Test Sigma 70-200 mm 2.8 APO EX DG OS (C FF)

0
praktijkvoobeeld70200mm
Camera’s met een volformaat sensor worden steeds goedkoper. Zodra je een volformaat camera als een Canon 6D of Canon 5D MK3 hebt, wil je er natuurlijk ook goede objectieven bij hebben. Helaas liggen de adviesprijzen voor 70-200mm f/2.8 zooms met beeldstabilisatie van Canon en Nikon boven de 2.000 euro. De Sigma 70-200 mm 2.8 APO EX DG OS, is een van de weinige betaalbare keuzes voor liefhebbers van een lichtsterke telezoom.
Er zijn veel redenen om voor een 70-200 mm f/2.8 te kiezen. Allereerst is er natuurlijk de mooie achtergrondonscherpte / bokeh, waardoor een onderwerp los komt van de achtergrond. Door de combinatie van beeldhoek en hoge lichtsterkte is een 70-200mm zoomlens breed inzetbaar: van het fotograferen van concerten, sportevenementen, trouwerijen tot hoogwaardige vakantiefotografie.

Daarnaast is dit type objectief handig in de studio en – ook niet onbelangrijk – zijn de optische prestaties van dit type lens hoog in vergelijking met andere typen objectieven. Een 70-200mm zoomlens, kortom, mag in geen enkele foto-uitrusting ontbreken.

praktijkvoobeeld70200mmBij een brandpuntsafstand van 200 mm is dit tafereel met een 70-200mm zoom op een full frame camera eenvoudig vastgelegd, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je de vissen verjaagt.

Eerder publiceerden we van de Sigma 70-200 mm 2.8 zoom, sinds 2010 inclusief beeldstabilisatie (OS), een test op een Canon 650D. Hoe zouden de optische prestaties van deze universeel inzetbare telezoom zijn als je hem test op een camera met een volformaat sensor, zoals de Canon 5D MK3? Daar valt veel positiefs over te zeggen.
Hieronder zie je een illustratie van het 3x zoombereik van een 70-200mm zoom op een camera met een volformaat sensor. In de meeste gevallen heb je niet meer nodig. Kijk ik naar de opnames die ik zelf in de loop der jaren heb gemaakt met een 70-200mm zoom, dan blijk ik een voorkeur te hebben om zo’n lens voornamelijk bij 200mm te gebruiken. Bij die brandpuntsafstand ga ik bij het fotograferen zonder statief uit van een sluitertijd van 1/400 seconde of sneller. Dan is de hoge constante f/2.8 lichtsterkte een belangrijk pluspunt. Bij weinig licht schiet de ingebouwde beeldstabilisatie te hulp, waardoor je ook dan nog veilig uit de hand kan schieten bij langzamere sluitertijden.

70mm 200mm

Bouw en autofocus

 

De Sigma 70-200 mm f/2.8 OS is gemaakt van een hoogwaardige kunststof en de vatting is van metaal. Het geheel voelt degelijk aan. Met een gewicht van 1400 gram en een filterdiameter van 77 mm is dit een objectief van professioneel niveau. Zowel de zoomring als de scherpstelring draaien soepel zonder speling. Het filter draait niet mee bij het scherpstellen, wat prettig is bij het gebruik van een verloop filter of een polarisatiefilter. Het Sigma 70-200 mm f/2.8 OS objectief wordt inclusief een ruim etui, een grote zonnekap en een handige statiefgondel geleverd. Monteren en demonteren van deze gondel gebeurt zonder dat het objectief van de camera af moet. Dat is echt ontzettend handig en helpt mee om stof op je sensor te voorkomen.

De autofocus is van het HSM type. In combinatie met een Canon 5D MK2 merkten we dat de scherpstelnauwkeurigheid bij volle opening varieerde: de camera gaf na enige tijd met een piepje aan dat er goed scherpgesteld was, terwijl we toch verschillen in scherpte konden meten bij de opnames gemaakt bij f/2.8. Het was geen systematische front-focus of back-focus, maar meer variatie. Bij weinig licht kan het geen kwaad om een extra opname te maken als je voor f/2.8 kiest.
Scherpstellen gaat met een Canon 5D MK3 beter, maar nog steeds redelijk langzaam, als je het vergelijkt met de moderne Sigma objectieven, zoals de Sigma 120-300mm Sports. Het scherpstellen gaat voldoende stil en bij weinig licht pendelt de camera zelden.

{insertgrid=288}

Beeldstabilisatie

 
De effectiviteit van de ingebouwde beeldstabilisatie is gemeten bij 70 mm. In de grafiek wordt de met Imatest gemeten resolutie weergegeven als percentage van een opname gemaakt vanaf statief. De resolutie van een opname gemaakt met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/25 seconde is net zo hoog als de resolutie van een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/100 seconde zonder beeldstabilisatie. De winst van deze OS bedraagt dan ongeveer twee stops. Bij langere sluitertijden is de resolutie van de opnames gemaakt met OS twee keer zo hoog als de resolutie van opnames gemaakt zonder OS. VRtest
minidogKlik (2x) op de afbeelding voor een grotere versie.

Lichtafval

 
Vrijwel alle objectieven laten bij volle opening lichtafval zien bij gebruik op een camera met een volformaat sensor. Dat je bij de Sigma 70-200mm zichtbare lichtafval tegenkomt bij f/2.8, is conform de verwachting. Na 1 stop diafragmeren is het al een stuk beter; bij f/5.6 is de lichtafval zo laag dat het in de praktijk niet meer zichtbaar is. Bij portretten wordt lichtafval overigens door veel fotografen als een pluspunt gezien, omdat het onderwerp daardoor meer de nadruk krijgt. Indien nodig is lichtafval achteraf eenvoudig softwarematig te verwijderen. RAWvignet

Vervorming

 

Ook qua vervorming laat de Sigma 70-200mm geen verrassingen zien. De vervorming verloopt van tonvormig bij de kortste brandpuntsafstand naar kussenvormig bij 200mm. Zowel bij 70 mm en 200 mm is de vervorming met het blote oog zichtbaar. Toch, zal het in de praktijk vanwege het toepassingsgebied van dit objectief niet zo heel vaak storend zijn.

jpgdistort

Overstraling

 
Op dit onderdeel zie je duidelijk dat Sigma in de afgelopen jaren enorme vooruitgang heeft geboekt bij het bestrijden van overstraling. Waar de Sigma Art, Contemporary en Sports objectieven uitzonderlijk goed bestand zijn tegen overstraling, en daarmee boven de concurrentie uitstijgen, doet de Sigma 70-200mm f/2.8 zijn werk gewoon goed. Als je recht tegen een felle lichtbron in fotografeert, kan je in de praktijk duidelijke nevenbeelden, zoals hiernaast, tegenkomen. De Sigma 70-200 mm doet hier niet onder voor zoomlenzen van andere merken, maar wel voor de modernere Sigma lenzen. flare

Bokeh

 
Wil je opnames met een idyllische achtergrondonscherpte, dan is de Sigma 70-200 mm f/2.8 qua brandpuntsafstand, lichtsterkte en prijs een van de meest aantrekkelijke opties voor een fotograaf met een volformaat camera. Het verloop van scherp naar onscherp is ook mooi gelijkmatig, zoals je in studio-opname onder aan deze pagina kan zien. De negen afgeronde diafragmabladen zorgen er voor dat je ook bij kleinere diafragma’s mooie ronde bokeh behoudt. Dat is echt veel moooier dan bij veel andere objectieven, waar vanaf f/4 de cirkelvormige bokeh verandert in diafragma’s. bokeh

Scherpte

 

Vaak laten objectieven in eerste instantie minder scherpe hoeken zien, maar de Sigma 70-200mm geeft bij alle diafragma’s een mooi gelijkmatige scherpte van hoek tot centrum. De hoogste scherpte wordt bereikt na 1 a 2 stops diafragmeren. Bij 200 mm is de centrumscherpte iets minder goed dan bij de kortere brandpuntsafstanden. Al met al een hele prestatie.

Klik op de afbeelding om alle Imatest gegevens te zien.

rezz

 S3B7605Klik (2x) op bovenstaande afbeelding voor een grotere versie.

Chromatische aberratie

Bij deze Sigma is de chromatische aberratie bij alle brandpuntsafstanden keurig laag. Dat geldt zowel voor laterale chromatische aberratie, als voor longitudinale aberratie (kleurbokeh). De toepassing van duur, apochromatisch glas heeft het gewenste resultaat opgeleverd.

Conclusie Sigma 70-200 mm 2.8 APO EX DG OS test

 Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Steeds vaker worden bij het ontwerpen van een lens vervorming, kleurscheiding en lichtafval  bewust niet optimaal gecorrigeerd. Daardoor hoeven er minder dure lenselementen of exotische glassoorten toegepast te worden, wat uiteindelijk een aantrekkelijker verkoopprijs oplevert. De lensfabrikant vertrouwt op automatische correctie van deze eigenschappen in de camera of in fotobewerkings software. De “jpg-score” geeft je voor een objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get” als alle beschikbare lenscorrecties in de camera zijn toegepast.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie} {insertgrid ID = 301}

Puur RAW score: Bij duurdere objectieven gaat een fabrikant vaak tot het uiterste om lensfouten al bij het lensontwerp te voorkomen. Kosten nog moeite worden gespaard, wat te herkennen is aan de toepassing van exotische glassoorten en veel lenselementen. De “RAW score” benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera, waarbij CameraStuffReview probeert om eventuele automatische lenscorrecties van RAW bestanden te omzeilen. Maak jij gebruik van lenscorrectieprofielen in Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan worden de RAW scores voor vervorming, lichtafval en chromatische aberratie hoger of gelijk aan de corresponderende jpg scores.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie} {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Zeer hoge scherpte tot 150 mm
  • Vanaf f/4.0 lage lichtafval
  • Zeer effectieve beeldstabilisatie
  • Mooie bokeh / achtergrond onscherpte
  • Goed gebouwd; professionele bouwkwaliteit
  • Gunstige aanschafprijs

Nadelen

  • Vervorming bij 200 mm aan de hoge kant
  • Scherpte bij de langste brandpuntsafstand blijft achter op de scherpte bij de kortere brandpuntsafstanden
  • Wat trage AF
  • Zwaar

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

De Sigma 70-200 2.8 APO EX DG OS weegt meer dan 1 kilo en is tegelijkertijd relatief licht voor deze klasse van objectieven. Toch is deze lens ook nog voorzien van een effectieve beeldstabilisatie. Veel professionele fotografen vinden het heerlijk om met een groot, degelijk uitgevoerd objectief te werken. We vermelden als nadeel dat het een zwaar objectief is, want met name fotografen die net zijn overgsetapt van een camera met APS-C sensor naar een camera met een volformaat camera, moeten waarschijnlijk wennen om een camera te hanteren, waarvan zowel de lens als de camera een kilo of meer wegen. Hoe zwaar je aan dit nadeel tilt (excuus, ik kon het niet laten), is een kwestie van smaak. Ook hier geldt dat het verstandig is om de lens eerst een keer op je camera uit te proberen bij een dealer of bij een lensproeverij die Sigma Benelux regelmatig in Houten organiseert.

Met de Sigma 70-200 mm f/2.8 OS haal je het beste uit de kwaliteit van een volformaat camera naar voren: zeer scherpe opnames met dromerige, botervette bokeh.

De specificaties lijken sterk op die van de Canon 70-200 mm 2.8 IS II en de beeldkwaliteit van de Sigma 70-200 mm OS is hoog. De achtergrondonscherpte is erg fraai; even fraai als die van andere, veel duurdere 70-200 mm objectieven. Zowel lichtafval als chromatische aberratie zijn goed binnen de perken gehouden. En het scheidend vermogen is bij de meeste diafragma-brandpuntsafstand combinaties hoog. De adviesprijs van de Sigma 70-200 mm 2.8 OS is opvallend laag. Wat wil je nog meer?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in