Test Sigma 85mm f/1.4 Art

0
De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is een sublieme portretlens. De scherpte is exceptioneel en het bokeh is fantastisch. En dan niet alleen op volle opening, maar ook na een of twee stops diafragmeren. In vergelijking met de weinige objectieven die kwalitatief enigszins in de buurt komen van deze Art lens, is hij ook nog eens relatief goedkoop. Als je op zoek bent naar het ultieme objectief voor portretten, dan verdient deze Sigma 85mm f/1.4 Art zeker je aandacht.

Sigma 85mm f/1.4 Art: verkrijgbaar in lensvatting voor Canon, Nikon en Sigma, door ons getest op Sony A7R III met een Sigma MC 11 adapter.

Portretreus: Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art

De Art-serie van Sigma staat voor hoge kwaliteit en hoge lichtsterkte. De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art voldoet hier helemaal aan. Het is een indrukwekkende lens in alle opzichten. Dat voel je ook meteen zodra je hem in je hand hebt. Hij is namelijk best groot en zwaar. Dit is dan ook geen handzaam reisobjectiefje. Dat kan ook niet anders als je een objectief wil maken dat ook bijna perfect moet zijn op moderne camera’s met meer dan 40 megapixel. Dan heb je veel glas nodig. En dat zit er volop in deze 85mm. Zijn voorganger, de Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM, gooide in 2013 hele hoge ogen in onze lenstest. Nog altijd staat die Sigma 85mm lens hoog in lens review overzicht, ook al zijn longitudinale chromatische aberratie, AF snelheid en AF nauwkeurigheid niet zo goed als bij moderne objectieven. De Sigma 85 mm f/1.4 Art doet het op bijna alle fronten nog een stuk beter. De afwerking is ook van een bijzonder hoog niveau. De tijd dat je vooral bij een fabrikant als Sigma ging kijken als je niet genoeg geld had voor een lens van je eigen cameramerk, ligt al weer behoorlijk lang achter ons. Budget kan overigens nog steeds wel een goede reden zijn, want deze Sigma is wel een stuk goedkoper dan alternatieven van de gevestigde cameramerken. Maar dat hoeft niet de belangrijkste reden te zijn om de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art aan te schaffen. Ook als je kwaliteit boven alles stelt, als je een objectief zoekt voor de mooiste portretfoto’s, dan hoort deze Sigma boven aan je lijstje te staan.

Bouw 

design details 85 14 a016 03

De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is een indrukwekkend stuk gereedschap voor portretten met prachtig bokeh. Hij is fors en weegt maar liefst 1130 gram. Dat zit voor een groot deel in het glas. De Sigma 85mm f/1.4 is opgebouwd uit 14 elementen in 12 groepen. Twee elementen zijn van een bijzondere glassoort en een element is asferisch geslepen. De frontlens is groot en dat zorgt voor een filtermaat van 86mm. Het objectief wordt geleverd met een flinke, bloemvormige zonnekap die gelukkig wel van kunststof is. Dat houdt het gewicht binnen de perken. Het brede, voorste gedeelte van het objectief bestaat vrijwel helemaal uit de scherpstelring. Die had Sigma niet veel groter kunnen maken. Daarachter zit een venster waarop je de ingestelde afstand kan aflezen en een indicatie kan krijgen van de scherptediepte. Het objectief wordt aan het einde, richting de bajonet wat smaller. Aan het uiteinde vinden we maar een schakelaar, voor de AF/MF functie. Hiermeem kan je dus schakelen tussen de autofocus en handmatig scherpstellen. De autofocus kan overigens altijd handmatig worden bijgeregeld. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, al krijg je dat er natuurlijk wel bij als je hem met de Sigma MC-11 op een Sony A7 of A9 met ingebouwde stabilisatie gebruikt. Het enige minpuntje dat we eventueel zouden kunnen verzinnen is dat deze lens niet extra weerbestendig is en geen pakking aan de achterzijde bevat. Voor portretfotografie zal dat niet zo’n bezwaar zijn, maar voor reportagewerk misschien wel.

beeldkwaliteit

 DSC1549

De beeldkwaliteit van deze Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is bijzonder goed. In zijn algemeenheid geldt dat voor alle Art lenzen die we tot nu toe getest hebben en ook deze 85mm f/1.4 stelt niet teleur. Op volle opening is het objectief al goed en zijn zelfs de hoeken al scherp. Diafragmeren verhoogt de kwaliteit zowel in het centrum als in de hoeken nog verder en het objectief piekt op f/5.6. De scherpte is dan van hoek tot hoek uitstekend. Zoals bij alle lichtsterke objectieven is er bij deze Sigma Art wel iets te zien van wat lichtafval op volle opening, maar het is niet overdreven veel en gemakkelijk weg te werken in de nabewerking, als je dat al wilt. Voor portretten is een klein vignetje vaak wel aantrekkelijk. Diafragmeren helpt ook. De lichtafval is bij f/2.8 al zo laag dat je het niet meer zult zien. Ook axiale chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig. Nu zijn die zonder verlies aan beeldkwaliteit te corrigeren, maar objectieven die om te beginnen al geen kleurfouten hebben, zijn meestal beter ontworpen en daardoor vaak scherper. En dat is precies wat je ziet bij deze Sigma. Wat je bij volle opening wel kunt zien zijn paarse randjes rond onscherpe glimmende voorwerpen in de voorgrond en groene randjes rond dezelfde onderwerpen in de achtergrond. Dit is een ander soort aberratie en een waarvan de meeste lichtsterke objectieven in meer of mindere mate last hebben. De Sigma heeft er niet overdreven veel last van en het kan in nabewerking worden weggewerkt. Bij portretopnames zal je er overigens vaak niets van zien. Het objectief is vertekeningsvrij en heeft geen enkele moeite met tegenlicht.

JPGresolutieIn ongecorrigeerde RAW bestanden is bij volle opening is de lichtafval ongeveer anderhalve stop, waarvan bij f/2.8 nog maar de helft over is. Deze lichtafval is ook terug te zien in de katten-oog bokeh bij de twee grootste diafragma openingen. In-camera jpg bestanden of RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop laten bij volle opening slechts een halve stop lichtafval zien.

DSC01402

Bokeh

DSC01487

Lichtsterke 85mm objectieven zijn bijna per definitie groot en zwaar. Maar ben je een liefhebber van bokeh, dan stap je daar graag overheen. Zeker als het om het bokeh gaat dat je met deze Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art krijgt. Het objectief heeft ‘maar’ negen lamellen. Doordat ze zijn afgerond heb je op volle opening een vrijwel perfect rond diafragma. In combinatie met het goede lensontwerp zorgt dat voor een prachtige onscherpte zowel voor als achter je onderwerp. In bokehballen, onscherpe weergaves van lichtbronnen, zie je geen spoor van structuren zoals de gevreesde uienringen en de randen van de bokehballen zijn mooi zacht. Als je iets diafragmeert worden de bokehballen kleiner, maar de kwaliteit ervan blijft mooi. Ook een of twee stops dicht, op f/2.8 blijven de bokehballen nog steeds mooi rond. Bij veel andere objectieven ga je dan al vaak iets van de vorm van het diafragma zien. Wat je wel ziet is dat bokehballen aan de rand van het beeld niet meer rond blijven maar een beetje vervormen tot een soort kattenoog. Dit is iets waar vrijwel alle lichtsterke tele’s last van hebben.

Autofocus

De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art beschikt over Sigma’s HyperSonic Motor. In vergelijking met de Sigma 85mm f/1.4 uit de EX serie zou deze motor 1,3x sterker moeten zijn. De scherpstelling met de Art lens gaat inderdaad redelijk vlot, al is dit niet het beste objectief voor snelle actiefotografie. Kleine correcties gaan snel, maar als het objectief van oneindig naar dichtbij of van 2 meter naar 8 meter moet, dan merk je dat dat toch wat tijd kost. Belangrijker is eigenlijk dat het objectief ook vrij precies scherpstelt. Als je op volle opening van dichtbij een portret wilt maken dan is de scherptediepte heel gering. Stel je scherp op de ogen, dan zijn de lopen de wimpers eigenlijk al uit de scherptediepte. Gelukkig kan je met deze Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art behoorlijk nauwkeurig scherpstellen. De autofocus is ook behoorlijk stil en in de praktijk moet je je best doen om iets van de autofocusmotor te horen. De kortste instelafstand is 0,85m. Genoeg voor een close portret, maar het zou fijn zijn geweest als het nog iets korter had gekund.

Vattingen

De Sigma 85mm f/1.4 Art is verkrijgbaar in Canon, Nikon en Sigmavatting en er is sinds kort ook versie voor Sony E-mount. Een Canon of Sigmaversie met Sigma’s MC-11 adapter op een Sony gebruiken kan overigens ook. Dat is hoe wij de Sigma 85mm f/1.4 Art getest hebben op de 42 megapixel Sony A7R III.Overweeg je om te switchen van Canon naar Nikon of omgekeerd, dan kan je de bajonet ook door Sigma laten vervangen. De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is hierdoor heel toekomstbestendig. Sigma levert ook een USB Dock waarmee je gemakkelijk nieuwe firmware kan installeren en aanpassingen kan maken aan je objectief.

Conclusie Test Sigma 85mm f/1.8 Art

VOORDELEN

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Hoge lichtsterkte
  • Prachtig bokeh
  • Degelijk gebouwd
  • Goede autofocus
  • Gunstig geprijsd t.o.v. de concurrentie

Nadelen

  • Groot
  • Zwaar
  • niet extra weerbestendig

Sigma 85mm f/1.4 Art verslaat zijn voorganger Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM op bouwkwaliteit, beeldkwaliteit (veel minder kleurfouten). Met snellere en nauwkeuriger AF als extra bonus.

De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is een vrijwel perfecte 85mm. Hij heeft een hoge lichtsterkte en een hoge scherpte, ook al bij volle opening. Het bokeh is prachtig en de prijs is redelijk. De autofocus werkt goed en de afwerking is eerste klas. Ben je op zoek naar een heel erg goed portretobjectief, dan is deze Sigma een topper. Hoogstens zou je even door moeten zoeken, als je heel vaak in de stromende regen fotografeert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in