
Sigma 20mm f/1.4 Art: ontworpen voor ultrahoge megapixel sensoren: op het lijf geschreven voor Sony A7R mk2
De Sigma 20 mm f/1.4 Art is ontworpen voor camera’s met ultrahoge megapixel sensoren. Dankzij de recent uitgebrachte Sigma MC11 converter kan je een Sigma lens met een Canon of Sigma vatting ook gebruiken op een Sony camera met een E-vatting, zoals de Sony A7R mk2. Als je een lens aansluit op de Sigma MC11 converter, dan gaat er een LED lampje branden. Groen geeft aan dat alles naar behoren werkt. Geel geeft aan dat er een software update beschikbaar is voor het objectief. Rood geeft aan dat Sigma de werking van deze combinatie niet ondersteunt. Alle Sigma Art, Contemporary en Sports objectieven worden ondersteund.
Bij converters zou je drie zorgen kunnen hebben, die de beeldkwaliteit nadelig beinvloeden. Dat is enerzijds speling in de bajonetvatting, waardoor de scherpte niet gelijkmatig wordt. Anderzijds neemt de kans op interne reflecties toe, zoals bijvoorbeeld bij de eerste versie van de Metabones Speedbooster het geval was. Ook is het maar de vraag of de communicatie tussen camera en objectief foutloos blijft verlopen, zodat je gebruik kan blijven maken van fase-detectie en contrast detectie AF.
De Solide messing vatting van zowel de Sigma converter als de Sigma lens zitten als gegoten op de camera, zonder enige speling. De Sigma MC11 converter is, net als de modernste versies van de Metabones Speedbooster, aan de binnenkant voorzien van fluweel waarmee eventuele interne reflecties daadwerkelijk tot een minimum worden beperkt. En de informatie-uitwisseling tussen Sony camera en Sigma lens (Canon vatting) met MC11 converter loopt minstens net zo goed als tussen de Sigma lens rechtstreeks op een Canon camera. Zowel AF met contrast detectie als fasedetectie werkten tijdens de test perfect.
Bouw en autofocus
De bouwkwaliteit van de Sigma Art serie is inmiddels vermaard. Die behoort tot het beste wat er te koop is. Het enige wat er te wensen overblijft, is een volledige afscherming tegen stof- en spatwater. Alhoewel dat in combinatie met de Sony A7R mk2 niet veel uitmaakt, omdat die camera ook niet extra is afgedicht tegen stof en spatwater. De combinatie van een korte brandpuntsafstand en een extreem hoge lichtsterkte, maken dat je onder vrijwel alle lichtomstandigheden geen behoefte zal hebben aan beeldstabilisatie. De zonnekap zit bij de Sigma 20mm f/1.4 Art, zoals bij de meeste ultragroothoek lenzen aan het objectief vast. Het maakt dat je geen traditionele filters op dit objectief kan schroeven en dat je er een speciale lensdop bij krijgt, die alleen op dit objectief past.
De Hyper Sonic Motor ( HSM ) zorgt voor stille , snelle autofocus, waarbij Sigma vermeldt dat de AF algoritmes zijn geoptimaliseerd voor nog soepeler AF prestaties. Op elk moment tijdens AF kan je, door aan de focusring te draaien, overschakelen op handmatig scherpstellen. Deze functie maakt snellere scherpstelling mogelijk , omdat er geen noodzaak om de AF / MF focusinstellingsknop gebruiken.
Met de optionele USB dock kan je zelf de weerstand / het moment aanpassen waarbij de overschakeling plaatsvindt als je aan de scherpstelring draait. Ook zou je de AF kunnen finetunen, zodat bij iedere afzonderlijke camerabody de hoogste prestaties gehaald kunnen worden. Bij extreem hoge kwaliteitseisen hoort extreem strenge kwaliteitscontrole: Iedere afzonderlijke Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art lens wordt voor aflevering vanuit de fabriek door Sigma gecontroleerd met een geavanceerd systeem dat gebruik maakt van de hoge resolutie van een Foveon sensor.
Lichtafval, overstraling en vervorming Sigma 20mm f/1.4 Art op Sony A7R mk2
Lichtafval is een veel voorkomend verschijnsel bij camera’s met een volformaat sensor. Helemaal bij groothoeklenzen. Maar niet bij Sigma. Bij volle opening is de lichtafval van de Sigma 20mm f/1.4 Art + Sigma MC11 op een Sony A7R mk2, net als in onze eerdere test op een Nikon D810, anderhalve stop. Bij f/2.8 is de lichtafval zo goed als onzichtbaar. Dat is sensationeel goed voor een 20mm lens op een camera met een volformaat sensor. Minder dan anderhalf procent tonvormige vervorming zal je niet vaak softwarematig hoeven te corrigeren.
Natuurlijk zijn nevenbeelden en overstraling niet in 100% van de gevallen volstrekt afwezig. Dat kan waarschijnlijk ook net met een groot, bol frontlens element en een kolossale beeldhoek. Toch heeft de Sigma 20mm f/1.4 Art met de Sigma MC11 op een Sony A7R mk2 heel weinig last van overstraling en nevenbeelden in vergelijking met soortgelijke objectieven van de concurrentie.
Hoge beeldkwaliteit
Het eerste dat opvalt bij het bekijken van opnames gemaakt bij volle opening, is de hoge centrumscherpte van deze lichtsterke lens. Bij f/4 wordt de hoogste centrumscherpte bereikt, maar het verschil met f/1.4 zal je alleen bij hele grote vergrotingen zien. Door de extreem hoge centrumscherpte lijkt het alsof de hoeken achter blijven op de centrumscherpte, maar bij verscherpte bestanden (jpg of RAW) is de MTF 50 in de extreme hoeken bij volle opening al mer dan 2000 lijnen per beeldhoogte. Bij camera’s met een lagere resolutie is dat de hoogst haalbare centrumscherpte! Wil je echt alles scherp hebben van hoek tot hoek, dan loont het om te diafragmeren. Maar verder ben je vrij om het diafragma te kiezen dat jij wilt: de beeldkwaliteit is altijd goed.
Laterale chromatische aberratie is mooi beperkt gehouden bij de Sigma 20mm f/1.4 Art, mede dankzij de toepassing van FLD glas. Deze hoogwaardige glassoort heeft veel eigenschappen die overeenkomen met het extree kostbare Fluoriet glas, waaronder extreem weinig chromatische aberratie.
Conclusie Sigma MC11 + 20mm f/1.4 Art test met Sony A7R II
VOORDELEN
- Fantastische beeldkwaliteit: hoge centrumscherpte al vanaf volle opening, weinig vervorming
- Onberispelijke bouwkwaliteit
- ‘s werelds hoogste lichtsterkte voor een 20mm lens
- Opvallend weinig overstraling
- Unieke individuele kwaliteitscontrole
- Optionele USB dock voor AF finetuning
Nadelen
- Lens en converter samen zijn niet licht of compact
- Geen schroefdraad voor standaard filters
- Niet volledig afgedicht tegen stof en spatwater
Bezitters van een Sony A7 II / A7S II of A7R II mogen zich gelukkig prijzen met de Sigma MC11 en Sigma lenzen.
De nieuwe Art lenzen die Sigma uitbrengt worden meestal eerst in een Canon, Sigma en Nikon vatting uitgebracht. En de vraag naar nieuwe Sigma Art lenzen is na introductie zo hoog, dat de fabriek in Aizu Japan met moeite aan de vraag kan voldoen. Ik verwacht dat Sigma in de komende tijd de aandacht gaat richten op uitbreiding van het lenzenpakket in de breedte (meer vattingen), in plaats van de diepte (nog meer verschillende Art, Sports en Cotemporary lenzen).
Lichtsterke groothoeklenzen zijn zeldzaam. Zoek je een lens met een brandpunt onder de 24mm voor een camera met een volformaat sensor, dan is de Sigma 20mm f/1.4 Art de beste die we ooit hebben getest. Ook met de Sigma MC11 converter op een Sony A7R mk2.