurrent voor dit objectief met een constante lichtsterkte van f/2.8 in combinatie met een 120-300mm zoombereik, is zijn voorganger (Sigma AF 120-300mm f/2.8 APO EX HSM DG OS). Ik heb de indruk dat de AF van de Sigma 120-300mm Sports sneller is. Ook de USB dock is een aantrekkelijke extra die de Sigma 120-300mm Sports te bieden heeft. Tenslotte zou het me niet verbazen als de Sigma 120-300mm II beter bestand is tegen overstraling dan zijn voorganger. Alle Sigma Contemporary, Art en Sports objectieven presteren exceptioneel goed bij tegenlicht.
De mechanische kwaliteit van de Sigma 120-300mm Sports is gelijkwaardig aan die van professionele lenzen van andere merken en ook de beeldkwaliteit van dit objectief is heel hoog. Dankzij de snelle AF en de constante hoge scherpte bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s kan je met hele mooie opnames thuis komen als je dit objectief gebruikt. Met een adviesprijs van net onder de 4.000 euro is de prijs/kwaliteit verhouding heel hoog.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in