Test Sigma 24mm f/1.4 Art vs Canon 24 mm f/1.4 L II

0
Sigma24mm

We kregen de kans een paar dagen op stap te gaan met een pre-productie exemplaar van de Sigma 24 mm f/1.4 Art (klik hier voor de actuele winkelprijs). Zo’n kans laat je niet lopen. We hebben tegelijkertijd een Canon 24 mm f/1.4 L II (actuele winkelprijs) als referentie meegenomen. Voor onze lenstesten proberen we altijd een testexemplaar te krijgen dat niet afwijkt van wat er in de winkel te koop is. Bij een pre-productie exemplaar is dat niet zeker, omdat er op het laatste moment nog een paar verbeteringen doorgevoerd kunnen worden door de fabrikant. Daarom wachten we nog even met onze reguliere test van de Sigma 24mm f/1.4 Art.

24vs24

SPOILER ALERT: De beeldkwaliteit van de Sigma 24mm f/1.4 Art overtuigt, zelfs een perfectionistische fotograaf.

Toch waren we zo benieuwd naar de beeldkwaliteit van de Sigma 24mm f/1.4 Art. En om een eerste indruk van dit in potentie sensationele nieuwe Sigma objectief te krijgen, schoten we wat plaatjes met beide objectieven op een Canon 5D mk3. De Sigma 24 mm f/1.4 Art komt het eerst op de markt met een Canon vatting.
Zo spoedig mogelijk publiceren we testen van de beide lenzen, zowel op een Canon 650D (als perfect, lichtsterk reportage of straatfotografie objectief) als op een Canon 5D mk3 (als lichtsterke groothoek). Het moet raar lopen als deze nieuwe Sigma Art lens geen hele hoge ogen gaat gooien bij alle veeleisende en professionele fotografen die een lichtsterke groothoeklens (op volformaat) of reportagelens (op APS-C) met een vast brandpunt en van de allerhoogste bouw- en beeldkwaliteit willen hebben.

Sigma 24mm f/1.4 Art: alweer zo’n prijs/ kwaliteits topper?

Sigma24mm

Bouw en autofocus

De Sigma 24 mm f/1.4 Art is ongeveer net zo zwaar (665 gram vs 650 gram), net zo degelijk gebouwd en perfect afgewerkt als de fameuze Sigma 35 mm f/1.4 Art en Sigma 50mm f/1.4 Art. De winkelprijs van de Sigma 24mm f/1.4 Art mag dan wel honderden euro lager zijn dan de winkelprijs van de Canon 24 mm f/1.4 L II, aan de bouwkwaliteit is het niet af te zien. Op dit punt geven beide objectieven elkaar geen haar breed toe. Beide objectieven zijn gemaakt volgens de hoogste kwaliteitseisen, inclusief extra afdichting tegen stof en spatwater. Met zijn matzwarte afwerking ziet de Sigma 24 mm f/1.4 Art er een beetje moderner uit dan de Canon 24 mm f/1.4L II, die al weer een tijdje meegaat. Beide objectieven hebben geen ingebouwde beeldstabilisatie en worden geleverd inclusief bloemvormige zonnekap. Het lensetui dat Sigma meelevert, biedt meer bescherming (maar past minder makkelijk in een fototas) dan het lenszakje dat Canon meelevert.

Lichtafval

Beide groothoek objectieven laten in de uiterste hoeken duidelijk lichtafval zien, wat bij een egeale blauwe (of grijze) lucht zeker zichtbaar is, ook nog na 1 stop diafragmeren. Dat is niet ongebruikelijk voor een groothoek lens op een camera met een volformaat sensor. Indien nodig is dat eenvoudig softwarematig te corrigeren. Op dit punt gaan we voorlopig uit van een gelijkspel.

PraktijkvigentZowel de Canon 24mm f/1.4L II als de Sigma 24 mm f/1.4 Art laten bij f/1.4 duidelijk lichtafval zien in de hoeken. Imatest zal er aan te pas moeten komen om een eventuele winnaar aan te wijzen.

Vervorming

Disto

Zowel de Canon 24mm f/1.4 L II als de Sigma 24mm f/1.4 Art laten een heel klein beetje tonvormige vervorming zien, die eigenlijk alleen te herkennen is als je patronen met rechte lijnen fotografeert. Op dit punt geven beide lenzen weinig op elkaar toe. Softwarematig is deze vervorming eenvoudige te corrigeren. Helemaal met de nauwkeurige lenscorrectieprofielen voor Sigma en Canon lenzen waarmee je RAW bestanden in Lightroom en Photoshop automatisch kan corrigeren. In de praktijk zal het eigenlijk niet nodig zijn.

Overstraling en nevenbeelden

In vergelijking met de Sigma 35mm f/14 Art en de Sigma 50mm f/1.4 Art laat de Sigma 24 mm f/1.4 Art meer overstraling en nevenbeelden zien. Gezien de grote beeldhoek is dat niet onverwacht. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de Canon 24mm f/1.4 Art L II in vergelijking met de Canon 35 en 50 mm f/1.4.
Als we de Canon 24mm f/1.4 L II vergelijken met de Sigma 24 mm f/1.4 Art, dan heeft de Sigma duidelijk minder last van nevenbeelden (klik op de afbeelding hiernaast), maar ook minder last van overstraling. bij het fotograferen van kale takken aan een boom als silhouet tegen de felle zon, waren door overstraling bij de Canon een paar takken verdwenen, die de Sigma onder dezelfde omstandigheden nog wel liet zien. Dit is het eerste onderdeel waar een van beide kemphanen zich in positieve wijze onderscheidt: dit is 1:0 voor Sigma.

miniflare

Scherpte

Vergelijk je opnames gemaakt met een difragma f/2.8 of kleiner, dan kunnen we kort zijn: beide 24mm objectieven behoren bij de absolute top als je op zoek bent naar een scherpe groothoeklens: beiden leveren topkwaliteit en ik kon de de praktijkopnames wat scherpte betreft niet van elkaar onderscheiden. Maar daar koop je geen lichtsterk objectief voor.
De scherpte bij f/1.4 van de veel modernere Sigma f/1.4 Art in het centrum is duidelijk beter dan van de al wat oudere Canon 24mm f/1.4 L II. Het is een duidelijke illustratie van de vooruitgang die de lenzen fabrikanten in de afgelopen jaren hebben geboekt bij de productie van lichtsterke objectieven.

minicenterrezz
Centereezz
Ook in de hoeken wint de Sigma het wat scherpte bij volle opening betreft. Zodra we de Imatest resultaten van beide lenzen hebben, kunnen we het verschil in scherpte kwantificeren. Maar het is wel duidelijk dat de tussenstand op 2:0 staat voor de Sigma. Cornerezzmini

Chromatische aberratie

Waar je bij normale lenzen (>f/2.8) alleen te maken hebt met laterale chromatische aberratie, dat wil zeggen: blauw en rood gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, krijg je bij lichtsterke lenzen (<f/2.8) ook te maken met longitudinale chromatische aberratie (“kleurbokeh”), groene randen in de bokeh (achter het scherpstelpunt, zoals in het voorbeeld hiernaast) en paarse randen (voor het scherpstelpunt) in onscherpe passages, die in het hele beeld kan voorkomen. Beide objectieven zijn zo goed ontworpen, wat gepaard gaat met het gebruik van dure glassoorten en daarmee een prijsverschil veroorzaakt met minder lichtsterke lenzen, dat laterale chromatische aberratie goed onder controle is voor een groothoeklens. Wat longitudinale chromatische aberratie betreft, is het moderne lensontwerp van de Sigma beter. bokehmini

Bokeh Sigma 24mm f/1.4 Art vs Canon 24 mm f/1.4 L II

Canon of Sigma bokeh, zie jij het verschil?
Beweeg je muis over onderstaande afbeelding.

Een groothoeklens koop je vanwege de mooie scherptediepte en minder snel vanwege de mooie bokeh. Maar als je groothoek opnames met bokeh wilt hebben, dan ben je zowel bij de Canon 24mm f/1.4 L II als bij de Sigma 24 mm f/1.4L aan het juiste adres. Bij volle opening is de bokeh van een lichtbron op de achtergrond in onze testopstelling mooi rond, waarbij de Canon een iets scherpere randje heeft, dat soms ook meer kleur heeft (groen in onderstaande opname).

bokehcomp

Conclusie Sigma 24mm f/1.4 Art vs Canon 24 mm f/1.4 L II

Te lang, niet gelezen? Vergelijking met de Canon 35mm f/1.4 LII laat zien dat het beste van een paar jaar geleden het zichtbaar aflegt tegen het beste wat er op dit moment te koop is.

We kunnen niet wachten tot we een regulier productie-exemplaar van de Sigma 24mm f/1.4 Art in onze handen krijgen. Want dit voorproefje met een pre-productie exemplaar laat zien, dat Sigma daadwerkelijk een nieuwe standaard neer gaat zetten, die bovendien aantrekkelijk geprijsd is. Zowel de bouwkwaliteit als beeldkwaliteit van de Sigma 24 mm f/1.4 Art zijn van hetzelfde hoge niveau als de Sigma 35mm f.14 Art en Sigma 50mm f.14 Art. Hoe goed de Sigma 24 mm f/1.4 Art werkelijk is, lees je binnenkort in onze Sigma 24 mm f/1.4 Art test.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in