Test Sirui Gimbal Head PH-20

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:7 minuten gelezen

In de afgelopen maanden heeft CameraStuffReview meerdere testen gepubliceerd van extreme telelenzen, zoals bijvoorbeeld de Nikon 400mm f/2.8 en de Sigma 150-600mm Sports . Dat zijn geen kleine of lichte jongens waarmee je zonder statief urenlang achter elkaar scherpe foto’s maakt.  Al snel kwam ik er achter dat een Gimbal onontbeerlijk is om een onderwerp te volgen of in beeld te houden, zonder ook maar iets te merken van het forse gewicht van camera en telelens. We hebben de telelens tetsen gecombineerd met een test van de Sirui Gimbal Head PH-20. Dat is mij heel goed bevallen. Of het nou gaat om het maken van sportfoto’s met een monopod langs de hockeyvelden, of het maken van nauuropnames vanaf statief, ik maak ze voortaan met een Gimbal.

De bouwkwaliteit van de Sirui Gimbal Head PH-20 is perfect.  De gebogen arm is gemaakt van Carbon en het L-platform is gemaakt van gesmeed aluminium. Deze combinatie zorgt voor een duurzame, stevige constructie met een lekker laag gewicht.  De Gimbal Head wordt geleverd inclusief opberghoes met schouder draariem. Dat kan handig zijn voor wie zowel een balhoofd als een Gimbal meeneemt in het veld.  Na afloop van deze test zit ie standaard op een van mijn statieven.

SiruiPH20

De adviesprijs voor deze Gimbal Head, inclusief etui is 529 euro. Klik hier voor de actuele prijs.

Sirui PH-20 Gimbal Head

SiruiGimbal

Gebruik je de Sirui Gimbal Head PH20, dan kan je horizontaal 360 ° draaien. Daarmee is de Gimbal Head ook te gebruiken voor het maken van 360 graden panorama foto’s.  Verticaal kan je een hoek maken van  +150 ° tot -60 °. Veel van de zwaardere telelenzen hebben een statiefgondel waarin je de camera van horizontaal naar verticaal kan verdraaien, zonder dat je de camera van de Gimbal hoeft te verwijderen. Mocht dat bij jouw telelens niet mogelijk zijn, dan biedt Sirui twee oplossingen: Aan de bovenkant van de Sirui PH-20 zijn in dit plaatje duidelijk de twee schroeven te zien, die je met de meegeleverde imbus sleutel verwijdert, zodat je de camera ook in verticale positie kan bevestigen. Deze oplossing is eigenlijk niet geschikt voor wie tijdens het fotograferen regelmatig wisselt tussen de horizontale en verticale camerapositie. In dat geval is een L-plate, die voor meerdere camera’s leverbaar is, de meest geschikte oplossing. Werken met een L-plate, is sneller dan het omzetten van de camera met een imbus sleutel. Het is wel duurder, maar van het prijsverschil zou ik niet wakker liggen.. Als je verschillende  camera’s hebt, zal je ook meerdere L-plates moeten kopen.

Aanrader: Telelens Support Plate

TY350zonder

Sommige telelenzen hebben een statiefgondel met maar 1 bevestigingspunt. Als je een zware lens aan een statief bevestigt, kan die gemakkelijk verdraaien tijdens transport. Voor een zo stabiel mogelijke bevestiging met zo min mogelijk kans op bewegingsonscherpte wil je de lens liever op twee punten aan het statief bevestigen.  Gelukkig hebben de meeste zwaardere telelenzen een statiefgondel met twee schroeven. De Sirui PH20 wordt standard geleverd met een bevestigingsplaat die voldoende lang is om de statiefgondel met twee schroeven vast te zetten. Dat levert echt een stabielere contructie op dan met 1 schroef. Toch heb ik tijdens het testen van een extreem grote en zware telelens gemerkt dat er speling kan zijn als de camera hangt aan de bajonet en dat als je de ontspanner van de camera indrukt, het beeld beweegt. Een zichtbare verbetering krijg je door niet alleen de lens, maar ook de camera aan een statief of Gimbal te bevestigen. Daarvoor kan je gebruik maken van de Sirui Telelens Support Plate TY-350 metb een Arca Swiss snelkoppeling  (Klik hier voor een actuele prijs), die hierboven staat afgebeeld, of  (met een snelkoppeling voor video) de VH-350 (klik hier voor de actuele prijs) . Op de lange slede bevestig je de lens en op het plaatje met de twee rode puntjes de camera. Het levert een rotsvaste constructie op, waarbij de camera verankerd zit ten opzichte van de lens.  De Sirui Tellens Sipport Plates zijn voorzien van rubber strips op de rails en de  camera release plate om verschuiven te voorkomen.

TY350

Vanuit de auto: 2000mm op Gimbal Head

{vimeo}128783092{/vimeo}
Sirui Gimbal Head PH-20 met Panasonic GH4  met 400mm brandpuntsafstand: Full-HD crop uit een 4K opname.

Bovenstaande video is gemaakt vanuit de auto, waardoor de Kievit niet meteen wegvloog toen ik een filmpje van hem maakte. Om toch een indruk te geven alsof we de Kievit in het veld bekijken, heb ik voor  een beeldhoek gekozen, die overeenkomt met die van een 2000 mm lens (omgerekend naar volformaat). Vanuit een auto  is het zeer moeilijk om een camera met een lange telelens zodanig te richten dat je het onderwerp in beeld krijgt. Bovendien is de scherptediepte zeer gering. Omdat 1 van de poten rust op de stoelzitting (de andere twee staan op de vloerplaat bij de passagierszitting), zou je met een dergelijke constructie geen video opnames moeten maken. Uitstappen is geen optie, omdat de vogel er dan onmiddelijk vandoor gaat.
Fotograferen in 4K (waarbij je video opnames maakt met een korte sluitertijd) of gewoon fotograferen zou een logischer keuze zijn geweest dan het maken van dit korte filmpje. Omdat de combinatie van camera en lens gewichtloos in de Gimbal hing, ervaarde ik de bediening veel prettiger dan met een traditionele statiefkop, videokop of balhoofd.  

Praktijkervaringen: fotograferen met een Gimbal Head

GimbalDemoNikon400mmSirui Gimbal Head PH-20 met Nikon 400mm f/2.8 vanaf een monopod.

Tijdens een hockeywedstrijd ga je niet met een statief tussen het publiek staan. Ik ging op stap met de Sirui PH20 Gimbal op een monopod en koos een positie bij de middenlijn. Dit is geen beelduitsnede, maar het is wat je in de zoeker te zien krijgt als je met een 400 mm telelens (Nikon 400mm f/2.8 op een Nikon D810) langs de lijn staat. Dankzij de snelle AF van de camera/lens combinatie en de wendbaarheid van de Gimbla Head was ik snel genoeg om nauwkeurig te kunnen kaderen om deze actie foto te maken. Je merkt helemaal niets van het gewicht van camera en lens, terwijl de combinatie van Gimbal Head en monopod dezelfde vrijheid geeft als fotograferen vanuit de hand.

GimbalreigerSirui Gimbal Head PH-20 met  Nikon 400mm f/2.8  vanaf statief.

Ik fotografeer graag uit de hand, maar met lange en meestal ook zware telelenzen is een statief een uitkomst. Helamaal als je lang op een onderwerp moet staan wachten. Bij natuuropnames geef ik de voorkeur aan het werken vanaf statief boven een monopod. Dat heeft ook te maken met de manier waarop ik fotografeer: ik ga op een lokatie – bijna altijd met een harde ondergrond – zitten en wacht tot een onderwerp bij mij in de buurt komt. Met de Sirui Gimbal Gead PH-20  maakte ik veel sneller een accurate compositie en een razendscherpe opname met een extreme telelens (opnieuw de Nikon 400mm f/2.8 op een Nikon D810) dan ik met een regulier statief kop gedaan zou hebben.. .

Conclusie Sirui Gimbal Head PH-20

Voordelen Nadelen
  • Uiterst solide constructie zorgt voor hoge beeldkwaliteit
  • Prettig in gebruik
  • Maakt langdurig snel en nauwkeurig fotograferen met grote telelenzen tot een genot
  • Wordt geleverd inclusief opberg-etui
  • Optionele Telelens Support Plate TY-350 is een ijzersterke aanvulling
  •  Heeft meer volume dan een balhoofd statief kop

Dit was mijn eerste kennismaking met een Gimbal Head. Ik was meteen verkocht.

Je hangt een grote telelens met een zware camera in een Gimbal Head en je krijgt een gewichtloze combinatie waarmee je volkomen vrij zorgeloos uren achter elkaar kan fotograferen.  Het grootste nadeel is dat je thuis komt met veel meer geslaagde telelens opnames, waardoor het nog lastiger wordt om een selectie te maken van een paar keepers. Daar hoor je mij niet over klagen. Als ik voortaan met een lange telelens op stap ga, gaat mijn Sirui Gimbal Head PH-20 (Klik hier voor de actuele prijs) met mij mee.