De Sigma 150-600mm Contemporary is een betaalbare telezoom voor amateurfotografen. Wat zoombereik en lichtsterkte betreft doet de Sigma 150-600mm Contemporary niet onder voor de zwaarder uitgevoerde Sigma 150-600mm Sports, die we al eerder testten. De Sigma 150-600mm Contemporary zal geleverd worden in een Canon, Sigma of Nikon vatting. Nu is de Sigma 150-600mm Contemporary alleen nog in de Canon vatting beschikbaar. Wij hebben de Sigma 150-600mm Contemporary eerder getest op een Canon 5D mk3 (volformaat sensor) en nu dus op een Canon 650D (met een APS-C sensor). En juist de grote groep bezitters van een Canon met APS-C sensor (Canon 7D mk2, Canon 70D, Canon 760D, etc.) hebben een hele mooie combinatie als ze kiezen voor de Sigma 150-60mm Contemporary.
Sigma 150-600mm C: “draagbare” extreme telezoom
Sigma 150-600mm Contemporary @ 650D, 600mm f/6.7, 1/500 sec, ISO 1000
Om bewegingsonscherpte te voorkomen zal je bij de langste brandpuntsafstand met een grootste lensopening van f/6.7 meestal een hogere ISO waarde kiezen. Zelfs dan komt de hoge scherpte bij volle opening tot zijn recht.
Draagbaarheid vs professionele bouw- en beeldkwaliteit
Tegelijk met de Sigma 150-600mm Contemporary verscheen ook een circa 700 euro duurdere Sigma 150-600mm Sports. De Sigma 150-600mm Sports heeft niet alleen een complexer optisch ontwerp (24 lenzen in 16 groepen vs 20/14), maar is ook gebouwd om onder de meest extreme omstandigheden te gebruiken. Zowel de frontlens als het achterste lenselement is van eenzelfde soort vocht- en vuilwerende fluor coating voorzien als de duurste Canon en Nikon telelenzen. De Sigma 150-600mm Contemporary is alleen op de frontlens voorzien van deze speciale coating. Net als de die professionele lenzen van Canon en Nikon is de Sports versie van de 150-600mm extra afgedicht tegen stof- en spatwater. De Contemporary versie heeft alleen een extra rubber afdichting bij de bajonet. De Statiefgondel van de Sports versie is zwaarder uitgevoerd en zit vast aan het objectief. Met deze statiefgondel kan je het objectief telkens 90 graden draaien zonder het objectief van het statief te hoeven halen. De statiefgondel van de Contemporary is veel kleiner – iets te klein naar mijn smaak, waardoor je het objectief minder makkelijk aan de gondel kan dragen dan de Sports versie. De statiefgondel van de Contemporary is van de lens af te halen.
De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is bij de Sports versie breder en daardoor veel aangenamer om mee te werken dan de smalle scherpstelring van de Contemporary uitvoering. De zonnekap van de Contemporary is van kunststof. De stevige zonnekap van de Sports is van metaal. Dat komt zelfs bij professionale high-end lenzen van andere merken zelden voor.Al deze verschillen zijn argumenten op grond waarvan veel professionele fotografen de voorkeur zullen geven aan de Sigma 150-600mm Sports boven de Sigma 150-600mm Contemporary. Aan de andere kant zullen de prijs, compactere afmetingen en het lichtere gewicht (1 kg lichter) de amateurfotografen juist weer aanspreken. De filtermaat van de 150-600mm Contemporary is met 95 mm indrukwekend, maar nog klein in vergelijking met de 105mm filtermaat van de Sports versie.
Bouw en autofocus
De bouwkwaliteit van de Sigma Contemporary lenzen ligt op bijna hetzelfde hoge niveau als van de Sigma Arts of Sports lenzen. Het objectief heeft een metalen vatting, die dankzij een speciale behandeling sterker en slijtvaster is.
Een gewicht van bijna 2 kg en een forse lengte bij de langste brandpuntsafstand maakt dit geen objectief waarmee je lang of veel uit de hand fotografeert. Maar het kan wel, zoals je kan lezen bij de beeldstabilisatie test.
Grote zoomlenzen hebben de neiging om uit te zoomen als je ze recht naar beneden richt (‘creeping’). Daar hoef je bij deze lens geen last van te hebben, omdat je met behulp van een schakelaar het brandpunt vast kan zetten op meerdere op de lens gemarkeerde brandpuntsafstanden (150, 180, 200, 250, 300, 400, 500 en 600 mm). Zodra je aan de zoomring draait, wordt de zoomlock uitgeschakeld en kan je een ander brandpuntsafstand kiezen. Als je de zoom lock niet gebruikt, is creeping bijna onvermijdelijk met dit type zoomlenzen.
De Sigma 150-600mm Contemporary wordt geleverde inclusief luxe lensetui, zonnekap en een schouderriem.{insertgrid ID = 288}De unieke ‘mount conversion service’ van Sigma maakt het mogelijk om in de toekomst jouw vertrouwde Sigma 150-600mm objectief op een camera van een ander merk over te stappen, zonder al je lenzen te hoeven verkopen. Alle Sigma lenzen van de Contemporary, Sport of Art serie kunnen omgebouwd worden naar een andere camera-vatting. Deze telezoom is ook geschikt voor de nieuwe generatie Sigma teleconverters, die tegelijkertijd zijn uitgebracht. Met Sigma’s unieke USB dock kan je eenvoudig zelf firmware updates installeren of de AF finetunen.Sigma 150-600 mm Contemporary @ 650D, 600 mm f/6.3, 1/1000 sec, ISO 500
Lichtafval
De Sigma 150-600mm Contemporary is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor. Gebruik je een dergelijke lens op een camera met een kleinere sensor, dan gebruik je alleen het centrum van het objectief en heb je geen last van lichtafval.
Optical Stabilizer
We hebben de beeldstabilisatiemetingen niet uitgevoerd met de Sigma 150-600mm Contemporary op een Canon 650D. Op een Canon 5D mk3 behaalden we met de Sigma 150-600mm Contemporary bij een brandpuntsafstand van 600mm een winst van 4 stops, zoals te zien is in het grafiekje hiernaast. Bij de testopnames gemaakt zonder beeldstabilisatie zorgde 1 opvallend scherpe gelukstreffer, gemaakt met een sluitertijd van 1/30 seconde, voor een knik in de groene curve.
Op een Canon 650D kan ik met een Sigma 150-600mm Contemporary nog scherpe opnames maken bij een 600mm brandpuntsafstand van 600 mm en een sluitertijd van 1/60 seconde. Als je de scherpte van die opname meet, dan merk je dat de scherpte minder is dan van een opname gemaakt vanaf statief, maar je hebt nog wel een voor vele doelen bruikbaar plaatje. Dat is heel erg goed.
Vervorming Sigma 150-600mm Contemporary
De vervorming is over het hele zoombereik te verwaarlozen. Mocht het ooit nodig zijn, dan is eventuele vervorming eenvoudig softwarematig te corrigeren.
Sigma 150-600mm Contemporary @ Canon 650D, 600mm f/8, 1/200 sec, ISO 1600
Overstraling & chromatische aberratie
Alle grote telelenzen zijn gevoeliger voor interne reflecties dan objectieven met een brandpuntsafstand tussen de – pakweg – 28 en de 200mm. Met zulke grote glaselementen en een ontwerp met 20 lenselementen is het vrijwel onmogelijk om – zeker als je geen zonnekap gebruikt – overstraling en nevenbeelden bij gebruik van een extreme telezoom – ongeacht het merk – volledig uit te sluiten. Sigma heeft al in een vroeg stadium van het ontwerp veel aandacht besteed aan het voorkomen van nevenbeelden als gevolg van interne reflecties. Sigma’s Super Multi-Layer Coating reduceert overstraling en spookbeelden, en zorgt tevens voor scherpe, contrastrijke opnamen. Zelfs bij fel tegenlicht. Tijdens de praktijktest zijn we geen nevenbeelden of overstraling tegengekomen. Ook hier zet de Sigma 150-600mm Contemporary degelijke prestaties neer. In de praktijkopnames zijn we geen zichtbare chromatische aberratie, herkenbaar aan gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen, tegengekomen.
Scherpte
De Sigma 150-600mm C is opgebouwd uit 20 elementen in 14 groepen, waaronder drie FLD (‘F’ Lage Dispersie) lenzen en een SLD (Speciale Lage Dispersie) lenzen. Deze hoogwaardige glassoorten leveren een belangrijke bijdrage aan een hoge resolutie en contrast. De Sports versie bevat daarom nog een SLD element meer. Opvallend goed is de gelijkmatige scherpte van hoek tot centrum. Net als bij de meeste telezooms wordt de scherpte een klein beetje minder naarmate de brandpuntsafstand hoger wordt, maar zelfs bij de langste brandpuntsafstand is de scherpte nog indrukwekkend.
Bokeh
Sigma 150-600 mm Contemporary @ Canon 650D, 361 mm f/5.6, 1/640 sec, ISO 320 De Sigma 150-600mm Contemporary heeft net als de meeste dure telezooms een diafragma met 9 afgeronde lamellen. Ook de geringe scherptediepte van een extreme telelens in combinatie met de extreem hoge scherpte bij volle opening – zoals te zien in bovenstaande praktijkopname – helpen mee om het onderwerp van de achtergrond te scheiden. Ook de opnames van onze bokeh testopstelling zagen er mooi uit. We zagen geen uienringen in de bokeh cirkels van scherpe lichtbronnen op de achtergrond. Wat bokeh betreft wint voor mijn gevoel de Sports versie het van de Contemporary, met name bij opnames van ververwijderde onderwerpen met een onrustige achtergrond.{insertgrid=359}{insertgrid=360}
Conclusie Sigma 150-600mm Contemporary @ Canon 650D
Voordelen
- Groot zoombereik
- Hoge bouwkwaliteit en tegelijkertijd licht voor een grote telezoom
- Hoge beeldkwaliteit
- Zeer effectieve beeldstabilisatie
- Finetuning mogelijk met optionele USB dock
- Geschikt voor Mount Conversion
- Aantrekkelijk geprijsd
Nadelen
- Kleine statiefgondel
Te lang, niet gelezen? De Sigma 150-600mm Contemporary is een extreme telezoom met een eveneens extreem hoge prijs/kwaliteitsverhouding, die ik zonder enig voorbehoud iedere amateurfotograaf kan aanbevelen.
Over de optische prestaties van de Sigma 150-600mm Contemporary serie ben ik uitermate positief. Dit is een mooi afgewerkte, solide gebouwde extreme telezoom die met een gewicht van 2 kg zelfs nog bruikbaar is voor amateurfotografen om mee uit hand te schieten. De goede ingebouwde beeldstabilisatie is dan een belangrijke bondgenoot. Professionals zullen misschien de voorkeur geven aan de zwaarder uitgevoerde Sports versie, die ook nog eens extra is afgedicht tegen stof en spatwater, of aan de lichtsterkere Sigma 150-600mm Sports. Vaak ben ik bij het testen van goedkopere telezooms teleurstellende resultaten regen gekomen bij de langste brandpuntsafstnd. Maar met een spiegelreflexcamera met een crop-factor zal je met de Sigma 150-600mm Contemporary gegarandeerd verrassend mooie opnames maken van ver verwijderde onderwerpen