Test SIGMA 24-70mm F2.8 DG DN Art

0

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is een standaardzoom die speciaal ontwikkeld is voor spiegelloze camera’s met een L- of E-vatting.  Dus voor L-camera’s van Leica, Panasonic en Sigma en voor de Sony camera’s met een E-bajonet. Qua specificaties is dit objectief een directe concurrent voor de 24-70mm f/2.8 objectieven van Panasonic en Sony. Maar het prijskaartje ziet er heel anders uit. Als deze Sigma net zo goed is als andere Art-objectieven, dan moet dit wel een succes worden.

TESTRESULTATEN Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art:

VOORDELEN

Nadelen

  • Degelijk gebouwd

  • Goede beeldkwaliteit

  • Goede autofocus

  • Scherpe prijs

  • Handige zoomlock

  • Ook na correcties niet helemaal vertekeningsvrij
  • Hoeken wat minder scherp op korte afstanden

Met zijn scherpe prijs staat de Sigma 24-70mm F2.8 al 1-0 voor op de concurrentie.

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is het derde objectief dat Sigma speciaal voor fullframe spiegelloze camera’s heeft ontworpen. Het eerste objectief was de Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art en op zoomgebied gaat het de Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art gezelschap houden. Beide andere DG DN Art objectieven hebben we eerder al getest en presteerden indrukwekkend goed. De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art zal dat ook wel moeten, want het moet de concurrentie aan met uitstekende objectieven van Panasonic en Sony. Dat zijn de Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master  en de Panasonic LUMIX S Pro 24-70mm f/2.8. Die twee zijn serieus goed, maar hebben ook een serieus prijskaartje. De Sigma is op papier volledig gelijkwaardig aan deze objectieven, maar heeft een adviesprijs die net iets meer dan de helft is van wat de Sony en de Panasonic kosten. Daarmee staat de Sigma alvast 1-0 voor op de beide anderen.

De aantrekkingskracht van een objectief als de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art ligt natuurlijk in de combinatie van allround bereik en hoge lichtsterkte. De 24 mm groothoek is geschikt voor landschap en interieur, terwijl je op 70mm nog een mooi portret kan schieten. Dankzij de hoge lichtsterkte krijg je in die telestand nog een behoorlijke hoeveelheid achtergrondonscherpte en je kan op f/2.8 ook nog bij behoorlijk weinig licht uit de hand werken met relatief korte sluitertijden. Dat mooie bereik en die hoge lichtsterkte zorgen er wel voor dat dit objectief, net als soortgelijke objectieven van andere merken, relatief fors en zwaar is.  De afmetingen zijn net iets kleiner dan die van de Sony en de Panasonic en ook het gewicht is iets lager. Maar het is weer een stuk groter en zwaarder dan bijvoorbeeld de Tamron 28-75mm f/2.8 FE. De Tamron heeft dan echter weer geen 24mm stand en dat maakt hem net even wat minder allround. Waar je bij de Tamron sneller behoefte zal hebben aan een extra groothoekobjectief erbij, is dat bij de Sigma veel minder het geval.

Bouw en bediening

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is echt ontwikkeld voor spiegelloze camera’s. Het is dus een ander ontwerp dan bijvoorbeeld Sigma’s eigen 24-70mm F2.8 DG OS HSM Art. Aan het optisch ontwerp zie je dat niet direct. Beide objectieven hebben 19 lenselementen, de spiegelreflexversie in 14 groepen, de DG DN in 15 groepen. Ga je wat dieper kijken dan zie je dat bijzondere glassoorten op andere plaatsen zijn gebruikt en dat er ook een verschil zit in afmetingen en gewicht. De spiegelreflexversie is met 88x107mm en 1020 gram korter maar zwaarder dan de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art, die 88x123mm is en ongeveer 830 gram weegt, afhankelijk van de bajonet. Die bijna twee ons minder gewicht is wel een welkom voordeel van het nieuwe ontwerp. En op spiegelloze camera’s heb je met de DG DN geen adapter nodig. Iets dat er bij de 24-70mm F2.8 DG OS HSM Art nog eens bijkomt.

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is gemaakt van een combinatie van metaal en hoogwaardig kunststof. Dat laatste is vooral gebruikt voor de buitenzijde. Het objectief voelt degelijk aan en alles loopt soepel en spelingvrij.  Het voelt high end aan en lijkt wat meer op de Sony en de Panasonic dan de Tamron. Datzelfde geldt ook voor de bedieningselementen. De Sigma heeft een autofocuslockknop en een schakelaar voor MF/AF. Heel fijn is de vergrendeling van de zoom. Die ontgrendelt automatisch als je de zoom uitdraait. Dat is veel prettiger dan een lock die je zelf ook weer er vanaf moet halen. Het is een klein detail, maar geeft wel aan dat Sigma ook hier over nadenkt.

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art heeft geen beeldstabilisatie. Dat hebben ook de Sony, Panasonic en Tamron niet. De camera’s waar dit objectief op past hebben allemaal beeldstabilisatie in de body en die is effectief genoeg bij de relatief korte brandpunten van dit objectief. Het objectief is wel voorzien van een flink aantal pakkingen waaronder een aan de achterzijde, op de bajonet. De frontlens heeft een fluorineachtige coating die vet en vuil en vocht weert.

Autofocus

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is geoptimaliseerd voor gebruik op spiegelloze camera’s en dat merk je ook aan de autofocusprestaties. De scherpstelling is snel en nauwkeurig bovendien. Ook hoor je de autofocus nauwelijks. De Tamron 28-75mm f/2.8 FE hebben we getimed op 0,13 seconde van oneindig naar 1.5m. De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art zit op vergelijkbare waardes. En ook bij weinig licht heeft de Sigma geen probleem met het vinden van de juiste scherpstelling.

Beeldkwaliteit

Deze Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is scherp. Op 24mm zijn op volle opening de prestaties heel goed, met een klein verloop van de scherpte naar de hoeken, Diafragmeren levert in het centrum een nauwelijks zichtbare toename van de scherpte op, maar de hoeken trekken hierdoor wel iets bij. Dat beeld blijft hetzelfde over het hele zoombereik, al zie je richting de 70mm dat de hoeken wat extra diafragmeren kunnen gebruiken voor een gelijkmatig resultaat. 

Een en ander hangt wel af van de scherpstelafstand. Op korte instelafstanden lijken de hoeken wat minder scherp op volle opening dan op oneindig. Dat kan komen door wat beeldveldwelving. In de praktijk zien de opnames met de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art er prachtig uit en zitten er weliswaar kleine, maar nauwelijks zichtbare verschillen tussen de huidige generatie f/2.8 standaardzooms.

Lichtafval is iets dat je wel zult zien op de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art. Dat is niet zo vreemd voor een lichtsterke zoom met breed bereik. Zonder de autocorrectie zul je er op 24mm zelfs nog iets van zien op f/5.6. Met de correcties aan is het vanaf f/4 al bijna niet meer van belang.  Op 70mm zie je eigenlijk alleen op f/2.8 en f/4 lichtafval zonder correcties. Met correcties blijft er een licht vignetje over op f/2.8. Daar hebben we geen problemen mee. Hou er alleen rekening mee dat het corrigeren van lichtafval niet ‘lossless’ is. Je verliest er wat dynamisch bereik mee in de hoeken.

De vertekening van de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art is tonvormig op de groothoekstand en verloopt naar kussenvormig in de telestand. Uiteraard zie je hier op spiegelloze camera’s alleen iets van als je bewust alle correcties uit zet en als je hetzelfde doet in je favoriete raw converter. Moderne spiegelloze objectieven zijn ontworpen om gebruikt te worden met softwarematige correcties. In jpeg is de vertekening bij alle brandpunten tonvormig, met de hoogste vertekening natuurlijk op 24mm en vrijwel geen vertekening op 70mm.

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art heeft ook weinig moeite met tegenlicht. Vooral contrast en kleuren blijven prachtig. Alleen kan je soms wat last hebben van flare. Gebruik daarom toch vooral de zonnekap wanneer je maar kan.

Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art op Sony A7R III

De Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art staat zeker zijn mannetje als je hem vergelijkt met de Sony en de Panasonic.

Met de Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art heeft Sigma een flinke steen in de vijver gegooid. Waar professionals en veeleisende amateurs tot nu geen andere optie hadden dan een behoorlijke hoeveelheid geld neer te tellen voor de 24-70mm f/2.8 van hun eigen merk, is er nu de Sigma voor iets meer dan de helft van dat bedrag. Optisch hoef je je voor deze Sigma niet te schamen. Hij staat zeker zijn mannetje als je hem vergelijkt met de Sony en de Panasonic. Als je niet perse hecht aan ‘eigen merk’, dan is deze Sigma een uitstekend alternatief. Vergeleken met de Tamron is de Sigma weliswaar duurder, groter en zwaarder, maar ook veelzijdiger, beter uitgerust en voelt hij wat fijner in het gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in