Test Sigma 8-16mm

0
Sigma816mm

Sigma 8-16mm perfect voor Nikon DX camera’s:

De Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM is een extreme groothoek zoom objectief voor camera’s met APS-C sensor en heeft een beeldhoek van 114.5-75.7 graden. Dat is te vergelijken met dat van een 12-24mm objectief op een full frame camera.
Dit is bepaald geen alledaags objectief, want de beeldhoek is groter dan wat het menselijk oog kan overzien. Daardoor kun je er, bijvoorbeeld in de landschapsfotografie, bijzondere effecten mee bereiken. Met de juiste voorzorgen is de lens ook geschikt voor architectuuropnames, zoals we hieronder demonstreren.

Sigma816mm

roltrap-voor-web-groot

Bovenstaande foto bewijst dat de 8-16 mm zeer bruikbaar is voor interieur- en architectuuropnames. Let op de verticale lijnen; de camera moet daarvoor volstrekt waterpas staan. Een geringe tonvormige vervorming is in Photoshop gecorrigeerd. Brandpuntsafstand 8 mm, volle opening, 1/50 seconde. Deze foto zegt overigens ook iets over het hoge dynamisch bereik van de gebruikte body (Nikon D7100).

vignet-voor-web

Bouw en autofocus

 

De lens is niet overdreven zwaar (555 g), en heeft een grote bolle frontlens die voorbij de vatting uitsteekt. De tulpvormige zonnekap is daarom vast aangebouwd. Om de lens te beschermen tegen de elementen moet je eerst een cylindervormige bus monteren, en daarin past dan weer een ‘click-in’ lensdop. Maak je een opname zonder lensdop, maar mèt de cylinder, dan krijg je een prachtig rond vignet. Zo’n vergissing maak je maar één keer (zie foto rechtsboven). Filters kun je op deze lens niet gebruiken.

Het objectief heeft een intern focus systeem waardoor het compact blijft em snel scherp stelt. Erg kritisch is de scherpstelling bij zo’n korte brandpuntsafstand overigens niet; zet het diafragma op f/8, stel de afstand in op 1 meter en je hebt alles scherp vanaf 50 cm tot oneindig. De minimale scherpstelafstand is 24 cm (gemeten vanaf de sensor) over het gehele zoombereik.

{insertgrid ID = 288}

garage-2Opname 1/50 seconde bij f/8 . We waren te lui om het statief neer te zetten, dus uit de hand bij ISO 3200. Toch een leuk shot, het zou niet misstaan in de reclamecampagne van dit Franse automerk.

Vervorming Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM

Vervorming is bij zoomlenzen regel en geen uitzondering, en deze extreme zoom maakt er geen uitzondering op. De vervorming loopt van zichtbaar tonvormig bij 8mm naar zichtbaar kussenvormig bij 16mm. Zoiets is softwarematig vrij eenvoudig te corrigeren; er waren voor dit ‘third party’ objectief geen correctieprofielen in de camera aanwezig. Dat zul je dus zelf op de computer moeten doen.

Beweeg je muis over de afbeelding voor de Imatest resultaten.

Distort

Scherpte Sigma 8-16mm

Voor een lens in dit bereik vielen de optische prestaties ons alleszins mee. De scherpte in het midden is bij alle diafragma’s zeer goed, de hoeken bljiven bij de grotere lensopeningen wat achter. Met 1 a 2 stops diafragmeren wordt ook de hoogste hoekscehrpte bereikt. De Sigma 8-16mm scoort in onze test het hoogst bij de kortste brandpuntsafstand. Dat is prettig, want dat zal voor velen de meest gebruikte brandpuntsafstand zijn. Een hybride asferisch lensdeel en twee glass mold elementen corrigeren voor verstrooiing en astigmatisme. De Multi Layer coating reduceert flare en ghosting en zorgt voor heldere en contrastrijke beelden in het gehele zoombereik.

Resolutie

SampleImageIn navolging van een bekende Parijse brug is de brug bij Katendrecht het Nederlandse decor voor verliefde stellen die hier hun hangslot achterlaten. 8 mm, 1/400 f/5,6. We hadden de achtergrond graag wat onscherper gehad, maar dat zal met deze brandpuntsafstand niet lukken.

Chromatische aberratie

 
Als je ziet hoe schuin de lichtstralen invallen begrijp je dat lenzen met zo’n extreem groothoekbereik gevoelig zijn voor chromatische aberratie. Sigma heeft dit probleem aangevat door het gebruik van speciale FLD (“F” Low Dispersion) glas elementen. De CA is zichtbaar, maar stoort nauwelijks. Softwarematig is chromatische aberratie eenvoudig te corrigeren. CA

Bokeh

Dit is natuurlijk geen lens voor studiowerk, en dus zal het Bokeh maar weinigen interesseren. Bovendien is de scherptediepte zò groot dat we ons best moesten doen om nog ergens in onze testopnames wat Bokeh te vinden. Ons viel de bokeh in elk geval niet tegen voor een extreme groothoeklens.

Beweeg je muis over de afbeelding voor een verdere vergroting.

bokehoverview
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

De Fun Factor

Een lens als deze is bepaald geen all-round reportageobjectief, hoewel je er ook best leuke portretjes mee kunt maken zoals het plaatje hiernaast van een vriendelijk barmeisje bewijst (wel iets gecropt om de lelijke slagschaduw van de zonnekap weg te halen). Maar het wordt pas interessant in extreme situaties. We namen het setje mee naar de Kop van Zuid in Rotterdam waar, vlak bij het fotomuseum, het grootste gebouw van Nederland op ons stond te wachten.

 barmeisje-voor-web

Wil je dat met een standaardobjectief in beeld krijgen, dan kun je dat maar beter vanaf de overkant van de Maas doen anders past het er niet in z’n geheel op. Maar met de 8-16 kun je het vanuit het straatje aan de overkant goed vastleggen. Het pand leunt dan wel stevig achterover. Het leuke is dat je het vervolgens softwarematig weer kunt rechtzetten (in Photoshop: bewerken>transformeren>vervormen, en daarna schalen om de verticale en horizontale verhoudingen te herstellen). Tegen zo’n kunstgreep kan geen enkel tilt-shift objectief op, en dat tegen een fractie van de kosten!

In het begin krijg je overigens niet genoeg van de meest extreme groothoekstand (8 mm), maar na een tijdje kom je er achter dat wat minder groothoek vaak toch leukere resultaten oplevert.

  JOP3552-onthoekt-voor-web  gebouw-4-voor-web
 De foto’s hierboven zijn gemaakt in de stand 8 mm in het straatje pal tegenover het gebouw ‘De Rotterdam’ (150 meter hoog) van Rem Koolhaas. De lens wijst dan zo’n 45 graden omhoog. Met wat slim bewerken kun je zo’n gebouw helemaal rechtzetten. De kwaliteit gaat er uiteraard niet op vooruit als je dit soort extreme bewerkingen toepast, maar voor bijvoorbeeld plaatjes op het web is dat geen enkel probleem. Rechts zie je een opname voor en na het onthoeken. 

Conclusie Sigma 8 – 16 mm f/4.5-5.6 op Nikon D7100

Sigma816mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Compact en niet te zwaar
  • Fantastische creatieve mogelijkheden
  • Beeldkwaliteit ruim voldoende tot goed
  • Veel scherptediepte

Nadelen

  • Geen filters mogelijk
  • Ingebouwde flitsers worden afgeschermd door aangebouwde zonnekap
  • Veel scherptediepte

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Er zijn heel weinig lenzen te koop die tegelijkertijd een goede beeldkwaliteit en een 8 mm brandpunt bieden voor camera’s met een DX sensor. De Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM is een fantastisch speeltje voor de creatieve fotograaf, en tegelijkertijd een nuttig gereedschap voor wie zich bezighoudt met interieur- of architectuurfotografie. Met een adviesprijs van circa 800 Euro is de lens niet echt goedkoop. maar toch redelijk geprijsd. De Sigma 8-16 mm is verkrijgbaar voor de bodies van alle grote merken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in