Hoe aantrekkelijk is Sigma 30 1.4 Art?
In de afgelopen maanden zijn er meerdere kwalitatief zeer hoogwaardige lichtsterke objectieven met een vast brandpunt verschenen, zoals de Sigma 35 mm f/1.4 en de Sigma 50mm f/1.4. Maar wat als je een compacter, lichter en goedkoper (onder de 500 euro) objectief wil hebben? Dan is de keuze heel beperkt en komt de Sigma 30mm 1:1.4 DC HSM Art nadrukkelijk in beeld Dit lichtsterke standaardobjectief voor APS-C camera’s biedt een beeldhoek die overeenkomt met die van een 45 mm-objectief op een FX – of full frame-camera. De toevoeging ART geeft aan dat het om een lens gaat in het hogere segment. Het voordeel van een dergelijke lichtsterke lens is niet zozeer het werken bij slechte lichtomstandigheden, maar de geringe scherptediepte die je er mee kunt bereiken. Vooral gebruikers die er ook mee filmen zijn daar gek op.
Een standaard lens met een groot diafragma is ideaal voor low light fotografie. Wij testten het objectief in combinatie met een Nikon D7100 en maakten voor de praktijkopnames ook gebruik van een D3300 en een D800. Deze opname is gemaakt met de Nikon D3300.
Bouw en autofocus
Het Sigma 30mm 1.4 objectief oogt erg professioneel en strak. Als onderdeel van de Sigma Global Vision wordt iedere afzonderlijke lens getest (op het Sigma A1 MTF systeem) om zo de kwaliteit te borgen van de Sigma Art lenzen. Het wordt geleverd in een fraai tasje en met een zonnekap. Hoewel het hier gaat om een lens uit de ART-serie viel het ons op dat deze benaming op de lens zelf niet wordt gebruikt; er is wel een zilveren ‘A’ op geplakt.
De basis is van kunststof, waarbij Sigma opmerkt dat er gebruik gemaakt is van een speciale composietsoort met een lage thermische uitzetting. Door het gebruik van composietmateriaal weegt de lens weinig en het voorkomt back focus/front focus problemen bij temperatuurswisselingen.
Sigma heeft speciale software ontwikkeld (SIGMA Optimization Pro), waarmee de lens firmware geactualiseerd en de AF geoptimaliseerd kan worden. Om het objectief met je computer te kunnen verbinden, heb je een USB-dock nodig, dat je als accessoire voor een schappelijke prijs bij Sigma kunt kopen.
Uit de doorsnede hiernaast blijkt al dat het om een gecompliceerde optiek gaat met 10 lenzen in 7 groepen. Er is sprake van inwendige scherpstelling; de lens wordt dus niet korter of langer bij het scherpstellen en de frontlens staat stil. Natuurlijk is er een ingebouwde scherpstelmotor. Er is geen beeldstabilisatie, wel een scherpstelring en (een zeldzaamheid tegenwoordig!) een afstandsschaal.
Lichtafval
De lichtafval is zeer gering, bij volle opening ongeveer een halve stop; bij de kleinere openingen is de vignettering te verwaarlozen. Dat is een hele goede prestatie. Dit objectief geeft de bokeh liefhebbers met een DX camera de bokeh die niet van een opname gemaakt met een FX camera is te onderscheiden. Terwijl de lichtafval aanzienlijk minder is dan opnames gemaakt met een FX camera. Je zou daar tegenin kunnen brengen dat het makkelijker is om een kleine sensor egaal te belichten dan een FX sensor, maar dit objectief is ook een stuk kleiner dan een lichtsterk objectief voor een FX sensor.Sigma 30 mm f/1.4 Art praktijkopname met 1/80 bij f/11 op de Nikon D3300. Het onderwerp is een kraanbaan op een verlaten scheepswerf in Dordrecht.
Vervorming
Sommige lenzen met een vaste brandpuntsafstand excelleren door de afwezigheid van vervorming. Bij deze Sigma is er nog wel wat ruimte voor verbetering: 1% vervorming is niet direct iets om je zorgen over te maken maar toch goed zichtbaar bij bijvoorbeeld architectuurfotografie op bij landschappen met een lage (of juist hoge) horizon.
Overstraling
Overstraling hebben wij niet kunnen vaststellen. Zelfs met de zon in beeld was de beeldkwaliteit goed. De Super Multi-Layer Coating doet zijn werk goed. In de praktijkopnames gebruikten wij wel zoveel mogelijk de meegeleverde zonnekap.
Scherpte
De resolutie en chromatische aberratie van dit objectief zijn voldoende tot goed, maar niet baanbrekend. De centrum scherpte is al hoog bij volle opening en wordt bij f/4 maximaal. De scherpte in de hoeken en aan de randen is bij volle opening duidelijk minder dan bij f/4. Op dit punt verliest de Sigma 30 mm f/1.4 Art het duidelijk van de Sigma 35 mm f/1.4 Art en de Sigma 18-35mm f/1.8. Maar daar staat dan weer tegenover dat de Sigma 30 mm f/1.4 veel goedkoper en compacter is.
De opname hieronder is gemaakt met 1/3200 seconde bij f/4, ISO 200. Goede detailweergave, geen vignettering. De Sigma 30 mm f/1.4 Art heeft een diafragma dat bestaat uit 9 afgeronde lamellen, wat resulteert in een mooie bokeh en mooie “sun stars” als je een opname maakt van een felle lichtbron bij een klein diafragma.
{insertgrid=117}{insertgrid=118}
Conclusie Sigma 30 mm f/1.4 Art test met Nikon D7100
Voordelen
- Lichtsterke standaard lens met een vast brandpunt voor een DX camera
- Fraai vormgegeven
- Goed afgewerkt
- Redelijk goed geprijsd voor een objectief met deze lichtsterkte
Nadelen
- Optische kwaliteiten goed, maar niet zo uitzonderlijk goed als de Sigma 35 mm f/1.4 Art of de Sigma 18-35 mm f/1.8 Art
Het Sigma 30 mm f/1,4 ART objectief is fraai vormgegeven en goed gebouwd, en heeft een redelijk goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Wie een FX camera heeft, kan kiezen uit een groot aantal verschillende lichtsterke standaard objectieven met een vaste brandpunt van 50 mm. Fotografeer je graag met een lichtsterk objectief (< f/1.8) met eenzelfde beeldhoek, die goed aansluit bij wat je met het blote oog ziet, dan is de keuze veel kleiner. Voor de meest kritische gebruiker hebben zowel Sigma als Nikon een 35 mm f/1,4 objectief dat beter scoort, maar duurder is. Nikon heeft geen 30 mm objectief; wel een 35 mm f/1,8, dat minder lichtsterk is en daardoor nog iets goedkoper. De Sigma 30 mm f/1.4 Art is een leuk universeel toepasbaar objectief met een vast brandpunt voor de bokeh liefhebber / amateur fotograaf met een DX camera, die tot nu toe nog geen betaalbaar lichtsterke (f/1.4) standaardlens kon vinden.