Test Sigma FP

0

De Sigma FP is de kleinste full frame systeemcamera die je kan kopen. Het is een klein, rechthoekig doosje met een L-vatting waardoor je er Sigma, Panasonic en Leica objectieven op kan gebruiken. Sigma is een eigenzinnige fabrikant en dat zie je zowel aan de manier waarop je de camera kan bedienen als aan de zeer uitgebreide en bijzondere videomogelijkheden.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Sigma FP:

VOORDELEN

Nadelen

  • Heel compact
  • Echt hybride toestel
  • Raw video
  • Weerbestendig
  • SSD als opslag mogelijk
  • Goede uitbreidbaarheid
  • Geen zoeker
  • Alleen elektronische sluiter
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Maar 1 kaartsleuf
  • Geen koptelefoon aansluiting

Als hele compacte en weinig opvallende full frame systeemcamera voldoet de FP goed, maar als videocamera heeft de FP weinig concurrentie.

De Sigma FP is de eerste camera van Sigma sinds Sigma lid is geworden van de L-alliance, het samenwerkingsverband tussen Leica, Sigma en Panasonic. De FP heeft daarom niet langer Sigma’s eigen bajonet, maar een L-bajonet waar ook objectieven van Panasonic en Leica op passen. Sigma heeft met de FP ook gebroken met de Foveon sensoren die eerder in camera’s van Sigma te vinden waren. De FP heeft een ogenschijnlijk heel gewone 24 megapixel sensor met Bayer patroon en zonder antialias filter. De Sigma FP is echter allesbehalve een heel gewone camera.

Sigma is een fabrikant die zowel met objectieven als met camera’s een heel eigen koers vaart. Dat zie je ook aan de FP. Het is een 24 megapixel spiegelloze systeemcamera, maar wel een zonder zoeker, zonder draai- en kantelbaar scherm, zonder fysieke sluiter en zonder grip. Wat de camera wel heeft is een grote heatsink achter de sensor en een schakelaar waarmee je kan kiezen tussen filmen en fotograferen. Het geeft al aan waar de ware kracht van de FP ligt: video. Als hele compacte en weinig opvallende full frame systeemcamera voldoet de FP ook goed, maar als videocamera heeft de FP weinig concurrentie.

Bouw en bediening

Wat direct opvalt aan de FP is de vorm en de afmetingen. De camera is een rechthoekig doosje zonder grip en hij is erg klein. Die afmetingen dankt de camera voor een deel aan het weglaten van een fysieke sluiter. Je kan dus enkel gebruik maken van de electronische sluiter op de sensor.  Gelukkig is dat wel een snelle BSI sensor, waardoor de rolling shutter weliswaar niet helemaal afwezig is, maar wel zo klein mogelijk is. Aan de buitenzijde is de FP al even apart. De voorzijde wordt gedomineerd door de L-bajonet. En eigenlijk is het enige andere wat er aan de voorzijde zit de ontgrendelknop. Op de bovenkap zit een groot instelwiel met ontspanknop, verzonken in de kap, twee schuifschakelaars en een aparte rec-knop. Dat is een heel andere indeling dan bij alle andere systeemcamera’s op de markt. Ook zie je op de bovenkant de ribbels van de warmteafvoer van de sensor. Het lijkt hierdoor alsof de camera open is, maar de Sigma is wel degelijk weerbestendig afgedicht en ongevoelig voor stof en spatwater. Op de achterzijde zit een zo groot mogelijk, aanraakgevoelig scherm. Het is niet draai- of kantelbaar. Naast het scherm zitten een paar knoppen en een draaiwiel en ook onder het scherm zit nog een dunne rand met een aantal knoppen.

Accessoires

Op de zijkanten ontbreken heel opvallend de ogen om een riem aan te bevestigen. Maar de camera heeft wel aan beide kanten schroefdraad voor het bevestigen van accessoires. Dat kunnen draagogen voor een riem zijn, maar ook andere toebehoren. Dat kan bijvoorbeeld een hulpstuk zijn waardoor de camera een actieve flitsschoen krijgt, maar ook een houder voor een HDMI kabel. Een van de deksels op de contacten kan daarvoor helemaal worden verwijderd. De camera is klein, maar voelt heel solide en zwaarder dan de 370 gram gewicht  (zonder accu) doen vermoeden. De camera heeft geen zoeker en flitsschoen, maar kan wel worden voorzien van een loepzoeker op het scherm en een aparte flitsschoen die aan de zijkant kan worden geschroefd.

Afwijkende bediening

De Sigma FP heeft een eigen logica in de bediening. Op de bovenzijde begint dat met twee schakelaars die je beide moet gebruiken voor je iets met de camera kan. De eerste is de schuif om de camera aan te zetten en de tweede is de schuif om te kiezen tussen film of fotografie. Kies je voor fotografie, dan krijg je in het menu alle functies die je nodig hebt om dat te doen, kies je voor film, dan krijg je enkel de filmfuncties en zie je dus geen opties meer voor fotografie. De FP heeft ook geen draaiknop voor de belichtingsmodus, maar een drukknop onder op de achterzijde. Naast die mode-knop zitten twee gelijksoortige knoppen voor ‘tone’ en ‘color’. Ook die vind je zelden op systeemcamera’s.

Beeldkwaliteit

   

De Sigma FP heeft een 24 megapixel sensor zonder antialias filter. De beeldkwaliteit van de camera is daarmee ongeveer vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de Panasonic S1, die hetzelfde aantal pixels heeft. Zowel de scherpte als het dynamisch bereik zijn goed, al is de standaardverscherping wel wat aan de lage kant. Maar dat biedt als gebruiker de mogelijkheid om de beelden nog wat te verbeteren. Door het ontbreken van een antialias filter loop je uiteraard iets meer risisco op moire dan bij camera’s die zo’n filter wel hebben. Daar staat tegenover dat door het weglaten van zo’n filter de scherpte die je uit de sensor haalt maximaal is. De gevoeligheid is instelbaar van 100 tot 25.600, maar kan worden uitgebreid tot ISO 6 aan de onderkant en ISO 102.400 aan de bovenkant. Vooral die ISO 6 is bijzonder. Het zorgt ervoor dat je als filmer vermoedelijk minder snel naar extra ND-filters zult hoeven grijpen.

Video

Een beeld uit een opname in CinemaDNG zonder bewerking

Zet je de Sigma FP op Cine met de grote schuifknop boven op de camera, dan wordt de FP een heuse videocamera. De menu’s veranderen dan zodat je enkel nog de videofuncties te zien krijgt. En die zijn uitgebreid. De camera kan filmen in MOV of CinemaDNG in 8 bit op een UHS II SD kaart en zelfs in 10 of 12 bit als er een externe SSD is aangesloten. Die SSD kan direct op de USB-C poort worden aangesloten en wordt dan gevoed vanuit de camera. Het is ook mogelijk om beeld direct uit te sturen naar een Atomos Ninja Inferno. In 4K, 3840×2160 pixels, kan de FP filmen tot 30 beelden per seconde en in Full HD tot 120 beelden per seconde en zelfs in All-I als je dat wilt. Op de camera kan je zowel kiezen voor het instellen van een sluitertijd als voor het instellen van een sluiterhoek of shutter angle. De camera heeft (nog geen) Log-profiel of LUT’s, maar biedt wel veel keus aan profielen die ook nog eens kunnen worden aangepast. Het scherm biedt je als filmer vrijwel alle informatie die je wilt hebben. Zo kan je onder andere gebruik maken van een waveform weergave. Maar wat merkwaardig genoeg wel ontbreekt op de FP is een koptelefoon ingang. Hopelijk komt hier nog een accessoire voor. Door de compacte afmetingen en de extra bevestigingspunten van de camera is het gemakkelijk om de camera in een videoset in te bouwen en te voorzien van een extra monitor, SSD en andere zaken die voor filmen belangrijk zijn.

Een beeld uit een opname in CinemaDNG met nabewerking

Autofocus

De autofocus van de Sigma FP beschikt over 49 velden die zowel via het keuzewiel achter op de camera als via het touchscreen geselecteerd kunnen worden. De grootte van de AF-velden kan ook worden aangepast, van heel klein voor hele precieze meting tot vrij groot zodat je zeker weet dat je je onderwerp niet mist. Zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van de autofocus zijn behoorlijk goed, al hebben we de FP niet uitgeprobeerd in sportsituaties. De FP heeft een systeem dat is gebaseerd op contrast detectie en dat is niet ideaal voor snelle sportfotografie. Ook is de FP daar sowieso niet de ideale camera voor. Wel hebben we gekeken naar de prestaties bij weinig licht en de mogelijkheid om rustig bewegende onderwerpen te volgen en dat ging over het algemeen goed. De Sigma FP beschikt over oog- en gezichtsherkenning en een Tracking-AF mode die redelijk voldoet. Bij weinig licht kan de camera scherpstellen tot -5EV met een f/1.4 objectief.

Bijzondere functies

Naast de manier waarop de Sigma FP als videocamera kan worden gebruikt, is de uitbreidbaarheid van de Sigma FP een van de belangrijkste en meest bijzondere eigenschappen. Voor de camera is een zoeker beschikbaar die op de onderzijde kan worden geschroefd, twee handgrepen die aan de rechterzijkant kunnen worden bevestigd en accesoirres voor het bevestigen van een flits of het zekeren van de HDMI kabel die op de linkerkant kunnen worden geschroefd. De FP beschikt zelfs over een Director’s Viewfinder functie. De Sigma FP kan het beeld van diverse high end filmcamera’s als de Sony Venice en verschillende modellen van Arri en RED simuleren en je laten zien welk beeld je met een bepaalde beeldhoek zult krijgen.

Ten opzichte van de concurrentie

Het heeft weinig zin om de Sigma FP te vergelijken met andere 24 megapixel systeemcamera’s als de Sony A7 III of de Panasonic S1.  Daarvoor is de FP te afwijkend. De camera moet je eigenlijk veel meer vergelijken met andere echte hybride camera’s zoals de Panasonic GH5, Panasonic S1H en de Sony A7S II. Die laatste twee hebben met de FP gemeen dat ze beide een full frame sensor hebben en zonder crop kunnen filmen. Hierdoor krijg je als filmer de mogelijkheid om met een hele geringe scherptediepte te filmen. De S1H heeft – net als de FP- een extra heatsink om oververhitting tegen te gaan. Maar wat geen van deze drie camera’s heeft, is de mogelijkheid om in Cinema-DNG te filmen. En dat kan de FP wel. Daarmee komt de FP meer op het terrein van de Blackmagic Pocket Cinema Camera. Die is echter weer niet ontwikkeld als hybridecamera. En fotograferen kan met de Sigma FP ook prima. De FP is, kortom, een klasse apart.

Sigma FP IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Sigma FP in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Sigma FP

De Sigma FP is een heel bijzondere camera die je fijn als compacte full frame kan gebruiken, maar die vooral uitblinkt als je er mee gaat filmen.

De Sigma FP is een camera die je kan kopen als je op zoekt bent naar een hele compacte, fullframe camera met verwisselbare objectieven. Dan is de FP namelijk eenvoudigweg de kleinste. Maar het ontbreken van beeldstabilisatie en de voorlopige afwezigheid van een keus aan compacte objectieven – de Sigma 45mm f/2.8 is voorlopig de kleinste – maakt dat het niet de ideale compactcamera is. De Sigma is wel met afstand de beste full frame systeemcamera om mee te filmen. Dus als je wilt fotograferen en veel belang hecht aan video, dan is de FP een goede keus. De camera is ook ideaal als videocamera in een set met een Leica of Panasonic camera voor de fotografie. De Sigma FP is een unieke camera die misschien niet voor iedereen is, maar die ongetwijfeld een hele schare trouwe fans zal krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in