Test Sigma 150-600mm Sports @ 650D

0

Een paar jaar geleden begon Sigma – als gevolg van hun global vision – met het uitbrengen van 3 fantastische series objectieven: Contemporary, Art en Sports. De Sigma Art objectieven maken sindsdien stuk voor stuk furore met de hoogst mogelijke bouw- en beeldkwaliteit, gekoppeld een prijs die voor een dergelijke kwaliteit niet voor mogelijk werd gehouden. Sigma is een bescheiden speler in de fotografiemarkt en werd verrast door de wereldwijd ongekend hoge vraag naar Sigma Arts objectieven. Minder bekend, maar minstens net zo goed, is de Sigma Sports serie, die sinds kort bestaat uit twee telezooms: de Sigma 120-300mm f/2.8 Sports en de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports.SlogoBeide Sigma Sports zoomlenzen onderscheiden zich van de huidige Arts objectieven, omdat de Sports lenzen ingebouwde beeldstabilisatie hebben en omdat de AF meer customizable is met behulp van Sigma’s USB dock. Deze verschillen tussen de Arts en Sports serie liggen gezien de toepassing van telezoom objectieven – het vastleggen van snelle acties, of het nu in de sporthal of in de vrije natuur is –  voor de hand. Het is de bedoeling dat de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports geleverd wordt in een Canon, Sigma of Nikon vatting. Deze lenzen zijn zo populair, dat de eerste vatting waarin het geleverd wordt (Canon) regelmatig uitverkocht is.

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports @ Canon 650D

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports Sigma 150-600mm Sports @ 300mm f/11, 1/400 sec, ISO 160

Bouw en autofocus

De Sigma 150-600mm Sports wordt geleverde inclusief luxe lensetui, zonnekap en een schouderriem. De bouwkwaliteit van de Sigma Sports lenzen ligt op hetzelfde hoge niveau als van de Sigma Arts lenzen. Net als bij de modernste high-end telelenzen van Canon en Nikon is de frontlens voorzien van een speciale vet- en vochtwerende fluor-coating. Het objectief heeft een metalen vatting die dankzij een speciale behandeling sterker en slijtvaster is. Een gewicht van bijna 3 kg en een forse lengte bij de langste brandpuntsafstand – deze zoomlens heeft geen constante lengte en wordt langer naarmate je een langere brandpuntsafstand kiest – maakt dit geen objectief waarmee je lang of veel uit de hand fotografeert. De statiefgondel is dan ook niet afneembaar. De statiefgondel klikt elke 90 graden in, waardoor gemakkelijk is om te schakelen van liggend naar staand formaat.
Grote zoomlenzen hebben de neiging om uit te zoomen als je ze recht naar beneden richt (‘creeping’). Daar hoef je bij deze lens geen last van te hebben, omdat je met behulp van een schakelaar het brandpunt vast kan zetten op meerdere brandpuntsafstanden over het zoombereik. Je hoeft niet de schakelaar opnieuw te gebruiken om een andere brandpuntsafstand in te stellen: zodra je aan de zoomring draait, overrule je de zoom-lock. Dat werkt in de praktijk erg goed.{insertgrid ID = 288}Op het objectief zit een CUSTOM schakelaar met 3 posities: OFF, C1 en C2. Met behulp van het optioneel verkrijgbare USB dock zijn deze functies in te stellen voor specifieke AF-modes. Met het USB dock is ook de mate van weerstand voordat er manual override van de AF plaatsvind, in te stellen. Tijdens de test van de Sigma 120-300mm Sports hebben we de USB dock uitgeprobeerd (ik was erg positief), maar tijdens deze test hadden we niet de beschikking over een USB dock.
Sigma controleert alle individuele Sports objectieven met een eigen MTF-meetsysteem, dat gebruik maakt van Sigma’s moderne Foveon-sensor, voordat ze de fabriek verlaten. Een dergelijke zware kwaliteitscontrole is uitzonderlijk.
De unieke ‘mount conversion service’ van Sigma maakt het mogelijk om in de toekomst jouw vertrouwde Sigma 150-600mm Sports objectief op een camera van een ander merk over te stappen, zonder al je lenzen te hoeven verkopen. Alle Sigma lenzen van de Contemporary, Sport of Art serie kunnen omgebouwd worden naar een andere camera-vatting. Deze telezoom is ook geschikt voor de nieuwe generatie Sigma teleconverters, die tegelijkertijd zijn uitgebracht.[widgetkit id=”107″]

AF en MF met de Sigma 150-600mm Sports

Het AF bereik is met een 3-weg schakelaar te beperken tot afstanden onder de 10 meter, van 10 meter tot oneindig, of je kiest voor het volledige bereik. Dit komt de snelheid van de AF ten goede in kritische situaties. Omdat het objectief gebruik maakt van interne scherpstelling (IF), draait de frontlens – met een indrukwekkende 105mm filtermaat – niet mee als je scherpstelt. De HSM (Hyper Sonic Motor) zorgt daadwerkelijk voor een snelle en stille AF. Dankzij het in vergelijking met vorige uitvoeringen verder verbeterde AF-algoritme, is de scherpstelefficiëntie van de continue AF (AF-C) volgens Sigma met circa 5% verbeterd. De snelheid van de AF in de standaard configuratie waarin de Sigma 150-600mm Sports wordt geleverd, is voor mijn gevoel iets minder snel dan de AF snelheid van de Canon 200-400mm f/4 L. Hoe de snelheid van de AF zich verhoudt tot andere telezooms hebben we niet getest, maar het zou ons niets verbazen dat – als je gebruik maakt van de focus-limiter – het een foto-finish zou worden.
Handmatig scherpstellen is een genot met deze lens, zo merkten we tijdens de test van de Sigma 15-600mm Sports met een Metabones Speedbooster op een Panasonic GH4. Op de zoom zijn de brandpuntsafstanden 150, 180, 200, 250, 300, 400, 500 en 600 mm aangeduid.Sigma150600mm

Lichtafval

De Sigma 150-600mm Sports is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor. Dankzij de kleinere sensor van de Canon 650D heb je eigenlijk nooit last van lichtafval. Bij volle opening kan de lichtafval van ongeveer een halve stop in hele kritische situaties zichtbaar worden, maar na 1 stop diafragmeren is de lichtafval gegarandeerd verdwenen bij alle brandpuntsafstanden. een hele goede prestatie van Sigma.Vignet

Optical Stabilizer

De OS (Optical Stabilizer) biedt twee OS-functies: ‘functie 1’ voor algemene fotografie en ‘functie 2’ voor motorsport en andere soorten fotografie waarbij ‘meetrekken’ in horizontale richting nodig is. Het werkt zowel als de camera voor liggende als voor staande opnamen wordt gebruikt. Uit onze test van dit objectief op een Canon 5D mk3 weten we dat een winst van 3 stops (1 stop minder dan bij de, veel duurdere, Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x) bereikt wordt. Bij een brandpuntsafstand van 600mm schoten we met beeldstabilisatie uit de hand scherpe opnames, al is aan de meetresultaten te zien dat het minder scherp is dan opnames gemaakt vanaf statief. Bij dezelfde brandpuntsafstand en sluitertijd zijn de opnames gemaakt zonder beeldstabilisatie niet meer om aan te zien, zo onscherp.

Vervorming Sigma 150-600mm Sports

De vervorming is over het hele zoombereik minder dan 0.4% kussenvormig en daarmee eigenlijk te verwaarlozen.

Overstraling

Grote telelenzen kunnen, vanwege de enorme hoeveelheden glas die er in toegepast worden, gevoeliger zijn voor interne reflecties. Omdat het licht op de sensor kan reflecteren, kan er overstraling optreden en kunnen er nevenbeelden ontstaan. Daarom worden extreme telelenzen, zo ook bij de Sigma 150-600mm Sports, bijna altijd geleverd inclusief een hele grote zonnekap. Sigma heeft al in een vroeg stadium van het ontwerp veel aandacht besteed aan het voorkomen van dit verschijnsel. Sigma’s Super Multi-Layer Coating reduceert overstraling en spookbeelden, en zorgt tevens voor scherpe, contrastrijke opnamen. Zelfs bij fel tegenlicht. Tijdens de praktijktest zijn we geen nevenbeelden of overstraling tegengekomen. Verwacht hier echter niet een even sensationele ongevoeligheid tegen overstraling als bij de veel kleinere Sigma Arts lenzen. Met zulke grote glaselementen en een ontwerp met 24 lenselementen is het vrijwel onmogelijk om – zeker als je de zonnekap niet gebruikt – overstraling en nevenbeelden volledig uit te sluiten.

Scherpte

Dit objectief heeft twee glazen FLD-elementen (‘F’ Lage Dispersie) en drie glazen SLD-elementen (Speciale Lage Dispersie) die een belangrijke bijdrage leveren aan de hoge resolutie en contrast. Opvallend goed is de gelijkmatige scherpte van hoek tot centrum. Net als bij de meeste telezooms wordt de scherpte langzaam minder naarmate de brandpuntsafstand hoger wordt, maar zelfs bij de langste brandpuntsafstand is de scherpte vanaf volle opening al fantastisch voor een lens bij deze brandpuntsafstand. Vergelijk deze lens in ons overzicht met resultaten per brandpuntsafstand maar eens andere objectieven die we tot op heden met een brandpunt boven de 400mm (omgerekend naar een volformaat sensor) hebben getest.minirezz

birdAls je uit de hand fotografeert met een extreme telezoom, kom je vaak uit bij hogere ISO waardes om bewegingsonscherpte te voorkomen, waardoor de camera de beperkende factor wordt als het op beeldkwaliteit aankomt.
Sigma 150-600mm Sports @ 569 mm f/8, 1/2500 sec, ISO 1600

600mmkleinBij de langste brandpuntsafstand zien we bij onze Imatest metingen een verschil tussen de gemeten resolutie bij de langste brandpuntsafstand van een standaard verscherpt jpg bestand en een onverscherpt RAW bestand. In de praktijk valt dat verschil weg, omdat je een RAW bestand ook verscherpt.
Sigma 150-600mm Sports @ 600mm f/6.3, 1/800 sec, ISO 200 (jpg opname, rechtstreeks uit de camera)

Chromatische aberratie

Over chromatische aberratie hoef je je met deze telezoom geen zorgen te maken.

Zowel longtudinale als laterale chromatische aberratie – zichtbaar als gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen – zijn over het hele zoombereik en bij alle diafragma’s te verwaarlozen. Hier betaalt de toepassing van meerdere speciale hoogwaardige glassoorten bij het ontwerp van deze lens zich uit. Dit objectief heeft twee glazen FLD-elementen (‘F’ Lage Dispersie), die dezelfde prestaties leveren als het duurdere fluoriet glas (dat bekend staat om zijn lage kleurscheiding, hoge resolutie en contrast). Daarnaast zijn nog eens drie glazen SLD-elementen (Speciale Lage Dispersie) toegepast in dit objectief.

Bokeh

De Sigma 150-600mm Sports heeft een diafragma met 9 afgeronde lamellen, die in de meeste gevallen voor een aantrekkelijke achtergrondonscherpte onscherpte (bokeh) zorgen. Ook de geringe scherptediepte van een extreme telelens en de extreem hoge scherpte bij volle opening helpen mee om het onderwerp van de achtergrond te scheiden.
Bij sommige praktijkopnames leverde een felle lichtbron op de achtergrond een minder rustige bokeh op, zoals we illustreren in onze Sigma 150-600mm Sports @ Canon 5D mk3 test. Dit verschijnsel zijn we vaker tegengekomen bij het testen van razendscherpe extreme telelenzen.bokeh

Maantje
Stiekem toch vanuit de hand gefotografeerd: Niet alleen aardse onderwerpen haal je echt dicht naar je toe met een extreme telelens. Sigma 150-600mm Sports @ 600mm f/6.3, 1/1600 sec, ISO 160, zonder statief, maar met OS

Conclusie Sigma 150-600mm Sports @ Canon 650D

150600mmsports290

Voordelen

  • Groot zoombereik
  • Hoge bouwkwaliteit; stof- en spatwaterdichte constructie
  • Hoge beeldkwaliteit, inclusief hoge scherpte bij de langste brandpuntsafstand
  • Verrassende goede combinatie met een micro-43 camera en Metabones SpeedBooster
  • Finetuning mogelijk met optionele USB dock
  • Geschikt voor Mount Conversion

Nadelen

  • Door gewicht en omvang eigenlijk alleen geschikt voor monopod of statief
  • Bij 600mm is dit een forse kachelpijp
  • Minder lichtsterk dan de Sigma 120-300mm f/2.8 Sports

Te lang, niet gelezen? Zowel de bouw- als beeldkwaliteit op APS-C van de Sigma 150-600 mm Sports telezoom is fantastisch.

Veel amateurfotografen schaffen op een gegeven moment een goedkope telezoom aan en zijn dan na een tijdje teleurgesteld over de langzame AF en over de lage beeldkwaliteit bij de langste brandpuntsafstanden. Waarom niet iets langer doorgespaard en meteen een goede telezoom gekocht? Gezien de prijs van dit objectief is het meer gericht op de ambitieuze amateurfotograaf en de professional. Gelijktijdig met de Sigma 150-600mm Sports kondigde Sigma voor prijsbewuste amateurfotografen ook een goedkopere Sigma 150-600mm Contemporary aan, die we dit jaar ook nog hopen te testen.
Over de Sigma Sports serie ben ik uitermate positief, want er zijn duidelijke overeenkomsten tussen de Sigma Arts en de Sigma Sports lijn. Zowel de bouw- en beeldkwaliteit van beide Sigma Sports objectieven is van eenzelfde hoog niveau als de Art lijn: bijna compromisloze kwaliteit voor een verrassend aantrekkelijke prijs. De Sigma 150-600mm Sports is wat dat betreft een geduchte concurrent voor de veel duurdere professionele Canon L telezoom lenzen. De snelheid van de AF in de standaard configuratie waarin de Sigma 150-600mm Sports wordt geleverd, lijkt iets minder snel dan de indruk die ik van de Canon 200-400mm f/4 L had, maar door middel van tuning met de USB dock en het gebruik van de focus limiter switch zal het verschil zeker kleiner worden. Heb je de langste brandpuntsafstand niet echt nodig, dan zou ik kiezen voor de lichtsterkere Sigma 120-300mm f/2.8 Sports, omdat een hogere lichtsterkte snel scherpstellen eenvoudiger maakt, je een snellere sluitertijd kan kiezen waardoor je bewegingsonscherpte van fotograaf en onderwerp voorkomt en omdat de Sigma 120-30mm f/2.8 Sports een mooiere bokeh heeft. Voor wie het budget een zwaarwegend argument is, zou ik zeggen: wacht nog even op de test van de Sigma 150-600mm Contemporary. In alle andere gevallen kan ik geen excuus bedenken om niet tot aanschaf van een Sigma 150-600mm Sports over te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in