Test Sigma 85mm F1.4 DG DN Art

0
Sigma 85mm tractor
Oude tractor in een donkere schuur. F2.0 met ISO 100 bij 1/15s uit de hand. Sony Steady Shot Inside ingeschakeld.
Sigma 85mm tractor

Sigma heeft een volledig nieuwe 85mm voor systeemcamera’s met Sony E- en Leica/Panasonic/Sigma L-bajonet ontwikkeld. Dit objectief is aanmerkelijk compacter en lichter dan de DG HSM-versie voor spiegelreflexcamera’s. Optisch zijn beide portretlenzen aan elkaar gewaagd. Wij testen hier de nieuwe Sigma 85mm F1.4 DG DN Art.

TESTRESULTATEN Sigma 85mm F1.4 DG DN Art:

VOORDELEN

Nadelen

  • optische kwaliteit
  • mechanische uitvoering
  • kussenvormige vertekening

Ook bij het fotograferen van reportages, details en objecten is de 85mm full-frame tele een zinvol en fijn brandpunt.

Het objectief is 96 mm lang en hij weegt slechts 625 gram (E-versie). Lichtsterke 85mm objectieven zijn gewild als portretlens. Bij de kortste instelafstand van 85mm fotografeer je een hoofd beeldvullend. De 85mm is heel lichtsterk; bij gebruik van de grootste opening(en) is een extreem kleine scherptediepte gegarandeerd; je stelt in principe scherp op het dichtstbijzijnde oog. Op enkele plaatsen na wordt het gezicht al onscherp en dat geldt zeker voor de achtergrond. De aard van de bokeh moet zacht en vloeiend zijn, zonder hinder van technische fouten zoals chromatische aberratie; de lelijke afleidende kleurzoompjes op de grens van lichte en donkere delen. Ik kan hier alvast verklappen dat Sigma daar uitstekend in is geslaagd met deze Art-lens. Ook bij het fotograferen van reportages, details en objecten is de 85mm full-frame tele een zinvol en fijn brandpunt.

Tegenlicht, zonder enige overstraling. F2.8 en ISO 100.

 

productfoto Sigma 85mm

Bouw 

De 85mm DG DN is degelijk opgebouwd uit aluminium en een composiet (TSC). De bajonet is van messing, de constructie is stof- en spatwaterdicht. Ook de vergrendelde, 6 cm diepe kunststof zonnekap met een diameter van 10 cm is hoogwaardig uitgevoerd met een rubberen greep en overstraling werende ribbels. Op de behuizing zijn schakelaars voor autofocus of manueel scherpstellen en een AFL-functietoets geplaatst. De laatstgenoemde heeft toewijsbare functies maar zal waarschijnlijk vooral voor de standaardfunctie – het vergrendelen van de autofocus – benut worden. Een CLICK-schuifje laat de klikstops in de diafragmaring intact of zet deze uit ten behoeve van een stille en traploze diafragma-instelling bij video. De diafragmaring heeft een vergrendelbare A-stand en acht in derden getrapte diafragmaposities van F1.4 tot en met F16. Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 11 groepen, waarvan vijf lenzen van SLD-glas en één asferisch geslepen lens. Het elektrisch gestuurd diafragma heeft elf lamellen.

De kleur- en contrastweergave is realistisch. Diafragma F4.5.

Scherpstelling

De autofocus wordt geregeld door een stappenmotor die geoptimaliseerd is voor contrast- en fasedetectie AF. De werking op de Sony A7 II-testcamera is snel en accuraat. Gezichtsherkenning wordt ondersteund. Bij handmatig scherpstellen laat de focus peaking het scherptevlak ter controle helder uitkomen.

Centrum-testkaartje uit de Focus testwand. Diafragma F2.0, deze weergave is zonder meer perfect (jpeg uit raw-bestand)

Beeldkwaliteit

Dankzij de nieuwe Nano Porous Coating wordt strooilicht tegengegaan. Een vocht- en vuilwerende coating houdt de frontlens schoon. De resolutie is hoog, van hetzelfde niveau als bij de DG HSM-uitvoering. Jpegs worden in de camera gecorrigeerd en fouten in de raw- bestanden worden in Adobe Camera Raw, Lightroom of Capture One door het objectief doorgegeven. Er is geen sprake van chromatische aberratie, maar helaas wel van een stevige kussenvormige vertekening in ACR 12.3. Die verdween bijna na de conversie in Capture One 13.1.1. Ongetwijfeld is dit een software-mismatch die binnenkort aangepast wordt. De resolutie is vanaf de volle lensopening in het beeldmidden al hoog, de hoeken blijven slechts in geringe mate daar bij achter. Diafragma F2.8 is al top en pas bij F11 worden de hoge waarden weer lager. Ook de vignettering, die bij portretopnames overigens zelden stoort, is laag.

Bewolkte dag, diafragma F2.0 bij ISO 100 en met 1/1.000s uit de hand. De achtergrondonscherpte is fraai.

Dezelfde lichtomstandigheden en instellingen. Met dank aan Nathalie Schaafsma.

specificatiesSigma 85mm F1.4 DG DN Art
beeldhoek28,6 graden
sensorformaatfull-frame
kortste instelafstand85 cm
filterdiameter77 mm
diafragmalamellen11
beeldstabilisatornee
lengte94 mm ( L) 96 mm (E)
gewicht625gr (L), 630gr €
bajonetaansluitingLeica L , Sony E
bijzonderhedenAFL-toets, IRIS ring lock switch
importeurSigmabenelux.com
verkoopprijs € 1.299,-
  
kwaliteit 
scheidend vermogen (10)9
contrast (10)9
chromatische aberratie (5)5
vertekening (5)4
vignettering (5)5
autofocus (5)5
overstraling (5)5
uitvoering (10)9
totaal (55)51
eindwaardering9,3
In de korenmolen draait een grote houten tandwielas. Opgenomen uit de hand, diafragma F1.4 met 1/13s en ISO 100. Deze kwaliteit is hoogwaardig.

Conclusie test Sigma 85mm F1.4 DG DN Art op een Sony A7 II  

Niet te groot of te zwaar, snel en prettig werkend

Dit is een ongelooflijk fijn objectief. Niet te groot of te zwaar, snel en prettig werkend en met een prachtige beeldkwaliteit. De verkoopprijs van € 1.299,- is gunstig te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in