TEST: Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x

0
Sirui 50mm
Sirui 50mm

De Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is een bijzonder gespecialiseerd objectief voor video. Normaal gesproken kost zo’n objectief heel wat, maar dat is niet het geval bij deze Sirui. Voor een relatief bescheiden bedrag krijg je de bijzondere beeldweergave van een anamorphisch objectief.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x

VOORDELEN

Nadelen

  • Anamorphische projectie

  • Goede beeldkwaliteit

  • Soepele, lineaire handmatige scherpstelling

  • Klikloos diafragma

  • Zeer aantrekkelijke prijs

  • Alleen voor APS-C en mFT
  • geen doorgifte van lensinformatie aan de camera

De Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is een bijzonder objectief voor een hele scherpe prijs

Wie geregeld in een bioscoop komt, weet dat de meeste films in een veel panoramischer formaat vertoond worden dan de 16:9 verhouding van moderne televisies. Toch is die 16:9 verhouding, ofwel 3840×2160 pixels, wat je vooral aantreft op veel filmcamera’s of fototoestellen waarmee je kan filmen. Een enkele kan nog opnemen in het iets bredere DCI formaat van 4096×2160 pixels, maar dan houdt het wel op. Voor een nog breder opnameformaat kan je het beeld croppen (met verlies van pixels en dus beeldkwaliteit), of gebruik maken van een anamorphisch objectief. Wat zo’n objectief doet, is het hele beeld in de breedte iets in elkaar drukken. Alles lijkt in de zoeker dus wat smaller en hoger dan het werkelijk is. In de nabewerking wordt het beeld in de breedte weer wat opgerekt tot de juiste verhouding. Zo krijg je dus een breder beeld zonder verlies van pixels.Een andere bijzondere eigenschap van een anamorphisch objectief is dat de beeldhoek in de hoogte gelijk is aan dat van andere objectieven met hetzelfde brandpunt. In het geval van de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is dat dus de beeldhoek van een 50mm objectief op APS-C, een lichte tele dus. In de breedte wordt de beeldhoek van deze Sirui echter 1,33x vergroot. Met een 16:9 opnameformaat krijg je dan een 2.4:1 ratio. Je filmt dus tegelijk met een lichte groothoek, met de wat meer intieme beeldweergave van een kort teleobjectief. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=egsSnzFl2qg&feature=emb_logo

Dat maakt anamorphische beelden zo filmisch en zo uniek. Wat de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x nog extra uniek maakt, is de prijs. De meeste anamorphische objectieven kosten al gauw het drievoudige van wat deze Sirui kost. De goedkoopste manier om anamorphisch te filmen is het echter nog niet. Een nog goedkopere manier komt ook van Sirui, in de vorm van een anamorphische voorzetlens voor smartphones.. De Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is verkrijgbaar voor Sony, Fuji en Micro Four Thirds.

Bouw en bediening

De Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is een degelijk gebouwd en redelijk compact objectief. Alles loopt heel mooi en spelingvrij. Het is 106mm lang en 69mm in doorsnede. Het gewicht is 560 gram. Het objectief heeft 10 diafragmalamellen en dat is vrij ongewoon. De diafragmaring draait uiteraard klikloos, zodat traploze aanpassingen van de belichting mogelijk zijn. Het optisch ontwerp heeft 11 elementen in 8 groepen en de filtermaat is 67mm.  Alles loopt heel mooi en spelingvrij.

Scherpsteling

De Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is geen autofocusobjectief. De scherpstelling is puur handmatig, met een mooie lange instelslag van bijna 144 graden. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je een volstrekt linaire scherpstelling hebt. Hierdoor is het verleggen van de focus makkelijk en in combinatie met een followfocus unit ook heel herhaalbaar. De kortste scherpstelafstand is 0,85m. Dat kan soms wat beperkt zijn. Focusbreathing is beperkt bij dit objectief, zoals het hoort bij een gespecialiseerd video-objectief.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is goed. Op volle opening, f/1.8, is de centrumscherpte al heel goed en het verloop naar de randen gering. Diafragmeer je naar f/2.8 en f/4 dan neemt zowel de scherpte als het contrast nog iets toe.

Vertekening is niet echt een probleem met de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x. Er is een klein beetje tonvormige vertekening langs de lange zijden, maar in de praktijk valt dat nauwelijks op. Wat je wel zult zien met de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is  lichte overstraling van lichtbronnen in beeld. Dat is  iets dat bij een objectief als dit bijdraagt aan de filmische weergave. Het zorgt voor extra sfeer in de opnames, meestal zonder overdreven de aandacht te trekken. Soms zie je echter vrij duidelijke horizontale lichtstrepen in het beeld en die kunnen dan wel hinderlijk worden. Wat je niet of nauwelijks zult zien is chromatische aberraties. En dat is knap voor zo’n bijzonder objectief met zo’n relatief laag prijskaartje. Het zorgt ervoor dat je met deze Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x ook gerust in 4K kan filmen.

Bokeh

De bokehballen die je met dit objectief krijgt zijn behoorlijk mooi. Dankzij het 10bladig diafragma zie je geen hoekjes, maar rond zijn ze ook niet. Door de bijzondere projectie zijn de bokehballen namelijk wat ovaal. Het ziet er best fraai en mooi zacht uit.

Conclusie test Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x @ Sony A7R III

De Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x is een doorbraak in de filmwereld.

Er zullen filmers zijn die mischien een nog sterker anamorphisch effect zouden willen, of filmers die het jammer vinden dat het objectief niet geschikt is voor full frame. Je kan natuurlijk altijd meer willen. Dat neemt niet weg dat de Sirui 50mm F1.8 Anamorphic 1.33x een doorbraak is in de filmwereld. Voor deze prijs en met deze kwaliteit is het een koopje. Dit soort objectieven worden meestal gehuurd. Maar nu wordt het voor veel filmers makkelijker om tenminste een zo’n objectief te bezitten. En als deze 60mm een succes wordt, zou het zomaar mogelijk zijn dat Sirui ook nog met andere brandpunten komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in