Test Sigma 19 mm/2.8 EX DN (M43)

0

Terwijl Sigma er snel bij was bij de introductie van het Four Thirds systeem, heeft het tot begin 2012 geduurd voordat er Sigma lenzen voor micro four thirds te koop zijn. Een paar weken geleden bespraken we al de Sigma 30 mm 2.8 EX DN, nu is het de beurt aan de Sigma 19 mm 2.8 DN (‘Digital Neo’). Beide Sigma EX DN lenzen zijn ook te koop Met Sony NEX vatting.

test Sigma 19 mm 2.8 EX DN, Sigma 19 mm test, Sigma 19 mm op micro-43 test
Sigma 19mm/2.8 EX DN @ 2.8
demomini

Een brandpuntsafstand van 19 mm op een micro-43 camera komt qua beeldhoek overeen met een 38 mm lens op een camera met een volformaat sensor.

Bouw en autofocus

De body van de Sigma 19 mm EX DN is grotendeels uitgevoerd in plastic, waardoor de Sigma 19 mm EX DN licht is, maar de vatting is van metaal. Er zit geen afstandsschaal op de Sigma 19 mm EX DN. De Sigma 19 mm EX DN is groter dan de Panasonic 20 mm en de Sigma 30 mm.

Veel micro-43 objectieven zijn zo klein, dat handmatig scherpstellen lastig is. Maar met de relatief brede, geribbelde scherpstelring van de Sigma 19 mm EX DN is het prettig handmatig scherpstellen. Voor gebruikers van polarisatie of gradatiefilters is het prettig om te weten dat de lens niet draait tijdens scherpstellen.

De Sigma 19 mm EX DN is uitgerust met een lineaire autofocus motor, die de lenselementen direct zonder tandwielen aanstuurt. Dit zorgt voor een nauwkeurige en stille auto-focus. Dat is prettig bij zowel fotograferen als filmen. Bijkomstigheid van dit ontwerp is, dat er interne lenzen los zitten. Als je goed luistert, kan je dat horen als je het objectief schudt terwijl het niet is aangesloten op een camera.

Voor eigenaars van een Panasonic micro-43 camera: de Sigma 19mm 2.8 EX DN is niet voorzien van beeldstabilisatie.

Lichtafval

In de praktijk zal je zelden last hebben van lichtafval bij gebruik van de Sigma 19 mm EX DN. Bij volle opening bedraagt de lichtafval een halve stop en kan er soms sprake zijn van een licht zichtbare lichtafval. Vanaf diafragma 4 is de lichtafval 1/3 stop.

Klik op de afbeelding voor de Imatest resultaten voor vignettering van de Sigma 19 mm EX DN.

vignet-Sigma-19mm-m43

Vervorming

Met een tonvormige vervorming van 1.1 % scoort de Sigma 19 mm 2.8 EX DN redelijk. Voor een lens met een vaste brandpuntsafstand is dit wat veel. De vervorming is met het blote oog waarneembaar. En ook achteraf makkelijk softwarematig te verbeteren.Sigma 19 mm m43 distortion jpg

Bokeh

In onze test vertoonde de bokeh van de Sigma 19 mm EX DN duidelijke ringen in de bokeh, wat zich in de praktijk kan vertalen in een onrustige achtergrond. Soms ziet de Bokeh er wel aangenaam uit, met name als je dicht op een onderwerp kruipt. Hiernaast een 100% beelduitsnede van de Bokeh van een dichtbij-opname.

Sigma 19 mm m43 bokeh2

Overstraling

Sigma claimt dat de multilaags coating flare en ghosting vermindert en zorgt voor een hoog contrast. Dit objectief heeft inderdaad opvallend weinig last van overstraling, zelfs als je de meegeleverde zonnekap niet gebruikt. Het lukte ons zelfs niet om bewust ghosting te veroorzaken en ook overstraling was alleen zichtbaar bij recht tegen de zon in fotograferen. Voor een 19 mm lens is dat een topprestatie.Sigma 19 mm m43 flare jpg

Scherpte

Qua scherpte is dit objectief heel erg goed. Zelfs nog iets beter dan de Sigma 30 mm voor micro-43. Bij volle opening is de scherpte in het centrum van de Sigma 19 mm EX DN al zeer hoog, zo blijkt uit onze test. De Sigma 19 mm EX DN bereikt de hoogste scherpte bij diafragma 5.6, waarna de resolutie afneemt als gevolg van diffractie.
Bij alle diafragma’s blijft de scherpte met name in de uiterste hoeken achter op de scherpte in het centrum. En het verschil lijkt iets groter bij verscherpte RAW bestanden dan bij jpg bestanden. Aan de randen bedraagt de scherpte ongeveer 80 – 90% van de scherpte in het centrum. Dat verschil is meetbaar, maar in de praktijk niet zichtbaar. Het resolutieverschil tussen centrum en hoeken is wel met het oog waarneembaar.Sigma 19 mm m43 resolutie jpg

Chromatische aberratie

De chromatische aberratie is beperkt gehouden tot een niveau dat het pas bij grote vergrotingen zichtbaar zal zijn. Jammer dat de chromatische aberratie van de Sigma 19 mm EX DN niet op het extreem lage niveau ligt dat veel andere Sigma lenzen, zoals bijvoorbeeld de Sigma 105 mm, de Sigma 17-70 mm of de Sigma 17-50 mm,  laten zien.

Sigma 19 mm m43 CA jpg

Hiernaast een 100% beelduitsnede van een praktijkvoorbeeld van chromatische aberratie bij gebruik van van de Sigma 19 mm op een micro-43 camera.  Softwarematig is chromatische aberratie eenvoudig en effectief goed te corrigeren, overigens. In Lightroom zit standaard een groot assortiment lenscorrectieprofielen voor Sigma lenzen, maar tijdens de test was er nog geen profiel voor dit objectief beschikbaar.

praktijkCA-Sigma-19mm-m43

Conclusie Test Sigma 19 mm/2.8 EX DN

Voordelen

  • Hoge resolutie in het centrum
  • Degelijke gebouwd en mooi afgewerkt
  • Gratis etui en zonnekap
  • Laag geprijsd

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Redelijke prestaties qua vervorming en chromatische aberratie
  • Scherpte in de hoeken minder dan in centrum

De Sigma 19 mm EX DN is een objectief dat prettig in de hand ligt, degelijk is afgewerkt en snel en stil scherp stelt. Dit objectief heeft opvallend weinig last van overstraling, zelfs als je de meegeleverde zonnekap niet gebruikt. Voor een micro-43 objectief is de Sigma 19 mm EX DN niet heel compact, maar dat is voor wie handmatig wil scherpstellen juist een voordeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in