Test Sigma 16mm f/1.4 Contemporary voor micro-43

0
De Sigma 16mm 1.4 DC DN Contemporary, een lichtsterke reportagelens met een vast brandpunt, verkrijgbaar in Sony E en micro-43 vatting, is speciaal ontworpen voor camera’s met een Sony APS-C of met een micro-43 sensor. Deze in 2017 geïntroduceerde lens is een primeur, omdat het de eerste Sigma lens voor micro-43 is, die uitkomt in de nieuwe Contemporary serie. Eerder bracht Sigma al  twee Art lenzen voor micro-43 uit, waarvan we een voorloper (Sigma 19 mm EX DN) al eerder hebben getest.

Praktijkopname Sigma 16mm 1.4 DC DN Contemporary @ Panasonic GX8 f/1.4, 1/8000, 100 ISO

Sigma 16mm 1.4 DC DN Contemporary @ Panasonic GX8 f/1.4, 1/8000, 100 ISO

Sigma 16mm f/1.4 C: Een Contemporary lens met Art prestaties en – voor micro-43 – Art afmetingen.

Op een camera met een micro-43 sensor komt de beeldhoek overeen met de beeldhoek van een 32 mm lens op een camera met een volformaat sensor. Dat is net iets meer beeldhoek dan een standaardlens – er komt net iets meer op de foto – wat goed van pas komt tijdens bruiloften, feesten, reportages of vakanties. Dit objectief is bijna 10 cm lang en heeft een filterdiameter van 67mm; een veelvoorkomende filtermaat bij high-end micro-43 objectieven. De frontlens draait niet mee tijdens het scherpstellen, wat prettig is bij het gebruik van filters.

pphoto 16 14 c017 l 01

Bouw en autofocus

Op een Panasonic G9 stelt de Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary dankzij de hybride AF motor scherp van oneindig tot 1,5 meter in 115 ms. Dat is razendsnel in vergelijking met objectieven op een spiegelreflexcamera, maar Panasonic lenzen op een Panasonic camera zijn nog iets sneller. In de praktijk geen verschil om wakker van te liggen. Dit objectief is oerdegelijk gebouwd, zoals we van de Sigma Contemporary lens gewend zijn. Bovendien is het extra afgedicht tegen stof en spatwater. Op het objectief zit geen enkele schakelaar. Op de camerabody schakel je tussen handmatig scherpstellen en autofocus. Handmatig scherpstellen loopt heerlijk soepel. Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.

Het lensontwerp is complex: 16 lenzen, waaronder 3 FLD, 2 SLD en 2 aspherische elementen, in 13 groepen. Maar dat is niet voor niets, want dit levert een hoge beeldkwaliteit:

Beeldkwaliteit: Resolutie, Lichtafval, overstraling en vervorming

P1150456

Lenscorrectie met een Lightroom lensprofiel reduceert de vervorming in een RAW opname van -2% naar 0,2%. De RAW score voor vervorming wordt dan 9 en de eindscore wordt dan nog een half punt hoger.

Zoals alle Sigma Contemporary lenzen die we hebben getest, heeft ook de Sigma 16mm f/1.4 C weinig last van tegenlicht als je de meegeleverde bloemvormige zonnekap gebruikt. Als je een felle lichtbron in beeld hebt, kunnen er wat nevenbeelden ontstaan, zoals in bovenstaande praktijkopname. Maximale scherpte wordt bereikt vanaf f/2.8, maar ook bij volle opening is de scherpte in het hele beeld al opvallend hoog. Als je een in-camera opgeslagen jpg bestand of een RAW bestand opent in Lightroom of Photoshop, dan zie je geen zichtbare vervorming. Bij het lensontwerp is zichtbare (-2%) vervorming aanwezig, maar die zal je in de praktijk niet zien dankzij automatische lenscorrecties. 

De goede scores voor lichtafval (en hoge resolutie in de hoeken) zijn te danken aan het lensontwerp. Deze lens is ontworpen voor een grotere APS-C sensor, dus op een camera met een micro-43 sensor benut je alleen het centrum van de lens.

Bokeh

Sigma 16mm 1.4 DC DN Contemporary @ Panasonic GX8 f/1.6, 1/1000, 100 ISO

De Sigma 16mm f/1.4 C heeft een diafragma met 9 afgeronde diafragmabladen wat, in combinatie met de hoge f/1.4 lichtsterkte, een voor micro-43 opmerkelijk mooie bokeh oplevert. Bij volle opening hebben de bokeh ballen van een felle lichtbron op de achtergrond nog een randje. Laterale chromatische aberratie (kleurranden in de hoeken) is volledig afwezig. Longitudinale chromatische aberratie (groene randen achter en paarse randen voor het scherpstelvlak) is mooi onderdrukt, maar tot f/2 nog wel te ontdekken (zie bovenstaande praktijkopname).

Conclusie Test Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary @ Panasonic G9

design details 16 14 c017 01

De Sigma 16mm f/1.4 biedt een sublieme beeldkwaliteit die (samen met de allerbeste Panasonic Leica lenzen (42.5mm f/1.2 & 200mm f/2.8) of de Olympus 75mm f/1.8) menige spiegelreflex camera van kleur laat verschieten.

Wat afmetingen, beeld en bouwkwaliteit betreft, hoort de Sigma 16 mm f/1.4 DC DN volgens ons thuis in de Art serie. Compromisloze beeldkwaliteit en lichtsterk, maar niet compact of licht. Superscherp en extreem weinig lichtafval. Zelfs bij volle opening hoge scherpte in de uiterste hoeken. Mooie bokeh. Bijna geen last van kattenoog bokeh. Maar een Art lens met een hoge lichtsterkte van f/1.4 en een winkelprijs van onder de 450 euro? Dat is te mooi om waar te zijn. Heeft Sigma daarom voor een Contemporary sticker gekozen?

VOORDELEN

  • Fantastische beeldkwaliteit
  • Fantastische bouwkwaliteit: extra stof- en spatwaterbestendig
  • Hoge lichtsterkte, mooie bokeh
  • Aantrekkelijke prijs

Nadelen

  • Groot en zwaar voor micro-43
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie (maar alle Olympus en recente Panasonic camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie)

Omdat micro-43 camera’s van Olympus en (sinds 2017) Panasonic voorzien zijn van ingebouwde beeldstabilisatie, is het ontbreken van beeldstabilisatie meer een theoretisch dan een praktisch nadeel voor een lens met een 16 mm brandpuntsafstand. Een lengte van 9 cm en een gewicht van 4 ons van de Sigma 16 mm f/1.4 DC DN is vergelijkbaar met de Olympus 17 mm f/1.2 van Olympus. Beide objectieven zijn weliswaar relatief groot en zwaar voor micro-43, maar beide lichtreuzen zijn goed in balans met een high-end camerabody zoals een Olympus OMD EM1 mk2 of Panasonic G9. De Sigma 16mm Contemporary kost echter 1/3 van wat de Olympus Pro lens kost. Laten we vieren dat Sigma de eerste Contemporary lens voor micro-43 heeft uitgebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in