
Test Sigma 14mm f/1.8 Art + MC11 @ Sony A7R mk2
De Sigma 14mm f/1.8 Art is een van de weinige Art objectieven die weersbestendig is afgedicht.
De solide uitvoering van de Sigma Art objectieven is inmiddels bekend. Ten opzichte van eerdere Art objectieven die we hebben getest, is dit objectief bovendien extra afgedicht tegen stof en spatwater. Voor gebruik onder extreme condities is dat een welkome aanvulling. Dit objectief wordt geleverd in een Canon, Nikon of Sigma vatting. De uiterst solide messing vatting vertoont geen enkele speling als je deze lens op je camera, in dit geval via de Sigma MC11 op een Sony A7r II, bevestigd. Ook in de Nikon vatting wordt het diafragma electromagnetisch aangestuurd, net als de meest moderne Nikon E objectieven.
praktijkopname Sigma 14mm f/13 Art @ f/1.8, 250 ISO, 1/60 sec.
Sigma 14mm f/1.8 ARt & Astrofotografie
500 regel: langste sluitertijd in secondes zonder Startrail = 500 gedeeld door de brandpuntsafstand
De Sigma 14mm f/1.8 Art is met zijn extreem ruime blikveld ideaal voor creatieve documentaire-, architectuur-, landschaps- en astrofotografie. Astrofotografen dromen om drie redenen van een lichtsterke ultragroothoeklens als de Sigma 14 mm f/1.8 Art.
Ten eerste kan je met een korte brandpuntsafstand een groot deel van de sterrenhemel – inclusief de Melkweg – in beeld brengen, zonder het beeld te hoeven samenstellen uit meerdere opnames.
Ten tweede kan je een lange sluitertijd (30 secondes) gebruiken, zonder dat de sterren veranderen in strepen (“startrails”), als gevolg van het draaien van de aarde.
Ten derde levert de combinatie van een lange sluitertijd en een extreem hoge lichtsterkte – f/1.8 is een wereldrecord voor 14 mm – een lage ISO instelling op, wat een betere signaal/ruis verhouding oplevert.
Onderstaande video van Jose Francisco Salgado op Vimeo is een mooie illustratie van de hoge beeldkwaliteit van de Sigma 14mm f/1.8 Art voor Astrofotografie.
Als dit smaakt naar meer, lees dan zijn artikel Atrosphotography with the Sigma 14mm f/1.8 Art lens op Dpreview.
Bouw en autofocus
Scherpstellen verloopt snel (in 250 ms van oneindig naar 1,5 meter) en stil. De nieuw ontworpen HSM AF-motor kan ten allentijde handmatig overruled worden, asl je dat zou willen, zonder dat je eerst een schakelaar op de camera of lens (AF/MF is de enige schakelaar op de Sigma 14mm f/1.8 Art) hoeft om te schakelen.
Lichtafval, overstraling en vervorming
Bovenstaande plaatje van Sigma laat zien, dat de lichtafval bij volle opening duidelijk zichtbaar zal zijn, aanmerkelijk vermindert tot f/4, om daarna min of meer constant te blijven. Bij volle opening metten we in ongecorrigeerde RAW bestanden 1,75 stops lichtafval (vignettering). Dat is op zich al erg goed voor een groothoeklens op een camera met een volformaat sensor, maar bij f/4 was de lichtafval afgenomen tot 1 stop.
Als je RAW bestanden in Lightroom of Photoshop opent, vindt er vooraf al automatisch correctie van lichtafval plaats, waardoor je dan bij volle opening maar 1 stop lichtafval (en 0,4 stops bij f.4) ziet. Hetzelfde geldt voor jpg bestanden doe in de Sony A7R II zijn opgeslagen.
Belichting en contrast van deze praktijkopname zijn aangepast om de nevenbeelden als gevolg van overstraling duidelijker te tonen. Sigma 14mm f/1.8 Art @ f/13, 100 ISO, 1/160 sec.
beeldkwaliteit 
Praktijkopname Sigma 14mm f/1.8 Art @ f/1.8, 100 ISO, 1/2500 sec.
Bij de introductie meldde de fabrikant dat dit objectief geschikt is voor camera’s met sensoren met van 50 megapixels of meer. Daarnaast zijn verschillende vormen van chromatische aberraties geminimaliseerd door gebruik van drie SLD (speciaal laag dispersie) elementen en vier asferische elementen. Dit resulteert volgens Sigma in een uitstekende beeldkwaliteit tot in de hoeken. En dat klopt. Min of meer.
Sigma geeft aan dat dit objectief is ontworpen voor camera’s met een sensor met 50 megapixels of meer. De Sony A7R II komt met een 42 megapixel sensor zonder anti-aliassing filter aardig in de buurt. De centrum scherpte is inderdaad fenomenaal. Bij volle opening al erg goed en bij f/5.6 maximaal, zo blijkt uit onze Imatest testresultaten. Maar de scherpte in de uiterste hoeken blijft zelfs op een camera met minder dan 50 megapixels bij f/1.8 tot f/5.6 zichtbaar achter op de centrumscherpte. Kijk je naar kleurfouten (laterale en longitudinale chromatische aberratie), dan zijn die over het hele beeldveld opmerkelijk afwezig. Wat dat betreft heeft Sigma een uitzonderlijke prestatie geleverd.
Ongecorrigeerde RAW bestanden laten een vervorming van 3% tonvormig zien bij onze Imatest metingen. Omdat jpg bestanden en RAW bestanden die je opent in Photoshop of Lightroom automatisch gecorrigeerd worden, zie je daar in de praktijk maar 1,5% van terug. Ter illustratie het plaatje dat Sigma Amerika bij de product specificaties laat zien als “effective distortion”.
Een groothoeklens koop je meestal niet vanwege de bokeh. Toch is de combinatie van een camera met een volformaat sensor, f1.8 en 9 afgeronde diafragmalamellen het beste recept voor een mooie achtergrondonscherpte bij een 14mm objectief. Hoe dichter je op je onderwerp kruipt, des te beter dat lukt.
Conclusie Test Sigma 14mm f/1.8 Art + MC11 @ Sony A7R mk2
VOORDELEN
- Fantastische beeldkwaliteit:
- Zeer hoge centrumscherpte
- Lensfouten tot een absoluut minimum beperkt
- Fantastische beeldkwaliteit
- Weersbestendig
- Later zelf updaten met optionele USB dock mogelijk
Nadelen
- Scherpte in de hoeken blijft zichtbaar lager
- Groot en zwaar
- Professioneel prijsniveau
Sigma 14 mm f/1.8 Art is een absolute aanrader voor elke fotograaf die zich deze ultragroothoek met wereldrecord lichtsterkte kan veroorloven.
De Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art is een in vele opzichten unieke lens, ontworpen voor wie het beste van het beste wil hebben. Dit objectief heeft een complex ontwerp met 16 lenselementen, waarvan een groot aantal met een lage brekingsindex. Dit is geen kleine jongen. Het objectief is bijna 13 cm lang, de asferisch geslepen frontlens is maar liefst 80mm in doorsnede en met een gewicht van 1120 gram (Sigma MC11 adapter nog niet meegerekend) maakt dat je de camera minder snel om je nek zal hangen.
Als dat – of de aanschafprijs van anderhalf duizend euro – een belemmering voor je is, dan is de iets minder lichtsterke Samyang AF f/2.8 E een alternatief met bijna gelijkwaardige beeldkwaliteit met de helft van het gewicht en voor de helft van de prijs.