Test Sirui LE-60; ei van Columbus

0

sirui le 60 levelling base

Af en toe kom ik iets tegen, waarvan ik denk: “Ik wist niet dat dit bestond. Had ik dat maar eerder geweten“.
De Sirui LE-60 levelling base is daar een voorbeeld van.

Uitdaging: video- of panorama opnames op oneffen terrein

Op mijn statief gebruik ik meestal een balhoofd voor buitenopnames. Dankzij een ingebouwde waterpas is het geen enkel probleem om de camera op mijn balhoofd waterpas te plaatsen, ook al is het terrein oneffen.
Maar bij het gebruik van een Gimbal en panoramakop of een video-kop zat ik bij buitenopnames te ‘hannessen’ met de statiefpoten om mijn camera zodanig waterpas te krijgen dat ik de camera rond kon draaien zonder dat de horizon veranderde. Soms is dat heel kritisch.
Waar ik behoefte aan had, was een eenvoudig hulpmiddel waarmee ik mijn Gimbal, panoramakop of videokop perfect waterpas kon uitlijnen, zonder de hoogte van de statiefpoten aan te hoeven passen. Als je niet weet dat zoiets bestaat, dan is het lastig om de juiste zoektermen te bedenken om een dergelijk product te vinden. Ik kwam de levelling base / levelling platform van Sirui (heeft er iemand een suggestie voor een mooie Nederlandse naam?) toevallig tegen op internet. Ik heb er meteen een gekocht. Die bevalt prima. Als je weet waar je naar moet zoeken, is het leven simpel. Inmiddels heb ik ook een paar – duurdere – levelling platforms van andere merken gezien.

Oplossing: Sirui LE-60 levelling base een ei van Columbus

De Sirui LE-60 levelling base kan je zien als een balhoofd met een waterpas, maar dan veel compacter, die je tussen videokop en statief plaatst. Het weegt minder dan 3 ons en is te koop voor circa 140 euro. Omdat de bevestiging uitgaat van standaard 1/4″ or 3/8″ camera connecties en een 3/8″ connectie voor het statief, past de levelling base op alle camera’s en statieven. Het is dus niet een oplossing die je alleen op een Sirui statief kan gebruiken. Het past net zo goed op een statief van een ander merk.
Er zit één knop op, die je losdraait om je Gimbal, panoramakop of videokop waterpas te plaatsen, waarna je de knop op het levelling platform weer vastdraait. De statiefkop komt niet zo los te zitten als op een balhoofd mijn levelling base verllopt wat stroever als ik die waterpas wil plaatsen. Dat vind ik erg prettig. Als je een Gimbal met een zware telelens op je statief hebt zitten, wil je niet dat die voorover tuimelt, als je de kop waterpas wil zetten. Je kan met de levelling base een hoek maken van maximaal 15 ° en volgens de specificaties is die geschikt voor camera’s tot 27 kg. Een Gimbal met een professionele spiegelreflex en een 600mm f/4 tele is dus geen enkel probleem.
Ik gebruik de Sirui LE-60 levelling base nu een paar maanden als ik buiten Gimbal of video-opnames maak. Eigenlijk heb ik geen nadeel kunnen vinden. Hij zit standaard op het statief dat ik mee naar buiten neem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in