Test Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art

0
In theorie is een objectief met een vaste brandpuntsafstand beter dan een zoomlens. Want met een zoombereik van 1 – een vast brandpunt dus – hoef je bij het ontwerpen van een lens minder compromissen te sluiten dan bij het ontwerpen van een zoomlens. Een goede zoomlens is ook moeilijker om te bouwen, omdat het lensontwerp uit meer lenselementen en onderdelen bestaat. Toch zijn er een paar zoomlenzen die zo goed zijn, dat ze in de praktijk net zo goed zijn als de allerbeste objectieven met een vast brandpunt. In theorie zouden ze het af moeten leggen tegen vast brandpunt objectieven, maar dat is zelfs op de allerbeste camera’s van dit moment niet terug te zien in praktijkopnames. Sterker nog: er zijn heel veel objectieven met een vast brandpunt die een slechtere beeldkwaliteit leveren dan de allerbeste zoomlenzen.

Recent door ons geteste voorbeelden zijn de Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art, Sony FE 24-70mm f/2.8 GM en de Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD. Voor camera’s met  een APS-C sensor is de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art de eerste zoomlens die ons te binnen schiet als voorbeeld van een zoomlens die beter is dan een vast brandpunt. Gezien de wereldrecord f/1.8 lichtsterkte van de 18-35mm Art zoomlens is dat een ongekende prestatie. Begin 2016 kondigde Sigma aan dat de 18-35mm een 50-100mm f/1.8 Art maatje heeft gekregen. Dit unieke objectief voor APS-C fotografen omvat maar liefst 3 populaire brandpuntsafstanden, overeenkomend met de beeldhoek van een 85mm, 105mm en 135mm op een camera met een volformaat sensor. Deze zoomlens is beschikbaar voor Sigma, Nikon en Canon vatting. Met de Sigma MC-11 kan je deze zoomlens ook op een Sony camera met een E-vatting (A6300, A7s2, A7R2) gebruiken.

Sigma 50-100mm f/1.8 Art:  superieur in alle opzichten

zoombereikBovenstaande plaatjes illustreren het geheim achter de hoge beeldkwaliteit van de Sigma 50-100mm f/1.8 Art: een beperkt zoombereik. Wil je als zoomlens een vast brandpunt verslaan op beeldkwaliteit, dan is het beperken van het zoombereik noodzakelijk. En hoe groter het diafragma, des te belangrijker het wordt om het zoombereik te beperken. Er bestaan diverse goede f/2.8 24-70mm of 70-200mm f/2.8 zooms met een 3x zoombereik. Maar als je een topklasse objectief met een hogere lichtsterkte wil ontwerpen, zal je het zoombereik nog verder moeten beperken. Vandaar dat Sigma heeft gekozen voor 24-35mm f/2 voor camera’s met een volformaat sensor en 18-35mm f/1.8 en 50-100mm f/1.8 voor camera’s met een APS-C sensor.  

Bouw en autofocus

Sigma50100pro

De Sigma 50-100mm f/1.8 Art heeft een fantastische bouwkwaliteit, zoals we inmiddels gewend zijn van de Sigma Art serie. Alleen een extra afdichting tegen stof- en spatwater ontbreekt. In bovendstaande productfoto zie je een knop voor de statiefgondel, zodat je van panorama naar landschap kan wisslen, zonder het objectief van het statief te verwijderen. Ook heeft deze lens een venster met een afstandsindicatie. De solide, messing vatting zorgt voor een absoluut spelingsvrije bevestiging van het objectief op je camera. Diverse hoogwaardige lenselementen van FLD glas, SLD glas, hoog-refractie index en hoog-dispersie glas zijn toegepast om kleurscheiding tot een minimum te beperken. De nieuw ontworpen hyper sonic motor (HSM), waarmee de de AF handmatig de AF kan overrulen zonder eerst een schakelaar over te hoeven halen, is 30% compacter. De siafragma lamellen zijn voorzien van een carbon feather laag en een nieuw polycarbonaat van fluorine. Dit maakt uitzonderlijk soepele diafragma instelling mogelijk in combinatie met een exceptionele duurzaamheid van het materiaal.

SIGMA organiseert al zijn verwisselbare objectieven in drie unieke categorieën: Art, Contemporary en Sports. De Art-lijn is ontwikkeld met de absolute focus op kwaliteit: optisch superieur en volledig ontworpen om maximale artistieke expressie te dienen. Alle SIGMA Global Vision objectieven die de fabriek verlaten worden individueel gecontroleerd op het A1 “Aizu 1” MTF (46-megapixel) meetsysteem.

Lenzen met een Hoge lichtsterkte

Zoek je een lens met een gelijkwaardige beeldkwaliteit en een hogere lichtsterkte dan de Sigma 50-100mm f/1.8, dan ben je snel klaar. Lichtsterke objectieven die eerder dan het digitale tijdperk zijn ontworpen, zijn niet voorzien van effectieve coatings, waardoor ze veel meer last hebben van overstraling en nevenbeelden. Omdat je lichtsterke objectieven juist gebruikt in situaties met weinig licht, waar vaak een puntvormige lichtbron aanwezig is (lantaarnpaal in een donkere straat, spotlight bij een concert, kaarslicht bij een romantisch diner) is dat extra vervelend.
Oudere lichtsterke objectieven hebben in vergelijking met moderne objectieven bij volle opening ook veel meer last van longitudinale chromatische aberraties, ook wel kleurbokeh genoemd, wat een stuk lastiger softwarematig is te corrigeren dan laterale chromatische aberraties.
Verder is de scherpte bij volle opening van moderne objectieven enorm verbeterd ten opzichte van oudere ontwerpen. Hoge scherpte bij volle opening maakt dat een onderwerp nog beter afsteekt ten opzichte van de achtergrond met een mooie bokeh.
Er zijn maar heel weinig lichtsterke objectieven, die kunnen wedijveren met de Sigma 50-100mm f/1.8 Art. Bij de kortste brandpuntsafstand van zijn zoombereik wordt de Sigma 50-100mm f/1.8 overtroefd door de Sigma 50mm f/1.4 Art. Wat de langste brandpuntsafstand betreft: de Nikon 105mm f/1.4, die binnenkort verschijnt, is de allereerste lens met een vast brandpunt rond 100mm die lichtsterker is dan de Sigma 50-100mm f/1.8 Art. Anders moet je uitwijken naar een kortere brandpuntsafstand (85mm f/1.4) of een mindere lichtsterkte (f/2.8).       

Beeldkwaliteit Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art

Het eerste dat ons opviel aan de scherpte van deze lens, was de hoge scherpte bij volle opening. Zelfs in de hoeken. En bij f/2.8 werd al de hoogste centrum scherpte bereikt. De hoogste hoekscherpte wordt, afhankelijk van de brandpuntsafstand, bereikt bij f/5 tot f/5.6. De Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art zal zelfs perfectionisten niet teleurstellen. Ook laterale chromatsiche aberratie en longitudinale chromatische aberratie (“kleurbokeh’) zijn vrijwel afwezig. De ongecorrigeerde RAW bestanden lieten maximaal 0,6 stops lichtafval bij volle opening zien. In de Canon 760D jpg bestanden (standaard beeldstijl) bedroeg de lichtafval maximaal 1,5 stops bij volle opening, omdat Canon camera’s geen lichtafval van objectieven van andere merken corrogeren (bij een Nikon camera kan dat wel). De vervorming verloopt van onzichtbaar (-0.2%) bij 50mm naar vrijwel niet zichtbaar (1,2%) tonvormig bij 100mm. Met de lenscorrectieprofielen voor deze lens in Lightroom of Photoshop is dat eenvoudig te corrigeren.

Mount CONVERsiOn

Onder onze lezers is er een groep die continu streeft naar de hoogste beeldkwaliteit. En als dat een switch naar een ander cmeramerk met zich meebrengt, dan deinzen ze daar niet voor terug. Dat betekent echter ook, dat alle alle objectieven vervangen moeten worden. Eigenlijk is dat zonde voor de objectieven die je zou willen houden, omdat het je favoriete lenzen zijn. Voor deze groep fotografen biedt Sigma de mogelijkheid om de bajonet van een objectief te modificeren. Stap je bijvoorbeeld over van een Canon camera op een Nikon camera, dan kan je Sigma Arts, Contemporary of Sports objectieven van een Canon naar een Nikon vatting laten ombouwen.

Anders ligt het als je een overstap wil maken naar een spiegelloze Sony camera. In dat geval kan je gebruik maken van de Sigma MC11 mount converter, waarmee je een Sigma 50-100mm f/1.8 Arts met een Sigma of een Canon vatting op een Sony camera met een E-mount kan gebruiken. Wil je de Sigma 50-100mm Arts op een full-frame camera uit de Sony A7 serie gebruiken, vergeet dan niet de camera op APS-C/super 35 in te stellen om zwarte randen aan het beeld te voorkomen. Deze lens is ontworpen voor camera’s met een APS-C sensor.      

Full frame Bokeh op een camera met een APS-C sensor

Voor een mooie bokeh heb je geen camera met een volformaat sensor nodig. De Sigma 50-100mm f/1.8 Art heeft een diafragma met 9 afgeronde lamellen. De combinatie van een relatief lange brandpuntsafstand (>50mm) en een extreem hoge (f/1.8) lichtsterkte levert een rustige bokeh op, waarmee je het onderwerp goed isoleert van de achtergrond. De bokeh van de Sigma 50-100mm f/1.8 is mooier dan van menig f/2.8 objectief – zowel zoom als vast brandpunt – op een camera met een volformaat sensor.

Conclusie Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art op Canon 760D

VOORDELEN

  • Perfecte beeldkwaliteit
  • Full-frame bokeh op APS-C
  • Extreem hoge lichtsterkte
  • Sublieme bouwkwaliteit
  • Optioneel USB dock
  • Mount conversion mogelijk

NADELEN

  • Beperkt zoombereik
  • Voor een APS-C lens: groot en zwaar
  • Voor een Sigma lens: hogere prijs

“Sigma 50-100mm f/1.8 Art is voor wie goed niet goed genoeg is”.

Wil je een zoomlens met perfecte beeldkwaliteit èn een hoge lichtsterkte op een camera met een APS-C sensor, dan zijn er weinig echt goede kandidaten. Je komt onherroepelijk uit bij, voor een camera met een APS-C sensor, relatief grote en zware zooms met een beperkt zoombereik. De eerste lenzen waar ik aan denk, zijn 70-200mm f/2.8 zoomlenzen. Deze werkpaarden zijn weliswaar ontworpen voor camera’s met een volformaat sensor, maar ook op een camera met een APS-C sensor leveren ze sublieme opnames. Liefst zou je een hogere lichtsterkte willen hebben, om wat bokeh betreft de strijd aan te kunnen gaan met full-frame camera’s. Tokina AT-X 14-20 F2 PRO DX, Sigma 18-35mm f/1.8 Art en de Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art zijn de meest recente voorbeelden van extreem lichtsterke zoomlenzen die in onze testen op camera’s met een APS-C sensor voortreffelijke beeldkwaliteit leverden. En nu is er dan een lichtsterke -f/1.8 is een wereldrecord – korte telezoom, die de range van 12 tot en met 200mm compleet maakt. Sigma 50-100mm f/1.8 Art heeft een mooie bokeh, die de bokeh van menig f/2.8 lens op een camera lens – ongeacht of het een zoom of een vast brandpunt – op een camera met een volformaat sensor verslaat. Bouw- en beeldkwaliteit zijn perfect. De Sigma 50-100mm f/1.8 Art  is de gedroomde metgezel voor een Sigma 18-35mm f/1.8 Art, en eventueel een 70-200mm f/2.8. Stuk voor stuk geen lichtgewichten, maar je weet zeker dat je thuiskomt met fantastische beelden.

De Sigma 50-100 mm f/1.8 Art levert op een camera met een APS-C sensor foto- en video opnames, met een bokeh en een scherpte vanaf volle opening, die menige full-frame camera van schrik zullen verbleken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in