Test Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art

0
Met de introducatie van Sigma 24-35mm f/2 Art (“3 lichtsterke objectieven in één”: 24mm, 28mm en 35mm), herhaalt Sigma het huzarenstukje dat ze eerder al uithaalden met de Sigma 18-35mm f/1.8 (“‘s werelds eerste f/18 zoomlens voor camera’s met een APS-C/ DX sensor). Bij iedere brandpuntafstand was de Sigma 18-35mm f/2.8 net zo goed als – of zelfs beter dan – een objectief met een vaste brandpuntafstand en dezelfde lichtsterkte. Dat was ongekend. Een zoomlen met niet alleen de lichtsterkte van een vast brandpunt, maar ook de beeldkwaliteit van een vast brandpunt. Waarop vele bezitters van een camera met een volformaat sensor destijds verzuchtten: wanneer komt Sigma met een soortgelijke lens voor ons. Nu dus.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Sigma 24-35mm f/2: ‘s werelds eerste f/2.0 zoomlens voor camera’s met een volformaat sensor?

700pphoto 24 35 2 a015 l 02Juist fotografen die een camera met een volformaat sensor gebruiken, zijn dol op lichtsterke (<f/2.8) objectieven. Ten eerste maakt een hoge lichtsterkte het mogelijk om ook in het donker nog opnames te maken zonder bewegingsonscherpte. Maar met de toenemende beeldkwaliteit van camera’s bij hoge ISO waarden, wordt dit punt minder doorslaggevend. Doorslaggevend is de geringe scherptediepte die je er mee kan bereiken en de mooie achtergrondonscherpte (bokeh), die daar bij hoort.
Het zoombereik van de Sigma 24-35 mm f/2 Art verraadt dat Sigma de lat hoog heeft gelegd door zich te beperken tot een bescheiden zoombereik, in plaats van een 24-70mm zoom die je eerder zou verwachten. Vrijwel altijd geldt dat hoe groter het zoombereik, des te meer compromissen er gesloten zijn wat de beeldkwaliteit betreft. Met name bij zoomlenzen bij korte brandpuntsafstanden zie je dat terug in de beeldkwaliteit. Toch vind ik persoonlijk deze beperking geen enkel bezwaar: in mijn eigen collectie objectieven ontbreekt de 50mm (nog), maar kan ik kiezen uit meerdere 24mm of 35mm lenzen. Het hangt niet alleen af van persoonlijke smaak, maar ook van het soort foto’s dat je er mee maakt. Ik maak zelf voornamelijk vakantiefoto’s, waarbij ik meestal 24 mm gebruik en soms 35mm als ik het onderwerp dichter naar me toe wil hebben. Ook reportagefotografen kiezen veel vaker voor 35mm dan voor een 50mm lens.

Bouw en autofocus

700design details 05

De bouw van de Sigma 24-35mm f/2 Art is zoals we inmiddels gewend zijn: compromisloos van professioneel niveau. Met een zeer solide metalen vatting. Dit onderdeel van een objectief wordt wel eens onderschat. En dat terwijl de nauwkeurigheid van de aansluiting van de lens op de camera enorme invloed op de scherpte kan hebben; juist bij camera’s met een hoge resolutie. Je kan zien dat Sigma dat erkent en dit onderdeel goed op orde heeft. Handmatig scherpstellen verloopt heerlijk met een brede prettig gedempte scherpstelring. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie en is ook niet extra afgedicht tegen stof- en spatwater. De Sigma 24-35mm f/2 Art wordt geleverd inclusief een mooi zwart gevoerd etui en een bloemvormige zonnekap. Net zoals alle Art, Contemporary en Sports modellen van Sigma is dit objectief aan te sluiten op het optionele USB dock, waarmee je de lens firmware zelf kan actualiseren en waarmee je de AF kan finetunen als dat nodig zou zijn.

Met een AF herhaalbaarheid van minder dan twee procent zetten de Sigma 24-35mm f/2 + Nikon D810 samen een top prestatie neer. 

Soms wordt er wel eens gesuggereerd dat de AF nauwkeurigheid van niet merk-eigen objectieven minder zou zijn. Dat lijkt mij – in ieder geval wat Sigma betreft – verleden tijd. Deze Sigma zoom zette samen met de Nikon D810 test camera een fantastische prestatie neer in opnze AF nauwkeurigheid test. Dat is extra opmerkelijk gezien de hoge lichtsterkte. Lichtsterke objectieven laten vaak, vanwege de geringe scherptediepte, een grotere AF spreiding zien in onze testen.

Lichtafval

Vignet

Bij f/2.8 is de hoeveelheid lichtafval minder dan full-frame zoomobjectieven van andere merken bij f/5.6. 

Bij het testen van objectieven voor camera’s met een volformaat sensor, komen we regelmatig objectieven tegen met meer dan twee stops lichtafval bij volle opening. Je kan softwarematig corrigeren voor lichtafval, maar daardoor neemt de ruis aan de randen van het beeld toe. Dat wil je niet. Bij volle opening liet de Sigma 24-35mm f/2 in onze test iets meer dan 1 stop lichtafval zien, dat al na 1 stop was gehalveerd tot een waarde waar je in de praktijk zelden nog last zal hebben van lichtafval. Dat is echt een opmerkelijk goede prestatie: bij f/2 is de hoeveelheid lichtafval minder dan full-frame zoomobjectieven van andere merken bij f/5.6. Zelfs voor een objectief met een vast brandpunt zouden dit al heel goede resultaten zijn geweest.

Vervorming lens X

De vervorming verloopt zoals je zou verwachten voor een lens zoals deze van tonvormig bij 24mm naar kussenvormig bij 35mm. De hoeveelheid vervorming is niet echt hoog en loopt van -1.5% bij 24mm tot +1.5% bij 35 mm is zichtbaar in kritische situaties, maar eenvoudig softwarematig te corrigeren in Lightroom, Photoshop of DxO Optics.Distort

Overstraling en chromatische aberratie

Sigma 24-35mm Art f/2 review

Sigma besteed bij het ontwerp van objectieven veel aandacht aan het voorkomen van interne reflecties en gaat daarbij veel verder dan het coaten van lenselementen. Dat zie je terug in de ongevoeligheid voor overstraling en nevenbeelden. Het is niet altijd afwezig, maar tijdens de praktijktest heb ik heel veel opnames moeten maken om nevenbeelden te veroorzaken. Zelfs als je recht tegen een felle lichtbron in fotografeert gaat het verrassend goed.

Ook chromatische aberratie is mooi beperkt gebleven. Niet alleen in de jpg bestanden, waar iedere Nikon camera ongewenste laterale chromatische aberratie meteen de kop indrukt, maar ook in RAW bestanden waar geen enkele correctie op is uitgevoerd. Longitudinale chromatische aberratie / kleurbokeh is een verschijnsel dat bij vrijwel alle lichtsterke objectieven voor kan komen. In enkele praktijkopnames was kleurbokeh te herkennen, toch is het enorm goed beperkt gehouden.

Scherpte

Rezzo

Met een 36 megapixel sensor zonder anti-alias filter is de Nikon D810 een genadeloze test camera voor moderne objectieven. Zeker als het om de scherpte in de uiterste hoeken gaat. Maar de Sigma 24-35mm f/2 is een objectief dat bij alle brandpuntsafstanden zeer scherpe opnames levert. Dit is een lens waar je niet bang hoeft te zijn voor die onscherpte die je bij zo veel  lichtsterke lenzen tegenkomt als je ze bij volle opening gebruikt. In het centrum is de scherpte met 2000 lijnen per beeldhoogte al heel erg hoog, maar neemt nog verder toe tot bij f/5.6 de allerhoogste scherpte wordt bereikt. Zelfs in de uiterste hoeken is de resolutie al meer dan 1000 lijnen per beeldhoogte. Dat scherpte in de hoeken neemt nog verder toe als je diafragmeert.

 JOP5835

Bokeh Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art

 JOP6209Een groothoekzoom is niet de eerste lens waaraan je denkt als het om boterzachte bokeh gaat. Toch weet de Sigma 24-35mm f/2 ook in dit opzicht aangenaam te verassen. Niet alleen wordt de achtergrond mooi onscherp weergegeven, maar ook het verloop van scherp naar onscherp verloopt mooi gelijkmatig.

Conclusie Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art test met Nikon D810

Voordelen

  • Professionele bouwkwaliteit
  • Maatwerk met eigen camera mogelijk dankzij optionele USB dock
  • Extreem hoge beeldkwaliteit over het hele zoombereik op alle fronten: hoge scherpte, mooie bokeh, extreem weinig overstraling
  • Minstens net zo goed als objectieven met een vast brandpunt

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Geen extra afdichting tegen stof- en spatwater

Wat velen niet voor mogelijk hadden gehouden, een groothoek zoomlens voor een camera met een volformaat sensor die net zo goed en lichtsterk is als een set objectieven met een vast brandpunt is er dan toch.

Dit is een zoomlens die een vaste plaats verdient in de fototas van gerenommeerde en professionele fotografen die tot voor kort vrijwel uitsluitend objectieven met een vaste brandpuntsafstand gebruikten. De Sigma 24-25mm f/2 is in vergelijking met een 24mm of 35mm met een vaste brandpuntsafstand misschien relatief groot, maar niet in vergelijking met meerdere objectieven. Terwijl de enorm hoge beeldkwaliteit van dit objectief er voor zorgt dat de Sigma 24-35mm f/2 Art in vergelijking met alle andere objectieven die we hebben getest – vast en zoom – bij 24, 28 of 35 mm extreem hoog scoort in ons overzicht met testresultaten per brandpuntsafstand. Blijft er niets te wensen over? Dat wel. Ingebouwde beeldstabilisatie en volledige bescherming tegen stof- en spatwater ontbreken nog. Verder is dit een bijna ideale zoom, met een verrassend lage adviesprijs.
Want omdat zowel de beeldkwaliteit als de bouwkwaliteit van absolute topklasse zijn, is dit een absolute aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in